Zprávy

0:00
/
0:00

Gauck: Masakry v Lidicích a Ležákách mě naplňují studem

Německo si je vědomo historické odpovědnosti za masakry v Lidicích a Ležákách, sdílí bolest nad obětmi. V dopise k 70. výročí vyhlazení Lidic a Ležáků to prezidentu Václavu Klausovi napsal jeho německý protějšek Joachim Gauck. Vyjádřil také obdiv nad odvahou českých výsadkářů, kteří spáchali atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. "Vážený pane prezidente, myšlenka na opovrženíhodné teroristické činy z Lidic a Ležáků mne naplňuje hlubokým zármutkem a studem. Německo je si vědomo své historické odpovědnosti. Proto musí být nejvyšším přikázáním veškerého politického jednání zabránit opakování války a teroru," napsal Gauck v dopise, který přinesl Klausovi německý velvyslanec v ČR. Hrůzy druhé světové války vycházející z Německa podle Gaucka zanechaly hluboké rány. "Máme však i naději, protože Němci a Češi jsou dnes partnery a přáteli ve svobodné a sjednocené Evropě, která se cítí být zavázaná lidským právům a svobodě," napsal. Klaus v odpovědi německému prezidentovi uvedl, že si jeho dopisu velmi váží. "Považuji ho za silný výrok o tragické době okupace a zločinech nacismu. Váš dopis je pozitivním gestem vůči naší zemi," napsal Gauckovi.

Na dopis reagovali i lidé, kteří masakry přežili. Potěšil Jarmilu Doležalovou, která se sestrou jako jediná přežila vyhlazení Ležáků. Je to pomyslné zadostiučinění vůči obětem, uvedla. Naopak neuspokojil jednu z lidických žen Miloslavu Kalibovou. "Až přijdou k životu lidické děti, tak pak můžeme přijímat omluvu," řekla ČTK.

Lidice a Ležáky se staly symboly nacistického teroru za druhé světové války. Lidice nacisté vypálili 10. června 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických obyvatel s atentátem na Heydricha. V obci tehdy bylo zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Podobný osud stihl i Ležáky. Nacisté zastřelili 33 obyvatel obce, jedenáct dětí skončilo v plynových komorách, dvě poslali nacisté na převýchovu do německých rodin.

Ministr školství odvolal šéfa Cermatu Zeleného kvůli maturitám

Ministr školství Petr Fiala odvolal ředitele Centra pro přípravu maturit (Cermat) Pavla Zeleného kvůli pochybením při státních maturitách a způsobu jejich prezentace. Řízením Cermatu pověřil jeho pracovníka Jiřího Zíku. Ministr také chystá audit nákladů na jednotnou maturitu. Obsah státních maturit by měla z ministrova rozhodnutí posoudit skupina odborníků. Doporučit by měla případné úpravy zkoušky. "Věřím, že tato opatření povedou k tomu, abychom pokračovali v koncepci státních maturit, abychom vytvořili proces, který se bude těšit důvěře veřejnosti," uvedl Fiala. Učitelé, studenti i odborníci si stěžují na maturitní písemky, jejich hodnocení prý nerozumí a nebylo podle nich objektivní. Spolek EDUin také upozornil, že maturanti nedostali opravené práce, a nemohli se tak proti výsledku odvolat. Zároveň se objevilo několik škol, které při písemkách podváděly a jejichž studenti odevzdali stejné slohové práce. Cermat už musel řešit také problém s testy z matematiky. Byly totiž příliš těžké a hodnocení se muselo zpětně zmírňovat.

Většina ředitelů středních škol, které ČTK oslovila v souvislosti s odvoláním ředitele Cermatu Pavla Zeleného, rozhodnutí ministra školství Petra Fialy ocenila. Nejsou si však jisti, zda personální změna bude stačit. Ministr by podle nich měl učinit i další kroky. Mluvčí spolku EDUin, který na chyby v maturitách dlouhodobě poukazuje, Tomáš Feřtek ČTK řekl, že návrh na audit a posudek považuje za rozumný. Odvolání Zeleného bylo podle něj politickou nutností. Fialovo rozhodnutí kvitovali i politici zabývající se školstvím. Ocenil ho stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek i Dagmar Navrátilová (LIDEM).

