V Lošticích vznikla první tvarůžková cukrárna
V Lošticích na Šumpersku otevřeli první tvarůžkovou cukrárnu v Česku. Její návštěvníci si mohou koupit například šátečky, kremrole, rolády či řezy plněné sýrem s nezaměnitelným aroma. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem.
"První zmínky o výrobě tvarůžků byly v roce 1876, kdy firmu založil Josef Wessels, jeho pokračovatel byl jeho syn Alois Wessels. Odtud také značka A.W. na etiketách. V roce 1990 potomci původních majitelů dostali majetek zpět a vyrobí přes 2000 tun tvarůžků ročně,"
uvedla Marie Pekařová, která provází turisty v Muzeu Pravých olomouckých tvarůžků. Ale proč Olomouckých, když jsou v Lošticích?"Je to proto, že odjakživa se vozily na trh do Olomouce a Olomouc bylo známé město, odtud tento název zůstal. Každoročně toto muzeum navštíví přes 4 tisíce lidí. Jsou z celé Evropy, ale také z Japonska, Číny, Chile, Austrálie, a v současné době sem jezdí i studenti z Ameriky."
Na syrečcích z Loštic si dokonce pochutnával i císař, dodala Marie Pekařová.
"Z historie víme, že již v druhé polovině 18. století císař Leopold II. měl na svatebním stole tuhle tvarůžkovou pochoutku a v roce 1872 na první mlékárenské výstavě ve Vídni získaly olomoucké tvarůžky stříbrnou a bronzovou medaili."
Ochutnat tvarůžkové pochoutky s nezaměnitelnou chutí teď mají možnost i návštěvníci první české tvarůžkové cukrárny v Česku. Jak to jde dohromady, zákusky a syrečky, ptám se Zdeňky Pospíšilové."Je to takové netradiční spojení, ale dohromady to jde. Nezačali jsme s touto myšlenkou dnes nebo včera, ale už se s ní potýkáme tři roky. Od té doby jsme vymysleli zákusky, které se tváří sladce, ale chutnají slaně. Já jsem ta, která to vymýšlí. Všichni jsme rodáci z Loštic, jak rodiče, tak my. A tady v Lošticích se odnepaměti tvarůžky vyráběly, byli jsme zvyklí je různě kombinovat. Začali jsme postupně vymýšlet zákusky, aby to pěkně vypadalo a zvláštně chutnalo."
Majitelé cukrárny se od nových produktů slibují další podporu gastro turistiky ve zdejším kraji. A jak uvedla, Zdeňka Pospíšilová, základem jsou slaná těsta, ze kterých se dělají řezy a rolády.
"Vymysleli jsme i svoji tvarůžkovou pěnu a tu potom kombinujeme se šunkou, s oříšky, perníkem, s biopovidly, prostě se vším možným."Jak lidem tvarůžkové zákusky chutnají?
"Ten, kdo má rád tvarůžky, tak je nadšen a ochutná všechno. Ti, kteří tvarůžky nemusí, tak se na to dívají s nedůvěrou, ale ve valné většině, i když tvarůžky nemají moc rádi, tak když zákusek ochutnají, jsou mile překvapeni."
A co u vás doma, jak často se jedí tvarůžky?
"Denně, protože zbytky se musí pořád likvidovat a je to škoda vyhazovat."
Kdo si chce při návštěvě Loštic dát tvarůžek i v noci, najde tu i na ně i automat.