Zprávy

0:00
/
0:00

Brusel zhoršil výhled české ekonomiky, letos bude stagnovat

Evropská komise výrazně zhoršila výhled české ekonomiky pro letošní rok. Zatímco ještě v listopadu počítala s růstem hrubého domácího produktu o 0,7 procenta, podle nové prognózy letos hospodářství čeká stagnace. Výhled Bruselu je také horší než očekávání českého ministerstva financí, které na konci ledna předpovědělo růst o 0,2 procenta. "Prognóza Evropské komise není překvapivá, je v zásadě stejná jako lednová prognóza MF. Obojí se dá nazvat termínem stagnace," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Zároveň upozornil, že obě prognózy jsou zatíženy velmi silnými riziky směrem dolů. To znamená, že by vývoj mohl být postupně horší, což souvisí se situací v eurozóně a důvěrou finančních trhů v eurozónu. "To že prognózy předvídají stagnaci, je z mého pohledu ještě optimistický scénář a byl bych rád, kdyby zůstal zachován," dodal ministr. Výhledy komise snížila i celé EU, které bude podle ní v tomto roce stagnovat, i eurozóně, což je klíčové odbytiště české proexportně orientované ekonomiky. V jejím případě Brusel předvídá pro letošek propad o 0,3 procenta. Například Německo, které představuje zásadní oblast pro český vývoz, by si mělo udržet letos růst, a to o 0,6 procenta. "Na základě šetření mezi našimi členskými podniky, z nichž většina exportuje na trhy eurozóny, hovoříme o kladné nule vývoje českého HDP již od konce loňského roku. Zhoršený výhled eurozóny, což je náš nejvýznamnější trh, nepřináší proto žádné větší překvapení. Naznačuje však narůst rizik dalšího vývoje," uvedl mluvčí Svazu průmyslu a dopravy.

Předdůchody se mají zavést v roce 2013, pro všechny profese

Tripartita schválila zavedení takzvaných předdůchodů, tedy možnosti odejít do penze za výhodnějších podmínek než v současnosti. Má platit pro všechny profese bez výjimky, tedy nejenom pro namáhavá povolání. Zavedeny mají být od roku 2013. Po jednání tripartity to řekl ministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Daňové úlevy se v souvislosti se zavedením předdůchodů lidem zvýší ze 24.000 na 30.000 Kč ročně. Na předdůchod by lidem měli přispívat zaměstnavatelé, a to v rámci doplňkového penzijního spoření, tedy transformovaného současného penzijního připojištění. Kolik to bude, bude záležitostí vyjednávání v kolektivních smlouvách. Podle dohody zaměstnavatelů s odbory má být výše příspěvku diferencovaná. Na předdůchody budou ovšem lidé moci využít i to, co si naspořili sami, bez příspěvku zaměstnavatelé. To by mohli využít například nezaměstnaní starší lidé, kterým se nedaří najít práci. Půjde to i naopak. Pokud člověk předdůchod nevyužije, může naspořené prostředky čerpat během normální penze, řekl Drábek. Předdůchody mají být výhodnější než klasické předčasné důchody. Do nich mohou lidé odejít už nyní, ovšem s penzí vypočítanou z menší procentní výměry, a tudíž nižší, než kdyby se nechali penzionovat v řádném termínu. To u předdůchodů nebude. O předdůchod bude možné požádat až pět let před dovršením důchodového věku, ale pouze za předpokladu, že bude mít člověk naspořené dostatečné prostředky. Jeho minimální měsíční výše bude 30 procent průměrné měsíční mzdy. Zdravotní pojištění bude za jeho příjemce platit stát.

Možnosti zvýšení platů v nemocnicích prověří zástupci tripartity

Možnosti zvýšení platů zdravotníků prověří ve vybrané nemocnici v regionu pracovní skupina odborářů, zaměstnavatelů a ministerstva zdravotnictví. Po jednání tripartity to řekl šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. S návrhem odborů zástupci vlády i zaměstnavatelů souhlasili. Na dotaz ČTK Zavadil uvedl, že složení skupiny, jméno nemocnice ani termín zatím domluveny nejsou. Odbory podle zjištění ČTK už možnost určité nemocnice "předjednaly". Zdravotnické odbory požadují tuto kontrolu. Tripartita si tak chce vyjasnit rozpory mezi výpočty ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) a zdravotnických odborů. Podle Hegera nemocnice část peněz na zvýšení platu o 6,25 procenta dostanou. Zbytek prostředků na to si ale mají ušetřit i omezením investic a levnějšími nákupy léků či přístrojů. Podle odborářů a zástupců menších nemocnic ale peníze od pojišťoven stačit nebudou.