Soudcovská unie: Řešení sporů o telefonní účty zpomalí justici

Převedení agendy sporů týkající se účtů za telefon z Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) na soudy výrazně zpomalí rozhodování i v ostatních řízeních. Přinese navíc státnímu rozpočtu vyšší náklady. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci Soudcovské unie. Podle ministerstva spravedlnosti však řešení pří nebude finančně náročnější, v prvních měsících pak úřad neočekává výrazně vyšší zatížení soudů. Novelu zákona o elektronických komunikacích a zákona o správních poplatcích, která by měla změnu přinést, schválila koncem května vláda. O osudu novely bude nyní rozhodovat Poslanecká sněmovna. Kvůli změně předpisu by také mělo být během dvou let zrušeno 100 pracovních míst na telekomunikačním úřadu. Ministerstvo spravedlnosti by naopak mělo nová místa zřídit. Řešení sporů o peněžní úhrady na ČTÚ bylo podle mluvčího regulátora Františka Maliny svým způsobem raritou. "Soukromoprávní spory by neměl řešit státní úřad ale výhradně soud. Stejně je tomu i u jiných infrastrukturních sporů, tedy u sporů za energetické služby, plyn či vodu," uvedl. Dodal, že úřad bude muset dořešit všechny spory podané v tomto roce. K nim je nutné připočíst zhruba 80.000 stále nedořešených sporů z minulých období. V loňském roce na úřad přišlo přibližně 120.000 oznámení kvůli nezaplacené složence za telefon či internet.

Sněmovna možná legalizuje používání konopí k léčbě

Používání konopí k léčebným účelům možná bude legální, bude-li pořízeno na lékařský předpis. Konopí by měli dodávat do lékáren licencovaní výrobci a pěstitelé. Počítá s tím poslanecká novela zákona o léčivech, kterou sněmovna v prvním kole podpořila. Předlohu před dalším schvalováním projedná mimo jiné sněmovní zdravotnický výbor, proti čemuž žádný s poslanců nebyl. Novelu předložili poslanci ze všech sněmovních stran v čele s předsedkyní dolní komory Miroslavou Němcovou (ODS), normu podle ní připravili zástupci lékařů, farmaceutů, policie a drogových expertů. Šéfka sněmovny zdůraznila, že novela má umožnit "pouze striktně léčebné využití konopí pro některé závažné stavy nemocných" a v žádném případě neznamená legalizaci marihuany. Konopí podle Němcové dokáže ulevit od bolesti lidem s rakovinou, Parkinsonovou chorobou, roztroušenou sklerózou, atopickým ekzémem nebo lupenkou. V případě odmítnutí novely si tito lidé budou konopí stejně pěstovat nebo nelegálně kupovat, podotkla Němcová. Poslanec ODS Igor Svoják připomněl petici za legalizaci marihuany k léčebným účelům, kterou podepsalo kolem 40.000 lidí. Uvedl také, že k léčebnému využití je už možno užívat opium.

ČSSD: O vyrovnání s církvemi by měli poslanci hlasovat po jménech

Poslanci by měli o majetkovém vyrovnání s církvemi hlasovat po jménech, aby veřejnost při rozhodování o rozsáhlém majetkovém převodu viděla osobní postoj každého z nich. Novinářům to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. ČSSD podle něj takový postup ve sněmovně při závěrečném hlasování o zákoně navrhne. Vláda podle sociálních demokratů zakrývá negativní vývoj státních financí a měla by ve špatné hospodářské situaci od návrhu na vyrovnání s církvemi ustoupit. Vládní návrh na majetkové vyrovnání státu s církvemi je ve sněmovně krok od schválení. Třetí čtení, v němž poslanci o zákoně hlasují, by mohlo přijít na řadu příští týden. Vládní koalice má ve sněmovně jistých jen 100 hlasů, takže rozhodování o zákoně zřejmě bude těsné. Hlasování po jménech je ve sněmovně obvyklé jen při rozhodování o důvěře či nedůvěře vládě. Dá se očekávat, že vládní koalice takové variantě nakloněna nebude.

