Vznikne tvarůžková zmrzlina?
Kremrole, koláčky, dortík. Všechny se tváří sladce, ale chutnají slaně. Jsou totiž z Olomouckých tvarůžků. Tuhle netradiční cukrárnu najdou turisté v Olomouci a v Lošticích, kde se tvarůžky vyrábějí. Ty jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané sahá až do 15. století. Tvarůžky loštické firmy A. W. získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let.
"Mělo to velký ohlas, zejména u turistů. Spojení tvarůžek a cukrárna bylo něco naprosto překvapujícího a netradičního. V Lošticích už se více objevují i zahraniční turisté, z čehož jsem mile překvapena a v Olomouci jsme teprve na začátku. Musím upřímně říct, že samotné tvarůžky turistům moc nejedou. Jsou hodně voňavé, pro ně možná až smradlavé. Ale v moučnících je těsto a máslo, jsou mile překvapeni a dokonce se k nám vrací,"říká spolumajitelka cukrárny Blanka Poštulková.
Tvarůžky jsou zrajícím sýrem, který je vyrobený z netučného kyselého tvarohu a mají typickou vůni a pikantní chuť. Podle historika Pavla Pospěcha mají patrně až tisíciletou tradici. Kdysi je totiž na Hané vyráběli bezmála na každém statku.
Šáteček a koláček byli první
Poštulkovi získali na své tvarůžkové moučníky certifikát „Haná, regionální produkt".
Když vidím lokše s tvarůžky, hned si vzpomenu na dětství, kdy se u nás bramborovým plackám říkalo pekáče a nejlepší byly s máslem nebo s marmeládou. Tady jsou s tvarůžkovou pěnou. Jak recept vznikl?"Je to recept naší babičky. Děláme tradiční bramborové placky a plníme je tvarůžkovou pěnou. Myslím, že to byl nápad mojí maminky, která to znala z dětství plněné na sladko. Tak jsme to vyzkoušeli s tvarůžky a ta kombinace se velmi osvědčila."
Poskytnete zákazníkům recept nebo je to vaše výrobní tajemství?
"Je to naše výrobní tajemství, ale čas od času do nějakých odborných časopisů něco určitě pustíme i na veřejnost."
Jak jste přišli na nápad otevřít Tvarůžkovou cukrárnu?
"Byl to náš rodinný nápad. Já jsem chtěla mít cukrárnu od malička. Vzhledem k tomu, že jsme v Lošticích vyrostli, tak si s rodiči plním svůj dětský sen. Tvarůžky se sami nabízely, výrobnu máme 50 metrů od domu, tak jsme hledali společnou a správnou cestu. Máma je ta, která peče, táta vymýšlí nápady a pak to společně degustujeme.Člověk má pocit, že si dává něco sladkého, třeba kremroli, ale ona je ve výsledku slaná s vůní tvarůžků, takže je to vždycky překvapení."
Kolik druhů zákusků z tvarůžků děláte?
"Umíme asi dvacet druhů. V dětství jsem jedla tu tradiční kombinaci, kdy jsme u prarodičů večeřeli krajíc chleba s tvarůžkem, máslem a cibulkou. Experimentovat jsme začali, až když jsem maturovala a otevírali cukrárnu v Lošticích a hledali kombinace chutí. To byly moje letní prázdniny, kdy jsme zkoušeli různé náplně, různá těsta, až vznikl první loštický šáteček a koláček."
Dnes můžete ochutnat tvarůžkové kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, štrúdl, řezy plněné tímto aromatickým sýrem nebo tvarůžkovou polévka s bramboráčky.
Tvarůžkové zákusky jedli i v Bruselu
Své netradiční zákusky představili Poštulkovi i v zahraničí."Byli jsme tvarůžkové moučníky několikrát prezentovat v Bruselu, protože jsem tam byla při studiu na stáži. Ukazovali jsme je při prezentaci zastoupení Olomouckého kraje. Je to náročné, protože se musí skladovat v chladu, což je složité při převozu a transportu. Myslím, že je to regionální produkt, který patří k nám na Hanou. Věřím, že tím lákáme nejenom české, ale i zahraniční turisty, aby se k nám přijeli podívat na památky a regionální speciality."
Zúčastňujete se i některých trhů?
"Rádi jezdíme na farmářské trhy zejména v Olomouckém kraji. Pro nás je dobré, že jsme více v kontaktu se zákazníky."
Kdy začínáte tvořit zákusky? Musíte chodit brzy ráno jako třeba v pekárně?
"Chodíme brzy ráno. Pro nás začíná pracovní den mezi pátou a šestou, i pro mě a končím kolem sedmé večer."
Kolik tvarůžků spotřebujete za měsíc? Myslím na kila.
"Denně je to asi 5 až 10 kilogramů, podle sezóny. Musím to spočítat, takže to bude asi 300 kilogramů za měsíc v sezóně, která je pro nás od dubna do října. Přes zimu je provoz určitě nižší."
Ochutnáme z tvarůžků i zmrzlinu?
O tom, že olomoucké tvarůžky mohou překvapit, vypovídá další recept, který Poštulkovi připravují a tím bude tvarůžková zmrzlina."Je to určitě sen. Ladíme recept a taky formu, jakou to podávat. Už jsme nějaké degustace měli, ale ještě to není to pravé ořechové."
Jak dlouho trvá proces od nápadu po dobu, než je výrobek v cukrárně?
"Jsou nápady, které máme v hlavě, a druhý den se povedou. A jsou recepty, které musíme zkoušet několik týdnů, ochutnávat, ladit, aby byli takové, jaké máme rádi."