Zprávy

0:00
/
0:00

Sněmovna obnovila činnost, noví poslanci složili slib

Sněmovna v pondělí po třech měsících znovu obnovila svou činnost na ustavující schůzi, kterou tradičně zahájila státní hymna. Poslanci složili ústavou předepsaný slib, čímž se ujali svého mandátu. Skončil tak stav, kdy jedinou českou funkční parlamentní komorou byl Senát. První den ustavující schůze Sněmovny skončil zhruba po hodině, k volbě vedení se poslanci kvůli zákonným lhůtám sejdou až ve středu. Jako první složila slib bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová (ODS). Slib složilo celkem 199 poslanců; chyběl Miloslav Bačiak (ANO), jenž se mandátu minulý týden vzdal. Po složení slibu poslanci potvrdili vznik patnáctičlenné volební komise v čele s Martinem Kolovratníkem (ANO). Následně poslanci zřídili mandátový a imunitní výbor, který bude mít rovněž 15 členů.

Poslanecký klub sociální demokracie podle očekávání nominoval svého místopředsedu Jana Hamáčka na šéfa Sněmovny. Někdejší místopředseda dolní komory, za něhož se postavilo také grémium ČSSD, dostal od svých spolustraníků jednoznačnou podporu. Na tom, že předsedu Poslanecké sněmovny navrhne sociální demokracie, se v sobotu dohodl její vyjednávací tým spolu s hnutím ANO, které zase vybere příštího ministra financí.

Místopředsedové sněmovny by měli být čtyři. Za hnutí ANO bude kandidátkou Jaroslava Jermanová, za KSČM Vojtěch Filip, za TOP 09 Miroslav Kalousek a za KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. Za nynějšího scénáře by se do vedení nedostala kandidátka ODS Němcová a ani Tomio Okamura, kterého nominuje jeho hnutí Úsvit.

ČSSD i ANO chtějí náměstky na ministerstvech, která nepovedou

Sociální demokraté chtějí pozici prvního náměstka na ministerstvech, která nepovedou. Řekl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Vlastní náměstky ministerstev, které neobsadí svými ministry, chce také hnutí ANO, uvedl šéf poslanců druhé nejsilnější sněmovní strany Jaroslav Faltýnek. Věcí samostatného vyjednávání jsou pak podle něj sněmovní výbory, i když přinejmenším vlivný rozpočtový výbor jeho strana chce. V sociální demokracii se v uplynulých dnech uvažovalo o tom, že by si strana řekla o výbory, které by byly v protikladu k ministerstvům, která povede. Podle šéfa sociálnědemokratických poslanců Romana Sklenáka tomu ale tak nakonec nemusí být.

Zrušení lustračního zákona by mohlo mít podporu u KSČM i ČSSD

Zrušení lustračního zákona, které dlouhodobě prosazuje KSČM, by mohlo mít podporu i u sociální demokracie. Po jednání poslaneckého klubu to připustil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sobotka na začátku listopadu uvedl, že požadavek prezidenta Miloše Zemana na to, aby ministři měli negativní lustrační osvědčení, by měl být i nadále respektován. ANO nemá ke zrušení lustrací jednoznačný postoj, o možnosti chce diskutovat v úterý. Proti zrušení je ODS.

Zeman přijal Bělobrádka, hovořili o vládě

Prezident Miloš Zeman přijal na zámku v Lánech předsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka. Podle šéfa lidovců politici hovořili o variantách možného složení vlády a případné podpoře menšinové vlády ze strany KDU-ČSL. Naopak nediskutovali o lustracích. Schůzka trvala asi dvacet minut. Lidovci usilují o vytvoření společného kabinetu s ČSSD a hnutím ANO. Lidovci se již dříve nechali slyšet, že pokud zhruba do dvou týdnů nenaleznou řešení problematických částí svých stranických programů, KDU-ČSL nemusí být součástí vládní koalice. Mohla by ale například podporovat menšinovou vládu.

