Zprávy

0:00
/
0:00

Sněmovna schválila rozpočet; schodek má klesnout na 105 mld. Kč

Sněmovna v závěrečném čtení schválila státní rozpočet na příští rok. Schválený schodek má klesnout proti letošku o 30 miliard na 105 miliard korun. Vláda však připouští, že v případě nepříznivého vývoje ekonomiky přijde do sněmovny s úpravou rozpočtu. Rozpočet nyní dostane k podpisu přímo prezident republiky; Senát se jeho schvalováním nezabývá. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) poslancům řekl, že pokládá ze velmi pravděpodobné, že vláda před ně na jaře předstoupí s novelou státního rozpočtu, která bude odrážet skutečný vývoj ekonomiky. Nyní podle něj není možné říci s naprostou jistotou, jak hluboké hospodářské problémy vyplynou z finanční situace v eurozóně. Návrh rozpočtu počítá s růstem ekonomiky v příštím roce o 2,5 procenta. Podle poslední prognózy však růst zpomalí na jedno procento, což by zkrátilo příjmy o 17 až 18 miliard korun. Materiál rovněž předpokládá, že stát by měl v příštím roce vybrat celkem 1,085 bilionu korun, utratit by měl téměř 1,19 bilionu. Proti předchozím letům dále klesl objem peněz, které poslanci přesunuli uvnitř rozpočtu. Schválili pouze dva návrhy. Prvním z nich je Kalouskův a přesouvá 800 milionů korun na podporu sportu, 100 milionů na podporu kulturních památek a dalších 100 milionů na sociální projekty. Poslanci také schválili přesun dvou milionů korun uvnitř rozpočtu ministerstva dopravy na obnovu historických kolejových vozidel. V rozpočtu ministerstva zemědělství přesunuli pět milionů na podporu svazu včelařů a dalších pět milionů obecně prospěšné společnosti Institut celostní péče o koně. Ostatní návrhy, například zvýšení více peněz hasičům nebo vysokým školám, sněmovna zamítla.

Poslanci schválili zavedení přímé volby prezidenta

Sněmovna schválila ústavní novelu, která zavádí přímou volbu prezidenta. Předlohu podpořili poslanci ze všech stran v dolní komoře kromě komunistů, kteří se hlasování zdrželi. Dosud vybírají hlavu státu poslanci a senátoři na společné schůzi. Novela je nyní v rukou Senátu, v němž má většinu opoziční ČSSD. Pokud bude platit, obyvatelé by měli vybírat přespříští rok už nástupce nynější hlavy státu Václava Klause. Šance na to, že předloha bude platit, je velká. ČSSD, která má v horní komoře většinu, totiž doporučí svým senátorům, aby beze změn ústavní novelu schválili. Pro předlohu hlasovalo 159 ze 192 přítomných poslanců, tři byli proti. Jednalo se o občanské demokraty Aleše Rádla, Jana Bauera a Jaroslava Plachého. K přijetí ústavní novely bylo nutných nejméně 120 hlasů. Bauer do stenoprotokolu později uvedl, že chtěl hlasovat pro.

Sociální demokraté do poslední chvíle prosazovali změnu ve jmenování bankovní rady České národní banky. Kvůli odporu koalice ji neprosadili, rozhodnutí hlasovat kladně o ústavní novele ohlásili až po zasedání poslaneckého klubu. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky je přímá volba vlajkovou lodí stranického programu stejně jako zavedení celostátního referenda. Vláda po konzultacích s ČSSD navrhla v předloze změnit mechanismus výběru hlavy státu, kterého by do budoucna místo členů parlamentu mohli vybrat všichni voliči podobným systémem, jakým volí senátory. Kandidáta na prezidenta by mohla podle novely navrhnout petice alespoň 50.000 občanů starších 18 let, nebo nejméně dvacet poslanců či deset senátorů. Přímou volbu hlavy státu by vyhlašoval předseda Senátu. Vyhlásit by ji měl nejpozději 90 dnů před jejím konáním. Předloha předpokládá rozšíření výčtu důvodů pro odvolání přímo voleného prezidenta. Pokud by Ústavní soud uznal, že hrubě porušil ústavu, mohl by být zbaven funkce. Žalobu k Ústavnímu soudu by mohly podat Senát a sněmovna, pokud by se v nich k tomu našla ústavní většina.