Nečas slíbil odborům analýzy, zda vyhláška stačí na růst platů

Premiér Petr Nečas (ODS) slíbil šéfům lékařských a zdravotnických odborů analýzy, zda úhradová vyhláška umožní růst platů v nemocnicích. Platí podle ní zdravotní pojišťovny za léčení. Když se potvrdí výtky odborů, krajů a menších nemocnic, nebrání se premiér změně vyhlášky. Peníze by pak mířily přímo do platů. Podle ministerstva je ale toto řešení právně napadnutelné. Za Nečasem kvůli platům přišli zástupci Zdravotnické trojky, kterou loni ustavily odbory lékařů, sester a ostatních zdravotníků. Sdělili mu, že většina zdravotníků nedostala od ledna přidáno, jak jim loni bylo slíbeno memorandem mezi odbory a vládou. Žádali přehodnocení vyhlášky. Pokud to ministr Leoš Heger (TOP 09) nedokáže zajistit, měl by podle nich odstoupit. Nečas místo původně plánované půl hodiny věnoval odborářům téměř dvě hodiny. Odboráři byli spokojeni, pro členy svých organizací měli dobrou zprávu, že se navýšení platů dočkají. Spokojen byl i Heger, je přesvědčen, že peníze stačí - ministerstvo je připraveno přepočítat vyhlášku pro jednotlivé menší nemocnice, jako to udělalo pro fakultní zařízení. Ta na základě těchto propočtů skutečně platy zvýšila.

Agrární komora požaduje navýšení rozpočtu o 1,5 miliardy Kč

Agrární komora požaduje navýšení letošního rozpočtu kapitoly zemědělství o 1,5 miliardy korun. Peníze by z poloviny směřovaly na podporu chovů prasat a drůbeže, druhá polovina by byla použita na dorovnání přímých plateb. ČTK to řekl po schůzce s premiérem Petrem Nečasem prezident Agrární komory Jan Veleba. K navýšení rozpočtu by mohly podle Veleby být jako v minulosti použity peníze z Pozemkového fondu. Ministr zemědělství Petr Bendl již dříve řekl, že se nesmířil s tím, že státní rozpočet pro letošní rok neobsahuje žádné peníze na doplňkové platby k přímým podporám a bude o peníze pro zemědělce bojovat. "To, že ministr Bendl jedná o navýšení rozpočtu, není žádnou novinkou, tento svůj záměr již dávno představil," podotkl mluvčí MZe Jan Žáček. Stavy prasat v Česku loni klesly na nejnižší hodnotu od roku 1921, odkdy se sledují. Ke konci roku 2011 jich tuzemští zemědělci chovali 1,49 milionu, což bylo takřka o pětinu meziročně méně. Roční spotřeba vepřového masa se v ČR v posledních letech drží kolem 40 kilogramů na osobu a vepřové zůstává nejoblíbenějším druhem masa v Česku. Polovina vepřového na tuzemském trhu pochází z dovozu. Podobně jako prasat loni v Česku ubylo drůbeže. Její stavy se meziročně snížily o 20 procent na 19,26 milionu kusů.

Europoslankyně Roithová chce kandidovat ve volbě prezidenta

Europoslankyně za KDU-ČSL a bývalá ministryně zdravotnictví Zuzana Roithová oznámila, že chce kandidovat v přímé volbě prezidenta. Lidovci, kteří v minulých volbách do sněmovny ztratili místo v poslaneckých lavicích, tak vysílají do prezidentské volby vlastního kandidáta. Zuzana Roithová uvedla, že nyní začne sbírat podpisy 50.000 občanů, kteří její kandidaturu podpoří. Pokud je nesežene, nemá podle ní ani smysl, aby se o prezidentské křeslo ucházela. Zuzana Roithová řekla, že se cítí být kandidátkou všech lidí, včetně členů KDU-ČSL. Podpoře strany se prý nebrání, nebude od ní ale přijímat přímo peníze na kampaň. "Nebudu se ale vyhýbat organizační podpoře jednotlivých členů, strana má velkou členskou základnu," sdělila europoslankyně. Svou předvolební kampaň prý chce stavět především na prezentaci práce, kterou už odvedla v Evropském parlamentu i ve svých předešlých rolích v české politice a ve zdravotnictví. Kampaň chce financovat z příspěvků občanů. Zveřejnila i konto, na kterém bude peníze sbírat.

