Zprávy

Prezident Zeman podepíše rozpuštění Sněmovny 28. srpna

Prezident Miloš Zeman potvrdí rozpuštění Sněmovny svým podpisem 28. srpna. Řekl to serveru Parlamentnílisty.cz. Chce plně využít limit 60 dnů, do kterého musí být předčasné volby svolány. Volby by se pak podle očekávání konaly 25. a 26. října. Termín podpisu chce Zeman v pátek oznámit předsedům sněmovních stran, se kterými se na Hradě setká a zeptá se na jejich názor. Předpokládá ale, že proti tomu nebudou mít zásadní výhrady.

Odbory schvalují Zavadilův odchod do politiky, má jim hájit zájmy

Odbory schvalují odchod svého šéfa Jaroslava Zavadila do politiky. Doufají, že bude ve Sněmovně hájit jejich zájmy. Chystají pro případné budoucí poslance či ministry ze svých řad seznam úkolů. Předáci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) to řekli novinářům. Zavadil je lídrem kandidátky ČSSD v Praze. Rád by získal víc než čtyři mandáty, které strana v metropoli dosud měla. ČSSD podpořilo v roce 2010 v parlamentních volbách v Praze 15 procent volících, získala čtyři mandáty.Předák neplánuje, že by do sociální demokracie vstoupil. Z čela odborové centrály chce odejít po volbách začátkem listopadu. Funkci předsedy složí na sněmu ČMKOS.

KSČM schválila program a kandidátky pro předčasné volby

Vedení KSČM schválilo program a kandidátky pro předčasné volby do Sněmovny. Novinářům to řekl předseda strany Vojtěch Filip, který povede kandidátku v Jihočeském kraji. S heslem "práce místo sociálních dávek" chtějí komunisté usilovat o snížení počtu nezaměstnaných a zastavení ekonomického propadu země. Rádi by také prosadili vyhlášení referenda k církevním restitucím a právo na první zaměstnání. Komunisté podle Filipa vedli diskusi zejména nad kandidátními listinami v Libereckém a Jihomoravském kraji. Právě v něm nastala nakonec asi největší změna, když se z prakticky nevolitelného místa na kandidátce na druhou pozici posunul bývalý předseda strany Miroslav Grebeníček, který přitom v minulosti avizoval, že již nebude kandidovat. Podle Filipa má ale výrazný voličský potenciál. V ostatních krajích k zásadním změnám nedošlo. "Máme čtyři ženy na prvních místech, sedm žen na druhých, šest žen na třetím místě," zdůraznil také Filip. Na kampaň podle něj dá strana desítky milionů korun, půjčovat si nechce.

LIDEM do tří týdnů rozhodnou, jestli se zapojí do voleb

Bývalá vládní strana LIDEM do dvou až tří týdnů rozhodne, zda budou její zástupci usilovat o zvolení na kandidátkách jiných stran, nebo se nebude v předčasných volbách vůbec angažovat. Samostatně do voleb nepůjde. ČTK to po jednání republikové rady LIDEM řekla její úřadující předsedkyně Dagmar Navrátilová. Podle ní je možností také to, že LIDEM pouze podpoří některou jinou stranu. Navrátilová ČTK řekla, že LIDEM nyní vyjednávají s jinými politickými stranami o spolupráci. S kterými nechtěla uvést. O možné spolupráci pak rozhodne republiková rada. Navrátilová je pověřená řízením strany. Bývalá vicepremiérka Karolína Peake na post předsedkyně na začátku měsíce rezignovala.