ČSSD se do novely podařilo prosadit dva ze tří svých pozměňovacích návrhů. Jeden se týká omezení prezidentovy pravomoci rozhodnout o nezahájení nebo přerušení trestního stíhání. Nutný by byl podpis premiéra nebo pověřeného ministra. Jen na dobu výkonu funkce by byla podle dalšího úspěšného návrhu ČSSD omezena prezidentova imunita.

Sněmovna schválila novelu, která má ukončit spor s EK o EIA

Sněmovna schválila zrychleně už v prvním čtení novelu, která má ukončit spor s Evropskou komisí (EK) o výklad části českých pravidel pro posuzování vlivů na životní prostředí (EIA). Státu hrozí kvůli při vysoké sankce. Předloha je podle ministra životního prostředí Tomáše Chalupy (ODS) minimalistická. Česko se podle něho snažilo vyjednávat s EK o výkladu pravidel, rozsudek evropského soudu ale platí. Jednovětá novela má také uhladit cestu výstavbě nových bloků jaderné elektrárny Temelín. Spor se týká práv účastníků řízení obrátit se na soud. Novela jim výslovně umožní podat žalobu i v případě, že posuzování bylo zahájeno před 11. prosincem 2009. Jde o datum, kdy Česko pod tlakem Evropské komise právo soudního přezkumu uvedlo do své legislativy. Podle komise ale tato novela nezajistila plný soulad evropského práva s českým kvůli přechodným ustanovením. Evropská komise vede kvůli části zákona s Českou republikou řízení od roku 2007. V kauze už nad Českem vynesl Evropský soudní dvůr rozsudek za nečinnost loni 10. června, tehdy bez finančního trestu. Nyní je podle důvodové zprávy k návrhu ministerstva životního prostředí zveřejněné v elektronické vládní knihovně spor už ve fázi, kdy může komise u soudu finanční sankce žádat.

Senát doporučil rozkrýt vlastnickou strukturu vítězů veřejných zakázek

Vítězové výběrových řízení o veřejnou zakázku by měli mít podle Senátu povinnost rozkrýt svou vlastnickou strukturu. Měli by zadavateli zakázky předložit soupis případných anonymních akcionářů, tichých společníků nebo osob, které se podílejí na zisku společnosti, aniž by v ní figurovali. Horní komora hlavně hlasy levice s těmito úpravami vrátila novelu o veřejných zakázkách sněmovně, byť s tím ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) nesouhlasil. "Pro mně je ten návrh administrativně náročný, špatně prokazatelný a zkomplikuje život normálním firmám," varoval ministr. Pro vrácení novely s úpravami nicméně kromě levice hlasovala také polovina přítomných senátorů z klubů KDU-ČSL a vládní TOP 09 a STAN; proti byli hlavně občanští demokraté.

