Zprávy

0:00
/
0:00

EK kritizuje ČR za evropské fondy a zákon o státní službě

Evropská komise kritizovala Českou republiku za problémy při využívání evropských fondů a za to, že dosud nepřijala zákon o státní službě. Zákon by měl "zajistit stabilní, efektivní a profesionální státní administrativu". "V souvislosti s nadcházejícím obdobím 2014 a 2020 je potřeba zlepšit správu evropských fondů", uvedla komise. Zdůrazňuje také potřebu zavést protikorupční strategii pro letošek a příští rok. ČR je jedinou zemí Evropské unie, která zákon o státní správě nemá, přestože se k jeho přijetí zavázala při vstupu do EU. Česká vláda projednávání návrhu zákona o úřednících opět odložila. Komise také vyzvala Česko, aby snížilo rozdíly ve zdaňování zaměstnanců a živnostníků a omezilo zdanění práce. Stejně tak vyzvala k zavedení pozdějšího odchodu do důchodu a zdůraznila opatření na podporu růstu. V pasáži o školství se EK zmiňuje o potřebě zahrnovat romské děti do předškolní péče.

Ústavní soud o církevních restitucích asi rozhodne v pondělí

Ústavní soud tuto středu jednal o stížnosti skupiny senátorů ČSSD proti církevním restitucím. Kritici majetkového vyrovnání státu s církvemi před soudem zpochybňovali podmínky restitucí, objem přiznávaného majetku i rozdělení finančních náhrad. Norma podle nich porušuje principy laického státu a zvýhodňuje určitou skupinu církví oproti ostatním. Ve středu skončilo dokazování, soud přitom nevyhověl žádným návrhům na výslech svědků. Sociální demokraté požádali, aby soud předvolal a vyslechl ministryni kultury Alenu Hanákovou (TOP 09 a STAN), ministra zemědělství Petra Bendla (ODS), olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera a další tři svědky. Sociální demokraté také neúspěšně vyzvali ÚS, aby se obrátil na Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku s takzvanou předběžnou otázkou. O návrhu na zrušení církevních restitucí soud pravděpodobně rozhodne v pondělí 3. června.

České firmy podepsaly v Rusku další dohody za stovky milionů Kč

České firmy se v Jekatěrinburgu dohodly se svými ruskými partnery na dalších kontraktech za stovky milionů korun. Firma Vítkovice Machinery se bude podílet na projektu využití stlačeného plynu jako paliva ve Sverdlovské oblasti. Podniky Šmeral Brno a Roboterm Chotěboř zase založí s ruským partnerem Reltec společný podnik v oblasti strojírenství. Dohody byly podepsány v úvodu česko-ruské konference o obchodní spolupráci, kterou zahájil český premiér Petr Nečas. Už v úterý se české a ruské podniky dohodly na projektech za několik miliard korun.

Vláda schválila návrh zákona, který ruší vrchní státní zastupitelství

Návrh zákona o státním zastupitelství, který kromě jiného ruší ruší vrchní státní zastupitelství a zřizuje specializovaný protikorupční útvar, schválila vláda. Informace potvrdila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Návrh zákona počítá také s tím, že nejvyššího státního zástupce bude jmenovat prezident republiky na návrh vlády. Zákon, který do vlády předložilo ministerstvo spravedlnosti, počítá s posílením postavení nejvyššího státního zástupce, se zřízením specializovaného útvaru pro vyšetřování korupce, zrušením vrchních státních zastupitelství či zavedením Poradního sboru státního zastupitelství. Podle návrhu má být nejvyšší státní zástupce jmenován prezidentem na deset let bez možnosti znovujmenování. Odvolat ho nebude moci vláda, ale pouze kárný senát Nejvyššího správního soudu. Ostatní vedoucí státní zástupci, tedy okresní a krajští, budou jmenováni na základě výsledků výběrového řízení, pro jehož provádění budou stanovena jednoznačná kritéria.

