Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas:Kaddáfího smrt ukazuje, že zločiny diktátorů neujdou trestu

Smrt svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího je dokladem toho, že zločiny spáchané diktátory proti jejich vlastním národům nezůstanou nepotrestány, míní český premiér Petr Nečas. V prohlášení pro ČTK ale také zdůraznil, že klíčovým prvkem pro další úspěšný rozvoj této severoafrické země je nyní zajištění dodržování práva, zákonné potrestání viníků bezpráví a zajištění bezpečnosti. Podle ministra zahraničí Karla Schwarzenberga přišel Kaddáfí k moci násilím, násilí celý čas používal a "násilím také skončil". "Asi bude konec bojů a doufám, že se ta země bude stabilizovat, že zvolí demokratickým způsobem odpovědnou vládu," řekl ČTK šéf diplomacie. Ministerstvo zahraničí krátce nato vydalo oficiální prohlášení, podle kterého ČR vítá úspěchy Přechodné národní rady (NTC), které se podařilo dobýt město Syrta a zneškodnit tak poslední vlny odporu Kaddáfího sil. "Doufáme, že smrtí Muammara Kaddáfího krveprolití v Libyi definitivně končí a země, tak těžce zkoušená dekádami jeho vlády, zahájí cestu nového mírového rozvoje," uvedlo MZV. Praha podle prohlášení věří, že nová libyjská reprezentace nyní zahájí "potřebné politické, ekonomické i společenské reformy, které po období nesvobody a útlaku nastolí vládu práva a respektu k lidským právům a základním svobodám". Česko také opět vyjadřilo připravenost "spolupracovat s libyjskými představiteli na pozitivním postupu reforem v Libyi. Praha je prý především připravena nabídnout zkušenosti ze své vlastní transformace po roce 1989. Dopadení a pak i smrt Kaddáfího, který byl mimo jiné od roku 1978 držitelem jednoho z nejvyšších československých vyznamenání Řádu Bílého lva s řetězem, oznámila libyjská Přechodná národní rada (NTC). Kaddáfí byl prý zadržen v libyjské Syrtě a podlehl zraněním, která přitom utrpěl.

Bendl: Kvůli reformě hrozí farmářům miliardové ztráty v tržbách

Návrh Evropské komise z jejích plánů na reformu společné zemědělské politiky, aby farmáři sedm procent půdy neobhospodařovali, by pro české zemědělce znamenal ztrátu tržeb ve výši čtyř až pěti miliard korun ročně. V Lucemburku to řekl ministr zemědělství Petr Bendl. Upozornil nicméně, že je to hrubý odhad. Nejvíce by podle něj byli postiženi farmáři s nejvyššími výnosy, dopady by se ale lišily podle regionů. Hodnota produkce českého zemědělství v běžných základních cenách se v posledních dvou letech pohybovala kolem 100 miliard korun. Pro Česko je podle Bendla návrh reformy společné zemědělské politiky problematický také kvůli tomu, že významnou část pozemků, které čeští farmáři obhospodařují, si pronajímají. Takový zemědělec by pak musel platit nájem za pozemky, na nichž mu přitom EU zakazuje hospodařit. "To ztrácí logiku," řekl Bendl, který plány společné zemědělské politiky při debatě s kolegy z dalších členských zemí ostře kritizoval. Čechům vadí také třeba takzvané zastropování, tedy omezení přímých plateb na výši 300.000 eur. "My bychom rádi, aby se (zastropování) zcela škrtlo," podotkl český ministr zemědělství. Podle odhadů ministerstva by kvůli tomuto návrhu farmáři v ČR mohli přijít o zhruba 0,5 až čtyři procenta ze zhruba 890 až 892 milionů eur, které na každý rok v období 2014 až 2019 mají od komise navrženo.

