Zprávy

0:00
/
0:00

Sněmovna se nerozpustí, pro byla jen bývalá opozice

Sněmovna se podle očekávání nerozpustí. Poslanci na úterní mimořádné schůzi po skoro čtyřhodinové debatě návrh ČSSD nepodpořili. Proti byli zejména zástupci bývalé vládní koalice ODS, TOP 09 a LIDEM. Levici se dostatek hlasů k rozpuštění dolní komory získat nepodařilo. Pro hlasovalo 96 ze 188 přítomných poslanců, 92 jich bylo proti. Aby byl návrh schválen a prezident mohl činnost dolní komory ukončit, byl by nutný souhlas nejméně třípětinové většiny všech poslanců, tedy 120. Sociální demokraté podnítili schůzi v souvislosti s pádem koaliční vlády Petra Nečase (ODS), po němž prezident Miloš Zeman instaloval úřednický kabinet Jiřího Rusnoka. Poslanci hlasovali o rozpuštění komory vůbec poprvé od ústavní novely, která takový postup umožňuje. Komunistům se nepodařilo prosadit, aby se poslanci k návrhu vyjadřovali po jménech.

Soud zvrátil kauzu obviněných exposlanců ODS

Nejvyšší soud nečekaně vnesl zásadní zvrat do kauz kolem bývalé šéfky kabinetu premiéra Jany Nagyové, které způsobily pád vlády Petra Nečase. Tři exposlance ODS, obviněné z korupce, vyjmul z pravomoci policistů, žalobců a soudců. Před soudem tak zřejmě nestanou. Marek Šnajdr, Ivan Fuksa a Petr Tluchoř byli také v úterý propuštěni z vazby. Podle žalobce Iva Ištvana ale verdikt neznamená, že by nebylo možné trestní stíhání vést dál. Musí se prý nejdřív vyjasnit, jaký je rozsah poslanecké imunity. Z rozhodnutí Nejvyššího soudu vyplývá, že imunita chrání i politické dohody a kompromisy. Proti verdiktu není odvolání. Podle Ištvana budou teď žalobci zjišťovat, zda se imunita vztahuje i na činy související s mandátem, které se staly mimo parlamentní půdu. Jednání, kvůli němuž policie trojici exposlanců ODS stíhá, se totiž mělo zčásti odehrát mimo Sněmovnu, uvedl Ištvan. Šnajdr, Tluchoř a Fuksa se po rebelii proti vedení své strany loni vzdali poslaneckého mandátu. Umožnili tak schválení daňového balíčku bývalé Nečasovy vlády. Fuksa a Šnajdr poté získali funkce v dozorčích radách státních firem. Policie a státní zástupce v tom spatřují formu korupce.

Soud: Verdikt nelze vykládat jako potvrzení poslanecké beztrestnosti

Rozhodnutí Nejvyššího soudu v kauze exposlanců ODS nelze vykládat tak, že zákonodárci jsou beztrestní, ať už na půdě Poslanecké sněmovny provedou cokoliv. Imunita chrání pouze jednání, které je součástí výkonu mandátu poslance, nikoliv třeba násilí či jiné trestné činy. Řekl to mluvčí soudu Petr Knötig v návaznosti na některé interpretace úterního rozhodnutí, po kterém se dostali z vazby na svobodu Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr. Soud se podle mluvčího zabýval pouze stíháním konkrétních osob - tří exposlanců ODS, a to pouze v období, kdy ještě byli členy Poslanecké sněmovny. Při tom dospěl k závěru, že součástí výkonu mandátu poslance, který chrání imunita, jsou také různé politické dohody, kompromisy a politická rozhodnutí.

Zeman: Politici by se neměli vyjadřovat k rozhodnutím soudů

Politici by se neměli vyjadřovat k rozhodnutím soudů, míní prezident Miloš Zeman. Poprvé se tak vyjádřil k úternímu verdiktu Nejvyššího soudu, který vyjmul tři bývalé poslance ODS, obviněné z korupce, z pravomoci policistů, žalobců a soudců. Zeman po skandálu, kvůli kterému padla vláda Petra Nečase (ODS), jmenoval úřednický kabinet premiéra Jiřího Rusnoka. Verdikt soudu naopak kritizovalo občanské sdružení Vraťte nám stát. Podle něj legitimizuje trestnou činnost zákonodárců ve Sněmovně. Názor soudu odporuje pojetí poslanecké imunity podle ústavy, uvedla právnička spjatá se sdružením Hana Marvanová. Verdikt soudu kritizovali i někteří ústavní právníci.