Policie navrhla obžalovat deset lidí obviněných v kauze solárního podvodu

Policisté navrhli obžalovat deset lidí obviněných v kauze solárního podvodu. Mezi nimi je také předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Alena Vitásková. ČTK to řekl státní zástupce Radek Mezlík z brněnské pobočky Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Případ se týká údajného podvodného získání licence do konce roku 2010 na dvě severočeské fotovoltaické elektrárny na Chomutovsku. Záměrem pachatelů prý bylo získat vyšší cenu za výkup takto vyrobené elektřiny. Vitásková nechtěla vývoj v kauze komentovat, řekla ČTK. Podle policistů se skupina údajně snažila získat licenci a následně připojit elektrárny k distribuční soustavě elektřiny do konce roku 2010, ačkoliv obě elektrárny nebyly ještě v tomto roce dokončeny. Tím by jim byla garantována podstatně vyšší cena za výkup elektřiny než u fotovoltaických zdrojů uvedených do provozu v roce 2011. Pokud by se na podvod nepřišlo, během příštích 20 let by kvůli garantované vyšší ceně za výkup takto vyrobené elektřiny vznikla podle státního zástupce škoda 1,9 miliardy korun. Elektrárny by každý měsíc inkasovaly zhruba o 50 procent vyšší výkupní ceny. Mezi obviněnými jsou zástupci objednavatelů a zhotovitelů elektráren, kteří jsou stíháni za podvod či pokus o něj. Stíháni jsou i zaměstnanci ERÚ.

Aktuálně.cz: Benešová podá stížnost v kauze Bárty a Škárky

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová podá k Nejvyššímu soudu stížnost pro porušení zákona v údajné korupční kauze poslanců Víta Bárty a Jaroslava Škárky. Informaci přinesl server Aktuálně.cz. Vyhoví tak podnětu soudce Jana Šotta, který původně uznal oba politiky vinnými. Na základě rozhodnutí odvolacího soudu je ale musel následně zprostit obžaloby. Proti pravomocnému zprošťujícímu rozsudku se již dříve vymezil nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, který v případu podal dovolání. Podle něj měly soudy Bártu shledat vinným z podplácení a Škárku z poškozování cizích práv. Navrhl proto Nejvyššímu soudu, aby osvobozující rozhodnutí soudů zrušil a věc vrátil k novému projednání. Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na funkci ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil.

ŘSD se kvůli zastavení vyšetřování D47 obrátí na inspekci policie

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se nechce smířit s odložením trestního oznámení, které podalo kvůli podezření z nedodání původně sjednaného stavebního materiálu na zvlněné úseky dálnice D47. Podle ředitele organizace Davida Čermáka policie v tomto případě postupovala nestandardně, nevyslechla prý řadu lidí z ŘSD a v technických věcech si udělala názor pouze na základě materiálů dodaných stavební firmou (Eurovia CS) a technickým dozorem (HBH Projekt). Podá proto v nejbližších dnech na vyšetřovatele stížnost ke Generální inspekci bezpečnostních sborů, sdělil novinářům šéf ŘSD. Policie podle ŘSD v odůvodnění rozhodnutí připustila, že stavební firma postavila stavbu s jinými vlastnostmi, než stanovila příslušná smlouva, a zároveň cenu účtovala podle původního rozpočtu. Přesto se ale trestný čin nestal, protože tuto stavbu převzal technický dozor, kterého ŘSD pro dohled nad stavbou najalo, uvedla v odůvodnění. Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice vypukl loni, kdy ŘSD na zvlněných úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Vozovka přitom pracuje neustále a její technický stav se zhoršuje.

Lidem, kteří pracovali na Slovensku, má být opět dorovnáván důchod

Lidem, kteří před rozpadem československé federace pracovali na Slovensku nebo pro slovenské firmy, bude stát zřejmě opět dorovnávat jejich nižší starobní penze. Nárok na dorovnávací příspěvek by měli mít ti, kteří v někdejším Československu platili sociální odvody aspoň 25 let a za Česka před rokem 1996 aspoň rok. Počítá s tím novela, kterou schválil Senát. Normu nyní dostane k podpisu prezident Miloš Zeman. Průměrná výše příspěvku se má pohybovat kolem 1100 korun měsíčně. Příspěvek má být podle novely samostatnou dávkou, která bude vyplácena jen spolu s českým důchodem. Přídavek by mohli dostat třeba lidé, kteří před rozdělením státu bydleli v Česku a jejich zaměstnavatel sídlil na Slovensku. O přídavek by senioři museli požádat Českou správu sociálního zabezpečení. Částka má být stanovena jako rozdíl mezi případným důchodem, který by žadatel dostával za českých podmínek, a součtem skutečné české a slovenské penze. Celkové náklady za celou dobu výplat se odhadují na 3,8 miliardy korun.

