Prezidentští kandidáti Klaus, Moserová a Zeman nastínili, jakými by byli prezidenty

Poslanci a senátoři si ve Španělském sále Pražského sálu si na začátku schůze vyslechli projevy kandidátů, kteří se ucházejí o jejich podporu v druhé volbě prezidenta republiky. Tři uchazeči o nejvyšší ústavní funkci Václav Klaus (ODS), Miloš Zeman (ČSSD) a senátorka Jaroslava Moserová se snažili se vysvětlit, proč by se právě oni měli stát nástupcem Václava Havla. Jeho mandát vyprší již v neděli 2. února. Moserová a Klaus svůj projev četli z papíru, Zeman i tentokrát mluvil spatra. Podle vylosovaného pořadí jako první mluvil Klaus, jako poslední měl šanci vystoupit bývalý šéf ČSSD Zeman.

Jednašedesátiletý kandidát ODS Václav Klaus ve zjevné narážce na Zemana prohlásil, že nikdy neavizoval odchod z politiky a nikdy nedemonstroval svoji výlučnost. Svoji kandidaturu nevnímá ani jako gesto, jehož smyslem je pouze "zamíchat kartami". Již dříve řekl, že takto vnímá nominaci senátorky Moserové. "O podpoře své kandidatury nevyjednávám za nějaké budoucí přísliby. Nabízím pouze sebe, své zkušenosti, schopnosti a postoje," prohlásil bývalý předseda ODS. Klaus posluchače ve Španělském sále rozesmál, když připomněl, jak po první volbě v nadsázce vyzval ty, kteří ho nevolili, aby se do příště polepšili. "Zkusil jsem začít sám od sebe. Ukázalo se, že to není snadné, ale za pokus to stojí," řekl Klaus za potlesku přítomných. Na závěr řekl, že sice nezapomíná na politické souboje, ale nyní jsou pro něj již minulostí.

Jaroslava Moserová několikrát zmínila svou základní odlišnost od ostatních dvou kandidátů i prezidenta Havla. "Jsem žena, ale ujišťují vás, že jsem zmužilá, jinak bych tu nebyla," řekla. Poukázala na fakt, že v češtině neexistuje ženská alternativa ke slovu státník. Soudí však, že by si dokázala zjednat respekt. S odkazem na zakladatele Československa Tomáše Garrigua Masaryka konstatovala, že politiku nutno důsledně podřizovat zákonům etickým. "Zkušenost učí, že politika rozumná a poctivá je nejúčinnější a nejpraktičtější," uvedla čerstvá třiasedmdesátnice se zkušenostmi v nejvyšší diplomacii i politice. "Nedovolila bych, aby mne ovládly city," slíbila.

Miloš Zeman zdůraznil, že budoucí prezident by neměl mít své oblíbené a neoblíbené politické strany nebo v jich budovat svá hradní křídla. Neměl by nadužívat svých "často až monarchistických kompetencí" při jmenování klíčových postů ve státě, například Ústavního soudu. "Prezident by neměl být jen moralistním kazatelem, tepajícím právem či neprávem zlořády a neduhy," uvedl bývalý premiér s tím, že prezident je jako součást výkonné moci za stav země spoluodpovědný. Hlava státu má být podle Zemana moderátorem politického dialogu. Senátorům a poslancům řekl, že jim za podporu nenabízí žádná lukrativní místa. "Nepovažujte tento nelobbistický postup za důkaz nezájmu o vás, ale za výraz hlubokého respektu k vaší svobodné vůli a svobodné volbě," uzavřel osmapadesátiletý Zeman, označovaný za nejsledovanějšího důchodce v zemi.