Nečas: Kauzu Nagyová provázely manipulace od žalobců i soudců

Podle expremiéra Petra Nečase (ODS) kauzu kolem obvinění jeho blízké spolupracovnice Jany Nagyové a tří exposlanců ODS provázely manipulace ze strany státního zastupitelství a soudců. Nečas vyzval novináře, aby pátrali po možných vazbách představitelů justice, kteří se podíleli na rozhodování v souvislosti s vazbami obviněných. Nejvyšší soud (NS) v úterý rozhodl o tom, že tři bývalí poslanci obvinění z korupce jsou vzhledem k poslanecké imunitě vyňati z pravomoci orgánů činných v trestním řízení. Ivan Fuksa, Marek Šnajdr a Petr Tluchoř byli následně propuštěni z vazby. Podle Nečase by měli být propuštěni i ostatní obvinění, mezi kterými je i jeho přítelkyně Nagyová. Nečas už v úterý prohlásil, že ministryně spravedlnosti Marie Benešová musí okamžitě podat návrh na kárné řízení se státními zástupci Ivem Ištvanem a Rostislavem Bajgerem. Ministryně to dnes odmítla s tím, že se jedná o politický nátlak.

Benešová odmítá výzvy ke kárnému řízení s Ištvanem

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová odmítá výzvy, aby vzhledem k aktuálnímu vývoji kauzy údajného podplacení trojice exposlanců ODS okamžitě iniciovala kárné řízení s olomouckým vrchním státním zástupcem Ivo Ištvanem. Jde prý o politický nátlak. Nejvyšší soud podle ní imunitu vykládá příliš extenzivně. K otázce by se podle ní měl vyjádřit Ústavní soud. Benešová prý nechce činit žádná zbrklá rozhodnutí a chce se seznámit s názorem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který se má věcí zabývat a má také řešit stížnosti proti sdělení obvinění. Výklad imunity ze strany Nejvyššího soudu je podle ní extenzivní. "Já jsem zažila hodně kontroverzních rozhodnutí, to ještě neznamená, že to rozhodnutí je úplně správné. I soudci Nejvyššího soudu jsou jenom lidi," řekla novinářům ve Sněmovně.

Žalobce požádal Sněmovnu o stažení žádosti o Nečasovo vydání

Státní zástupce požádal Sněmovnu o stažení žádosti o vydání expremiéra Petra Nečase (ODS) k trestnímu stíhání. Její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS) předala sdělení mandátovému a imunitnímu výboru, který k věci zasedl už ráno. Jednání přerušil nejpozději do příští středy s odůvodněním, že na stažení žádosti čeká. Krok avizoval v úterý po verdiktu Nejvyššího soudu v kauze státní zástupce Ivo Ištvan. Státní zástupce by chtěl Nečase stíhat kvůli úplatkářství a zneužití pravomoci. Souvisí to s kauzou Nečasovy přítelkyně a bývalé blízké spolupracovnice Jany Nagyové a údajné politické korupce. Nečas podle policie slíbil trojici někdejších poslanců ODS úplatek za to, že složí poslanecký mandát, a údajně také zajistil jeho poskytnutí.

Slovenský tisk: Čeští vyšetřovatelé dostali od soudu tvrdou ránu

Vyšetřovatelům největší politické kauzy v české historii uštědřil Nejvyšší soud velmi tvrdou ránu. Napsal to slovenský list Sme k rozhodnutí soudu, kterým tři bývalé poslance ODS, obviněné z korupce, vyjmul z pravomoci policistů, žalobců a soudců. Podle listu Pravda dostal korupční skandál trhlinu. Zadržení exposlanců bylo součástí rozsáhlého zatýkání politiků a vysokých úředníků v Česku, které vyústilo v demisi expremiéra Petra Nečase a v pád celé jeho vlády. Rozhodnutí Nejvyššího soudu podle Sme může olomoucké státní zástupce, které zmiňovanou kauzu vyšetřují, stát i kariéru.