Česká účast v systému AWACS může pomoci i domácímu průmyslu

České republice by se formou průmyslové spolupráce mělo vrátit téměř sto procent jejího finančního podílu na práci aliančního systému vzdušné výstrahy AWACS, uvedli v Praze zástupci správní rady NAPMO, tedy řídící agentury programu letadel E-3A s charakteristickou kruhovou anténou nad trupem. České ministerstvo obrany identifikovalo asi 140 firem, kterých by se spolupráce s agenturou NAPMA, mohla teoreticky týkat, uvedl náměstek ministra obrany Jiří Šedivý. Pro české firmy program podle něho znamená možnost dostat se v rámci průmyslové spolupráce k nejvyspělejším technologiím, ale také potvrzení jejich vlastní technologické vyspělosti. Konkrétní kontrakty byly uzavřeny dva, celkem za 2,1 milionu eur (přes 50 milionů korun), řekl novinářům generální manažer NAPMA Ludwig Leinhos. Týkají se společností Frentech Aerospace a Strojíren Oslavany. Dodal, že jeho agentura nyní vyjednává také s Aerem Vodochody. Český podíl na financování programu a modernizace činí přibližně 65 milionů korun ručně, tedy asi 1,2 procenta celkových potřeb programu. Česko se také podílí na placení provozu a nasazení letadel průměrně dalšími 90 miliony korun.

Tuzemské inovativní firmy mají novou šanci na průnik do zahraničí

Tuzemští inovativní podnikatelé budou mít novou šanci na rozvoj podnikání v zahraničí. Státní agentura CzechInvest po již dřívějším zprovoznění podnikatelského inkubátoru v USA otevře také další podobná místa v Izraeli, Švýcarsku a Singapuru. Na tiskové konferenci to oznámili zástupci ministerstva průmyslu a obchodu a agentury CzechInvest. "Projekt podporuje české malé a střední podniky s inovačním potenciálem, které mají šanci uspět se svým výrobkem na globálním trhu. Konkrétní uzavřené kontrakty a zkušenosti českých firem ze zahraničí dokazují, že to funguje," uvedl generální ředitel CzechInvestu Miroslav Křížek. Agentura vyhlásila již dvě výzvy, do kterých se mohli hlásit zájemci o podnikatelské výjezdy do zahraničí, nyní otevírá výzvu třetí. V rámci první a druhé výzvy se přihlásilo 13 českých firem, z toho tři opakovaně.

Krajští radní zamítli záměr skladovat palivo z kalů v Ostravě

Moravskoslezští radní zamítli záměr společnosti Geosan Group, která v Ostravě likviduje ropné laguny po bývalé chemičce Ostramo. Firma chtěla vyrobené palivo dočasně ukládat v areálu Ostrama. ČTK to sdělila mluvčí krajského úřadu Šárka Vlčková. Mluvčí Geosan Group Vlasta Končelová na dotaz ČTK uvedla, že to je pro firmu nová informace, kterou nyní nechce komentovat. "Vedení kraje zná problematiku odtěžení lagun Ostramo a chápe nutnost ji vyřešit v co nejkratším možném termínu, avšak se záměrem společnosti Geosan Group v navrženém rozsahu nesouhlasí," uvedl v tiskové zprávě hejtmanův náměstek Miroslav Novák. Kraj podle něj požaduje nastavení takových podmínek, aby byl zajištěn plynulý odbyt vyrobeného paliva Geobal 4 a současně minimalizováno množství skladovaného paliva a doba, pokdy bude v prostoru lagun uloženo.