Asi 95.000 seniorů požádalo o zvýšení důchodu za práci v penzi

Zhruba 95.000 seniorů a seniorek si požádalo o zvýšení důchodu za to, že v penzi pracovali. Důchod pobírali při zaměstnání. Většina z nich přidáno dostala. Jen letos v prvním pololetí žádost o přidání podalo kolem 22.000 starobních důchodců a důchodkyň. ČTK o tom informovala mluvčí České správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová. O zvednutí důchodu mohli lidé, kteří ho pobírali a současně si i vydělávali, začít žádat nejdřív loni. Museli předtím odpracovat nepřetržitě dva roky a platit sociální odvody. Zvýšení penze "za práci" umožnila novela zákona o důchodovém pojištění, která platí od ledna 2010. Do té doby si pracující senioři sice mohli důchod zvýšit, ale nejdřív se ho museli zříct a za dobu zaměstnání ho nesměli pobírat. Mohli si tak přilepšit k základu za každých 90 dní práce o procento. Teď mohou penzisté vydělávat a současně pobírat důchod, který si díky práci mohou zvýšit. Za každých 360 dní si přilepší k základu o 0,4 procenta.

Senát zablokoval rychlé přijetí novely o záboru zemědělské půdy

Senát by chtěl dát pověřeným obcím právo rozhodovat o vynětí zemědělské půdy pro stavby. Doporučil také, aby kraje neplatily poplatky za zábor půdy v případě pozemků pod silnicemi ve své správě. Rozpouštěná Sněmovna to už ale zřejmě nestihne posoudit. Novela o ochraně zemědělského půdního fondu tak pravděpodobně nebude přijata. Novelu původně navrhl Senát s cílem snížit poplatky za zábor půdy pro zvětšování průmyslových zón na úroveň platnou před třemi lety. Sněmovna ale novelu značně rozšířila o návrhy ministerstva životního prostředí, což senátoři nesli nelibě. Úpravy podle Petra Šilara (KDU-ČSL) ale byly diskriminační vůči krajům a obcím, které by nebyly na rozdíl od státu osvobozeny od poplatku za záborů půdy pro stavbu všech typů komunikací. Poslanci v senátní předloze rozhodli mimo jiné zvýšit ochranu kvalitní zemědělské půdy prvního a druhého stupně bonity. Novela měla také osvobodit od poplatku za vynětí půdy například stavby pro opatření proti erozi nebo proti povodním.

Vyšší ochrana oznamovatelů nekalého jednání uzákoněna nebude

Lidé, kteří by chtěli oznámit například mrhání veřejnými prostředky na svém pracovišti, se zatím na vyšší ochranu ze zákona těšit nemohou. Návrh, který předložili senátoři v čele s protikorupčním aktivistou Liborem Michálkem (za Piráty), jim horní komora vrátila k přepracování. Podle většiny senátorů návrh nebyl dostatečně připraven a provázán například s trestním zákoníkem. Michálek chtěl v předloze vyloučit možnost, aby zaměstnavatel mohl oznamovatele nekalého jednání obvinit pouze z pomluvy. Předseda senátního ústavně-právního výboru Miroslav Antl (za ČSSD) ale jako někdejší státní zástupce upozornil na to, že oznamovatel by tak mohl být zažalován pro křivé obvinění nebo pro poškozování cizích práv. Senátor Jaromír Štětina předlohu označil za "zákon na ochranu udavačů", neboť nepočítala se sankcemi vůči oznamovatelům, kteří by poskytli nepravdivé informace. Pro přepracování zákona nakonec hlasovalo 48 z 55 přítomných senátorů.

Na receptech nově může být místo názvu léku jen účinná látka

Pacienti se od konce července mohou setkat se zcela novým způsobem předepisování léčivých přípravků. Na recept jim mohou lékaři psát místo firemního názvu jen účinnou látku. Vyznačit musejí lékovou formu, sílu a množství přípravku. ČTK to řekl mluvčí České lékárnické komory Aleš Krebs. Zatím se v lékárnách objevují takto psané recepty jen ojediněle, uvedl. Předepisování léku podle účinné látky, generickou preskripci, začal chystat v roce 2011 v balíku reformních zákonů tehdejší ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Lékaři návrh kritizovali, léky se stejnou účinnou látkou mohou obsahovat různé další látky, což pacientovi nemusí vyhovovat. Tvrdili, že ztratí kontrolu nad léčbou, za niž nesou odpovědnost. Podle lékárníků se ale lékaři obávali, že ztratí část svých pravomocí. Při výběru léku naopak stoupne vliv pacienta a lékárníka, na kterého se pacient obrátí o radu.