ČR s dalšími blokují peníze pro program rozdávání jídla chudým

Česko spolu s pěti dalšími státy ve čtvrtek opět zablokovaly navýšení financí pro program rozdávání potravin pro chudé. Fondu tak hrozí masivní seškrtání financí z Evropskou komisí navrhovaných zhruba 500 milionů eur (12,5 miliardy korun) na asi 113,5 milionu eur. ČR vadí, že by věci spadající pod sociální oblast měly být financovány ze společné zemědělské politiky. Program funguje od konce 80. let. Rozdělované potraviny se dřív získávaly hlavně z intervenčních nákupů, při kterých jsou v rámci společné zemědělské politiky od farmářů vykupovány jejich produkty za pevně stanovené ceny. Jejich množství se ovšem v poslední době razantně zmenšilo, takže je potřeba na trzích potraviny dokupovat, jenže to podle některých kritiků nabourává trh. "Považujeme finanční pomoc chudým za důležitou," řekl ministr zemědělství Petr Bendl. "Ale ať je to ponecháno na úrovni jednotlivých států, ať (ony) posoudí, kteří jsou ti potřební a komu pomoci," poznamenal s tím, že je někteří evropští partneři Prahu horlivě přesvědčovali, aby ze své odmítavé pozice ustoupila. Mezi šesticí zemí, které disponují blokační menšinou, je kromě ČR ještě Německo, Británie, Dánsko, Švédsko a Nizozemsko.

MMR: Ekonomické problémy prohloubí potíže se zajišťováním bydlení

Narůstající ekonomické problémy v Evropské unii i v Česku prohloubí potíže státu se zajištěním bydlení pro stále širší vrstvy společnosti. Řekl to na konferenci o bydlení náměstek ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalous. Jednou z nejohroženějších skupin jsou podle něj senioři. "Roční potřeba bytů pro seniory je zhruba 2000 bytů, ministerstvo pro místní rozvoj může podpořit výstavbu 300 až 400," uvedl. Bytů jako takových podle něj málo není. Problémem je ale jejich skladba, kvalita a umístění. Stát se navíc musí vyrovnat s tím, že na politiku bydlení bude mít jen omezené zdroje. Podpora bydlení tak bude existovat hlavně v podobě státních garancí nebo nízkoúročených půjček investorům. S tím počítá i nedávno schválená nová koncepce bydlení do roku 2020, řekl Miroslav Kalous. Masová výstavba sociálních bytů není podle sociologa Martina Luxe ze Sociologického ústavu Akademie věd ČR řešením. Pomoci by podle něj mohla například možnost, aby se senioři nemuseli stěhovat z nynějších bytů.

Rozpočet univerzit má příští rok klesnout o 1,3 miliardy

Univerzitám má příští rok klesnout rozpočet o 1,3 miliardy korun, tedy asi o 5,6 procenta. Na zasedání Rady vysokých škol (RVŠ) to řekl předseda ekonomické komise Jakub Fischer s tím, že výdaje na studenta se sníží z 65.000 na 60.000 korun. Počítá s tím návrh rozpočtu ministerstva školství na příští rok. Podle akademiků by se to ale odrazilo na kvalitě vysokých škol. V příštím roce by měly univerzity hospodařit s částkou 21,6 miliardy, tedy asi o tři miliardy méně než v roce 2009. "Přestože počty studentů rostou, rozpočty vysokých škol klesají," upozornil Fischer. Nejde přitom o to, že by ministerstvo školství mělo celkově méně peněz, krátí se ale výdaje na univerzity. Zatímco před dvěma roky tvořily výdaje na vysoké školství 19,8 procenta z rozpočtu ministerstva, v příštím roce to má být o dvě procenta méně. "Schválení rozpočtu v této podobě povede ke snížení kvality vysokého školství, ohrozí schopnost čerpání prostředků ze strukturálních fondů a povede ve svém důsledku ke snížení konkurenceschopnosti českého vysokého školství a ekonomiky ČR," kritizují také univerzity. Zástupci škol poukázali také na to, že Česko silně zaostává ve výdajích na vysoké školství za vyspělými zeměmi. Patnáctka zemí OECD dává na tyto účely průměrně 1,5 procenta svého HDP, Česká republika v příštím roce jen 0,55 procenta.

