Zprávy

Státní vyznamenání k 28. říjnu dostali Jiří Suchý, František Čuba nebo Jiřina Bohdalová

Prezident Miloš Zeman u příležitosti výročí vzniku samostatného Československa ocenil Řádem Tomáše G. Masaryka dvě osobnosti - filozofa Erazima Koháka a divadelníka Jiřího Suchého. Dále udělil téměř tři desítky medailí Za zásluhy I. stupně. Získali je například televizní hlasatelka Kamila Moučková, chirurg Pavel Pafko, spisovatel Zdeněk Mahler, herečka Jiřina Bohdalová, operní pěvkyně Soňa Červená, herec Lubomír Lipský, kytarista Lubomír Brabec nebo saxofonista Felix Slováček. Dalšími nositeli státních vyznamenání ke státnímu svátku se stali sochařka Marie Uchytilová, politický vězeň Pavel Wonka nebo sportovec Richard Konkolski. Ocenění dostali i další podnikatelé, lékaři či veterán bitvy u Tobruku Pavel Vranský.

Vyznamenání naopak odmítl rockový hudebník Vladimír Mišík. Slavnostního večera se nezúčastnila ani většina rektorů vysokých škol. Vadilo jim, že Zeman na Hrad nepozval dva jejich kolegy. Kvůli tomu se ceremoniálu nezúčastnili i někteří primátoři. Pražský primátor Tomáš Hudeček řekl, že kromě nepozvání dvojice rektorů mu vadí například i Zemanovo rozhodnutí ocenit agronoma Františka Čubu. Rodina novináře a sociálního demokrata Přemysla Janýra již dříve uvedla, že pokud prezident bývalého člena KSČ Čubu skutečně vyznamená, vrátí medaili, kterou Janýrovi posmrtně udělil prezident Václav Havel.

Prezident jmenoval devět nových generálů

Prezident Miloš Zeman při příležitosti státního svátku jmenoval devět nových generálů. Kromě válečných veteránů a hrdinů druhé světové války Alexandra Beera a Jaroslava Klemeše jsou mezi nimi policejní prezident Martin Červíček, generální ředitel hasičského záchranného sboru Drahoslav Ryba nebo šéf vězeňské služby Petr Dohnal. Do hodnosti generála jmenoval prezident také náčelníka Vojenské kanceláře prezidenta republiky Zdeňka Jakůbka, velitele Velitelství výcviku -Vojenské akademie Jána Kožiaka, velitele vzdušných sil Libora Štefánika a ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace Iva Schwarze. Generály do hodností jmenuje prezident obyčejně dvakrát ročně. na květnové výročí konce druhé světové války a u příležitosti vzniku samostatného Československa.

Prezident Zeman se nezúčastnil položení věnce k soše TGM

Prezident Miloš Zeman se nezúčastnil kladení věnce k soše Tomáše Garrigua Masaryka na Hradčanském náměstí. Na akci, která je součástí oslav 95. výročí vzniku samostatného Československa, ho zastupoval kancléř Vratislav Mynář. Podle něj se prý Zeman šetřil na večerní slavnostní ceremoniál předávání vysokých státních vyznamenání. Jeho neúčast u Masarykovy sochy nebyla způsobena špatným zdravotním stavem, ale tím, že mu hradní protokol chce ulehčit náročný program, uvedl Mynář. Zeman dopoledne zahájil oslavy státního svátku položením věnce u jezdecké sochy Jana Žižky na pražském Vítkově. Pak se setkal se členy diplomatického sboru, jmenoval generály a zúčastnil se slavnostní přísahy téměř 350 mladých vojáků.