Členové Státní opery protestovali proti sloučení s ND

Před budovou úřadu vlády se sešlo několik desítek členů Státní opery Praha (SOP). Čekali, jaký výsledek bude mít jednání tripartity o sloučení SOP s Národním divadlem (ND), kterým byla letos 1. ledna zahájena transformace pražské operní scény. Odboráři požadují obnovení samostatného fungování Státní opery, jednání by se měla zúčastnit i ministryně kultury Alena Hanáková (STAN). "Je to takřka poslední možnost, jak zvrátit sloučení Státní opery a Národního divadla," řekl ČTK Miroslav Svoboda z Unie profesionálních zpěváků. Transformace se má uskutečnit v letech 2012 až 2015. Plán zachovává uměleckou samostatnost orchestrů a sborů obou institucí, počítá naopak se sloučením baletních souborů a souboru sólistů ND a SOP. "Vzhledem k tomu, že právě prvním bodem jednání tripartity je podle nás nešťastné sloučení Státní opery s Národním divadlem, tak se přišli zaměstnanci Státní opery podívat, jak to dopadne," řekl předseda předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil.

Akademici: Stát dává víc na vzdělání školáka než studenta VŠ

Rozpočty vysokých škol klesají, zatímco regionálním školám rostou. Na vzdělávání žáka základní školy dává stát ročně 35.000 korun, na vysokoškoláka ale jen 30.000. Novinářům to řekl předseda Rady vysokých škol Jakub Fischer s tím, že snižování rozpočtu univerzit povede ke zhoršení kvality výuky. Rada čerpala údaje z kapitolního sešitu ministerstva školství na rok 2012. Normativ na středoškoláka vzrostl o 9,7 procenta, nyní na ně školy dostávají přes 46.000 korun. Na studenta vyšší odborné školy jde průměrně 41.600. Fischer dále upozornil, že za poslední tři roky klesl rozpočet univerzit o 12 procent, celkem asi o tři miliardy. Dřív dávalo ministerstvo školství vysokým školám téměř pětinu svého rozpočtu, nyní je to jen 17,7 procenta. Česká konference rektorů navíc minulý týden uvedla, že do roku 2014 by mohl univerzitám klesnout rozpočet ze současných 19 na necelých 15 milionů korun. Rada VŠ už dříve kritizovala, že přestože počty studentů rostou, rozpočty vysokých škol klesají.

Legislativní rada vlády vrátila návrh reformy VŠ k přepracování

Projednávání reformy vysokých škol ve vládě se odsune, legislativní rada vlády vrátila návrh zákona o vysokých školách k přepracování. ČTK to sdělila Kateřina Savičová z ministerstva školství s tím, že připomínky chce úřad zapracovat co nejdřív. Zákon o školném legislativní rada s připomínkami schválila. Reformu odmítají univerzity i studenti, příští týden kvůli tomu budou protestovat. S předložením dvou reformních zákonů kabinetu se počítalo na 7. března. Rada ale podle Jiřího Nantla z ministerstva přerušila projednávání zákona o vysokých školách a požádala, aby některé věci v návrhu přepracovali. Podle Nantla se jednalo o "drobnosti", které upraví v řádu týdnů. V mezičase prý také budou o reformě znovu jednat s akademickou obcí. Návrh zákona o finanční pomoci studentům pak rada přijala s výhradami. Až je úředníci vypořádají, bude moct jít materiál na vládu. Proti reformám vyjdou příští týden do ulic studenti z celé republiky. Vadí jim zpoplatnění studia, bojí se ale i omezení akademických svobod a pronikání komerčních zájmů na univerzitní půdu. V rámci takzvaného týdne neklidu studenti plánují průvody, přednášky a happeningy, podle organizátorů se akcí zúčastní tisíce lidí. Reformu odmítla také Česká konference rektorů, akademické senáty univerzit a Iniciativa za svobodné vysoké školy, která má podporu některých osobností veřejného života.

