Vznikne tvarůžková zmrzlina?

Foto: Zdeňka Kuchyňová
0:00
/
0:00

Kremrole, koláčky, dortík. Všechny se tváří sladce, ale chutnají slaně. Jsou totiž z Olomouckých tvarůžků. Tuhle netradiční cukrárnu najdou turisté v Olomouci a v Lošticích, kde se tvarůžky vyrábějí. Ty jsou jediným původním českým sýrem. Jejich historie na Hané sahá až do 15. století. Tvarůžky loštické firmy A. W. získaly v roce 2010 chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let.

Blanka Poštulková,  foto: Zdeňka Kuchyňová
Rodina Poštulkových se do výroby netradičních tvarůžkových moučníků pustila v roce 2009. Turisté, kteří přijedou v Lošticích do Muzea tvarůžků, tak mohou ochutnat i tuhle netradiční pochoutku.

"Mělo to velký ohlas, zejména u turistů. Spojení tvarůžek a cukrárna bylo něco naprosto překvapujícího a netradičního. V Lošticích už se více objevují i zahraniční turisté, z čehož jsem mile překvapena a v Olomouci jsme teprve na začátku. Musím upřímně říct, že samotné tvarůžky turistům moc nejedou. Jsou hodně voňavé, pro ně možná až smradlavé. Ale v moučnících je těsto a máslo, jsou mile překvapeni a dokonce se k nám vrací,"říká spolumajitelka cukrárny Blanka Poštulková.

Tvarůžky jsou zrajícím sýrem, který je vyrobený z netučného kyselého tvarohu a mají typickou vůni a pikantní chuť. Podle historika Pavla Pospěcha mají patrně až tisíciletou tradici. Kdysi je totiž na Hané vyráběli bezmála na každém statku.

Šáteček a koláček byli první

Poštulkovi získali na své tvarůžkové moučníky certifikát „Haná, regionální produkt".

Foto: Zdeňka Kuchyňová
Když vidím lokše s tvarůžky, hned si vzpomenu na dětství, kdy se u nás bramborovým plackám říkalo pekáče a nejlepší byly s máslem nebo s marmeládou. Tady jsou s tvarůžkovou pěnou. Jak recept vznikl?

"Je to recept naší babičky. Děláme tradiční bramborové placky a plníme je tvarůžkovou pěnou. Myslím, že to byl nápad mojí maminky, která to znala z dětství plněné na sladko. Tak jsme to vyzkoušeli s tvarůžky a ta kombinace se velmi osvědčila."

Poskytnete zákazníkům recept nebo je to vaše výrobní tajemství?

"Je to naše výrobní tajemství, ale čas od času do nějakých odborných časopisů něco určitě pustíme i na veřejnost."

Jak jste přišli na nápad otevřít Tvarůžkovou cukrárnu?

Foto: Zdeňka Kuchyňová
"Byl to náš rodinný nápad. Já jsem chtěla mít cukrárnu od malička. Vzhledem k tomu, že jsme v Lošticích vyrostli, tak si s rodiči plním svůj dětský sen. Tvarůžky se sami nabízely, výrobnu máme 50 metrů od domu, tak jsme hledali společnou a správnou cestu. Máma je ta, která peče, táta vymýšlí nápady a pak to společně degustujeme.

Člověk má pocit, že si dává něco sladkého, třeba kremroli, ale ona je ve výsledku slaná s vůní tvarůžků, takže je to vždycky překvapení."

Kolik druhů zákusků z tvarůžků děláte?

"Umíme asi dvacet druhů. V dětství jsem jedla tu tradiční kombinaci, kdy jsme u prarodičů večeřeli krajíc chleba s tvarůžkem, máslem a cibulkou. Experimentovat jsme začali, až když jsem maturovala a otevírali cukrárnu v Lošticích a hledali kombinace chutí. To byly moje letní prázdniny, kdy jsme zkoušeli různé náplně, různá těsta, až vznikl první loštický šáteček a koláček."

Dnes můžete ochutnat tvarůžkové kremrole, koláče, vdolky, dorty, rolády, štrúdl, řezy plněné tímto aromatickým sýrem nebo tvarůžkovou polévka s bramboráčky.

Tvarůžkové zákusky jedli i v Bruselu

Blanka Poštulková,  foto: Zdeňka Kuchyňová
Své netradiční zákusky představili Poštulkovi i v zahraničí.

"Byli jsme tvarůžkové moučníky několikrát prezentovat v Bruselu, protože jsem tam byla při studiu na stáži. Ukazovali jsme je při prezentaci zastoupení Olomouckého kraje. Je to náročné, protože se musí skladovat v chladu, což je složité při převozu a transportu. Myslím, že je to regionální produkt, který patří k nám na Hanou. Věřím, že tím lákáme nejenom české, ale i zahraniční turisty, aby se k nám přijeli podívat na památky a regionální speciality."

Zúčastňujete se i některých trhů?

"Rádi jezdíme na farmářské trhy zejména v Olomouckém kraji. Pro nás je dobré, že jsme více v kontaktu se zákazníky."

Kdy začínáte tvořit zákusky? Musíte chodit brzy ráno jako třeba v pekárně?

"Chodíme brzy ráno. Pro nás začíná pracovní den mezi pátou a šestou, i pro mě a končím kolem sedmé večer."

Kolik tvarůžků spotřebujete za měsíc? Myslím na kila.

"Denně je to asi 5 až 10 kilogramů, podle sezóny. Musím to spočítat, takže to bude asi 300 kilogramů za měsíc v sezóně, která je pro nás od dubna do října. Přes zimu je provoz určitě nižší."

Ochutnáme z tvarůžků i zmrzlinu?

Blanka Poštulková,  foto: Zdeňka Kuchyňová
O tom, že olomoucké tvarůžky mohou překvapit, vypovídá další recept, který Poštulkovi připravují a tím bude tvarůžková zmrzlina.

"Je to určitě sen. Ladíme recept a taky formu, jakou to podávat. Už jsme nějaké degustace měli, ale ještě to není to pravé ořechové."

Jak dlouho trvá proces od nápadu po dobu, než je výrobek v cukrárně?

"Jsou nápady, které máme v hlavě, a druhý den se povedou. A jsou recepty, které musíme zkoušet několik týdnů, ochutnávat, ladit, aby byli takové, jaké máme rádi."

10
49.743856680000
16.930708360000
default
49.743856680000
16.930708360000
49.585876470000
17.258010850000