Seznam drog asi bude v nařízení vlády, ne v zákoně

Seznam látek, které stát pokládá za návykové, asi bude vycházet v nařízení vlády a nebude v zákonu. Totéž se bude týkat chemikálií, které lze k výrobě drog zneužít. Normy, které navzdory kritickým hlasům schválil Senát, umožní státu rychleji zakročit, pokud se na české drogové scéně objeví nové narkotikum. Předlohy míří k podpisu prezidenta. Nyní drogovou oblast zahrnuje jeden zákon o návykových látkách, který je ale podle ministerstva zdravotnictví nesourodý a nepřehledný. Proto vznikl návrh nového zákona o takzvaných prekurzorech drog, který se týká chemikálií sloužících k výrobě omamných a psychotropních látek. Z původního zákona tato ustanovení vypadnou.

ČOI: Služby CK a agentur se ve 2. čtvrtletí zhoršily

Služby cestovních kanceláří a agentur se ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozím obdobím zhoršily. Česká obchodní inspekce z téměř stovky kontrol ve 40 případech zjistila jedno nebo více porušení povinností stanovených zákonem o ochraně spotřebitele. Kontroloři uložili 25 pokut v celkové výši 318.000 korun. ČTK o tom informovala mluvčí inspekce Jana Jelínková. "Stav zlepšení v cestovním ruchu, zjištěný v 1. čtvrtletí, kontroly v následujícím období nepotvrdily a jejich výsledky jsou o 11 procent horší," uvedl ústřední ředitel ČOI Vladimír Velčovský. Dlouhodobě přetrvávají zejména problémy při poskytování informací o možnosti uplatnění reklamace, o výši ceny a dalších důležitých údajích o rozsahu a úrovni nabízených služeb, které mohou zásadním způsobem rozhodnutí spotřebitele o uzavření cestovní smlouvy ovlivnit. Vysokou míru zjištěných závad šéf ČOI považuje za důsledek neodbornosti a nízké úrovně právního vědomí některých podnikatelů.

V Egyptě zůstává před pátečními protesty 300 českých turistů

V Egyptě zůstává před očekávanými pátečními demonstracemi přes 300 českých turistů. Většina z 5000 dovolenkářů, kteří v zemi byli ještě před týdnem, je tak již doma. Vyplývá to z informací cestovních kanceláří a Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA). Poslední Češi by se z letovisek u Rudého moře měli vrátit v pondělí. Cestovní kanceláře přistupují k návratu klientů rozdílně. Exim tours tento týden urychlila stahování českých turistů z Egypta a od čtvrka již nebude mít v Egyptě žádné klienty. Ostatní CK důvody pro urychlené stahování turistů nevidí. Velké české cestovní kanceláře zrušily nejbližší zájezdy do Egypta v pátek, reagovaly tak na doporučení ministerstva zahraničí. To české občany vyzvalo, aby nejezdili do Egypta, a to ani do středisek u Rudého moře. Ztráty tuzemských cestovek dosáhnou kvůli rušení zájezdů do Egypta desítek milionů korun. Charterový dopravce Travel Service přijde na tržbách asi o půl miliardy korun.

NWR: Důl Paskov bude v provozu nejméně do konce roku 2014

Důl Paskov na Frýdecko-Místecku bude v provozu nejméně do konce roku 2014. Novinářům to řekl finanční ředitel společnosti New World Resources (NWR) Marek Jelínek u příležitosti zveřejnění pololetních výsledků firmy, která prostřednictví společnosti OKD důl vlastní. Firma zvažuje uzavření dolu, kde pracuje zhruba 3000 lidí, jeho provoz považuje za příliš nákladný. NWR ve zprávě k pololetním výsledkům uvedla, že prodej Paskova se nyní zdá nepravděpodobný. Firma proto zvažuje, že by dočasně nebo trvale ukončila jeho provoz, k žádnému rozhodnutí ale zatím nedospěla. New World Resources, která má sídlo v Amsterodamu, je přední těžební firmou ve střední Evropě a jednou z největších průmyslových skupin v Česku. New World Resources patří firmě BXR, která má v těžební společnosti téměř dvoutřetinový podíl.