Rusnok začal jednat o podpoře své vlády s KSČM

Premiér Jiří Rusnok začal jednat o podpoře své vlády. První strana, se kterou se setkal, je KSČM. Na schůzce v prostorách Poslanecké sněmovny se s předsedou komunistů Vojtěchem Filipem a šéfem poslaneckého klubu strany Pavlem Kováčikem dohodli, že premiér příště navštíví jednání poslaneckého klubu strany, kde představí hlavní teze chystaného programového prohlášení. Pro KSČM bude klíčové, aby vláda souhlasila s předčasnými volbami, řekl po schůzce novinářům Filip. Odmítl nyní říct, jak se při hlasování o důvěře komunisté zachovají, záležet podle něj bude na programovém prohlášení vlády. Podle Filipa se představitelé KSČM na schůzce ptali také na působení neúspěšného prezidentského kandidáta Jana Fischera ve funkci vicepremiéra a ministra financí. Předseda komunistů uvedl, že Rusnok situaci kolem Fischera vnímá jako problém důvěryhodnosti vlády a "bude o tom s Janem Fischerem ještě jednat".

Rusnok: Fischer peníze na kampaň vysvětlil, je to zástupný problém

Ministr financí Jan Fischer sponzorské dary na svou prezidentskou kampaň několikrát vysvětlil, je to zástupný problém, řekl v České televizi premiér Jiří Rusnok. Hledání důvěry pro úřednickou vládu pokračuje, dodal. Fischer čelí pochybnostem o původu peněz na svoji neúspěšnou prezidentskou kampaň. Několik milionů korun na zaplacení dluhů z kampaně přišlo na jeho účet v krátké době před oznámením, že bude ministrem financí v Rusnokově kabinetu. Fischer v pondělí vyzval jednoho ze svých dárců, aby doložil původ peněz, kterými mu přispěl na prezidentskou kampaň. Po druhém přispěvateli požaduje podrobnosti o finančním daru. Pokud informace nedostane do středy, peníze prý vrátí.

Fischer: Financování kampaně je vyřešené a v souladu se zákonem

Ministr financí Jan Fischer tvrdí, že financování jeho neúspěšné prezidentské kandidatury je vyřešené a bylo zcela v souladu se zákonem. Novinářům to řekl na tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Fischer přitom dluhy z kampaně splatil několik měsíců po uplynutí zákonné lhůty. Nejasnosti kolem peněz, kterými pohledávky uhradil, považuje ministr za dostatečně vysvětlené, a o rezignaci proto neuvažuje. Případné rozhodnutí je však podle něj v rukou premiéra Jiřího Rusnoka.

Dráb: CE Group nebude jednat s Rusnokem o využití zásobníku plynu

Energetická skupina CE Group nebude jednat s vládou Jiřího Rusnoka o využití jejího plynového zásobníku v Rožné na Žďársku ke skladování státních hmotných rezerv. Majitel skupiny Ladislav Dráb současně trvá na tom, že peníze, které poskytl ministru financí Janu Fischerovi na zaplacení dluhů z prezidentské kampaně, byly jeho soukromé finance. Fischerův sponzor vybral od března 2012 do stejného měsíce letošního roku celkem 6,950.000 korun z účtu v Raiffeisen Bank. Potvrzení o výběru prý ve středu předal Fischerovu tajemníkovi Martinu Hakaufovi. Dráb to uvedl v tiskovém prohlášení pro ČTK. Fischer čelil pochybnostem nejen o původu peněz, ale i ohledně toho, že se mu půl roku trvající dluhy podařilo vyřešit až téměř souběžně se získáním vládní funkce. Kvůli darům tak může teď být jako ministr financí ovlivnitelný. Dráb ale zdůraznil, že za poskytnutí finančního daru nepožaduje od úřednické vlády žádné protislužby.

Minimální mzda se od srpna zvýší na 8500 korun

Minimální mzda se od srpna zvýší na 8500 korun. Novinářům to řekl ministr práce a sociálních věcí František Koníček. Přilepšit by si mohlo až 120.000 pracovníků. Lidé s minimální mzdou berou 8000 korun, naposledy se nejnižší příjmy upravovaly v roce 2007. Podle Koníčka je zvýšení potřebné. Někteří nezaměstnaní totiž pobírají dávky, které jsou vyšší než minimální mzda. Nová výše nejnižší mzdy podle ministra zajistí alespoň základní životní úroveň pracovníků, kteří ji pobírají. Návrh na zvýšení minimální mzdy připravila ještě bývalá ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Na tripartitě s úpravou souhlasili odboráři i zaměstnavatelé. Podpořil ji také prezident Zeman. Nový ministr práce Koníček s návrhem Müllerové souhlasí, jinou částku navrhovat nechce.