Strana LIDEM zveřejnila programové priority, spustila web

Politická strana LIDEM zveřejnila v pátek své programové priority. Chce stavět na slušnosti a svobodě jednotlivce. ČTK to sdělil mediální zástupce strany Miloš Skácel. Uskupení zformované okolo vicepremiérky pro boj s korupcí Karolíny Peake také také spustilo provizorní verzi svého webu na adrese www.lidem.cz. "V politice chceme prosazovat taková pravidla, aby se prosadila a vyplatila obyčejná lidská slušnost. Chci ukázat, že slušný člověk není hloupý člověk," uvedla Peake v tiskovém prohlášení. "Naší politikou je respekt ke svobodě jedince a maximální podpora jeho rozvoji," dodala vicepremiérka. LIDEM bude prosazovat ekonomické a osobní svobody, úsporný stát nezatěžující občany, podporu důstojnému stáří či těm, kteří se bez vlastní viny dostali do tíživé situace. Dále chtějí snížit byrokratickou zátěž, podporu poctivých podnikatelů a investice do vzdělání, vědy, výzkumu a infrastruktury, uvádějí programové priority. Cílem LIDEM je "vrátit politice a demokracii důvěru občanů", uvedla Peake.

MZV: Nebezpečný je hlavně sever Sinaje, jih pak mimo letoviska

Česká diplomacie zpřesnila svá varování před cestami do Egypta: nedoporučuje jezdit do severní části Sinajského poloostrova včetně letoviska Taba; na jihu poloostrova mají být Češi jen v turistických střediscích a mimo ně nemají nikam jezdit, sdělilo ČTK ministerstvo zahraničí. Zopakovalo, že na Sinaji hrozí teroristický útok. Nebezpečný ale může být i únos. Jsou tam ohroženy životy, zdraví či majetek českých turistů. Ministerstvo zahraničí dále nedoporučuje individuální turistiku po egyptském území mimo oblast Káhiry, Alexandrie a turistických oblastí v horním Egyptě. Nejkritičtěji však vnímá Sinajský poloostrov. "V oblasti Sinajského poloostrova a zejména v jeho severní části se od počátku roku 2011 výrazně snížila bezpečnost. Negativními faktory jsou zejména pronikání nelegální migrace, pohyb ozbrojených skupin, pašování zbraní a pronikání extrémistů z pásma Gazy," zdůraznilo ministerstvo, podle něhož nelze v nejbližší budoucnosti očekávat zlepšení situace. Bezpečnost se v severoafrické zemi zhoršila po loňských protirežimních nepokojích.

Podle viceprezidenta Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomia Okamury cestovky zatím neruší charterové lety do letoviska Taba. Nabízejí ale klientům možnost výměny egyptské destinace za jiné letovisko či přesunutí termínu zájezdu. Podle asociace cestovních kanceláří ale není důvod k panice.

Zaorálek: Kalousek svou agresivitou incidenty provokuje

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) provokuje incidenty svou agresivitou a destruktivní politikou. Novinářům to řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek. Kalousek podle něj eskaluje napětí ve společnosti, a pokud svou roli psychicky nezvládá, měl by z politiky odejít. Zaorálek tak reagoval mimo jiné na čtvrteční incident před ministerstvem financí, kdy Kalousek přišel k davu, který protestoval proti vládním reformám. Demonstranti ho ale nenechali příliš promluvit, jeden z nich ho dokonce poplival. Na ministrovu adresu padaly sprosté nadávky. Kalousek pak prohlásil, že před jeho úřad přišli jen zbabělci, kteří se bojí argumentů. Agresivita podle Zaorálka patří ke Kalouskovu politickému stylu. Opozici ve sněmovně i nespokojenou veřejnost se prý snaží "převálcovat a překřičet". Politici by naopak měli ve složité hospodářské situaci usilovat o udržení sociálního smíru, míní Zaorálek.