Majetek v podílových fondech stoupl o 13 mld. na 249 miliard Kč

Majetek, který mají Češi uložený v podílových fondech, stoupl v prvním pololetí o 13,4 miliardy Kč na 248,7 miliardy Kč. ČTK o tom informovala Asociace pro kapitálový trh (AKAT) s tím, že tři čtvrtiny majetku drží fyzické osoby a čtvrtina právnické osoby. Loni majetek ve fondech stoupl o 11,2 miliardy korun na 235 miliard korun. Nárůst se projevil u smíšených fondů (6,8 miliardy Kč), dluhopisových fondů (4,5 miliardy), nemovitostních fondů (2,2 miliardy), fondů fondů (2,4 miliardy) a akciových fondů (50 milionů). Pokles zaznamenaly fondy peněžního trhu (minus 1,6 miliardy) a zajištěné fondy (minus miliarda). Nejvíce peněz je v dluhopisových (85,6 miliardy) a akciových fondech (42,5 miliardy Kč).

Končící šéf CME Sarbu dostane odstupné 5,4 milionu dolarů

Končící šéf mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME) Adrian Sarbu dostane odstupné 5,4 milionu dolarů (104,4 milionu Kč). Vyplývá to ze zprávy CME pro americké regulační úřady. Skupina CME navíc bude moci investovat až tři miliony dolarů do audiovizuálních podnikatelských aktivit, které Sarbu hodlá po skončení svého úvazku zahájit. Sarbu zůstane zaměstnancem CME do 1. ledna 2014. Poté má nárok na odstupné 5,4 milionu dolarů, které mu má být vyplaceno v českých korunách, stojí také v dokumentech předložených americké Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC). Sarbu podle zprávy svou rezignaci na funkci prezidenta a generálního ředitele předložil již v polovině měsíce. Rezignace je platná od středy, kdy o ní CME informovala. Součástí CME je společnost CET 21, která drží licence pro vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Fanda, Smíchov, Telka a české verze hudební stanice MTV. Osmapadesátiletý Sarbu pochází z Rumunska, kde také stál u spuštění Pro TV v roce 1995. Od stejného roku je ve společnosti CME.

Nejvyšší soud odmítl dovolání Krejčíře v kauze Technology Leasing

Nejvyšší soud (NS) před časem odmítl dovolání uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře v kauze vyvedení stomilionového majetku ze společnosti Technology Leasing. Vrchní soud v Praze mu za zpronevěru loni pravomocně uložil osmiletý trest vězení. NS rozhodl letos v květnu, teprve teď ale usnesení zpřístupnil v databázi. Verdikt je na poměry Nejvyššího soudu dosti obsáhlý. Osmiletý trest vyměřený Vrchním soudem v Praze byl souhrnný. Už předtím totiž justice potrestala podnikatele za daňové delikty a podvod s akciemi Teplárny Otrokovice. Loni v listopadu jej navíc pražský městský soud nepravomocně shledal vinným z více než půlmiliardového daňového úniku v jihlavské společnosti M5. Souhrnný trest mu proto zvýšil na 11 let.

V Plzni budou v sobotu pochodovat extremisté

Plzní projde v sobotu 24. srpna pochod a má se tam konat šest shromáždění občanských aktivistů. Jde o den, na který extremisté ohlásili protiromské pochody v pěti krajích ČR. Ještě před pochodem bude shromáždění na náměstí, jehož účelem je "vyjádření názoru nesouhlasu". Shromáždění byla ohlášená jako "občanský protest proti vyvolávání nesnášenlivosti v našem městě Plzni". Policie doporučuje občanům, aby se nezdržovali v místech plánované trasy pochodu a shromáždění nebo jejich bezprostřední blízkosti.

