Europeum: Kvůli projektům EU se možná zvýší zadlužení obcí

Kvůli možnosti získat peníze z fondů Evropské unie se české obce a města pravděpodobně začnou ještě více zadlužovat. Obce budou potřebovat peníze na spolufinancování těchto projektů a ve většině případů tyto prostředky nemají. Pro ČTK to uvedl Vladimír Sodomka z Institutu pro evropskou politiku Europeum. Při současném rozdělování daní je naprostá většina, okolo 80 procent, výdajů obcí povinných a na investice nezbývá příliš prostoru. Zadlužování je tedy pro obce v podstatě jediným řešením.

Podle mluvčího ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Petra Dimuna však budou dluhy obcí kvůli projektům ze strukturálních fondů krátkodobé a investice budou mít rychlou návratnost, takže by tím obce neměly utrpět. Navíc získají část potřebných peněz od státu. V letech 2004 až 2006 by měl stát na spolufinancování projektů vyčlenit 7,4 miliardy korun.

Celkový dluh obcí dosahuje 55,8 miliardy korun. Více jak polovinou se na tomto dluhu podílejí magistrátní města Praha, Brno, Ostrava a Plzeň, která dohromady dluží 29,6 miliardy korun. V roce 1994 přitom činilo zadlužení českých měst a obcí pouze 14,3 miliardy korun.