Vláda schválila přísnější podmínky pro činnost kampeliček

Vláda schválila přísnější podmínky pro družstevní záložny. Návrh novely zákona o spořitelních a úvěrních družstvech podle informací ČTK počítá se omezením bilanční sumy kampeliček na pět miliard korun, následně by se mohly stát bankami, nebo pokračovat v činnosti bez možnosti dalšího růstu. Dalším z návrhů novely je zvýšení příspěvku záložen do Fondu pojištění vkladů na dvojnásobek. Pokud si družstevní záložna zvolí transformaci na banku do konce příštího roku, bude moci získat bankovní licenci s nižšími požadavky na základní kapitál, a to na úrovni pěti milionů eur (cca 130 milionů Kč). Podmínkou je ovšem současně předložení maximálně pětiletého plánu postupného navýšení základního kapitálu na úroveň požadovanou pro univerzální banky. Ta činí 500 milionů korun. Ostatní podmínky pro udělení bankovní licence, stejně jako požadavky na plnění kapitálové přiměřenosti, návrh nemění. Návrh reaguje na problémy některých záložen. Naposledy se do problémů dostalo Metropolitní spořitelní družstvo. To nemůže vyplácet vklady klientů, peníze mu zablokovalo Vrchní státní zastupitelství (VSZ) v Praze. Důvodem byly podezřelé půjčky.

ČSSD: Může propadnout až 100 miliard z fondů EU pro ČR

Přibližně 100 miliard korun z evropských fondů určených pro Českou republiku by mohlo propadnout kvůli tomu, že se je nepodaří vyčerpat. Na tiskové konferenci to řekl stínový ministr pro místní rozvoj za ČSSD Jiří Zimola. Jeho stínový kolega pro resort financí Jan Mládek zase varoval před možným skrytým dluhem pro příští vládu ve výši 150 až 250 miliard korun. Podle Zimoly mělo Česko pro období 2007 až 2013 k dispozici bezmála 800 miliard korun. Od jeho začátku obdržely úřady přes 95.000 žádostí o podporu z fondů EU. Vyřízena je jich dosud prý necelá polovina, asi 41.000. Smluvně uzavřeno je podle Zimoly zatím 666 miliard korun. Přibližně sto miliard se tak bude muset vracet do unijního rozpočtu. Problém se přitom týká zejména centrálních orgánů, tvrdí jihočeský hejtman Zimola.

Kalousek: Vydání Torubarova je selháním české justice

Vydání ruského podnikatele Alexeje Torubarova vidí ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) jako tragické selhání české justice a ministerstva spravedlnosti. Řekl to v Interview ČT24. Do případu se prý nevměšoval, pouze se snažil vytvořit časový prostor pro konání příslušných orgánů. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek označil Kalouskovu snahu zastavit Torubarův odlet z Prahy za mezinárodní skandál. Věc by podle něj mělo prověřit statní zastupitelství. Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V České republice žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak rozhodl o vydání, jemuž se 2. května na poslední chvíli snažilo zabránit několik ministrů, včetně Kalouska, který před letadlo s ruským podnikatelem nechal postavit cisternu. Torubarov byl podle něj bez ukončení azylového řízení vydán režimu, který nepovažuje za zcela demokratický.

Senátoři chtějí vyznamenat Wonku, Hubálka nebo Lipského

Disident Pavel Wonka, nedávno zesnulý psycholog Slavomil Hubálek nebo devadesátiletý herec Lubomír Lipský patří mezi 36 kandidátů na státní vyznamenání, o jejichž nominaci bude Senát rozhodovat na červnové schůzi. Mezi adepty, které doporučil senátní organizační výbor, jsou mnozí navrhováni opakovaně. Patří k nim například někdejší premiér a senátor Petr Pithart (KDU-ČSL) nebo atletka Jarmila Kratochvílová. K nominovaným patří také senátorka a šéfka Ústavu experimentální medicíny Eva Syková, jeden z necitovanějších vědců v oblasti výzkumu rakoviny Jiří Bartek, autorka pomníku lidických dětí Marie Uchytilová, vězeň z Terezína i Osvětimi Jiří Brady nebo tvůrce moravských zlidovělých písní Fanoš Mikulecký. Mezi kandidáty naopak podle očekávání ani letos nejsou členové protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů. Podle kritiků se dopustili vražd, podle svých zastánců bojovali v občanské válce. Nominace, které schválí Senát, pak dostane prezident Miloš Zeman, stejně jako návrhy od vlády a Sněmovny. Letos bude vyznamenání jako hlava státu udělovat či propůjčovat poprvé, stejně jako jeho předchůdci ale k návrhům parlamentu a kabinetu ministrů nemusí přihlížet.