Kerry popřál Česku ke státnímu svátku, připomněl své české kořeny

Americký ministr zahraničí John Kerry jménem prezidenta Baracka Obamy a všech Američanů popřál Česku ke státnímu svátku. Zdůraznil, že Spojené státy a Česká republika jsou blízkými partnery v Severoatlantické alianci, a ocenil podporu Česka bojovníkům za lidská práva po celém světě. Vyzdvihl také bilaterální vztahy obou zemí, které jsou podle něj založeny na "společných hodnotách a přístupech k regionálním i globálním výzvám". Připomněl i své české kořeny. Zavzpomínal, jak před deseti lety zjistil, že jeho dědeček pocházel z dnešního Horního Benešova. Jeho bratr Cameron se nedávno do rodiště předků vydal, aby lépe poznal kořeny své rodiny.

V ČSSD pokračuje spor mezi Sobotkou a Haškem

V ČSSD pokračuje otevřený spor mezi předsedou Bohuslavem Sobotkou a prvním místopředsedou Michalem Haškem. I když Sobotku předsednictvo strany vyloučilo v neděli z vyjednávacího týmu, Sobotka oznámil, že chce z titulu předsedy vést vlastní jednání o sestavení vlády. Na podporu Sobotky, kterého v neděli předsednictvo vyzvalo kvůli nízkému volebnímu výsledku k rezignaci, se v podvečer sešla v Praze asi tisícovka jeho příznivců. Sobotka i Hašek si během pondělí vyměňovali prohlášení přes média. Předseda ČSSD dopoledne v zaslaném prohlášení označil výzvu k rezignaci za pokus o puč a mocenské převzetí strany. Hašek i někdejší šéf poslanců této strany Jeroným Tejc Sobotkovo vyjádření odmítli, podle nich se jednalo o rozhodnutí demokraticky zvoleného vedení strany. Hašek žádá co nejrychlejší svolání stranického ústředního výkonného výboru (ÚVV), o termínu by mělo v pátek rozhodnout politické grémium strany. ÚVV má pravomoc Sobotku odvolat. Mimořádný sjezd ČSSD by se podle Haška měl uskutečnit hned po dokončení jednání o vládě, z kterého byl ale Sobotka vyšachován.

Předseda ČSSD Sobotka povede vlastní jednání o vládě

Bohuslav Sobotka povede z titulu předsedy ČSSD vlastní jednání o nové vládě, už se na tom telefonicky domluvil se šéfem hnutí ANO Andrejem Babišem. Navíc se večer nezúčastní slavnostního předávání státních vyznamenání na Hradě. Řekl to na Pohořelci, odkud vyrážel pochod zhruba tisícovky jeho příznivců směrem na Hradčanské náměstí. Pochodu na Sobotkovu podporu zúčastnili i senátor za ČSSD Jiří Dientsbier, šéf odborů Jaroslav Zavadil a další člen ČSSD Karel Březina. Všichni se shodně vyjádřili, že změnu předsedy může provést jen ústřední výkonný výbor strany, nikoliv samotné předsednictvo. Podle Vítězslava Kulicha z tiskového oddělení ČSSD Sobotka na pátek svolal politické grémium ČSSD, které má rozhodnout o termínu ústředního výkonného výboru.

Hašek nepřímo potvrdil, že jednal se Zemanem

Statutární místopředseda ČSSD Michal Hašek se v sobotu večer v Lánech setkal s prezidentem Milošem Zemanem. V rozhovoru s ČTK nejprve popřel, že by se od vyhlášení výsledků voleb s hlavou státu setkal. Večer po jednání předsednictva nepřímo potvrdil, že se setkání uskutečnilo. Konalo se zřejmě i podle Haškových oponentů, místopředsedy Lubomíra Zaorálka a senátora Jiřího Dienstbiera. O schůzce napsal server Česká pozice. Podle něj byli na jednání se Zemanem také plzeňský hejtman Milan Chovanec, někdejší šéf poslaneckého klubu Jeroným Tejc, jihočeský hejtman Jiří Zimola a další prezidentův příznivec Zdeněk Škromach. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, že o schůzce nevěděl.

