Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Zeman ve středu dopoledne jmenuje Rusnokovu vládu

Prezident Miloš Zeman jmenuje ve středu dopoledne vládu vedenou ekonomem Jiřím Rusnokem. Dvanáctý kabinet od vzniku samostatné České republiky přináší do domácí politiky novinku - hlava státu vznik této úřednické vlády prosadila po pádu koaličního kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) proti vůli většiny v Poslanecké sněmovně. Kabinet tak bude mít složitou pozici a není zřejmé, zda v dolní parlamentní komoře bude schopen získat potřebné vyslovení důvěry. Úřednický kabinet poprvé zasedne ve středu odpoledne. Ve Strakově akademii bude jednat hodinu. Předtím navštíví středočeské Lány, kde položí věnce k hrobu prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Jako první budou do ministerských funkcí uvedeni vicepremiéři Jan Fischer na ministerstvu financí a Martin Pecina na vnitru. Pak se svého resortu ujme ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala. Po něm budou do funkce ještě uvedeni ministr zahraničí Jan Kohout a ministr obrany Vlastimil Picek. Uvádění ministrů do úřadů bude pokračovat ve čtvrtek. Od rána se s úřady seznámí ministr školství Dalibor Štys, ministr kultury Jiří Balvín, ministr práce František Koníček, ministr zdravotnictví Martin Holcát, ministr zemědělství Miroslav Toman, ministr dopravy Zdeněk Žák a ministr pro místní rozvoj František Lukl.

Fischer zaplatil dluhy z kampaně, v posledních dnech mu přišlo 5,3 milionu korun

Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer uhradil zbylé dluhy z prezidentské kampaně. Muži, který bude od středy řídit finance celé země, v posledních dnech na účtu přibylo přes 5,3 milionu korun, a mohl tak se zpožděním vyrovnat i svůj poslední závazek ve výši asi 3,55 milionu korun. Fischer, kterého do své úřednické vlády povolal Jiří Rusnok, v pondělí slíbil, že dluhy do úterý vypořádá. Ještě před týdnem činily Fischerovy dluhy přes pět milionů korun, od té doby ale obdržel několik významných příspěvků. Ve čtvrtek to byl milion korun od advokáta Daniela Paľka, v pondělí 1,34 milionu od podnikatele Ladislava Drába a v úterý dva miliony od člena česko-izraelské obchodní komory Davida Sivora. Pod posledním příspěvkem stojí jméno podnikatele Štefana Havlíka. "Vzhledem k obecné známosti mých donátorů je naprosto vyloučeno, aby jim plynuly jakékoli výhody, či jsem je jakkoli zvýhodňoval v rámci výkonu své funkce ministra financí České republiky," řekl Fischer s tím, že jim za podporu neslíbil žádnou pomoc.

Blažek chce po státním zástupci odpovědi ohledně zásahu ÚOOZ

Ministr spravedlnosti v demisi Pavel Blažek požádal dopisem nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana o zodpovězení několika otázek týkajících se zásahu Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) na Úřadu vlády. ČTK to oznámila mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová. Při policejní akci byla na začátku června zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalí poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství. Blažek oznámil již 19. června po zasedání vlády, že nechá adekvátnost zásahu policie přezkoumat. "Ministr Pavel Blažek tím plní zadání vlády, ale odpovědi, vzhledem ke střídání na ministerských postech, už půjdou k rukám nové ministryně spravedlnosti Marie Benešové. Na jejím rozhodnutí pak bude záležet, jak s nimi naloží," uvedla mluvčí. Kauza vedla k pádu vlády, nový kabinet jmenuje prezident Miloš Zeman ve středu. Blažek v dopise pokládá celkem 22 otázek. Zajímá ho například, zda je v souvislosti s případem prověřována i činnost bývalého státního zástupce Libora Grygárka nebo jiného státního zástupce v Praze. Ptá se rovněž na to, kdo rozhodl o realizaci zásahu formou, jakou se nakonec uskutečnil a jaké byly náklady na něj.

Aktuálně: Úřad Bradáčové zastavil stíhání v kauze Rathova poradce

Vrchní státní zastupitelství v Praze zastavilo stíhání sedmi osob v případu daňových podvodů. Kauza se týkala také Filipa Bušiny, blízkého spolupracovníka bývalého středočeského hejtmana a poslance Davida Ratha. Podle protikorupční policie měl Bušina pomocí fingovaných faktur některých firem v Česku odvádět nižší daně. Skupina měla stát připravit o zhruba 25o milionů korun. S odkazem na dokument státního zastupitelství to napsal server Aktuálně.cz. Dozorující státní zástupkyně Daniela Smetanová rozhodnutí zdůvodnila tím, že vyšetřovatelé vyčerpali všechny možnosti, jak získat další důkazy, které by popsanou důkazní situaci zvrátily. Bušina byl přitom jediný, kdo v případu vypovídal. Svou vinu ale při výslechu odmítl, píše server.