Senát hlasy levice obvinil vládu z neústavnosti slovenské mise

Senát hlasy levice rozhodl o tom, že vláda vysláním armádních lékařů na Slovensko porušila ústavu, neboť k tomu nebyla oprávněna. Stanovisko prosadila ČSSD, která má v horní komoře většinu. Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) jménem vlády pochybení odmítl, rozhodnutí označil za "politickou deklaraci". Usnesení schválilo 35 ze 43 přítomných senátorů, neboť občanští demokraté a část členů klubu TOP 09 a STAN těsně před hlasováním na protest opustili jednací sál. Hlasování předcházel zhruba hodinový spor o to, zda vláda rozhodovala v souladu se svými pravomocemi. Podle Vondry kabinet vyslal vojenské lékaře v souladu se svými ústavními pravomocemi na vojenské cvičení, které bylo pod názvem Slovenské zdraví 2011 dohodnuto se slovenskou stranou. Postup vlády byl z hlediska práva v pořádku," uvedl Vondra. Podle něj to dokládá stanovisko experta na ústavní právo Aleše Gerlocha. Třicet vojáků bylo na Slovensko posláno na žádost tamní vlády, aby pomohli řešit krizi po hromadných výpovědích slovenských lékařů kvůli neuspokojeným mzdovým požadavkům. Armádní lékaři byli na Slovensku pět dní, protože slovenské vládě se mezitím podařilo dosáhnout s lékaři dohody o růstu jejich platů.

Česmad asi oznámí scénář protestu kvůli slevám na mýtu

Sdružení autodopravců Česmad Bohemia na čtvrteční tiskové konferenci zřejmě oznámí scénář a načasování lednových protestů kvůli nezavedení slev na mýtném. Protestům by mohla zabránit schůzka s premiérem Petrem Nečasem, ke které zatím nedošlo. Podle Nečase je tato věc odpovědností ministra dopravy, který se podle něj s nespokojenými dopravci také co nejdříve sejde. "To spadá do jeho kompetence," řekl ČTK. On sám se s nimi sejít nehodlá. "V tuto chvíli je to práce ministra dopravy. Kdyby každý pískl na premiéra, že chce jednat jenom s ním, tak nedělám nic jiného sedm dní v týdnu, 24 hodin denně, to takhle nejde," dodal premiér. Dopravcům vadí, že vláda rozhodla o navýšení sazeb mýtného od ledna o 25 procent, ale již neprosadila zavedení množstevních slev pro tuzemské dopravce, ke kterým se písemně zavázala. Vládní návrh prošel prvním čtením ve sněmovně a poslanecký návrh, který měl přijetí slev zrychlit, byl z programu jednání schůze poslanců stažen. Podle tajemníka sdružení Martina Špryňara s protesty souhlasí 90 procent dopravců. Měly by být namířené proti politikům, nikoli proti veřejnosti.

Soud: Stát chyboval, když se nepřipojil k řízení v kauze Řičář

Po případu Mostecké uhelné společnosti (MUS) se stát v minulosti nepřipojil jako poškozená strana ani k trestnímu řízení v kauze architekta Marka Řičáře, nyní Josefa Marka, a dalších lidí, kteří z ministerstva pro místní rozvoj (MMR) podvodně vylákali 15,5 milionu korun. Podle Vrchního soudu v Praze i státního zastupitelství stát chyboval. Žalobce Boris Havel podotkl, že policie, státní zastupitelství i soud v minulosti ministerstvo opakovaně vyzvaly, aby se k trestnímu řízení připojilo. Stát však místo po vinících vymáhá peníze po 11 obcích, které nemají peníze a hrozí kvůli tomu jejich bankrot. "Českému státu nepochybně vznikla škoda ve výši 15,5 milionu korun. (...) Stát se zde svým chybným postupem zbavil možnosti škodu na obžalovaných požadovat," řekl předseda senátu Pavel Zelenka v rámci odvolacího jednání, v němž vrchní soud uložil Řičářovi za dotační podvod na státu a praní špinavých peněz šestiletý trest vězení. "Pokud si tedy uvědomíme, že tady je škoda velkého rozsahu - 15,5 milionu korun, kterou utrpěl státní rozpočet, a nikdo z odsouzených není povinen k náhradě škody, tak si prostě můžeme tedy říci, že asi toto není ten správný postup," doplnil ho Havel. Nad nezájmem MMR o vymáhání ukradených milionů od lidí, kteří stát podvedli, se loni pozastavil i pražský městský soud.

