V Lošticích vznikla první tvarůžková cukrárna

Foto: Chmee2, CC 3.0 licence

V Lošticích na Šumpersku otevřeli první tvarůžkovou cukrárnu v Česku. Její návštěvníci si mohou koupit například šátečky, kremrole, rolády či řezy plněné sýrem s nezaměnitelným aroma. Olomoucké tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem.

Foto: Chmee2,  CC 3.0 licence
Zdejší kulinářská specialita má nezaměnitelnou chuť i aroma. Má své věrné zastánce i zaryté odpůrce. Historie tvarůžků na Hané spadá do 15. století. Tehdy se ve zdejších vesnicích vyráběly z kyselého tvarohu a soli ručně. Dnes tvarůžky vyrábí jediná firma A.W. a v polovině roku 2010 získala chráněné zeměpisné označení Evropské unie. Češi o zařazení tvarůžků na unijní seznam bojovali šest let.

"První zmínky o výrobě tvarůžků byly v roce 1876, kdy firmu založil Josef Wessels, jeho pokračovatel byl jeho syn Alois Wessels. Odtud také značka A.W. na etiketách. V roce 1990 potomci původních majitelů dostali majetek zpět a vyrobí přes 2000 tun tvarůžků ročně,"

Foto: A.W. Loštice
uvedla Marie Pekařová, která provází turisty v Muzeu Pravých olomouckých tvarůžků. Ale proč Olomouckých, když jsou v Lošticích?

"Je to proto, že odjakživa se vozily na trh do Olomouce a Olomouc bylo známé město, odtud tento název zůstal. Každoročně toto muzeum navštíví přes 4 tisíce lidí. Jsou z celé Evropy, ale také z Japonska, Číny, Chile, Austrálie, a v současné době sem jezdí i studenti z Ameriky."

Na syrečcích z Loštic si dokonce pochutnával i císař, dodala Marie Pekařová.

"Z historie víme, že již v druhé polovině 18. století císař Leopold II. měl na svatebním stole tuhle tvarůžkovou pochoutku a v roce 1872 na první mlékárenské výstavě ve Vídni získaly olomoucké tvarůžky stříbrnou a bronzovou medaili."

Foto: A.W. Loštice
Ochutnat tvarůžkové pochoutky s nezaměnitelnou chutí teď mají možnost i návštěvníci první české tvarůžkové cukrárny v Česku. Jak to jde dohromady, zákusky a syrečky, ptám se Zdeňky Pospíšilové.

"Je to takové netradiční spojení, ale dohromady to jde. Nezačali jsme s touto myšlenkou dnes nebo včera, ale už se s ní potýkáme tři roky. Od té doby jsme vymysleli zákusky, které se tváří sladce, ale chutnají slaně. Já jsem ta, která to vymýšlí. Všichni jsme rodáci z Loštic, jak rodiče, tak my. A tady v Lošticích se odnepaměti tvarůžky vyráběly, byli jsme zvyklí je různě kombinovat. Začali jsme postupně vymýšlet zákusky, aby to pěkně vypadalo a zvláštně chutnalo."

Majitelé cukrárny se od nových produktů slibují další podporu gastro turistiky ve zdejším kraji. A jak uvedla, Zdeňka Pospíšilová, základem jsou slaná těsta, ze kterých se dělají řezy a rolády.

Tvarůžková cukrárna v Lošticích | Foto: Jana Poštulková,  Tvarůžková cukrárna
"Vymysleli jsme i svoji tvarůžkovou pěnu a tu potom kombinujeme se šunkou, s oříšky, perníkem, s biopovidly, prostě se vším možným."

Jak lidem tvarůžkové zákusky chutnají?

"Ten, kdo má rád tvarůžky, tak je nadšen a ochutná všechno. Ti, kteří tvarůžky nemusí, tak se na to dívají s nedůvěrou, ale ve valné většině, i když tvarůžky nemají moc rádi, tak když zákusek ochutnají, jsou mile překvapeni."

A co u vás doma, jak často se jedí tvarůžky?

"Denně, protože zbytky se musí pořád likvidovat a je to škoda vyhazovat."

Kdo si chce při návštěvě Loštic dát tvarůžek i v noci, najde tu i na ně i automat.

10
49.743856680000
16.930708360000
default
49.743856680000
16.930708360000