Protikorupční boj Nečasovy vlády nezískal důvěru veřejnosti

Končícímu kabinetu premiéra Petra Nečase (ODS) se nepodařilo získat důvěru veřejnosti ve vládní boj proti korupci. Více než dvě třetiny Čechů pokládají protikorupční vládní opatření za prakticky neúčinná. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnila česká pobočka Transparency International (TIC). Její zástupce Radim Bureš ale Nečasův kabinet hájí. Podle něj vytvořil řadu dobrých návrhů, které však neprošly parlamentem.Celosvětový průzkum Globální barometr korupce ukázal, že podle mínění více než poloviny českých respondentů (57 procent) korupce v Česku za poslední dva roky vzrostla. Více než třetina (36 procent) dotázaných míní, že míra korupce zůstala stejná. V efektivitu vládního protikorupčního boje věří jen čtyři procenta oslovených Čechů, naopak za neefektivní označilo snahu vlády 72 procent dotázaných. Nečasův kabinet přitom boj proti korupci označoval za jednu ze svých priorit.

Nezaměstnanost v červnu klesla na 7,3 procenta

Nezaměstnanost v Česku se v červnu snížila na 7,3 procenta z květnových 7,5 procenta. Úřad práce evidoval 540.473 uchazečů o zaměstnání, z toho 525.100 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Celkový počet uchazečů o zaměstnání klesl v červnu proti předchozímu měsíci o 6990 lidí. Meziročně stoupl o 65.887 osob.Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Nejvyšší nezaměstnanost byla v okresech Most (13,4 procenta), Bruntál (12,3 procenta), Ústí nad Labem (12,1 procenta), Karviná (11,7 procenta) a Chomutov (11,5 procenta). Nejnižší naopak v okresech Praha-východ (3,2 procenta), Praha-západ (3,9 procenta), Pelhřimov a Mladá Boleslav (shodně 4,5 procenta), Prachatice a Praha (shodně 4,7 procenta), Plzeň-jih a Benešov (shodně 4,8 procenta) a Rokycany (4,9 procenta).

Skoro polovina Čechů a Češek si myslí, že v příštích dvou letech nezaměstnanost v Česku ještě poroste. Její snížení očekává jen desetina lidí. Přibývá těch, podle nichž je práci obtížné sehnat. Tento názor má víc než polovina dotázaných. Vyplývá to z červnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Studie: Absolventů bez práce je nejvíc od začátku krize

Absolventů bez práce je nejvíc od začátku krize v roce 2008, od loňského září do letošního dubna našlo zaměstnání jen asi 200 čerstvých středoškoláků. Uvádí to zpráva Národního ústavu vzdělávání (NÚV). Nejsnáze hledají uplatnění strojaři, elektrotechnici a zdravotní sestry, nejhůř jsou na tom prodavači a absolventi oborů zaměřených na podnikání či veřejnosprávní činnost. "K 30. dubnu 2013 bylo evidováno 16.513 nezaměstnaných čerstvých absolventů středoškolského studia a 584 absolventů vyšších odborných škol," uvádí zpráva. Bez práce bylo 27 procent vyučených, přes 23 procent absolventů nástaveb a maturitních oborů s odborným výcvikem, téměř 15 procent lidí se středním odborným vzděláním a čtyři procenta gymnazistů. Řada čerstvých absolventů přitom pokračuje v dalším studiu. Mezi nezaměstnané se nezapočítávají ti, kteří neprošli státní maturitou, a nejsou tudíž vedeni jako absolventi středních škol.