Pražská ODS přeruší jednání s TOP 09, dokud ta bude jednat s ČSSD

Zastupitelský klub pražské ODS se usnesl na tom, že přeruší vyjednávání o nové koalici se zástupci TOP 09, dokud ta neukončí vyjednávání s ČSSD o podpoře menšinové vlády na pražské radnici. Socialisté již předali v pondělí své podmínky, za kterých jsou ochotni jednobarevnou radu TOP 00 podporovat. Pokud TOP 09 jednání se sociální demokracií ukončí, jsou občanští demokraté připraveni s TOP 09 opět jednat. ODS se ale navíc nelíbí návrh nové koaliční smlouvy, který jí TOP 09 předložila minulý týden v pátek. TOP 09 chce podle návrhu smlouvy v jedenáctičlenné radě sedm křesel včetně primátora. Místo prvního náměstka pro zdravotnictví nabízí bývalému primátoru za ODS Bohuslavu Svobodovi.

V Duchcově kvůli romskému útoku demonstrovalo asi 500 lidí

V Duchcově na Teplicku se na středeční demonstraci sešlo asi 500 lidí. Šlo o reakci na útok skupiny Romů na mladý manželský pár v polovině května. Policie už pětici útočníků obvinila z těžkého ublížení na zdraví, řekl zástupce vedoucího obvodního oddělení teplické policie Jaroslav Jedlička. Setkání svolali tři místní obyvatelé pod názvem Shromáždění nespokojených občanů. Policie celou akci sledovala. Kromě antikonfliktního týmu v ulicích města měla i hlídky na příjezdových cestách. Hodinu před začátkem se sešli i místní Romové, aby se pomodlili za klid a mír.

Fórum Karla Schwarzenberga zahájilo činnost

Nové Fórum Karla Schwarzenberga chce povzbudit zájem nejen mladých lidí o společenská témata a politiku. Fórum odstartovalo svoji činnost happeningem na Palackého náměstí v Praze. Akce se zúčastnila zhruba stovka podporovatelů předsedy vládní TOP 09. Platforma vznikla poté, co se Schwarzenberg navzdory průzkumům překvapivě probojoval do finiše přímé prezidentské volby, kde ale nakonec prohrál s Milošem Zemanem. TOP 09 poskytla na rozjezd fóra dar ve výši milion korun. Podle mluvčího fóra Marka Pražáka se počítá s tím, že financování by mělo být z více zdrojů.

ČR bude spolurozhodovat o Antarktidě

Česká republika jako 29. země světa získala pravomoc spolurozhodovat o dění v Antarktidě, kde již léta provádí výzkum. Rozhodly o tom smluvní strany mezinárodní dohody o Antarktidě na zasedání v Bruselu. Praha přistoupila ke smlouvě o Antarktidě již v roce 1962 a nyní jí byl přiznán takzvaný konzultativní status, který dává právo spolurozhodovat o osudu kontinentu. Toto plnohodnotné postavení je udělováno pouze státům, které v polárním světadílu vyvíjejí významnou vědeckou a výzkumnou činnost. Česko provádí antarktický výzkum a od roku 2006 má navíc vlastní výzkumnou polární stanici Johanna Gregora Mendela na ostrově Jamese Rosse. ČR byla jediným státem, který měl samostatnou vědeckou stanici, a přitom neměl konzultativní status.