Vláda nepodpořila normu o českých školách v cizině

Kabinet Jiřího Rusnoka dal záporné stanovisko k předloze skupiny poslanců, kterou chtějí podpořit české školy v zahraničí. Podle navrhované novely školského zákona by mimo jiné měly zaručené financování z českého státního rozpočtu. Vyplývá to z výsledku jednání vlády. Předběžné stanovisko pro jednání vlády upozorňovalo na to, že přímé financování by založilo nerovnost mezi soukromými zřizovateli. Novela skupiny poslanců z TOP 09, ČSSD, ODS a LIDEM by uzákonila "vzdělávací zařízení v zahraničí", definovala by je jako právnickou osobu, která zajišťuje udržení českého kulturního dědictví v cizině. Jejich činnost by byla z poloviny financována ze státního rozpočtu podle výdajů v předchozím roce. V případě, že by vznikla nová škola, by tedy stát nemusel přispívat první rok jejího provozu. České školy v cizině koordinuje sdružení Česká škola bez hranic. Je jich nyní podle důvodové zprávy devět. Jsou financovány z darů i ministerstvem školství, česká centra a zastupitelské úřady jim poskytují prostory. Stanovisko vlády je pouze doporučující. O předloze by měl rozhodnout Parlament.

Ministr Toman se distancoval od údajných dluhů rodinné firmy

Ministr zemědělství Miroslav Toman se distancoval od údajných dluhů společnosti Agrotrade, o nichž napsal týdeník Respekt. V době, kdy měly dluhy vzniknout, působil Toman v zahraničí, navíc prý nikdy nebyl akcionářem, ani členem orgánů firmy, uvedl v prohlášení. Agrotrade, označovaný za rodinnou firmu rodiny Tomanů, v úterý sdělil ČTK, že se bude na Respektu soudně dožadovat omluvy a odškodnění. Agrotrade podle Respektu získal v začátcích svého podnikání stamilionové úvěry od bank. Nakupoval za ně hlavně podíly v potravinářských podnicích. Zatímco dluhy firmy rostly, většina majetku byla převedena jinam. Společnost Agrotrade se v listopadu 2001 měla přejmenovat na Technology Leasing a její akcie v červnu 2003 převzala společnost se sídlem na Kypru Finch Enterprises limited, vyplývá z údajů obchodního rejstříku. V červnu 2003 byl na majetek Technology Leasing vyhlášen konkurz.

Organizátoři předváděcích akcí se přesouvají z ČR na Slovensko

Organizátoři předváděcích akcí se z Česka přesouvají na Slovensko. Potvrdila to Slovenská obchodní inspekce (SOI), která v uplynulých měsících zaznamenala stovky stížností spotřebitelů na domácí i zahraniční firmy nabízející zboží na prodejních akcích. Počet těchto firem není znám. Podle listu Nový čas slovenská policie začátkem týdne předvedla obchodníky z Česka, jimž také zabavila zboží. Stalo se tak po předváděcí akci v Pezinoku nedaleko Bratislavy, kde skupina propagovala parní čistič nebo soupravu pozlacených hrnců. Policejní mluvčí uvedla, že v případu bylo kvůli podezření z poškozování spotřebitelů zahájeno trestní stíhání, žádná osoba zatím ale nebyla obviněna.

Znalci: Zranění hlavy lobbisty Janouška nemělo vliv na nehodu

Zranění hlavy Romana Janouška nemělo vliv na incident, kvůli němuž lobbista čelí obžalobě z pokusu o vraždu. Při hlavním líčení to řekli znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Novinářům to po jejich výslechu sdělil advokát Vít Široký. Soud totiž na jeho návrh před výpovědí znalců a Janouškova psychologa veřejnost vykázal z jednací síně. Předseda senátu Tomáš Kubovec krok odůvodnil tím, že by mohlo být narušeno lékařské tajemství. Janouškovu příčetnost znalci zkoumali opakovaně kvůli operaci, kterou podstoupil v únoru letošního roku. Lékaři lobbistu operovali kvůli krevní sraženině na mozku. Incident se stal 23. března loňského roku ve Vyskočilově ulici v Praze 4. Janoušek, kterému policie naměřila při dechové zkoušce přes dvě promile alkoholu, srazil ženu vietnamské národnosti, která po nehodě chtěla zastavit jeho auto. Podle žalobkyně ji musel vidět a mohl ji zabít.