Šéf KDU se chce sejít se špičkami ČSSD kvůli situaci ve straně

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek se chtěl ještě v pondělí sejít s šéfem ČSSD Bohuslavem Sobotkou a jeho zástupcem Michalem Haškem, kteří se dostali do otevřeného sporu. Bělobrádek se chce informovat o situaci v sociální demokracii ještě před tím, než začnou vyjednávání o případné vládě. Hašek se už podle serveru Novinky.cz v této věci obrátil na Bělobrádka a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, jednání by prý mohla začít v úterý. "Rád bych se informoval z první ruky, co se v sociální demokracii děje. Protože pro nás je ta situace nepřehledná a vyjednávat v situaci, kdy nevíme, jestli náhodou nedojde k nějakému štěpení uvnitř poslaneckého klubu sociální demokracie, nemá žádný smysl," řekl Bělobrádek. Opatrně se k jednání s ČSSD staví i hnutí ANO.

Babiš: Vládu by měly sestavit ČSSD a KDU-ČSL

Podle šéfa hnutí ANO 2011 Andreje Babiše by vládu měly sestavit ČSSD a KDU-ČSL. ANO by pak takovou vládu mohlo tolerovat, případně s ní spolupracovat. Babiš to řekl serveru Aktuálně.cz. O případném vstupu ANO do vlády se podle něj hnutí musí poradit. Jemu osobně se vstup ANO do vlády "nezdá moc dobrý". Jiné varianty sestavování vlády Babiš odmítl. Ke svému dalšímu působení v Agrofertu uvedl, že podle zákona zatím nic nebrání tomu, aby jako poslanec ve vedení Agrofertu zůstal. To se týká i Jaroslava Faltýnka, člena představenstva Agrofertu a místopředsedy ANO. "Ale já jsem Agrofert přestal normálně řídit už na začátku předvolební kampaně, řídím ho sporadicky. Manažeři se na mne obracejí, když potřebují slyšet můj názor. Jinak vedení funguje beze mne," dodal pro Aktuálně.cz. Babišovo hnutí ANO 2011 ve volbách skončilo druhé se ziskem 18,65 procenta za vítěznou ČSSD. Řada komentátorů označuje Babiše za faktického vítěze voleb.

Slovenský tisk: Češi ve volbách vsadili na nové strany

Češi v předčasných volbách potrestali tradiční politické strany a vsadili na nové tváře, napsal slovenský tisk. Za skutečného vítěze voleb noviny označily miliardáře slovenského původu Andreje Babiše, jehož hnutí ANO skončilo druhé těsně za ČSSD. "Českým vítězem je Babiš," hlásí na titulní stránce list Sme, podle kterého se bez podpory Babišova hnutí patrně neobejde příští vládní sestava. Majitel skupiny Agrofert podle listu hned po volbách ovšem ukázal, že vést firmu není totéž jako vést stát. Jednání o sestavení nové české vlády budou podle slovenského tisku patrně náročná. "Polovinu křesel ve sněmovně obsadí strany, jejichž mandát je založen čistě na hněvu voličů. Problém je v tom, že komunisté, ANO a Úsvit chtějí každý něco celkem jiného, přičemž nikdo vlastní přesně neví, co," poznamenala Pravda. Slovenský tisk se shodl, že příští česká vláda bude patrně sestavena s podporou ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Plzní prošly desítky radikálů protestujících proti menšinám

Několik desítek radikálů protestujících proti menšinám a multikulturní společnosti prošlo v pondělí odpoledne plzeňskou částí Bory. Pochodu, který jeho organizátoři označili za protest proti porušování práv slušných občanů ČR a proti upřednostňování jedné skupiny osob, se mělo účastnit až 300 lidí. Průvod doprovázela policie, která také oddělila radikály od jejich odpůrců. Ti se sešli několik set metrů od začátku pochodu. Asi po hodině akce skončila. Obešla se bez větších konfliktů. Účastníků pochodu se sešlo kolem 70, odpůrců bylo ještě méně. Na celou akci dohlížela početně výrazně větší skupina policistů. V Plzni se naposledy konal pochod extremistů v srpnu. Protiromské akce se účastnilo asi 150 radikálů a jejich příznivců. Proti jejich demonstraci protestovalo v okolí pochodu na 250 lidí.