OECD zhoršila výhled české ekonomiky, čeká pokles o procento

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Česko letos zaznamená pokles o jedno procento, uvedla OECD v prognóze. Ještě v listopadu OECD předpovídala růst o 0,8 procenta. Pro rok 2014 již OECD české ekonomice předpovídá návrat k růstu. Nově ale snížila odhad tempa růstu, a to o více než procento na 1,3 procenta. Česká centrální banka (ČNB) by měla uvažovat o kvantitativním uvolnění měnové politiky, tvrdí OECD. Poukazuje přitom na to, že spotřebitelské ceny pokračují v poklesu a základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, je skoro nulová.

Singer: Česko nepřijme euro dříve než v roce 2019

Česká republika zřejmě nepřijme euro dříve než v roce 2019. Řekl to guvernér České národní banky Miroslav Singer. Nová vláda, která vznikne po parlamentních volbách v příštím roce, podle něj podá žádost o přijetí do měnové unie asi až v roce 2016. Singer počátkem května řekl, že Česko asi nebude moci přijmout euro během pěti let, jak minulý měsíc uvedl prezident Miloš Zeman. Česká republika nyní nesplňuje všechny podmínky k přijetí eura, ale je na tom lépe než řada zemí eurozóny. Podle dřívějšího vyjádření stálého předsedy Evropské rady Hermana Van Rompuye je debata o vstupu ČR do eurozóny výsostně českým rozhodnutím, které ovšem není "problémem dneška".

Česká pozice: Brit žádá od českého státu 13 mld.Kč za staré úvěry

Dvě firmy, za kterými stojí sedmdesátiletý britský občan Jonathan Wiesner, žádají v soudním sporu po českém státu 13 miliard korun plus úroky. Jsou to záruky za úvěry, které před více než dvaceti lety tehdejší centrální banka poskytla státním podnikům před velkou privatizací a přes Českou konsolidační agenturu (ČKA) se dostaly do zahraničí. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) plánuje spor vyřešit narovnáním, jehož hodnota by se údajně pohybovala kolem miliardy korun. Napsal to server Česká pozice. Celkem je proti ministerstvu financí podle České pozice v současné době uplatněno až 160 pohledávek. Vyplacení garancí, jejichž hodnota se odhaduje zhruba na 30 miliard korun bez úroků, požadují v žalobách po státu zahraniční obchodníci s pohledávkami a banky.

MfD: Sériovou výrobu Rapidu Spaceback rozjede Škoda Auto v srpnu

Sériovou výrobu prodloužené verze modelu Rapid s názvem Spaceback rozjede Škoda Auto oficiálně v srpnu. Proto automobilka chystá zavést třetí směnu, píše Mladá fronta Dnes. Z informací, které firma poslala na úřady kvůli povolení další výstavby, dále vyplývá, že také počítá s dalším rozšířením továrny. Zkušební výroba Spacebacku už začala. Na rozdíl od sedanu Rapid se ale bude vyrábět v Mladé Boleslavi na jiné lince společně s modely Fabie, které se dlouhodobě potýkají s mírně klesající poptávkou. Firma dosud Spaceback oficiálně neukázala, je ale možné ho už spatřit v mírném maskování při testování kolem Mladé Boleslavi.

Český pervitin není celoněmecký problém, tvrdí vládní pověřenkyně

Šíření pervitinu z Česka zatím není problémem celého Německa, ale jen zemí při hranicích s Českou republikou. Na dotaz ČTK to uvedla německá vládní pověřenkyně pro otázky drog Mechthild Dyckmansová. Prevence proti užívání této nebezpečné a rychle návykové drogy se má podle ní cíleně zaměřit na konzumenty v zasažených regionech. "Také experti z evropského monitorovacího střediska v Lisabonu nám radí, abychom nevyvolávali celoněmecký problém tím, že bychom dělali celostátní akce. Máme naopak provádět prevenci cíleně zaměřenou na oblasti a lidi, kteří crystal konzumují," prohlásila vládní pověřenkyně. Crystal je německé označení pro pervitin. S šířením českého pervitinu se nejvíce potýkají příhraniční spolkové země Bavorsko a Sasko, které loni podle policejních statistik opětovně zaznamenaly výrazný nárůst množství zadržené drogy i počtu lidí, kteří ji prvně zkusili.