V Gmündu a Českých Velenicích začal festival Přechody

Zahájením výstav, prohlídkou měst a open air divadlem v zámeckém parku začal ve čtvrtek v Českých Velenicích a rakouském Gmündu šestý ročník přeshraničního festivalu Übergänge-Přechody. Potrvá do neděle. Pěti ročníků se zúčastnilo na tisíc umělců z různých zemí a na organizaci se podílejí desítky dobrovolníků. Vstup na všechny akce je zdarma. Festival do neděle nabízí několik divadelních představení, na obou stranách pak pro návštěvníky v kinech chystají sedm filmů. V pátek a sobotu bude v kulturním domě Beseda ve Velenicích Rocková noc. Mezi oběma sousedícími městy vládne podle starostů každodenně čilý ruch. Češi jezdí do Gmündu za prací nebo do solných lázní, Rakušané do Velenic za nákupy a levnějšími službami. Velenice odebírají teplo od sousedů a obě města nedávno propojila své vodovody. Na rakouské celnici vznikl klub pro mladé, česko-rakouské kulturní centrum plánují vybudovat ve velenickém kině.

Pražský hrad vystavuje současné čínské umění

Práce čtyř desítek čínských umělců vystavuje Pražský hrad. Přehlídka nazvaná Peking - Praha: Nový pohled na současné čínské umění je výběrem kurátora Sin Tung Čchenga a zahrnuje malbu, plastiku, fotografie i video. Výstavu organizuje čínské ministerstvo kultury jako putovní expozici pro střední a východní Evropu. Podle kurátora jsou ve výstavě nejtypičtější představitelé současného čínského umění, přičemž jako současné umění definuje v tomto případě díla vzniklá od 80. let. Václav Beránek ze Správy Pražského hradu uvedl, že je velmi rád, že se výstava čínského umění uskutečňuje; pokud by nevznikla, prostor konírny by podle něj byl prázdný.

Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych se v prvním kole grandslamového US Open utká s Italem Paolem Lorenzim, Petru Kvitovou čeká na úvod Japonka Misaki Doiová. Světová i turnajová pětka Berdych se s Lorenzim, který je v pořadí ATP na 79. příčce, utká poprvé v kariéře. Třiadvacetiletá Kvitová se s o rok mladší Japonkou utkala zatím jednou. Letos v dubnu v Katovicích ji zdolala v prvním kole dvakrát 6:4.

Čeští basketbalisté v přípravě na mistrovství Evropy prohráli s Finskem 89:98. Na turnaji ve Vilniusu tak nenavázali na středeční překvapivou výhru nad Ruskem, když si v obraně nedokázali poradit s přesně střílejícími Seveřany, kteří se rovněž připravují na účast na evropském šampionátu ve Slovinsku. Češi tak mají v přípravě bilanci tří porážek a jedné výhry. Turnaj ve Vilniusu zakončí v pátek soubojem s domácí Litvou. Před cestou na ME se ještě dvakrát utkají s Belgií.

Vedení Slavie Praha udělilo za pondělní ligový debakl 0:7 s Teplicemi fotbalistům A-mužstva a realizačnímu týmu včetně sportovního vedení pokutu jeden milion korun. Pokud navíc Pražané nezvítězí ve třech následujících zápasech se Znojmem, Chomutovem a Jihlavou, dostane tým za každý nevyhraný duel pokutu půl milionu korun.

Na Masarykově okruhu v Brně se od pátku do neděle tradičně uskuteční závod mistrovství světa - Grand Prix České republiky. Na startovním roštu by se teoreticky měli objevit i tři domácí jezdci Karel Abraham, Lukáš Pešek a Jakub Kornfeil, kteří dosud v šampionátu startovali. Jisté to ale není, protože Pešek intenzivně řeší problémy s finančním plněním své smlouvy s týmem Ioda Racing a hrozí mu, že v Brně nepojede. Abraham má zase zdravotní problémy a předchozí závod v USA musel vynechat. Nejvyšší ambice z domácí trojice má Kornfeil.

Počasí v pátek:

Skoro jasno až polojasno. Na horách na severu až oblačno a ojediněle přeháňky. Nejvyšší teploty 20 až 24 °C, na jihovýchodě až 26 °C, na horách kolem 15 °C.