Voják Pohůnek obviněný v kauze Nagyová zůstává ve vazbě

Člen Vojenského zpravodajství Jan Pohůnek obviněný v kauze Nagyová zůstává i nadále ve vazbě. Rozhodl tak ostravský okresní soud. Pohůnek požádal o propuštění z vazby. Je podezřelý, že se podílel na nezákonném sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase, které organizovala šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová. Pohůnek jako jediný ze sedmi vazebně stíhaných v případu nepodal proti vazbě stížnost. Je podezřelý, že se podílel na nezákonném sledování manželky bývalého premiéra Petra Nečase, které organizovala šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová. "Cítí to jako velkou nespravedlnost. Plnil jen rozkazy," řekl po rozhodnutí obhájce obviněného Michal Hráský.

Zemřel muž, který se na Kladensku otrávil metanolem

V kladenské nemocnici zemřel v úterý odpoledne třiašedesátiletý muž, který se v ní od pátku léčil po otravě metanolem. Byla nařízena soudní pitva a tělo bylo převezeno do střešovické nemocnice v Praze. Ve spolupráci s Krajskou hygienickou stanicí a celním úřadem policie intenzivně pátrá po zdroji jedovatého alkoholu. Snaží se také najít další lidi, kteří mohli alkohol spolu s mužem konzumovat. Podle policie s největší pravděpodobností nejde o žádný nový zdroj jedovatého alkoholu, ale je to stále důsledek metanolové kauzy od podzimu loňského roku. Metanolová aféra vypukla loni 3. září. Na otravu jedovatým metanolem zemřely v České republice již čtyři desítky lidí, poškozených je přes 130. Muž z Kladna je od počátku letošního roku osmou obětí jedovatého alkoholu.

Staronovým předsedou Rady ČT je Uhde

Staronovým předsedou Rady České televize se stal Milan Uhde (77). Radní jej zvolili do čela kontrolního orgánu veřejnoprávní televize pro další dvouleté období. Byl jediným kandidátem. Uhde před tajným hlasováním řekl, že i v příštím období hodlá pokračovat ve svém dosavadním přístupu. V samotném hlasování získal podporu jedenácti radních ze 14 hlasujících, tři hlasy byly neplatné. Uhde se do čela rady dostal poprvé v srpnu 2011, kdy vystřídal Jiřího Baumruka, kterému skončil mandát. Uhde má bohaté zkušenosti z umělecké dráhy dramatika, básníka a spisovatele, ale i z politického působení. Po listopadu 1989 působil mimo jiné jako ministr kultury, poslanec a předseda Poslanecké sněmovny. Ve veřejnoprávních médiích byl nejprve členem a později místopředsedou Rady Českého rozhlasu.

Kožená po dvou letech vystoupí v rodném Brně

Mezzosopranistka Magdalena Kožená 4. září po dvou letech vystoupí v rodném Brně. V Besedním domě ji doprovodí varhanní virtuóz Christian Schmitt a pěvecký sbor Kantiléna, v jehož řadách Kožená začínala se zpěvem. Mezinárodně nejúspěšnější česká pěvkyně se vzdá honoráře a slibuje publiku překvapení spojené s Brnem a jeho hudebním životem. Na koncertu zazní díla Henryho Purcella, Hugo Wolfa, Franze Schuberta, Richarda Strausse, Antonína Dvořáka a George Bizeta. Kožená v Brně naposledy vystoupila v roce 2011, a to se souborem Collegium 1704 pod taktovkou Andrei Marcona. Letos se nejblíže Brnu představila v Moravském Krumlově na Znojemsku při festivalu Concentus Moraviae.