V Ostravě se demonstranti pokusili dostat k romské ubytovně

Asi 300 lidí, kteří se účastnili protiromské demonstrace v Ostravě, se po jejím skončení pokusilo dostat ke dvěma ubytovnám pro sociálně slabé v centru města. Policie je ale vždy včas zastavila. Dav, ve kterém byla především mládež, se před 17:00 rozešel. V centru Ostravy měli nahlášenou akci i Romové. Vše se obešlo bez konfliktů. Na podporu romské komunity se také sešla víc než padesátka lidí na Staroměstském náměstí v Praze. Demonstrace zaměřená proti menšinám se uskutečnila i v Českých Budějovicích, kde se protiromské demonstrace zúčastnily asi dvě desítky lidí.

Lidé si mohli prohlédnout Sněmovnu, Senát nebo Kramářovu vilu

Při příležitosti státního svátku si lidé mohli tradičně prohlédnout parlamentní paláce na pražské Malé Straně. Pro veřejnost byla otevřena také vládní Kramářova vila, kterou nechal postavit první československý premiér Karel Kramář. Vila dnes slouží jako rezidence ministerských předsedů. Přístupná byla i rezidence pražského primátora na Mariánském náměstí. K prohlídce zval rovněž Obecní dům. Z významných institucí, které se při příležitosti Dne vzniku samostatného československého státu v Praze otevřely, byl největší zájem o Obecní dům a Kramářovu vilu. Do Obecního domu zavítaly bezmála čtyři tisícovky návštěvníků, v Kramářově vile museli kvůli velkému zájmu prodloužit otevírací dobu.

Divadlo na Fidlovačce slaví 15. výročí znovuotevření

Pražské Divadlo na Fidlovačce oslavila 15. výročí znovuotevření. Odpoledne uvedla inscenaci Babička s Eliškou Balzerovou v titulní roli. Za 15 let připravila nuselská scéna 85 premiér, z nich 72 pro velké jeviště a 13 pro Komorní Fidlovačku otevřenou v roce 2006. Historie divadla sahá až do roku 1921, 28. října bylo v Nuslích na místě ševcovských slavností otevřeno hudební divadlo s názvem Tylovo. V průběhu let se měnil název, nájemci i soubory, než bylo v roce 1976 uzavřeno a čtvrtstoletí chátralo. V roce 1995 založili herci Eliška Balzerová a Tomáš Töpfer Nadaci Fidlovačka. Téměř celonárodní sbírkou a s přispěním Městské části Prahy 4 se povedlo shromáždit potřebné finanční prostředky a 28. října 1998 nově zrekonstruovanou scénu otevřít Tylovou a Škroupovou Fidlovačkou.

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty s vypětím všech sil uhájili neporazitelnost v letošní sezoně, když v duelu 12. kola v Liberci remizovali 1:1. Slovan byl blízko tomu, aby jako první tým Pražanům uštědřil první prohru, když vedl od 58. minuty brankou Jiřího Fleišmana. Spartě zachránil alespoň bod útočník David Lafata tři minuty před koncem. Sparta vede ligu o šest bodů před Teplicemi, Liberec je čtvrtý. Sparta teprve podruhé v sezoně ztratila body za remízu.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize na ledě Severstalu Čerepovec 1:2, když slibně rozehraný zápas ztratili ve třetí třetině. Svěřenci trenéra Kariho Jalonena díky brance Jiřího Sekáče vedli, ale v závěrečné dvacetiminutovce dvakrát inkasovali. Lev tak nedokázal navázat na sobotní výhru v Jaroslavli.