Šéf VZP jednal se švýcarskou stranou o IZIP, výsledek nesdělil

Ředitel Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Pavel Horák se sešel kvůli projektu elektronických knížek IZIP se zástupcem švýcarské firmy, která vlastní akcie projektu. Výsledky jednání či podrobnosti o něm nesdělil. Chce je zveřejnit až v pondělí poté, co je přednese správní radě. ČTK to řekla ředitelka odboru komunikace VZP Anna Veverková. Systém elektronických zdravotních knížek IZIP na sebe po čase znovu strhl pozornost asi před dvěma týdny, a to kvůli pochybnostem kolem vlastnictví. Spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - převedli své akcie na neznámou švýcarskou firmu eHI eHealth International. Podle Cabrnocha to udělali i zbývající akcionáři. VZP měla dosud pět procent cenných papírů, nyní pořizuje 46 procent. Zbytek - 49 procent - zůstává švýcarské společnosti. Horák už dříve řekl, že správní radě pojišťovny navrhne, aby VZP získala všechny akcie a měla nad projektem plnou kontrolu. Nyní nakupuje cenné papíry za nominální hodnotu. Kolik by stál zbytek, není jasné. Ředitel VZP uvedl, že by ho rád získal za podobných podmínek. Podle něj není možné, aby částka byla "dramaticky vyšší".

ČEZ změní organizační strukturu, bude méně vysokých manažerů

ČEZ od příštího roku změní organizační strukturu. Vedle postupného snížení počtu nejvyšších manažerských pozic klesne počet divizí společnosti. Návrh nového předsedy představenstva a generálního ředitele ČEZ Daniela Beneše projednala dozorčí rada. Ta také zvolila dva nové členy představenstva ČEZ. "Jde o první krok, který zefektivní a zjednoduší liniové řízení firmy na vrcholové úrovni a připraví Skupinu ČEZ na konsolidaci činností i dceřiných společností," informoval ČEZ. "K dalšímu zefektivnění a zeštíhlení počtu divizí a nejvyšších manažerských pozic dojde v polovině příštího roku, kdy ze současných 11 divizí zbude osm, eventuálně devět," dodala firma. ČEZ je největší energetickou společností v Česku a největší veřejně obchodovanou společností ve střední Evropě. Většinovým akcionářem je stát, který drží zhruba 70 procent akcií. Nejvýznamnějším projektem společnosti je nyní plánovaná dostavba jaderné elektrárny Temelín. Loni firma představila program Efektivita, v rámci kterého realizuje vnitřní úspory.

EU potvrdila policejního exprezidenta Martinů na post v Europolu

Evropská unie schválila, aby se bývalý český policejní prezident Oldřich Martinů stal zástupcem ředitele Europolu. V organizaci bude jedním ze tří zástupců. Do funkce byl Martinů jmenován od 1. listopadu na čtyři roky. "Jde o další významný úspěch v prosazování Čechů na důležité posty v institucích Evropské unie," uvedla velvyslankyně při EU Milena Vicenová v reakci na rozhodnutí, které přijali ministři zemědělství. Ti o tom rozhodovali kvůli tomu, že nominaci musí formálně schválit členské země unie na některé z ministerských schůzek. Europol sídlící v nizozemském Haagu má za cíl pomáhat zemím unie zejména v lepší spolupráci v boji s organizovaným zločinem. Oldřich Martinů zvítězil v konkurzu, kterého se účastnilo 59 lidí z různých zemí EU. Komise hodnotila uchazeče o místo ve vedení Europolu podle jejich zkušeností, jazykových znalostí a dalších kritérií. Největšími konkurenty byli pro OldřichA Martinů zřejmě uchazeči z Portugalska a Nizozemska.