Rusnok jede na summit středoevropských zemí a Číny v Bukurešti

Český premiér Jiří Rusnok odletěl na summit takzvané varšavské iniciativy pro spolupráci mezi Čínou a šestnácti zeměmi střední a východní Evropy, který se koná v Bukurešti. Bude to první příležitost pro nové čínské vedení setkat se na nejvyšší úrovni se svými partnery z regionu střední a východní Evropy. Na summitu by zástupci zúčastněných zemí zároveň měli podepsat dokument, který bude obsahovat principy vzájemné spolupráce. Na okraj summitu se uskuteční bilaterální setkání premiéra Rusnoka s jeho čínským protějškem Li Kche-čchiangem. Premiéři budou jednat o možnostech rozvoje vztahů států regionu s Čínou, zejména v oblasti obchodu a investic. Dalšími tématy jednání budou například prohlubování spolupráce v sektoru vyspělých technologií, podpora cestovního ruchu, akademická a kulturní výměna a rozvoj mezilidských kontaktů. Na okraj setkání se uskuteční ekonomické fórum, na které jsou pozváni podnikatelé ze zainteresovaných států. Obchodníci projednají možné projekty v energetice, dopravě, komunikaci, informačních technologiích, zemědělství, turistice a financích. Čínský dovoz do ČR dosáhl svého vrcholu v roce 2011, kdy bylo dovezeno zboží za 18,9 miliardy dolarů, český vývoz do Číny dosáhl 1,6 miliardy dolarů.

Vláda připravuje zrušení nevýhodné smlouvy mezi ČSSR a SSSR

Více než dvacet let po Sametové revoluci se rýsuje zrušení smlouvy mezi tehdejší ČSSR a Sovětským svazem, na jejímž základě socialistické Československo poskytlo Sovětům pozemky pro vybudování součástí obchodních zastoupení. Nyní na těchto pozemcích sídlí ruské soukromé firmy, které Česku neplatí nájem. Stát tak na situaci prodělává. Vyplývá to z materiálu, který ve středu projedná vláda. V 90. letech Rusko bez souhlasu české vlády převedlo zapůjčené pozemky na soukromé společnosti v ruských rukou, do nichž se transformovaly někdejší sovětské podniky zahraničního obchodu. Ruští vlastníci objektů v České republice se podle dokumentu mylně domnívají, že mohou i nadále využívat výhod, jako by budovy byly součástmi diplomatické mise, například osvobození od daní nebo nedotknutelnost místností.

Mynář zažádá o prověrku, aby mohl zůstat v Zemanových službách

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář si zažádá o bezpečnostní prověrku, aby mohl i nadále působit na Pražském hradě. Řekla to mluvčí prezidenta Hana Burianová. Odmítla zároveň informace serveru Týden.cz o tom, že Mynář ve své funkci na Hradě po Novém roce skončí. Média již delší dobu spekulují o tom, že Zeman plánuje Mynáře vyměnit, ať již ředitel prezidentské kanceláře o prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) zažádá či nikoli. Burianová řekla, že o žádném prezidentově plánu na změnu kancléře neví. Server Týden.cz citoval nejmenovaný zdroj, který uvedl, že Mynář má na Pražském hradě skončit po Novém roce. Internetový zpravodajský web také uvedl, že se v prezidentově týmu chystají další změny.

Zemanův stav se měsíc od zranění zlepšil, má menší ortézu

Zdravotní stav prezidenta Miloše Zemana se zhruba měsíc od úrazu nohy zlepšil. Koleno již nemá oteklé a netrpí ani bolestmi. Na webu ministerstva zdravotnictví to oznámil ministr a šéf Zemanova lékařského konzilia Martin Holcát. Zeman se v úterý po delší době představí na veřejnosti, když na prezidentském zámku v Lánech za účasti médií jmenuje do funkce nového ústavního soudce Radovana Suchánka. Zeman se zranil na konci října, kdy v noci upadl a poranil si pravé koleno. Lékaři motolské nemocnice mu z něj museli odstranit krev. Konzilium následně hlavě státu doporučilo několikatýdenní klid.

Dotace pro zemědělce dostaly i školy a golfová hřiště, zjistil NKÚ

Přímé platby pro zemědělce, které patří k podporám vypláceným v rámci společné zemědělské politiky Evropské unie, obdržely za rok 2012 třeba i střední odborné školy nebo golfová hřiště. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ). Systém správy plateb i tak úřad vyhodnotil jako funkční a účinný. Vyplývá to z výsledku kontroly, o níž informoval ředitel odboru komunikace NKÚ Jaroslav Broža. Na ministerstvu zemědělství a ve Státním zemědělském intervenčním fondu NKÚ prověřil výdaje z rozpočtů EU a ČR pro 58 příjemců podpory v celkové výši více než 370 milionů korun, tedy téměř dvě procenta z peněz na přímé platby v roce 2012. Nedostatky kontroloři našli také v evidenci využití zemědělské půdy. Do zemědělství a příbuzných odvětví plynou ročně dotace za více než 40 miliard korun.