Piloti ČSA ukončili stávkovou pohotovost

Piloti Českých aerolinií ukončili stávkovou pohotovost. Na jednání Českého sdružení dopravních pilotů (CZALPA) uzavřeli s Českým aeroholdingem memorandum o porozumění, přičemž se dohodli na přechodu stovky pilotů ČSA do dceřiné společnosti Holidays Czech Airlines. Na brífinku to řekl prezident CZALPA Peter Žmolík. Mezi další konkrétní výstupy dohody patří, že CZALPA akceptuje převod letadel v rámci Českého aeroholdingu z Českých aerolinií do HOLIDAYS Czech Airlines s tím, že nebude docházet k zásadní redukci obchodních aktivit ČSA a zásadní redukci sítě pravidelných linek. Podle prezidenta ČSA Phillippa Moreelse je dohoda vedení společnosti s odborovým sdružením pilotů pozitivní zprávou směrem k cestujícím, kteří se už nebudou muset strachovat o dodržování letového plánu. Dobrá zpráva je to ale i pro společnost, která se teď bude moci soustředit na pokračování restrukturalizace aerolinií, dodal.

Protest pilotů začal 1. prosince, kdy kvůli němu musely ČSA zrušit 25 zpátečních letů. Na místo vlastních zaměstnanců si České aerolinie najaly letadla a posádky zahraničních společností. Tyto společnosti pro ČSA uskutečnily celkem 70 letů. Poslední pronajatý stroj ruzyňské letiště opustil minulé úterý.

ČR bude mít soudce u Mezinárodního trestního soudu v Haagu

ČR bude mít vůbec poprvé svého soudce u Mezinárodního trestního soudu v Haagu. Členské státy soudu jím v New Yorku zvolily Roberta Fremra. Čtyřiapadesátiletý soudce dříve působil například na Nejvyšším soudu ČR. Má také mezinárodní zkušenosti. Nyní je již pátým rokem soudcem mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu. "Má velké zkušenosti z působení v mezinárodním tribunálu, před kterým stály desítky lidí obviněných z genocidy ve Rwandě, právníky v České republice je obecně vnímán jako odborník na trestní právo s velkou morální autoritou," uvedla loni vláda při oznámení Fremrovy kandidatury. Členské státy Mezinárodního trestního soudu v současné době v New Yorku volí šest soudců z 19 kandidátů. Fremr později ČTK řekl, že zvolení považuje za vrchol své odborné kariéry.

Inspekce: Testování žáků bylo technicky zcela úspěšné

Pokusné testování žáků dopadlo úspěšně na 99,3 procenta, technika zkolabovala na jedné škole ze 104. S těmito závěry přišla po dvoudenním testování žáků pátých a devátých tříd Česká školní inspekce. Naprostá většina z téměř 3800 zúčastněných dětí testy zvládla, největší problémy měli žáci 5. tříd s testem z angličtiny. Testy školáci vyplňovali na počítači, odpovědi se pak posílaly k automatickému vyhodnocení a výsledky se děti dozvěděly hned. Naostro má testování začít v roce 2014, projekt má řadu kritiků. Dvoudenní testování mělo prověřit jen technickou stránku projektu, nešlo o testování znalostí. Naprostá většina žáků ale testy zvládla, nejčastěji chybovali žáci pátých ročníků v testu z angličtiny, kde zhruba třetina dětí udělala test na méně než 39 procent. Testy ověřují minimální úroveň znalostí, měl by je tedy zvládnout i čtyřkař.

V Česku přibývá lidí, kteří mají kvůli exekucím srážky z důchodů

V Česku přibývá lidí, kteří mají kvůli exekucím srážky z důchodů. Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) evidovala letos ke konci listopadu přes 60.500 takových případů. Celkem tak za 11 letošních měsíců strhla dlužníkům přes miliardu korun. Údaje ČTK poskytla mluvčí ČSSZ Jana Buraňová. Spotřebitelské organizace seniory varují, aby se nenechávali přemluvit k neuváženému nákupu drahého zboží, nebrali si nechtěné úvěry a zbytečně se nezadlužovali. Podle spotřebitelských organizací patří senioři k nejohroženějším skupinám, které se mohou snadno zadlužit. Hůř totiž odolávají nátlaku agresivnějších prodejců či poskytovatelů úvěrů.