Auto v Sobotce srazilo dvě děti, obě zemřely

Dvě děti předškolního věku ve středu odpoledne zemřely poté, co je v Sobotce na Jičínsku srazilo osobní auto. Příčiny nehody vyšetřuje policie. Uvedla to mluvčí jičínské policie Hana Klečalová. Nehoda se stala po 13:00 v blízkosti základní školy. Řidič osobního vozu najel z nezjištěných příčin na chodník, kde si děti hrály, a narazil do nich. Děti na následky zranění i přes pomoc záchranářů na místě zemřely. Policie nehodu vyšetřuje, u řidiče osobního vozu nezjistila požití alkoholu.

Kennedyho medaili dostanou Bělohlávek, Kožená, Červená a Komárek

Zlaté medaile za zásluhy na poli umění od Mezinárodního výboru Kennedyho centra pro umění dostanou dirigent Jiří Bělohlávek, mezzosopranistky Soňa Červená a Magdalena Kožená a filantrop a podnikatel Karel Komárek mladší. Ocenění převezmou 8. června v Lobkowiczkém paláci v Praze na slavnostním galavečeru pražského summitu výboru amerického Kennedyho centra. Laureáty v úterý oznámilo prestižní americké Centrum múzických umění Johna F. Kennedyho (The Kennedy Center for the Performing Arts). Mezinárodní výbor Kennedyho centra pro umění vznikl v roce 2001, aby podporoval mezinárodní uměleckou a kulturní výměnu a posiloval mezinárodní aktivity Kennedyho centra. Výbor bude příští týden v Praze i zasedat.

V Praze se koná konference o Gustávu Husákovi

V Praze se koná dosud nejrozsáhlejší vědecká konference věnovaná Gustávu Husákovi, někdejšímu komunistickému československému prezidentu a generálnímu tajemníkovi ÚV KSČ. Letos uplynulo od jeho narození 100 let. Podle slovenského historika Stanislava Sikory je nesporné, že byl člověkem s neuvěřitelně širokým záběrem a vlivem na moderní slovenské i československé dějiny, a to od 30 let 20. století až do roku 1989. "Konference o Gustávu Husákovi takto rozsáhlá se ještě nekonala. Navazuje na akci, která se konala před dvěma lety i v souvislosti s 90. výročím komunistického hnutí v Čechách a na Slovensku," řekl historik Jan Kalous z Ústavu pro studium totalitních režimů, který spolu s Historickým ústavem a Národním muzeem konferenci připravil. Výsledkem konference by měl být sborník.

Letní Letná se v červnu a červenci vydá do Olomouce a na Lipno

Mezinárodní festival nového cirkusu a divadla Letní Letná se už potřetí před hlavní částí, jež začne v polovině srpna v Praze, vydá v červnu a červenci do regionů - do Olomouce a do Lipna nad Vltavou. Hlavní pražská část festivalu, který letos slaví desáté výročí, proběhne od 18. srpna do 3. září na tradičním místě v Letenských sadech. Podle mluvčího akce Jiřího Sedláka vyroste na obou místech cirkusové městečko s celodenním programem pro malé i velké. Budou mezi nimi inscenace, pohádky, večerní představení zahraničních souborů pro dospělé, fotoateliér Le Petit Cheval Vandy Hybnerové, výtvarné a cirkusové dílny i bar V letní poloze. Návštěvníky v Olomouci pozve na nezvyklý vizuální zážitek interaktivní projekt Cirkus LeVitare. Jde o průlet moderním žonglováním. Večerní představení v Lipně nad Vltavou nabídnou soubory (bra)Tři v tricku s představením Plovárna, Teátr Víti Marčíka s Robinsonem a Buchty a loutky s představením Barbarella Reloaded na motivy slavného sci-fi filmu z 60. let. Plovárna je volně inspirována Vančurovým Rozmarným létem.