Soud poslal Krejčíře do nemocnice, o kauci rozhodne za týden

Uprchlý český podnikatel Radovan Krejčíř, který byl v pátek v Jihoafrické republice zatčen kvůli podezření z únosu a pokusu o vraždu, bude vzhledem ke špatnému zdravotnímu stavu převezen do nemocnice. Rozhodl o tom soud v Johannesburgu, který zároveň odložil jednání o případném propuštění na kauci na příští pondělí. Jihoafrická média a veřejnost nejnovější dění kolem Krejčíře bedlivě sledují, protože Čech se po šesti letech stal v JAR díky svým aktivitám poměrně známou postavou, která je spojována s místním podsvětím. Jednání soudu na jižním předměstí Johannesburgu provázela přísná bezpečnostní opatření. Krejčíř je v Jihoafrické republice od roku 2007, kdy tam přicestoval s falešným pasem ze Seychel. České policii unikl v roce 2005 při domovní prohlídce.

Ministerstvo školství od ledna sloučí dvě své organizace

Ministerstvo školství pokračuje ve snižování počtu svých organizací, od ledna sloučí Národní institut dětí a mládeže (NIDM) s Národním institutem pro další vzdělávání (NIDV). Příliš tím neušetří, má se tak ale snížit byrokracie. Sdělil to mluvčí úřadu Marek Zeman. Ministerstvo od roku 2011 zrušilo pět přímo řízených organizací, po sloučení institutů jich bude v příštím roce spravovat celkem devět. V rámci přidružení institutu mládeže k organizaci pro další vzdělávání nechce ministerstvo propouštět, zaměstnanci se jen přesunou do společné budovy. Ročně se tak ušetří kolem 1,3 milionu korun. K útlumu přímo řízených organizací přistoupilo ministerstvo v roce 2011 kvůli vládou vyžadovaným úsporám ve státní správě. Během roku 2011 tak byl zrušen Výzkumný ústav pedagogický, Institut pedagogicko-psychologického poradenství, Vzdělávací a konferenční centrum Telč, Učební středisko Richtrovy boudy a Ústav pro informace ve vzdělávání.

Důvěra v českou ekonomiku čtvrtý měsíc za sebou roste

Důvěra v českou ekonomiku čtvrtý měsíc za sebou roste. V listopadu se souhrnný indikátor důvěry proti říjnu zvýšil o 1,6 bodu na 4,5 bodu. Zvýšila se důvěra v průmyslu, naopak klesla ve stavebnictví a mírně i v sektoru služeb. V obchodě se hodnota indikátoru důvěry meziměsíčně nezměnila, uvedl Český statistický úřad. Celková důvěra firem i spotřebitelů se už v české ekonomice vyšplhala na úroveň roku 2011, upozornil analytik ČSOB Petr Dufek. Očekávání však podle něj zůstávají i nadále opatrná a nehýří přehnaným optimismem. Důvěru v ekonomice táhne vzhůru především optimismus průmyslových firem, který těží z oživující se zahraniční poptávky.

ČNB při intervencích zatím nakoupila devizy za zhruba 200 mld. Kč

Česká národní banka při intervencích k oslabení české měny nakoupila do 20. listopadu devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun. Podle guvernéra ČNB Miroslava Singera už aktivní přítomnost centrální banky na trhu není vždy nezbytná. ČTK to sdělil mluvčí ČNB Marek Petruš. Bilanční suma ČNB podle údajů o dekádní bilanci stoupla k 20. listopadu na 1,077 bilionu korun. Prodáváním korun a nákupy deviz při intervencích ČNB oslabila kurz koruny na úrovně poblíž 27 Kč/EUR ve snaze předejít riziku deflace a udržet cenovou stabilitu. Bankovní rada České národní banky rozhodla o zahájení devizových intervencí 7. listopadu. Podle Singera je ČNB rozhodnuta intervenovat v takovém objemu a tak dlouho, jak bude potřeba k dosažení požadované hodnoty měnového kurzu.

Bulharsko vyměřilo další pokutu české Energo-Pro

Bulharský antimonopolní úřad vyměřil české energetické společnosti Energo-Pro pokutu 1,04 milionu leva (14,5 milionu korun) za zneužívání její dominantní pozice v distribuci elektřiny na severovýchodě země. Podobnou pokutu firma dostala už v květnu. Energo-Pro agentuře Reuters sdělila, že na krok úřadu chystá odpověď. Podle úřadu Energo-Pro poškodila rakouskou Verbund Renewable Power tím, že odmítla vpustit do své sítě plný výkon její větrné farmy o instalované kapacitě 16 megawattů. Tím údajně porušila pravidla, protože neuvalila omezení přístupu do své sítě na všechny výrobce elektřiny rovnoměrně.