ČSÚ: Prodejní ceny bytů v letošním třetím čtvrtletí klesaly

Nové byty v Česku byly v letošním třetím čtvrtletí meziročně o 1,4 procenta levnější. Starší byty zlevnily o 2,6 procenta. Údaje o cenách, za které se byty nakonec skutečně prodávají, zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s druhým čtvrtletím realizované ceny nových bytů podle statistiků klesly o 2,1 procenta. V případě staršího bydlení se prodejní ceny snížily o 0,5 procenta, v Praze činil mezičtvrtletní pokles 2,2 procenta. "Pokud srovnáme statistiky rezidenčních cen v Praze v loňském a letošním roce, výraznější pokles nastal vloni, mírné poklesy letošního roku jsou dle našeho názoru zapříčiněny především zvyšující se nabídkou levnějších nových projektů," řekl ČTK analytik realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle Ondřej Novotný. "I proto se domníváme, že trend zůstane i pro další období nezměněn," dodal. Čísla o vývoji cen bytů publikoval v úterý také soukromý Institut regionálních informací (IRI) z Brna. Tržní ceny starších bytů v ČR od roku 2008 klesly podle IRI průměrně o 17 procent. Nejvíce padaly v Ostravě, o 23,8 procent. Naopak nejnižší propad zaznamenalo z krajských měst Ústí nad Labem, kde bylo snížení cen pětiprocentní.

Nový šéf IKEM chce zvýšit počty transplantací, nemá to stát víc

Nový šéf Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleš Herman chce zvýšit počty transplantací srdcí, ledvin a dalších orgánů. Zdravotní pojišťovny to podle něho nebude stát víc, IKEM ušetří slevami za nákup materiálu. Herman to řekl novinářům při příležitosti sta dnů ve funkci ředitele největšího transplantačního a kardiovaskulárního centra v ČR. IKEM nyní provádí 58 procent transplantací v ČR, kapacity má podle Hermana až na 70 procent, tím se stane národním transplantačním centrem.

Škodu dál trápí vážný výpadek počítačů

Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto se i potýkala s vážným výpadkem podnikového informačního systému SAP. Firma tak má podle médií od pondělního večera vážné problémy s expedováním nových vozů či objednáváním náhradních dílů. Společnost předpokládá, že se jí podaří v nejbližší době závadu odstranit, řekl ČTK mluvčí firmy Rudolf Dreithaler. "Výroba běží, expedice běží. Není pravda, že by expedice stála," řekl ČTK mluvčí. Podle něj na odstranění závady intenzivně pracuje tým specialistů. Za prvních devět měsíců letošního roku největší česká automobilka dodala zákazníkům 741.800 vozů, což je meziročně o 16,2 procenta více.

Senát: Ministerstvo by mělo přehodnotit zásahy do památek v Praze

Ministerstvo kultury a odbor památkové péče pražského magistrátu by měly podle Senátu přehodnotit svou roli v rozhodování o zásahu do pražské památkové rezervace v souladu s odpovídající legislativou. Senát o to oba úřady požádal v souvislosti s hrozící demolicí domu na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice, kterou ministerstvo i památkový odbor umožnily. Senát se případem zabýval na základě petice, kterou podepsalo 14.500 lidí. Proti demolici protestovala také řada historiků a architektů, podle nichž je budova architektonicky a urbanisticky cenná. O tom, zda bude dům skutečně zbořen, rozhodne stavební úřad Prahy 1. Proti jeho rozhodnutí bude možné se odvolat.