Česká ekonomika ve čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta

Česká ekonomika v letošním prvním čtvrtletí meziročně klesla o 0,7 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta. Podle předběžných údajů hrubý domácí produkt klesl meziročně i mezičtvrtletně o procento. Uvedl to Český statistický úřad. Úroveň hrubého domácího produktu byla v 1. čtvrtletí v porovnání s údaji roku 2011 ovlivněna mimořádným poklesem objemu daní z produktů. Naopak dynamicky se vyvíjel zpracovatelský průmysl růstem o 2,7 procenta a v jeho rámci zejména odvětví výroba strojů a zařízení, dřevařský a papírenský průmysl a výroba nábytku. Na základě nejnovějších údajů o výkonu ekonomiky za 1. čtvrtletí ekonomové očekávají, že ekonomika v letošním roce klesne až o 1,2 procenta. Pokles ekonomiky za 1. čtvrtletí navíc podle ekonomů povede i k tomu, že ČNB zřejmě sníží již v červnu úrokové sazby o čtvrt procentního bodu. základní úroková sazby by tak klesla na historicky nejnižší hodnotu 0,5 procenta.

Nezaměstnanost v květnu klesla na 8,2 pct

Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 8,2 procenta z dubnových 8,4 procenta. O práci se ucházelo 482.099 lidí, což je meziměsíčně o 15.223 méně. O 4,7 procenta přibylo volných pracovních míst. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí. Mírný pokles především díky sezonním pracím odhadovali i analytici. "Pokles míry nezaměstnanosti je v současnosti čistě sezonním jevem a její hodnota se blíží k letošnímu dnu. Obrat v jejím pohybu směrem k vyšším hodnotám odstartuje příchod absolventů škol na trh práce v průběhu třetího čtvrtletí," řekl ČTK hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Uchazečů o zaměstnání, kteří mohli okamžitě nastoupit do zaměstnání, bylo na konci května podle úřadů 466.352. Proti dubnu tak jejich počet klesl o 14.466 a ve srovnání s loňským květnem byl nižší o 1422. Volných pracovních míst úřady koncem května evidovaly 43.665, tedy o 1958 více než v předchozím měsíci a o 6016 více než loni ve stejném období. O jedno místo se tak letos v květnu v průměru ucházelo 11 nezaměstnaných. Nejvíce lidí, zhruba 50, připadlo ale na jedno místo v okrese Třebíč, na Teplicku to bylo téměř 42 a na Bruntálsku 39. Nejnižší nezaměstnanost je v okresech Praha-východ (3,2 procenta), hlavní město Praha, Praha-západ, Mladá Boleslav a Rokycany.

Podniky čekají za letošek růst mzdy zaměstnanců o 1,54 pct

Podniky očekávají, že jejich zaměstnancům za celý letošní rok stoupne průměrná hrubá mzda o 1,54 procenta, v příštím roce pak o 1,35 procenta. Vyplývá to z dubnového šetření Svazu průmyslu a dopravy a České národní banky mezi téměř dvěma sty podniky. V prvním čtvrtletí průměrná mzda v Česku vzrostla podle Českého statistického úřadu meziročně o 3,6 procenta na 24.126 Kč. Spotřebitelské ceny v české ekonomice by za jeden rok měly podle průzkumu SP a ČNB stoupnout o 2,61 procenta. Podniky předpokládají, že zaměstnanost u nich za celý letošek vzroste v průměru o 0,34 procenta, za rok 2013 o 0,05 procenta. Zatímco ve druhém čtvrtletí očekává více podniků zvýšení počtu zakázek (33 procent) než jejich snížení (21 procent), za celý půl rok jich počítá s poklesem zakázek 22 procent a s nárůstem jen 20 procent.

ČR vyhrála arbitráž ohledně CE Wood za čtyři miliardy korun

Česká republika vyhrála arbitráž o necelé čtyři miliardy korun s německou společností InterTrade Holding. Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Podle úřadu je to již desátá výhra ČR v mezinárodní arbitráži od roku 2007. Společnost InterTrade obvinila ČR, respektive ministerstvo zemědělství a Lesy ČR, že účelově prostřednictvím údajně zmanipulovaných tendrů zmařily investici, kterou představovala společnost CE Wood. Ta byla v letech 2000 až 2005 největší tuzemskou společností, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. Kontrakty společnost ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením, které Lesy ČR v roce 2005 zavedly. Tím CE Wood ztratil dominantní postavení na tuzemském trhu, uvedlo MF. Tribunál podle MF jasně konstatoval, že obchodní jednání Lesů ČR nelze přičítat České republice. Tento právní názor v konečném důsledku dává silnou pozici České republice i v obdobných sporech, které jsou proti ni připravovány. Jde například o spor s WIC, která požaduje 12 miliardy korun kvůli postupu Lesů ČR.