Obrana chystá nákup dílenských vozidel pro pandury za 163 milionů

Ministerstvo obrany chystá nákup pěti dílenských vozidel pro podporu obrněných transportérů Pandur. Zakázku v hodnotě 163 milionů korun chce zadat bez výběrového řízení Vojenskému technickému ústavu. Pokračuje tak praxe uplynulých měsíců, kdy obrana zadává řadu zakázek přímo a vládu o svém záměru pouze informuje. Dílenská vozidla budou používat jednotky, které jsou vyzbrojeny pandury. Díky nim budou moci pancéřované transportéry opravovat a udržovat.

Moravští vinaři uspěli v Německu, dvě medaile získal Michlovský

Moravští vinaři uspěli v Německu v jedné z největších evropských soutěží hodnotících odolné odrůdy vína, u kterých vinaři používají minimum chemických postřiků. Moravští vinaři získali dvě velké zlaté medaile a čtyři zlaté. V soutěži bylo přes 200 vín od 90 vinařů z devíti zemí. Řekl to výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Soutěž se konala v německém Bad Dürkheimu. Výsledky organizátoři vyhlásili minulý týden. Dvě velké zlaté medaile z Německa veze Vinselekt Michlovský za odrůdy Hibernal a Laurot. Zlaté medaile získaly firmy VERITAS Bošovice a Sádek Kojetice.

Husův pomník bude v létě 2014 kvůli opravě pláště skryt za lešením

Pomník mistra Jana Husa bude v létě příštího roku skryt za lešením. Restaurátoři se totiž pustí do třetí etapy rekonstrukce, kdy budou opravovat mimo jiné i bronzový plášť sochy. Nyní restaurátoři končí s druhou etapou oprav. Pomník dosud nebyl za svou téměř stoletou existenci ani jednou kompletně opraven - problémy má zejména se šrouby, které drží jednotlivé kusy po hromadě, a s vyplavenými spárami mezi kameny podstavce. V první a druhé fázi opravy byl například vyčištěn kámen pomníku. Přestože restaurátoři opraví takzvané flambóny, do provozu uvedeny nebudou. Ty vznikly v roce 1929 a při výjimečných příležitostech v nich hořely ohně. To ale sochu ničilo. Stejně tak se před pomník nevrátí jezírko, které tu vzniklo za druhé světové války a původně sloužilo jako hasičská nádrž.

Řidiči luxusních aut, kteří projeli Šumavu, dostali pokutu 4000 Kč

Řidiči kolony luxusních aut, kteří v září projeli nelegálně chráněnou oblastí na Šumavě, dostali každý pokutu 4000 korun. Důstojník policejního prezídia, který byl jedním z řidičů kolony, pokutu nedostal. Toho může potrestat pouze jeho nadřízený. Informovala o tom televize Nova. Podle deníku Právo byl v koloně aut vysoce postavený důstojník prezidia Vladimír Žaloudek, který pracuje v kanceláři náměstka Tomáše Tuhého, šéfa uniformované policie. Ačkoliv správa parku původně mluvila o pokutě ve výši až 50.000 Kč, dostali řidiči pokutu jen 4000 Kč a zatím se proti ní nikdo z nich neodvolal. "My jsme použili nástroj, který nám zákon o ochraně umožňuje a dali jsme jim nařízenou pokutu, každému ve výši 4000 korun. To je maximum, co jsme mohli dát," řekl ředitel národního parku Jiří Mánek.

Jiří Menzel převzal cenu v Indii

Cenu za celoživotní přínos kinematografii převzal na mezinárodním filmovém festivalu v indickém Goa český režisér Jiří Menzel. Zahajovacím filmem celého festivalu se zároveň stal Menzelův zatím poslední snímek Donšajni. Menzela a jeho tvorbu při udílení ceny představil indický režisér Šivendra Singh Dungarpúr, který o českém režisérovi natáčí dokument. Menzel při návštěvě Indie místním novinářům mimo jiné řekl, že úroveň dnešních filmů, v nichž převažují vulgarity a násilí, v něm vyvolává depresi. Rozhodl se prý nynější filmové trendy ignorovat. Prudké změny filmařských technologií Menzelovi nevadí. "Když jsem začínal, filmy byly němé a kameru jste museli nastartovat klikou. Jsem rád, že mohu vývoj filmového průmyslu sledovat," prohlásil.