Společný hrob pro ostatky Němců může být ve Ždírci

Ostatky německých obětí údajného poválečného masakru na louce Budínka v Dobroníně by mohly být uloženy do společného hrobu na hřbitově v sousedním Ždírci. Ve čtvrtek o tom na základě výsledků ankety mezi obyvateli obce rozhodli ždírečtí zastupitelé. Z 337 anketních lístků se zastupitelům vrátilo 217. Pro možnost uložení ostatků ve Ždírci se vyslovilo 113 lidí, proti bylo 91 a 13 lístků bylo neplatných. Na zastupitele se s žádostí o vyjádření obrátil zástupce německé strany Johann Niebler. "Rozhodli jsme se dát slovo všem obyvatelům obce," uvedl starosta Bohuslav Fiala. V lokalitě Budínka byly kosterní pozůstatky, údajně Němců zavražděných na konci války revolučními gardami, vyzvednuty z masového hrobu předloni v srpnu. Podle antropologů tam byla zakopána těla nejméně 13 lidí. Některé z obětí údajně pocházejí ze Ždírce. Podle některých zpráv byli Němci ubiti lopatami a motykami členy místních revolučních gard. Nic takového ale antropologové nepotvrdili. Kriminalisté vyšetřují případ od loňského září pro podezření z vraždy. Čeká se na výsledky testů DNA a jejich porovnání s geny možných potomků. Česká policie ani státní zastupitelství stále nechtějí případ komentovat.

Soud chyboval, když zamítl místní referenda v Olomouckém kraji

Krajský soud v Ostravě chyboval, když nepovolil místní referenda v Bystročicích na Olomoucku, Krasově na Bruntálsku a Zábřehu na Šumpersku. Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnostem přípravných výborů referend. Všechna hlasování se měla týkat obecního majetku a sporných investičních záměrů. Krajský soud je nepovolil kvůli existenci smluv, které obce dříve uzavřely a týkaly se daných pozemků a projektů. Starší smluvní závazky ale podle ÚS nemohou být překážkou pro konání referenda. Právo lidí podílet se přímo na správě obecních záležitostí je důležitější než závazky ze soukromoprávních smluv, zdůraznil ÚS. "Výklad zaujatý Krajským soudem v Ostravě by vedl k omezení prostoru pro rozhodování občanů v místních referendech," uvedl soudce zpravodaj Jan Musil. Obec by teoreticky mohla uzavřením nějaké smlouvy předem zabránit prakticky jakémukoliv hlasování. Musil zdůraznil, že nejčastějším předmětem místních referend bývají právě otázky sporných investičních projektů a nakládání s komunálním majetkem. Lidé mají právo se k takovým závažným záležitostem vyjádřit, uvedl ÚS.

Soud potvrdil pokutu 50 milionů Kč za kartel výrobců obrazovek

Krajský soud v Brně potvrdil větší část pokuty 51,787 milionu korun za kartel výrobců obrazovek. Sankci dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) v roce 2010 pět firem. Další tři vyvázly bez sankce. Mezi pokutovanými je Technicolor nebo Toshiba. Právě Toshibě soud snížil pokutu o 1,35 milionu korun. Antimonopolní úřad v pokutě zohlednil účast firmy v jiném kartelu. Tvrdil, že jde o recidivu. Podle soudu ale postupoval špatně. Podle soudce Davida Rause bylo prokázáno, že kartel výrobců obrazovek byl globální. Soud ale musel prokazovat jeho dopad na území Česka. Některé firmy při jednání tvrdily, že žádný nebyl. "Jestliže je na území ČR obchodováno s produktem, jehož se týkal kartel, tak už z toho vyplývá dopad na území ČR," uvedl soudce Raus. Podle něj se firmy dohodly na ceně produktu, s kterým se v tuzemsku obchodovalo.

Průzkum: Nákup na základě reklamy přiznává asi 36 procent Čechů

Nákup na základě reklamy přiznává 36 procent Čechů. Nejdůvěryhodněji na lidi působí reklama v obchodech, nejméně lidé věří uváděným vlastnostem zboží a jeho kvalitě. Vyplývá to z letošního výzkumu Češi a reklama, kterého se zúčastnilo 1006 lidí starších 15 let a jehož výsledky zveřejnila společnost Factum Invenio. "Za nejpravdivější považují lidé reklamy na zboží. Nejméně pravdivé jsou podle zákazníků reklamy na finanční služby a volně prodejné léky nebo potravinové doplňky," stojí v tiskové zprávě společnosti Factum Invenio. Nejvíce lidí (51 procent) věří reklamě při ochutnávkách a prezentaci zboží přímo v prodejnách. Reklamě v televizi věří 42 procent dotazovaných, zhruba stejný počet lidí věří reklamě v novinách a časopisech. Rozhlasové reklamě věří 39 procent lidí a na internetu 35 procent respondentů.