Policejní prezident přislíbil 50 nových policistů pro Šluknovsko

Policejní prezident Petr Lessy na jednání v Rumburku starostům přislíbil pro Šluknovský výběžek 50 nových policistů. Prozatím posílí hlídkovou službu ve Varnsdorfu, do budoucna budou základem slíbené speciální pořádkové jednotky se 170 členy, která by měla v Ústeckém kraji postupně vzniknout. Region se v posledních měsících potýká se zvýšenou kriminalitou a spory starousedlíků s nově příchozími Romy. Petr Lessy byl naposledy ve Šluknovském výběžku 25. srpna. V regionu začalo působit 50 mužů z policejních pořádkových jednotek z Prahy či Brna. Ty podle policejního prezidenta v regionu zatím ještě zůstanou. Kladně to hodnotí i starosta Varnsdorfu Martin Louka (Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst). "Určitě se zvýšilo bezpečí a pocit bezpečí. Chápeme, že to ale není napořád. Proto vítáme vznik pořádkové jednotky," řekl Martin Louka. Policejní prezident také starostům přislíbil, že bude za nimi do Šluknovského výběžku jezdit pravidelně jednou za měsíc nebo měsíc a půl. Garantoval také udržení stávajícího počtu policistů v hlídkové službě.

Místopředseda VV podal trestní oznámení na Kalouska, ten oplácí stejně

Místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím podal ve středu trestní oznámení na ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska pro údajné zneužití pravomoci v souvislosti s firmou Ostroj Opava. Informaci zveřejnil server Aktuálně.cz, Jarolím ji posléze ČTK potvrdil. Bližší informace však místopředseda VV médiím sdělí až po víkendových sjezdech TOP 09 a ODS. Podle Kalouska jde o vykonstruované udání. "Mohu potvrdit, že jsem ve středu podal trestní oznámení na ministra financí," řekl ČTK Jarolím. Podle svých slov tím navazuje na práci "statečných lidí". Bližší informace a podklady pro oznámení zveřejní mimo jiné na internetové stránce své občanské iniciativy Liga odhodlaných. "Jedná se o další účelově vykonstruované udání místopředsedy Věcí veřejných na moji osobu," sdělil ČTK Kalousek prostřednictvím tiskového odboru svého ministerstva. Začíná být poněkud únavné být neustále mediálně účelově kriminalizován místopředsedou koaliční strany," napsal Kalousek. "Cítím povinnost bránit nejen své dobré jméno, ale veřejně čelit fízlovskému politickému stylu Věcí veřejných. Podávám proto na místopředsedu Jarolíma trestní oznámení pro trestné činy pomluvy a křivého obvinění," dodal místopředseda druhé nejsilnější vládní strany TOP 09.

Jedna z Baťových dědiček prohrála spor o náhradu za znárodnění

Jedna z dědiček zlínského podnikatele Jana Antonína Bati neuspěla u soudu ve sporu o náhradu za znárodněný majetek. Kasační stížnost Brazilky Dolores Liljany Bata Arambasic zamítl ve středu Nejvyšší správní soud, zjistila ČTK z úřední desky. Upozorňovala za to, že stát nikdy nevyplatil za Baťův výrobní a obchodní komplex ve Zlíně žádnou náhradu. Benešovy dekrety přitom náhradu předpokládaly. U současných českých úřadů a soudů neuspěli dědicové kvůli tomu, že udělali administrativní chybu. Brazilka se v řízení u ministerstva financí společně s dalšími potomky Jana Antonína Bati domáhala dodatečného stanovení výše náhrady za znárodnění. Ministerstvo řízení zastavilo, protože žádost trpěla neodstraněnými vadami. Městský soud v Praze následnou žalobu zamítl.