Ženy v ČR mají o pětinu nižší důchod než muži, víc jim hrozí chudoba

Ženy v Česku mají v průměru výrazně nižší starobní důchod než muži. Pobírají zhruba o pětinu méně peněz a rozdíl se v posledních letech nemění. Zatímco senioři dostávali na konci letošního prvního čtvrtletí měsíčně průměrně 12.109 korun, seniorky měly v průměru 9923 korun. Vyplývá to ze statistik České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Na konci března vyplácela starobní důchody 794.163 mužům a 932.396 ženám. Ženy v Česku vydělávají téměř o čtvrtinu méně než muži, odvádějí tedy také méně. Pracují totiž v oborech a profesích s nižšími příjmy. Ale i na stejných pozicích mívají podle průzkumů menší mzdu než jejich kolegové. Důchod pak ovlivňuje i doba rodičovské dovolené či práce na částečný úvazek. Kvůli nižším penzím hrozí ženám ve stáří mnohem víc chudoba než mužům. Žijí také déle, takže Často zůstávají bez partnera a veškeré náklady na živobytí nesou samy. Sociologové mluví o feminizaci chudoby.

Ceny zboží a služeb stouply o 0,4 procenta

Spotřebitelské ceny v červnu proti předchozímu měsíci vzrostly o 0,4 procenta, hlavně kvůli zdražení potravin a nealkoholických nápojů. Meziroční růst cen zrychlil na 1,6 procenta, uvedl Český statistický úřad. Analytici odhadovali nižší míru inflace. U meziměsíčního růstu cen se projevilo zejména výrazné zdražení brambor kvůli příchodu raných brambor na trh. Ceny brambor byly o 85,8 procenta vyšší než v květnu. Zdražily i drůbež, mléčné výrobky, ovoce a čokoláda. Meziměsíčně stouply i sezonní ceny dovolených s komplexními službami o 4,6 procenta a pohonné hmoty o 1,4 procenta. Naopak pohonné hmoty byly meziročně levnější o 0,8 procenta. Červnová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,2 procentního bodu vyšší. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub.

Objem veřejných stavebních zakázek v pololetí klesl o 11 procent

Stavební firmy získaly v letošním prvním pololetí v Česku od veřejné správy 1850 zakázek za celkem 43,1 miliardy korun, což je v porovnání se stejným obdobím loňska o 10,9 procenta méně. V prvním čtvrtletí ale objem zakázek klesl meziročně dokonce o 31,4 procenta. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, kterou má ČTK k dispozici. Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, se za prvních šest měsíců propadla meziročně o 27,6 procenta na 12,19 miliardy korun. Objem zakázek na inženýrské stavby také klesl, ale jen o dvě procenta na 30,87 miliardy korun. Největší objem veřejných zakázek získala společnost Eurovia CS, která vyhrála tendry za 4,07 miliardy korun. Mezi zadavateli zakázek výrazně klesl podíl měst a obcí, hodnota jimi vypsaných zakázek se snížila o 41,6 procenta na 16,33 miliardy korun. U vládního sektoru hodnota meziročně naopak vzrostla o 51,1 procenta na necelých dvacet miliard korun a u ostatních zadavatelů klesla o 5,4 procenta na 6,73 miliardy korun. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC), bylo to celkem 19 zakázek za šest miliard korun.

Povodně způsobily v resortu zemědělství škody za 3,6 mld Kč

Letošní povodně způsobily v resortu zemědělství škody za 3,56 miliardy korun. Aktualizovaný odhad sdělil končící ministr Petr Bendl (ODS). Nejvíce škod, 2,2 miliardy korun, je na vodohospodářském majetku. Škody v zemědělství dosáhly 1,04 miliardy korun. Státní podnik Lesy České republiky, který obhospodařuje polovinu lesů v zemi, odhadl škody na svém majetku na 220 milionů korun. Na vodovodech a kanalizacích způsobila voda poškození za 100 milionů korun. Voda podle MZe zaplavila celkem 48.219 hektarů zemědělské půdy, z toho 28.500 hektarů luk. Dále byli nejvíce poškozeni pěstitelé ozimé pšenice, řepky, kukuřice na zrno či jarního ječmene. Budoucí ministr zemědělství Miroslav Toman v závěru minulého týdne kritizoval údajné průtahy v podporách pro zemědělce poškozené záplavami. Zpoždění podle něj znevýhodňuje české farmáře proti konkurenci v okolních zemích.