ČSÚ: Pohonné hmoty opět zlevnily

Ceny pohonných hmot už šestý týden za sebou klesly. Nejžádanější benzin Natural 95 v uplynulém týdnu zlevnil o deset haléřů na průměrných 36,83 koruny za litr a motorová nafta o 12 haléřů na 36,16 koruny za litr. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu. Bezolovnatý benzin Special 91 se prodával o 29 haléřů levněji, tedy za průměrných 36,30 koruny. Cena plynu LPG se snížila o dva haléřů na 18,05 korun za litr. "Vývoj na burze v Rotterdamu a na měnových trzích sice naznačoval spíše stagnaci či mírný růst cen, nicméně díky poklesu distribučních marží pohonné hmoty u našich čerpacích stanic dále zlevňovaly," uvedl ke zlevnění pohonných hmot analytik Petr Čermák ze společnosti Colosseum.

Hygienici objevili ve vodě v Českých Budějovicích nebezpečnou bakterii

Hygienici zřejmě nalezli v teplé vodě na jedné výměníkové stanici v Českých Budějovicích bakterii Legionella pneumophila, která může způsobit zápal plic. Výměníková stanice zásobuje vodou objekty v okolí Plzeňské ulice. Teplou vodu, v níž se bakterie vyskytla, distribuuje českobudějovická teplárna, řekl za krajskou hygienickou stanici (KHS) František Kotrba. "Situace nedosahuje vysoké míry rizika," uvedl ředitel KHS Jihočeského kraje Zdeněk Velikovský. Podle Kotrby lidé mohou teplou vodu stále používat, ale měli by ji nechat několik desítek vteřin odpustit. Když teplota vody dosáhne vyššího stupně, bakterie prý zahyne. Teplárna po informaci z KHS ve zmíněné výměníkové stanici přehřála zásobníky teplé užitkové vody na 65 stupňů Celsia. Taková teplota garantuje tepelnou desinfekci systému, řekl mediální zástupce Teplárny Zdeněk Zuntych. Legionella pneumophila je původcem legionelózy. Toto akutní bakteriální onemocnění může mít formu těžšího zápalu plic anebo méně vážné pontiatické horečky. Tato lehčí forma nepostihuje plíce, ale horní cesty dýchací.

Celníci našli v Kraslicích nelegální cigarety a lihoviny

Podzemní tajnou zásobárnu nekolkovaných cigaret a lihovin objevili pod obchodem se smíšeným zbožím celníci v Kraslicích na Karlovarsku. Našli zde přes 71.000 nelegálních krabiček cigaret, téměř 120 kilogramů tabáku bez povinné nálepky a 68 litrů nelegálních lihovin. Informoval o tom Pavel Polanka z plzeňského Celního ředitelství. Jejich prodejem by státu vznikla škoda čtyři miliony korun. V souvislosti s nálezem nelegálního zboží jsou dva lidé podezřelí z porušení předpisů o nálepkách k označení zboží pro daňové účely. U soudu za to může hrozit až pětileté vězení. Na stopu přivedl celníky jeden z asijských prodejců, když zamířil z prodejny do podzemního podlaží, kde bylo zboží umístěno.

V Brumovicích vznikne chráněné bydlení pro autisty

Chráněné bydlení pro 12 lidí postižených autismem vznikne v následujících letech v Brumovicích na Břeclavsku. Projekt za 25 milionů korun počítá s domem, v němž budou autisté žít v samostatných jednotkách s ošetřovateli. Pozemek už je koupený a nejpozději do dvou let by měla začít výstavba, informoval Alexander Turkovič z Rotary klubu, který na chráněné bydlení přispěl. Do Brumovic se potom přesunou lidé z Klobouk u Brna, kteří podle Turkoviče žijí v nepříliš vyhovujících podmínkách. Starat se o ně bude 12 pracovníků, na každého autistu připadne jeden. Provoz domu bude zajišťovat Diakonie z Klobouk u Brna. Na stavbu přispěla zhruba 21 miliony Evropská unie, další peníze dodá Rotary klub.