Nad Chomutovem může vyrůst až 205 větrných elektráren

V horách nad Chomutovem může vyrůst až 205 nových větrných elektráren. Vyplývá to z posudku, který byl zpracován při posuzování velkého parku Kryštofovy Hamry a Výsluní s 32 vrtulemi. Proti větrným elektrárnám bojuje jedno občanské sdružení i místní lidé. Větrníky chce stavět firma APB Plzeň, a kdyby jí její záměr vyšel, měla by jednu z největších farem v Česku. Mezi Horou svatého Šebestiána a Vejprty funguje 27 elektráren a další čtyři jsou už schválené. Mnohem víc jich je na obzoru - podle aktuální dokumentace, která se zpracovává při schvalování parku Kryštofovy Hamry, by jich mohlo v budoucnu vyrůst až 232. Do tohoto počtu se navíc řada záměrů ani nepočítá, protože se prostorově vylučují s jinými.

Hory nad Chomutovem investory lákají; je tam velmi solidní průměrná rychlost větru mezi čtyřmi a pěti metry za vteřinu a přitom jsou jen málo chráněné. Větrné elektrárny se ale nelíbí místním; chtějí mimo jiné provést nezávislou hlukovou studii. Blokovat část větrníků hodlají i některé obce, které je nechtějí zahrnout do svého územního plánu, jiným se ale naopak hodí každá koruna a neprotestují. Jen Kryštofovým Hamrům, vísce hned za hranicí, by současné elektrárny a nový park vydělávaly asi šest milionů korun ročně, což by byla většina jejich rozpočtu.

Průzkum: Povánoční výprodeje a slevy využívá 82 procent Čechů

Povánoční a novoroční výprodeje využívá k výhodným nákupům už 82 procent českých zákazníků. Povánoční slevy jsou populární hlavně u mladých lidí. Vyplývá to z průzkumu, který pro společnost ING Bank ČR v listopadu provedla agentura Ipsos Tabor. Povánoční slevy podle tohoto průzkumu vyhledává 88 procent českých žen a 77 procent mužů. Ve srovnání věkových skupin vedou mladí lidé do 25 let, kteří slevového období využívají v 94 procentech. První obchodníci sezonní výprodeje zahájili už před vánočními svátky a hlavní vlnu slev odstartují v samém závěru roku.

Průzkum:Češi letos za vánoční dárky plánuji utratit méně než loni

Útraty Čechů za vánoční dárky letos po několikaletém růstu klesnou meziročně o zhruba 13 procent. Zatímco loni lidé do vánočních dárků investovali v průměru 6332 korun, letos by tyto výdaje měly klesnou na 5483 korun. Vyplývá to z průzkumu společnosti Factum Invenio. Češi už delší dobu kvůli hospodářské krizi omezují svoje útraty. Jejich opatrnost v závěru letošního roku zvýšila dluhová krize v eurozóně, která může tuzemské ekonomice přivodit další potíže. Podle průzkumu devět obyvatel ČR letos neutratí za dárky nic a stejné procento plánuje utratit více než 10.000 korun. Češi kupují vánoční dárky v průměru pro 5,4 osoby, takže letos průměrná cena dárků pro jednu osobu činí 1000 korun. Při nákupu vánočních dárků lidé kombinují více zdrojů, ale téměř všichni dospělí obyvatelé ČR (95 procent) budou dárky financovat především z úspor nebo z hotovosti.

Víno se stává oblíbeným vánočním dárkem

Víno se stává oblíbeným vánočním dárkem. Vinaři před Štědrým dnem uvedli na trh několik novinek. Snaží se kupující nalákat na ocenění ze zahraničních soutěží nebo na novinky, kterými jsou i sekty, zjistila ČTK v anketě mezi vinaři. Podle Pavla Večeři z Vinařského fondu je víno jako dárek atraktivní. "Najde se skutečně jen málokdo, kdo kvalitní víno neocení. Moravská a česká vína jsou navíc nesmírně rozmanitá v odrůdách, chutích a vůních, takže se mezi nimi dá vybrat ideální dárek pro každého," uvedl Večeřa. Podle obchodního ředitele Vinselektu Michlovský Miroslava Majera je víno atraktivní jako dárek zejména pro firmy. Některé si vína pro své věrné zákazníky a obchodní partnery vybírají i ve dvoukolových degustacích.