Kontrola solárních elektráren našla u většiny závažné nedostatky

Energetický regulační úřad (ERÚ) při kontrole solárních elektráren odhalil u většiny zdrojů závažné nedostatky. Ve dvou případech podal podnět k zahájení trestního řízení. Novináře o tom informovala předsedkyně úřadu Alena Vitásková. Kontrola se v první fázi týkala třiceti solárních elektráren spuštěných v roce 2010, tedy před výrazným poklesem výkupní ceny. Celkem jich bude úřad kontrolovat 180. Regulační úřad zahájil kontrolu licenčních spisů letos v dubnu. Vyzvalo jej k tomu ministerstvo průmyslu a obchodu na základě podnětu České fotovoltaické asociace a Aliance pro energetickou soběstačnost. Zájmová sdružení upozornila především na FVE Ralsko ze skupiny ČEZ, která je největší solární elektrárnou v Česku. Prověrka spisů v prvním kroku podle úřadu ukázala ve všech případech nějaké nedostatky, z toho závažných jich bylo celkem 28. Po následné analýze úřad rozhodne, s jakými subjekty obnoví řízení, které může v krajním případě vést ke "zneplatnění licence". Ve dvou spisech, u nichž byl podán podnět policii, má ERÚ podezření na spáchání podvodu. V další etapě bude úřad v rámci technické kontroly zjišťovat, zda energetické zdroje skutečně vyrobily uváděné množství energie.

Podle ředitele ÚOOZ přišel stát v metanolové kauze o půl miliardy

Podle ředitele policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty přišel stát v souvislosti s metanolovou kauze o daně v celkové výši půl miliardy korun. Šlachta to řekl v rozhovoru v rádiu Impuls. Kvůli metylalkoholu nyní probíhá 55 trestních řízení a dalších 36 prověřování. Policie stíhá více než 70 lidí. Mezi nimi je například podnikatel ze Zlína-Kostelce Radek Březina, jeho bratr Tomáš a další dva muži. "Tam se bavíme někde kolem půl miliardy. Jakoby škoda na daních," uvedl Šlachta. Podle něj se suma týká celé skupiny, které údajně Březina velel. Metanolová aféra vypukla na začátku loňského září. Většinu obviněných policie stíhá z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Na otravu jedovatým metanolem zemřelo v České republice již 45 lidí, poškozených je přes 130.

Kontroly drůbeže obsah nepovolených léků zatím nezjistily

Státní veterinární správa (SVS) během mimořádné kontroly drůbežího masa zatím neodhalila zbytky antibiotik a dalších nepovolených léků. Uvedl to odstupující ministr zemědělství Petr Bendl. Podle mluvčího SVS Josefa Dubna budou kontroly pokračovat. Drůbež v obchodech kontroluje také Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Veterinární inspektoři podle údajů SVS dosud provedli 47 kontrol, během nichž odebrali 61 vzorků drůbeže. Z toho bylo 42 vzorků testováno na lék metronidazol, 19 zbývajících na zbytky antibiotik a sulfonamidů. Během akce bylo kontrolováno maso dovezené z Polska, Německa, Maďarska a Brazílie. Výsledky všech testů byly negativní.

Na jednání k nepokojům v Č. Budějovicích dorazily stovky lidí

Několik stovek lidí se sešlo v úterý v českobudějovické sportovní hale, kam vedení města svolalo veřejné jednání kvůli protiromským nepokojům z posledních dnů na sídlišti Máj. Zástupci magistrátu a policie museli ve vzrušené atmosféře odpovídat především na dotazy kolem situace v dané lokalitě. Řada z příchozích si stěžovala, že se na sídlišti Máj, kde žije romská menšina, necítí bezpečně. Další lidé zase zastávali názor, že pořádková služba na situaci na sídlišti nestačí. Na sídlišti se v posledních dnech strhlo několik potyček. Nejprve se 21. června na hřišti dostaly do konfliktu děti, následně se do něj zapojilo asi 100 dospělých. Na místě zasahovala i policie. Reakcí na konflikt ze hřiště na sídlišti byla demonstrace, která se uskutečnila 29. června. Po ní se několik stovek účastníků shromáždění přesunulo na Máj, kde se někteří střetli s policisty.V sobotu 6. července pořádkové služby zasáhly na sídlišti proti účastníkům protiromské demonstrace.Na sídlišti už několik dní zůstává více strážníků než obvykle.

Proti komunistům ve vedení Karlovarského kraje budou aktivisté držet hladovku

Aktivisté z Karlovarského kraje budou držet štafetovou hladovku proti účasti komunistů ve vedení krajů. Navazují tak na podobné akce, které se v minulých měsících konaly na různých místech Česka a které měly společný cíl, a to upozornit na pozvolný návrat komunistů k moci. Hladovka v Karlovarském kraji začne v neděli 14. července, řekl ČTK její iniciátor a krajský zastupitel za ALTERNATIVU Jiří Kotek. "Štafetovou hladovku začneme symbolicky u památníku obětem železné opony na Svatém Kříži u Chebu. Předpokládáme, že ji budeme držet asi tři týdny," uvedl Kotek. Štafetu aktivisté v Karlovarském kraji přeberou od Zlínských, kteří ji drželi za dětské oběti komunismu z Ďáblického hřbitova. Při štafetové hladovce se bude každý den postit jeden člověk. Podle Kotka se k akci přihlásili jak zastupitelé za ALTERNATIVU, tak i běžní občané nebo studentští aktivisté, kteří od krajských voleb protestují proti působení bývalého politruka Václava Sloupa (KSČM) ve funkci krajského radního pro školství.