Filharmonie Brno procestuje německy mluvící země

Filharmonie Brno v létě a v příští sezoně procestuje německy mluvící země. Vystoupí na řadě míst v Rakousku, Švýcarsku a Německu. Uvedla to manažerka orchestru pro zahraničí Blanka Šaffková. V červenci filharmonie odehraje dva koncerty v rámci 60. hudebních slavností Evropské týdny Pasov. Na jednom z nich zazní nejznámější valčíky Johanna Strausse, na druhém skladby Leoše Janáčka, Antonína Dvořáka a dalších skladatelů. V srpnu se filharmonie vrátí na přehlídku Allegro Vivo v Hornu v Rakousku. V prosinci se filharmonici vypraví do Bayreuthu, v druhé polovině sezony je čekají koncerty v Linci a Badenu v Rakousku a Bernu ve Švýcarsku. Vrcholem příští sezony by se mohl stát prosincový zájezd do Číny. Jednání o čínském turné ale ještě nedospěla k závěru a definitivnímu potvrzení. Cesta se zatím rýsuje jen v hrubých obrysech. "Měli bychom jet na deset koncertů do Pekingu a okolí," naznačila Šaffková.

Na festivalu v Trutnově vystoupí John Cale

Na Open Air Festivalu Trutnov, který se od 16. do 19. srpna koná v areálu Na Bojišti, vystoupí britský hudebník John Cale. Sedmdesátiletý skladatel, producent a spoluzakladatel legendární kapely Velvet Underground doplní pestrou nabídku festivalu. Zahrají na něm umělci různých směrů, od undergroundu, přes vážnou hudbu, jazz, etno, písničkáře až po metal či pop. Informoval o tom zakladatel a pořadatel akce Martin Věchet. Cale, který The Velvet Underground kvůli sporům s kytaristou Lou Reedem opustil a vydal se na sólovou dráhu, experimentoval s různými hudebními styly. Kromě desítek vlastních alb produkoval desky Iggymu Popovi, Patti Smithové a dalším, složil i operu, hudbu k baletu či řadu filmových melodií. Několikrát vystupoval i v České republice. Svoji účast na festivalu již potvrdili například Jaroslav Hutka, The Plastic People of The Universe, Jiří Schmitzer, J.A.R., Irena Budweiserová, Vladimír Mišík s ETC..., Vlasta Třešňák & Band, Neruda, Sto zvířat, Mňága a Žďorp, Petr Váša a Ty syčáci, Zuby nehty, Visací zámek, N.V.Ú., Už jsme doma a další. Jedním z hostů bude i americká skupina Korn.

Ze sportu:

Trojnásobný vítěz prostějovského challengeru Jan Hájek v českém semifinále vyřadil nečekaně hladce turnajovou dvojku a světovou třicítku Radka Štěpánka. Porazil ho za pouhých 69 minut 6:2, 6:1. Finálovým soupeřem Hájka bude v sobotu třetí nasazený Němec Florian Mayer, který zdolal po tuhém boji Poláka Jerzyho Janowicze 7:5 a 7:5.

Západočeský Kramolín bude o víkendu hostit závod mistrovství světa v sajdkárkrosu. Grand Prix České republiky v této motocyklové disciplíně se v tuzemsku pojede po čtyřech letech, závod je čtvrtým pokračováním jedenáctidílného šampionátu. V areálu AMK Nepomuk v Kramolíně se očekává podle startovní listiny účast šesti desítek posádek, nedělních finálových jízd se zúčastní třicet dvojic. Domácími nadějemi jsou Tomáš a Ondřej Čermákovi a Václav a Marek Rozehnalovi. Prvně jmenované posádce patří po třech závodech deváté místo, Rozehnalové jsou dvanáctí, třebaže mají na kontě nejlepší český výsledek v podobě dvou sedmých míst.

Sobotní počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, hlavně na jihovýchodě. Jinde bude polojasno. Teploty 19 až 23 stupně, při srážkách kolem 17, na horách okolo 12 stupňů Celsia.