Politologové: Akce kolem Gotta může být kampaní pro Klause

Politologové nevylučují, že za iniciativou "Karel Gott prezidentem" může stát snaha podpořit ve volbě hlavy státu čestného předsedu ODS Václava Klause. S iniciativou přišli umělci, kteří patří k příznivcům tohoto politika a kteří byli vidět na předvolebních mítincích ODS - Aleš Brichta a Lou Fanánek Hagen. Sám Gott vyjádřil přesvědčení, že se politici nakonec domluví a v případné třetí nepřímé volbě přece jen zvolí hlavu státu. V Berlíně ve středu v rozhovoru pro ČTK přitom nevyloučil svou prezidentskou kandidaturu, jestliže by se nakonec konala přímá volba. "Velice mi to lichotí, že vůbec někdo na takový nápad přišel, i když si myslím, že je nerealizovatelný," reagoval na iniciativu umělců. Myslí si také, že návrh je myšlen spíše symbolicky. "Přeji si jen, aby se politici domluvili ve třetím kole a zbavili mne tohoto dilematu," řekl. V rozhovoru otištěném ve čtvrtečních Lidových novinách však Zlatý slavík možnost své kandidatury rozhodně popřel.

Zpěvák je momentálně v Německu, kde představuje své nové nahrávky, a tam se také prý o politické iniciativě dozvěděl. Zatím proto nechce konkrétněji reagovat, dokud nezná širší odezvu v České republice. "Těším se, že až přijedu domů, přečtu si, co o tom kdo napsal a co si o tom myslí lidé." Za své 40leté umělecké působení poznal v zahraničí tolik lidí a nabral tolik zkušeností, jaké podle něj může mít málokterý politik. Teď si ale neumí představit, že by ukončil svou pěveckou kariéru a stal se "zpívajícím prezidentem". "Myslím, že by mne nikdo nebral vážně," soudí zatím.

Spojitost mezi iniciativou Karel Gott prezidentem a ODS volební manažer občanských demokratů Miroslav Beneš popřel. "Je to legitimní návrh, ale že by to byla stranická věc, to si snad nikdo nemyslí," řekl ČTK. Autoři iniciativy hovořili s Gottem, který je právě na turné v Německu, minulý týden. Hudebníci na středeční tiskové konferenci uvedli, že jde o jejich soukromou iniciativu a nejsou spojeni s žádnou politickou stranou. "Nebráníme se tomu, aby kandidoval Václav Klaus proti Karlu Gottovi v přímé volbě. Pak už je věcí národa, koho zvolí," reagoval další z iniciátorů akce Petr Pečený na dotaz, zda představou Gotta jako prezidenta nechtějí donutit politiky, aby ve třetí parlamentní volbě zvolili Klause.