Průzkum: Češi omezují konzumaci piva a pijí ho méně často

Češi, kteří jsou dlouhodobě největšími pijáky piva na světě, v posledních letech omezují konzumaci pěnivého moku. Průměrný počet týdně vypitých půllitrů totiž v případě mužů klesl z 9,5 v roce 2007 na letošních 7,7. Zároveň se v Česku snižuje frekvence pití piva i podíl jeho konzumentů v české populaci. Vyplývá to z průzkumu, který pro Český svaz pivovarů a sladoven provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). "Trend poklesu konzumace piva považujeme za logický důsledek několika jevů. Je to především vliv dlouhodobých změn v životním stylu obyvatel, rostoucí tlak na pracovištích s cílem intenzivněji využívat pracovní dobu a v neposlední řadě rovněž fakt, že generace velkých konzumentů piva postupně odchází," komentoval výsledky průzkumu výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Jan Veselý. Muži pijí pivo v průměru přibližně třikrát a ženy zhruba dvakrát týdně. Na jednoho obyvatele Česka loni připadlo 134 litrů vypitého piva, což Čechy ve světových statistkách stále řadí na první místo před druhé Iry.

Praha 1 nepovolila magistrátu silvestrovský ohňostroj

Radní Prahy 1 nepovolili tradiční silvestrovský ohňostroj, který chce pořádat hlavní město. Vedení městské části se nelíbí, že má být příliš hlučný. Novinářům to řekl radní pro oblast bezpečnosti Ivan Solil (ČSSD). S magistrátem bude radnice Prahy 1 ještě jednat, aby se hluková zátěž snížila. Ohňostroj se má letos konat přesně o půlnoci ze Silvestra na Nový rok. Zatímco v minulých letech byl většinou odpalován z Letné, letos jej chce Praha přesunout na ponton v blízkosti Střeleckého ostrova. Podle Solila hluk z pyrotechniky výrazně omezí obyvatele první městské části. "Všechny kolmé ulice na Vltavu způsobují efekt, jako když jde zvuk trubkou," poznamenal. Pořádat ohňostroj v kotlině je podle něj velmi nešťastný nápad. Radní proto nepovolili potřebný zábor části Střeleckého ostrova.

Novoroční ohňostroj v Praze každoročně přitahoval desítky tisíc lidí. Organizátoři se jej často snažili pojmout originálně. V roce 2010 byl odpalován z lodě, která kotvila uprostřed Vltavy, a byl pojat v duchu muzikálu. V předchozích letech ho Praha pravidelně pořádala na Nový rok na Letné. Letos se ale kvůli úsporám nekonal.

Prezident Klaus vyrazí podpořit fotbalisty v prvním duelu na ME

Prezident republiky Václav Klaus přijal pozvání předsedy fotbalové asociace Miroslava Pelty na první zápas reprezentačního týmu na mistrovství Evropy, kterým bude 8. června ve Vratislavi duel s Ruskem. Klaus Peltu přijal na Pražském hradě. Prezident v červnu rozhodně nevyrazí do neznáma, právě v úterý totiž už do jednoho z hostitelských měst šampionátu přijel přednášet na Vratislavskou univerzitu. A při té příležitosti stihl navštívit i stadion, na němž čeští fotbalisté odehrají všechny zápasy základní skupiny proti Rusku (8. června), Řecku (12. června) i domácímu Polsku (16. června).

Počasí

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, během dne místy déšť, na horách sněžení, teploty 3 až 7, na horách kolem 1 stupně Celsia a foukat má jihozápadní vítr, s nárazy kolem 50, na hřebenech hor až 70 km/h.