ADMAZ: Počty reklamních letáků obchodníků stagnují

Obchodní řetězce v posledních třech letech kvůli hospodářské krizi drží na uzdě své investice do reklamních letáků, kterých loni do poštovních schránek domácností rozeslaly 3,9 miliardy kusů. Stejný počet letáků obchodníci vydali i v roce 2009 a 2010, zatímco v předchozích třech letech počet letáků mírně rostl. Ročně obchodní řetězce jen do distribuce letáků investující zhruba miliardu korun. Sdělil to výkonný ředitel Asociace direct marketingu a zásilkového obchodu Tomáš Hájek. Počty reklamních letků podle Hájka závisí na vývoji maloobchodního trhu a v posledních třech letech navzdory krizi a snížení spotřebitelské poptávky stagnují. "V době krize jsme přitom očekávali výraznější pokles. Trh maloobchodních řetězců se konsoliduje, ale velcí hráči na trhu mají i nadále potřebu oslovovat zákazníky svými cenovými nabídkami," komentoval statistiky Tomáš Hájek.

Lidice rozezní ojedinělá zvuková expozice o lidských osudech

Atmosféru běžného života v Lidicích těsně před jejich vyhlazením nabídne unikátní audiodrama, které bude k dispozici pro návštěvníky areálu lidického památníku. Interaktivní zvukovou expozici si vyslechnou prostřednictvím upraveného mobilního telefonu při procházce pietním územím. Literární text pro projekt Rozeznění - Lidice 2012 napsala česká spisovatelka a překladatelka žijící v Německu Tereza Semotamová. Projekt bude mít premiéru 9. června v rámci vzpomínkových akcí k 70. výročí lidické tragédie. Ve čtvrtek byl představen pražským novinářům. Hlavním tématem dramatu je obyčejný život člověka v dramatické době. Představuje to, co Lidicemi mohlo znít v posledních dnech před jejich zánikem. Fiktivní dialogy evokují atmosféru těsně po atentátu na Reinharda Heydricha, kdy však obyvatelé Lidic ještě nevědí, že zemřel. V dramatu tak nezaznívají tragické scény. Kladenská obec byla vypálena 10. června 1942 a srovnána se zemí, muži byli zastřeleni a ženy a děti odvezeny do koncentračního tábora, část dětí šla na převýchovu do německých rodin.

Ochranáři budou mapovat pohyb velkých šelem v Beskydech

Ochránci přírody chystají na příští týden mapování pohybu velkých šelem v Beskydech. Od čtvrtka budou hledat stopy rysů, vlků a medvědů. Výskyt velkých šelem v Beskydech ekologové sledují už od roku 1984, informovala ČTK Dana Bartošová ze Správy Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Beskydy. Podle posledních odhadů se v oblasti Beskyd vyskytuje kolem osmi až deseti rysů, tři až pět vlků a jeden až tři medvědi. "Podle stop ve sněhu či blátě a dalších pobytových znaků, jako je trus či kořist, zjišťujeme, kolik šelem se v území o rozloze 1200 kilometrů čtverečních pohybuje," uvedla Bartošová s tím, že odborníci budou současně sledovat výskyt šelem v sousední CHKO Kysuce na Slovensku. Při mapování výskytu šelem se stopaři v terénu pohybují po předem stanovených trasách na běžkách či sněžnicích, případně pěšky. Při akci se kromě velkých šelem zaznamenává i výskyt ostatních druhů zvířat. Výsledky sčítání vyhodnocuje Správa CHKO Beskydy, k dispozici budou asi za měsíc. Pokud budou nepříznivé podmínky, ochranáři akci posunou o týden.