Divadlo pod Palmovkou se asi otevře až příští rok

Pražské Divadlo Pod Palmovkou se neotevře na počátku příští divadelní sezony, ale pravděpodobně až v příštím roce. Důvodem jsou letošní záplavy, kvůli kterým byly poškozeny důležité technologie v suterénu budovy. Město Praha, které je zřizovatelem této scény, chce využít opravu poničeného divadla k úpravám, které by napříště velké povodňové škody eliminovaly. ČTK to řekl radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09). Končící ředitel divadla Petr Kracik chtěl provést nezbytné opravy tak, aby se herci mohli na scénu vrátit už od 1. října. S tím ale Praha nesouhlasí. Kracik jako ředitel divadla končí k 31. srpnu, od nové sezony bude ředitelem Michal Lang. Ten se zatím nechce k začátku sezony příliš vyjadřovat. Podle něj má Palmovka v říjnu v plánu 18 představení včetně zájezdů. Nevyloučil přitom, že by soubor mohl hrát i jinde než na domovské scéně.

Nový památník v Opavě připomíná vypálenou synagogu

Nový památník z červeného afrického kamene připomíná v Opavě synagogu, která byla vypálena nacisty před více než 70 lety během takzvané Křišťálové noci. Dva kvádry z červené žuly, odstínem připomínající barvu fasády původní stavby, byly na místě zničené synagogy instalovány díky spolupráci města, opavského Rotary Clubu a společnosti Teva Pharmaceuticals. Řekla to mluvčí firmy Rita Gabrielová. Návrh památníku pochází z dílny opavského architekta Jana Kováře. Synagoga v centru Opavy byla postavena v letech 1895 až 1896 v romantickém slohu podle návrhu rakouského architekta Jakoba Gartnera. Vypálena do základů byla v roce 1938 při protižidovském pogromu. Požár založili místní nacisté.

Sport

Český cyklista Roman Kreuziger se posunul na třetí místo v celkovém pořadí Tour de France. V horské časovce na 32 kilometrů, kterou vyhrál lídr závodu Christopher Froome, skončil čtvrtý ještě za týmovým kolegou Albertem Contadorem a dalším Španělem Joaquímem Rodríguezem.

Česká tenistka Klára Zakopalová porazila na turnaji v Bastadu Španělku Arantxou Parraovou-Santonjaovou 6:3, 6:1 a na druhém turnaji WTA v řadě si zahraje čtvrtfinále. V něm se utká buď s Nizozemkou Richél Hogenkampovou nebo Ukrajinkou Lesií Curenkovou.

Fotbalisté Plzně vstoupili do boje o Ligu mistrů výhrou 4:3 nad Željezničarem Sarajevo v úvodním duelu 2. předkola. Soupeř sice vedl po gólu Tomislava Tomiče, ale Plzeň přetavila převahu ve dva góly Daniela Koláře a trefy Mariána Čišovského a Františka Rajtorala. Sarajevo však zásluhou Vernese Selimoviče a Saeda Bučana udrželo naději do domácí odvety, ve které mu příští týden stačí i jednogólové vítězství.

Fotbalový útočník Milan Baroš bude hrát za Antalyaspor. Podle internetových stránek sedmého celku uplynulého ročníku turecké ligy podepsal roční smlouvu. Bývalý český reprezentant tak definitivně opouští Ostravu, kde strávil jarní část sezony.

Fotbalový útočník Tomáš Necid možná opustí CSKA Moskva a odejde na hostování. Zájem o něj mají PAOK Soluň a Olympiakos Pireus z Řecka, nizozemské Twente Enschede a Rennes z francouzské nejvyšší soutěže.

Čeští moderní pětibojaři na mistrovství Evropy v polském Drzonkówě neuspěli. Jan Kuf ve finále obsadil až 32. místo, Ondřej Polívka skončil na poslední 36. příčce a navázali tak na nepovedené vystoupení žen.

Hokejový útočník Tomáš Rolinek nakonec přeci jen bude hrát za Spartu. Pražský klub o dohodě s třiatřicetiletým kapitánem mistrů světa z roku 2010 informoval na svých internetových stránkách.

Čeští inline hokejisté s přehledem zvládli i své druhé vystoupení na mistrovství světa organizace FIRS v Anaheimu, když porazili Lotyšsko vysoko 11:1. Po úvodní výhře nad Francií (4:1) vedou svěřenci kouče Jiřího Suhrady tabulku skupiny.

Počasí:

Teploty 25 až 29 stupňů Celsia, na horách kolem 20. Vát má jen slabý severovýchodní vítr.