Režisér David Mrnka připravuje film o životě Milady Horákové

Už šest let připravuje producent a režisér David Mrnka natáčení celovečerního hraného filmu o Miladě Horákové, která byla popravena komunistickým režimem a stala se symbolem boje za svobodu. Film chce režisér točit v angličtině v autentických lokalitách a se zahraničními i českými herci. Část financí shání veřejnou sbírkou. Uzávěrka sbírky je 28. listopadu. Mrnka žije v Americe, očekává, že peníze sežene vedla Česka i od Evropské unie, Ameriky a Austrálie. Chtěl by začít natáčet příští rok. Podle informací Lucie Vytlačilové ze společnosti 2media je záměrem tvůrců na základě skutečných událostí vyprávět osobní příběh hlavní protagonistky. Její dcera Jana Horáková-Kánská jim zpřístupnila dosud nezveřejněné podklady a materiály včetně osobních dopisů, rodinných fotografií a pamětí manžela Milady Horákové.

Výroční cenu Opery Plus mají pěvci Plachetka a Kačírková

Sopranistka Jana Šrejma Kačírková a basbarytonista Adam Plachetka se stali vítězi prvního ročníku Výročních cen Opery Plus. Webový publicistický portál výsledky hlasování vyhlásil v rámci svého prvního Benefičního koncertu v pražském Rudolfinu. O vítězích rozhodli sami čtenáři portálu svým hlasováním na základě nominací oslovených hudebních publicistů. Opera Plus také oznámila začátek spolupráce se zavedeným hudebním měsíčníkem Harmonie. Nominováno bylo celkem 16 žen a stejný počet mužů za výkony, které v uplynulé sezoně ztvárnili na tuzemských scénách nebo v zahraničí. Za dva měsíce, od vyhlášení soutěže, jim putovalo dohromady šest tisíc hlasů. Podle šéfredaktora Opery Plus Víta Dvořáka oba favorité zvítězili před ostatními s velkým náskokem. Kačírková, sólistka opery Národního divadla moravskoslezského v Ostravě, byla nominována za tři své role - za Donizettiho Annu Bolenu v ostravské opeře, Markétku z Gounodova Fausta v Plzni a také za Gildu z Verdiho Rigoletta v Českých Budějovicích. Plachetku ocenili čtenáři za jeho rychle stoupající kariéru v prestižní Vídeňské státní opeře, kde je sólistou.

Ze sportu:

Fotbalisté Slavie prohráli v 15. kole první ligy na půdě Slovácka stejně jako před rokem 0:3 a po polovině soutěže klesli na sestupovou předposlední příčku. Branky vítězů vstřelili Kerbr z pokutového kopu a po změně stran Došek se střídajícím Volešákem. Slovácko se posunulo do horní poloviny tabulky na osmé místo.

Hokejisté pražské Sparty ovládli i druhé pražské derby se Slavií v této sezoně. Po říjnové výhře v O2 areně 6:0 vyhrál lídr extraligy ve 24. kole doma před rekordní návštěvou ročníku 13.082 diváků 3:0. Dvě branky vstřelil Petr Ton, gólman Tomáš Pöpperle udržel pošesté v sezoně čisté konto.

Proti fotbalistům Plzně se v Lize mistrů vrátí do branky Manchesteru City Joe Hart. Anglický reprezentant v klubu nechytal od konce října, kdy ho trenér Manuel Pellegrini po sérii několika chyb posadil na lavičku a nasadil místo něj Costela Pantilimona.

Basketbalistky IMOSu Brno budou ve středu v Evropské lize bojovat o druhé vítězství. Po úspěchu v minulém kole, kdy porazily ruský Orenburg, uzavřou sérii tří domácích zápasů duelem proti Montpellieru. Momentálně druhý nejlepší francouzský tým ještě v soutěži neprohrál, zvítězil v Orenburgu a doma zdolal i silný Rivas Madrid.

Nejlepším útočníkem KHL byl druhý týden po sobě vyhlášen český hokejista. Po Janu Kovářovi z Magnitogorsku toto ocenění získal kapitán pražského Lva Jiří Novotný.

Silniční profesionál Roman Kreuziger je největším favoritem 49. ročníku ankety Král cyklistiky, jejíž výsledky budou vyhlášeny v úterý odpoledne v pražském Břevnovském klášteře. Pokud se tato očekávání naplní, přeruší nejlépe umístěný Čech celkového pořadí v historii Tour de France tříletou nadvládu bikera Jaroslava Kulhavého.

Počasí v úterý:

Bude oblačno, místy se slabými sněhovými přeháňkami, na horách na severu a severovýchodě i v nižších polohách bude až zataženo. V Jeseníkách a Beskydech se mohou tvořit sněhové jazyky. Teploty -2 až +2°C, na jihovýchodě až +4, na horách kolem -5.