Soutěž Vinařství roku zná šestici finalistů

Třetí ročník soutěže Vinařství roku zná šestici finalistů. Jsou jimi společnosti Mravíno Valtice, Vinařství Tetur z Velkých Bílovic, Vinařství Volařík Mikulov, Vinné sklepy Valtice, Znovín Znojmo a "Malý vinař" František a Hana Mádlovi Velké Bílovice. Vítěz bude vyhlášen na slavnostním galavečeru 12. dubna v pražské Lucerně, uvedli pořadatelé soutěže na tiskové konferenci. Loni soutěž vyhrála společnost Bohemia Sekt. Vinařství roku se odlišuje od dosavadních soutěží v zemi, při nichž mezi sebou většinou jednorázově zápolí jednotlivými výrobci nominovaná vína. Při soutěži je posuzována celoroční práce podniku v uplynulém roce. Firma je navíc hodnocena podle řady kritérií. Vítěz letošního ročníku soutěže získá originální bronzovou plaketu a také finanční prémii 100.000 korun. Zároveň bude uveden do Síně slávy vinařství ČR zřízené v Národním vinařském centru ve Valticích. Titul s uvedením roku, kdy jej získal, bude moci navíc užívat pro své marketingové účely, a to bez časového omezení.

České a slovenské regiony chystají společnou propagaci

České a slovenské kraje na obou stranách společné hranice chystají společnou prezentaci, která má do těchto regionů přilákat více turistů. Součástí projektu je soutěž o nejlákavější turistickou atrakci. Informovali o tom jeho organizátoři. Tři české kraje (Jihomoravský, Moravskoslezský a Zlínský) se spolu se stejným počtem slovenských krajů v česko-slovenském příhraničí představí v květnu na veletrhu v Trenčíně. První ročník výstavy přeshraničního cestovního ruchu Region Tour Expo se zaměří na propagaci dovolenkových destinací, památek a gastronomie na obou stranách hranice. Výstava je určena mimo jiné pro rodiny s dětmi. Od této formy spolupráce si hejtmani slibují větší propagaci svých regionů, která by měla vyústit do vyššího počtu turistů. "Jde o efekt vzájemné podpory, kdy se návštěvníkovi dostanou informace o sousedních krajích," řekl hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák (ČSSD). Jeho kolega z Trenčínského kraje Pavol Sedláček si od projektu slibuje zvýšení zájmu obyvatel o atrakce v jejich okolí.

Důležité knihy a dokumenty na Vysočině dostávají digitální podobu

Kraj Vysočina zahájil digitalizaci historicky významných regionálních periodik a monografií z fondů Krajské knihovny Vysočiny, archivů a muzeí. Digitalizace by se časem měly dočkat také obecní kroniky a novodobé dokumenty obcí, úřadů i jiných organizací. Kraj v Havlíčkově Brodě představil krajskou digitalizační jednotku, jejímž základem jsou dva skenery. ČTK to oznámila mluvčí kraje Jitka Svatošová. Krajský projekt digitalizace navazuje na projekt Národní digitální knihovny. "Jeho cílem je pořídit digitální kopie i pro tiskoviny, na které se v rámci národního programu nedostane, a nabídnout tuto službu knihovnám, muzeím, galeriím, okresním archivům a také obcím a příspěvkovým organizacím," uvedl krajský radní Tomáš Škaryd. Krajská digitalizační jednotka je podle něj pouze částí krajského projektu podpořeného evropskými fondy v celkové hodnotě 28 milionů korun. Robot pro skenování knih převádí knižní dokumenty do digitální podoby rychlostí okolo 1400 stran za hodinu. Technologie umožňuje také převod velkých předloh až do formátu A0.

Ze sportu

Fotbalista Slovácka Václav Ondřejka dostal za hrubý faul na sparťana Ladislava Krejčího v prvním jarním ligovém kole od disciplinární komise Fotbalové asociace ČR trest na šest soutěžních utkání. Disciplinárka zároveň zahájila řízení kvůli výtržnostem fanoušků při duelu Mladá Boleslav - Ostrava a pozvala zástupce obou klubů na příští jednání.

Motocyklový sport v České republice bude místo Autoklubu České republiky (AČR) definitivně řídit Český svaz motocyklového sportu (ČSMS). Mezinárodní motocyklová federace (FIM) oficiálně odsouhlasila říjnové rozhodnutí ministra školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Josefa Dobeše. ČSMS se ale stane oficiálně členem FIM až v prosinci na valném shromáždění federace, které jako jediné může členství potvrdit. ČSMS bude řídit Grand Prix České republiky silničních motocyklů a MS superbiků v Brně, GP ČR ploché dráhy v Praze a další dva mezinárodní plochodrážní závody.

Páteční počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, na horách častější déšť. Večer se na na severu budou srážky měnit na sněžení. Teploty 9 až 13, na horách kolem pěti stupňů Celsia.