Český útočník Tomáš Hertl se po dvoutýdenní odmlce znovu trefil v hokejové NHL a svým osmým gólem v sezoně pomohl San Jose k výhře na ledě Ottawy 5:2. Devatenáctiletý nováček už po 76 sekundách první třetiny otevřel skóre utkání, když do branky zametl puk, který k němu proskákal po nahození obránce Jasona Demerse od modré čáry.

Česká tenistka Petra Kvitová zakončila rok na šestém místě světového žebříčku. Oproti loňsku si tak v pořadí WTA o dvě pozice polepšila. Mezi muži je dva týdny před koncem sezony Tomáš Berdych stále sedmý. Třiadvacetiletá Kvitová uzavřela sezonu v nejlepší desítce potřetí za sebou.

Český tenista Lukáš Rosol porazil v prvním kole turnaje série Masters v Paříži domácího Jérémyho Chardyho 6:3 a 6:4. Jeho dalším soupeřem bude obhájce titulu a třetí hráč světa David Ferrer ze Španělska.

Nejlepší domácí pilot Jan Vrba ovládl mistrovství České republiky v jízdě na bobech, které se konalo v německém Königssee. Závody reprezentanti zakončili týdenní kemp na trati, kam jezdí každoročně na soustředění a trénovat a kde testovali materiál před olympijskou sezonou.

Fotbalisté Teplic porazili ve šlágru 12. kola první ligy Plzeň 1:0 a vystřídali ji na druhém místě tabulky. Severočeši před šestnáctitisícovou návštěvou vyhráli i šestý domácí zápas v sezoně a připravili úřadujícímu mistrovi první ligovou prohru po dvanácti utkáních.

Fotbalisté Mladé Boleslavi ve 12. kole první ligy porazili Brno vysoko 5:2. Boleslav po dvou zápasech bez vítězství opět naplno bodovala a posunula se na čtvrté místo o skóre před Liberec, který však má k dobru pondělní dohrávku s vedoucí Spartou. Zbrojovka je v tabulce předposlední.

Hokejisté Slavie vyhráli v 16. kole extraligy v Pardubicích po přestřelce těsně 5:4. Východočeši vedli na začátku druhé třetiny 2:0, ale Pražané třemi góly v řadě otočili skóre a počtvrté za sebou neztratili ani bod. Pardubičtí naproti tomu musejí vstřebat pátou porážku za sebou.

Hokejisté Třince porazili v 16. kole extraligy v repríze jarního semifinále Zlín na jeho ledě 3:2 po samostatných nájezdech. Rozhodující nájezd proměnil Jan Peterek. Oceláři se dočkali vítězství po předchozích dvou zápasech, v nichž nebodovali. Zlín doma prohrál po předešlých třech výhrách.

Hokejisté Hradce Králové podlehli v 16. extraligovém kole Karlovým Varům 1:2. Domácí zůstali potřetí v sezoně bez bodového zisku, Západočeši naproti tomu utnuli sérii tří porážek a vůbec poprvé v sezoně se mohli radovat po utkání na ledě soupeře.

České házenkářky udělaly velký krok k postupu na mistrovství Evropy. V druhém kole kvalifikace zvítězily v Polsku 22:19 a s plným počtem bodů vedou tabulku. Právě zápasy s Polskem mají být podle předpokladů klíčové v boji o druhou postupovou pozici, neboť největšími favoritkami na prvenství ve skupině jsou rovněž dosud neporažené obhájkyně titulu z Černé Hory.

Počasí:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Nejvyšší teploty 11 až 15 °C, na východě až 17 a na horách kolem 8st.

V pražském Klementinu v pondělí padl 33 let starý teplotní rekord, naměřili tu 23,2 stupně. Původní rekord byl přitom 20,1 stupně. Klementinum je nejstarší česká stanice, měří se zde od roku 1775. Teplotní maxima byla překonána na více než polovině všech měřicích stanic