Titul Významná česká žena ve světě má letos pět laureátek

V Praze pokračují akce k oslavám Dne české státnosti, který je letos věnovaný Čechům ve světě. Patří k nim i udělení cen Významná česká žena ve světě v Senátu ČR. Letošních laureátek je celkem pět a jsou mezi nimi obhájkyně lidských práv, humanitární pracovnice, filoložka i topmodelka.

Cena pro významnou českou ženu ve světě
Ceny Významná česká žena ve světě tradičně udílí Mezinárodní koordinační výbor zahraničních Čechů společně se Stálou komisí Senátu ČR. I v letošním, pátém ročníku jsou oceněny ženy českého původu, které v zahraničí dosáhly mimořádných výsledků a uznání. K dosavadním držitelkám tohoto prestižního ocenění patří například bývalá krasobruslařka Ája Vrzáňová, architektka Eva Jiřičná nebo podnikatelka Ivana Trumpová. Pětici letošních Významných žen představuje Ivan Dubovický z ministerstva zahraničních věcí:

"Mezi letošními laureátkami je paní Olga Hrubá z New Yorku, významná bojovnice za lidská práva, která rozjela kampaň za záchranu Milady Horákové. Podporovala také Chartu 77 a politické vězně. Tou druhou laureátkou je jazykovědná pracovnice a filoložka paní Marie Majtánová, která je zároveň nesmírně literárně plodná. Přestože žije mnoho let na Slovensku, tematiku čerpá z Plzeňska nebo z Chodska. Kromě pověstí a pohádek píše také historickou prózu zaměřenou především na 19. století."

Marie Majtánová i jako filoložka připouští, že necelých dvacet let od rozdělení čs. federace dnešní mladá generace už nezná jazyk sousední země:

"Moje vnoučata nerozumějí češtině. To je ale úplně běžná záležitost. A v dnešní době to vypadá tak, že vlastně děti díky počítačům a mailům neovládají dobře ani svůj mateřský jazyk. Já nejsem sentimentální, já to beru jako holý fakt. Je prostě jiné prostředí, jiné možnosti komunikace, a tak jazyk zůstává řekněme jako pojem krásy pro beletrii."

Další z oceněných je podle Ivana Dubovického světově proslulá modelka Tereza Maxová:

"My jí tu cenu dáváme především za charitativní činnost, protože od roku 1996, kdy z jejího podnětu byla založena Nadace Terezy Maxové dětem, vykonala ona i její spolupracovníci obrovskou činnost na podporu dětí, které jsou nuceny žít v útulcích. Tato činnost má do dnešního dne hodnotu neuvěřitelných dvě stě milionů korun."

Další z letošních laureátek je exilová obhájkyně práv žen a handikapovaných osob a pracovnice Mezinárodního úřadu práce v Ženevě Libuše Paukertová - Leharová. Poslední oceněnou je Jiřina Šilhánová z New Yorku, která se desítky let angažuje v krajanském hnutí ve Spojených státech a má podíl na obnově České národní budovy v New Yorku. S dnešním fungováním budovy je Jiřina Šilhánová spokojená:

"Absolutně to splnilo ten účel, protože nám to teď jede úžasně. Máme sedm organizací, jako SVU, Sokol, sportovce... Já jsem třicet roků pokladník celé Národní budovy, takže všechny peníze, které se přijímají a vydávají, musím s naším prezidentem podepisovat. Ale opravdu to teď jede výborně."

Portréty jednotlivých vyznamenaných žen přineseme v našich krajanských rubrikách.