Archeologové objevili v Klementinu jezuitskou školu a hroby

Archeologové při záchranném výzkumu v pražském Klementinu objevili čtyři učebny jezuitské školy z 16. století a dva raně středověké hroby. Sdělila to Irena Maňáková z Národní knihovny, která v Klementinu sídlí. Rozsáhlé vrcholně a pozdně středověké pohřebiště našli archeologové v západní polovině takzvaného Studentského nádvoří. V úzkém výkopu zdokumentovali devět hrobů, většina z nich však byla narušena při raně novověkých stavebních úpravách. K překvapivému nálezu patří dva osamocené hroby s ostatky dvou žen, které odborníci našli v severovýchodní části nádvoří. Jedna z pohřbených u sebe měla nevelký nůž. Pod povrchem Studentského nádvoří vědci odkryli i čtyři učebny jezuitské školy. Podle písemných pramenů byl objekt dostavěn roku 1577, tedy 21 let po příchodu jezuitského řádu do Čech. Jezuitská škola, která sloužila k výuce více než 80 let, musela okolo roku 1660 ustoupit výstavbě jižního křídla monumentální raně barokní jezuitské koleje.

Muzeum Karla Zemana rozšiřuje expozici

Muzeum Karla Zemana v Praze rozšiřuje expozici a připravuje mimořádné programy na Den dětí. Novinky mají návštěvníky intenzivněji přenést do atmosféry příběhů tohoto filmového mága. Saský dvůr u Karlova mostu na Malé Straně, kde muzeum sídlí, zaplnily nové triky z filmu Cesta do pravěku - návštěvníky čeká třeba brodící se dinosaurus, pravěký slon i močál z prvohor. "Od června rozšíříme doprovodný program o nedělní projekce. Lahůdkou bude rozšíření expozice o plavbu lodí ElektroNemo po Čertovce i okolí Karlova mostu," řekl ředitel muzea Jakub Matějka. Více než čtyřicetiminutová plavba na jediné vltavské elektrolodi, poháněné solárními panely, umožní návštěvníkům muzea poznat kouzelnou atmosféru nejromantičtější části Prahy z vodní hladiny. To vše ve stylu "verneovských" rytin a Zemanových filmů.

Ze sportu:

Část české fotbalové reprezentace opět trénovala na Strahově před kvalifikačním utkáním s Itálií. K pětici Michal Kadlec, Theo Gebre Selassie, Tomáš Sivok, Tomáš Kalas a Petr Jiráček se přidali také Marek Suchý a Libor Kozák. Kapitán Tomáš Rosický se nadále věnoval především regeneraci. Osmička krajánků už má po povinnostech v klubu. Proto fotbalisté využili možnost připravovat se společně pod vedením realizačního týmu reprezentace, než bude v neděli 2. června oficiální sraz, aby jejich pauza nebyla příliš dlouhá.

Po Gennaru Gattusovi přiletí v červnu na benefici Marka Jankulovského do Ostravy i další jeho bývalí spoluhráči z AC Milán Luca Antonini nebo Giuseppe Favalli. Na exhibici se prodalo už 14 tisíc lístků a není utopií, že Bazaly budou v sobotu 8. června vyprodané.

David Navara se stal popáté mistrem republiku v šachu. Osmadvacetiletý velmistr vyhrál v Ledči nad Sázavou sedm z devíti partií a zvítězil s náskokem dvou a půl bodu. Mezi ženami byla poprvé nejlepší Martina Marečková.

Šestinásobný paralympijský vítěz v cyklistice Jiří Ježek si letos splní životní sen o účasti na Tour de France. Při 100. ročníku slavného závodu vyrazí na trať v 11. etapě, kterou bude 10. července časovka na 33 kilometrů, jako oficiální předjezdec.

Sedmá tenistka světa Petra Kvitová zvládla vstup do grandslamového turnaje Roland Garros. Loňská semifinalistka měla v 1. kole problémy s domácí Aravane Rezaiovou a Francouzku porazila po setech 6:3, 4:6 a 6:2.

Počasí:

Ve čtvrtek čekáme trvalý déšť, místy intenzivní, mohl by zvedat hladiny řek. Až odpoledne nebo večer by měly srážky od jihovýchodu slábnout. Teploty zítra 12 až 16 stupňů.