NSZ zrušilo stíhání Julínka v kauze letecké záchranné služby

Nejvyšší státní zastupitelství (NSZ) zrušilo trestní stíhání exministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) v kauze provozování letecké záchranné služby. Vyhovělo tak Julínkově stížnosti. Policie se musí případem zabývat znovu, řekla mluvčí NSZ Helena Markusová. Policie Julínka obvinila ze zneužití pravomoci veřejného činitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Julínek v roce 2008 podepsal smlouvu, podle níž mají osm z deseti stanovišť vrtulníkové záchranné služby obsluhovat od ledna 2009 do konce roku 2016 soukromé firmy Alfa-Helicopter a DAS. Policie tvrdí, že tak politik způsobil státu škodu 792 milionů korun. Státní subjekty, tedy policie či armáda, by podle kriminalistů tuto službu provozovaly mnohem levněji. Exministr své obvinění považuje za absurdní.

Soud zakázal otevření turistické trasy na Modrý Sloup

Českobudějovický krajský soud rozhodl, že šumavská turistická trasa pro pěší na Modrý Sloup poblíž Modravy na Klatovsku letos nebude otevřena. O rozhodnutí soudu informoval mluvčí šumavského parku Pavel Pechoušek. Jedním z důvodů je podle rozsudku fakt, že by pohyb lidí v Luzenském údolí mohl ohrozit populaci vzácného tetřeva hlušce. Turistická trasa na hraniční přechod s Německem Modrý Sloup měla po 70 letech zahájit provoz 15. července. "To, že se stezka na Modrý Sloup letos neotevře, považujeme jako neomluvitelnou škodu pro všechny milovníky Šumavy," řekl Pechoušek. Po stezce chodili lidé už ve středověku. Po takzvané Zlaté stezce se dlouhé roky pašovalo zboží. Provoz na stezce definitivně skončil na konci 40. let minulého století, kdy se pro československou veřejnost uzavřely příhraniční oblasti s Německem.

Sport

Novým kapitánem fotbalistů pražské Sparty bude David Lafata. Jednatřicetiletý útočník převezme funkci po záložníkovi Marku Matějovském. Nového lídra vybral se svým realizačním týmem trenér Vítězslav Lavička. "Moc si cením toho, že jsem byl zvolen. Je to pro mne zavazující a velká čest být kapitánem v takhle velkém týmu," uvedl Lafata, který do Sparty přišel teprve na začátku letošního roku z Jablonce.

Česká tenistka Andrea Hlaváčková získala na turnaji v Budapešti skalp 32. hráčky světa Alizé Cornetové. Nasazenou dvojku z Francie na maďarské antuce porazila hladce 6:4, 6:2 a teprve potřetí v sezoně přešla na turnaji WTA přes první kolo.

Český tenista Lukáš Rosol nepotvrdil na turnaji ve Stuttgartu roli sedmého nasazeného hráče. Vypadl už v prvním kole, v němž prohrál dvakrát 4:6 s Brazilcem Thomazem Belluccim.

Markéta Haindlová byla zvolena novou předsedkyní České asociace fotbalových hráčů (ČAFH). Bývalá předsedkyně odvolací a revizní komise fotbalové asociace nahradila ve funkci šéfa Dynama České Budějovice Karla Poborského, který na konci června z čela ČAFH odstoupil.

Mistrovství světa ve vodním slalomu se uskuteční podle plánu v Praze-Troji. Prohlásil to šéf organizačního výboru Jiří Rohan po pondělním zprovoznění kanálu po ničivých povodních. K normálnímu průtoku potřebují vodáci ještě zhruba 20 cm a příští týden by měla začít rekonstrukce poničené loděnice za zhruba 20 milionů korun. Na kanálu vznikla škoda za čtyři miliony, což je o něco méně, než se předpokládalo.

Počasí ve středu

Slunečno, postupně ale s přibýváním oblačnosti a na horách se místy objeví i přeháňky nebo bouřky. Teploty 25 až 29, na horách 22 stupňů Celsia.