Vedení ČSSD doporučilo Jana Sokola jako koaličního kandidáta na Hrad

Předsednictvo sociální demokracie jednoznačně podpořilo nominaci vysokoškolského profesora Jana Sokola jako kandidáta vládní koalice na prezidentský úřad. Pro Sokolovu nominaci bude dalším klíčovým dnem úterý, kdy se sejde poslanecký klub ČSSD i další parlamentní frakce. Několik poslanců ČSSD již dalo najevo, že Sokola volit nebudou, nebo s jeho podporou váhají. Lídři vládních stran však věří, že jejich kandidát tentokrát získá dost hlasů, aby v tajné volbě uspěl.

Nejlepší nakonec. Těmito slovy filozof Jan Sokol ohodnotil fakt, že je vážným kandidátem na prezidenta republiky až pro třetí volbu. V pořadu České televize Špona řekl, že pro prezidentskou funkci má určité předpoklady, které předchozí neúspěšní kandidáti ČSSD Jaroslav Bureš a Miloš Zeman "třeba neměli". Blíže to ale neupřesnil. Šestašedesátiletý filozof Sokol je nestraník, uznávaný v akademických kruzích, má i politické zkušenosti. Také prezidentský vyjednavač ODS Miroslav Beneš ve Šponě přiznal, že se Sokol po nominaci stane nejsilnějším protikandidátem čestného předsedy občanských demokratů Václava Klause.

Lidovci a unionisté přivítali rozhodnutí vedení ČSSD nominovat Jana Sokola jako kandidáta celé vládní koalice na prezidentský úřad. Koaliční partneři jsou připraveni se k Sokolově kandidatuře přidat. Někteří lidovci a unionisté ale již dříve dali najevo, že pokud nezíská koaliční kandidát dost hlasů, jsou pro úspěch volby ochotni podpořit i favorita ODS Václava Klause. Premiér a předseda ČSSD Vladimír Špidla míní, že stoprocentně jednotná nebude žádná vládní ani opoziční strana. Občanští demokraté již potřetí navrhli na Hrad Václava Klause, který v předchozích volbách získal nejvíce hlasů. Komunisté váhají, zda mají ještě na poslední chvíli vyslat do klání o Hrad vlastního kandidáta, nebo podpořit Klause či Sokola. Zatím se zdá, že více u nich boduje bývalý předseda ODS než signatář Charty 77.