Ministr Chalupa chce kontrolovat, čím topí domácnosti

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) chce kvůli znečištěnému ovzduší kontrolovat, čím topí jednotlivé domácnosti. Kontroly na celém území státu by měly zamezit spalování odpadků a nekvalitního paliva. Ministr se domnívá, že to ústava umožní. Prolomit ústavní právo na ochranu soukromí chce ve jménu práva na čisté životní prostředí a ochranu zdraví. Experti na ústavní právo by příští týden měli předložit konkrétní návrh. Chalupa to novinářům řekl v Havířově na Karvinsku, kde zasedala pracovní skupina, která řeší problematiku ovzduší v Moravskoslezském kraji. Václav Pavlíček z Katedry ústavního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze se domnívá, že teoreticky je možné takto právo na soukromí narušit. "Vstupu do domácnosti by ale muselo předcházet zjištění, že z komínu vycházejí zplodiny, které ohrožují zdraví lidí v okolí. Navíc by to muselo být dané zákonem," uvedl. Dosud případné kontroly lokálních topenišť narážely na ústavní právo lidí na ochranu soukromí. To je podle Chalupy možné nyní prolomit. Konkrétní ale zatím nechce být.

Devět z deseti chudých seniorů v ČR jsou podle vládní zprávy ženy

Devět z deseti chudých lidí nad 65 let v Česku jsou ženy. ČR je tak v Evropě zemí s nejvyšším podílem žen mezi seniory, kteří žijí v chudobě. Uvádí to zpráva pro vládu o rovnosti žen a mužů za loňský rok. Podle ní jsou české ženy celkově ale ohroženy chudobou mnohem méně než ženy v jiných státech sedmadvacítky. "V ČR je poměrné zastoupení žen mezi chudými nad 65 let největší v Evropě. Ženy tvoří zhruba 56 procent ze všech lidí nad 65 let, ale 87 procent ze všech chudých nad 65 let," uvádí zpráva. Sociologové mluví o feminizaci chudoby. Podle zprávy k tomu přispívá to, že ženy mají znatelně nižší penze než jejich vrstevníci. Za své pracovní kariéry totiž většinou vydělávaly výrazně méně než muži, což se pak promítlo do jejich důchodů. Letos v červnu dostával průměrný důchodce 11.685 korun měsíčně. Průměrná penze žen dosahovala 9558 korun. Byla tak skoro o pětinu nižší než penze mužů. Rozdíl je už léta zhruba stejný, v posledních letech se snížil jen o zlomek procenta. Ženy navíc žijí déle než muži. Často tak ve stáří zůstávají bez partnera a veškeré náklady na živobytí jsou jen na nich. Podle zprávy je nutné prosazovat rovnost pohlaví už na trhu práce, aby se nůžky mezi příjmy žen a mužů nerozevíraly a propast ve výdělcích se zmenšovala. To se pak odrazí i na penzích. K omezení chudoby žen by měla podle vládní zprávy přispět také důchodová reforma. Dosud totiž ženy odcházely na odpočinek dřív než muži. Také to ovlivnilo jejich důchod. Nyní se postupně pravidla srovnávají pro obě pohlaví.

Knižně vyšly dopisy mezi Havlem a Prečanem před pádem komunismu

Vhled do fungování disentu v bývalém Československu a jeho styků se Západem přináší nová kniha s dopisy z let 1983 až 1989, které si posílali tehdejší disident a pozdější prezident Václav Havel a historik Vilém Prečan. Knihu Václav Havel - Vilém Prečan: korespondence připravil a editoval Vojtech Čelko. Představilo ji Československé dokumentační středisko. Dopisy Havla a Prečana patří podle knihy k nejdůležitějším a nejzajímavějším pramenům dokládajícím systematické spojení domácí a exilové rezistence v čase Charty 77. Prečan na rozdíl od Havla, který zůstal v Československu, pobýval v exilu v bývalém západním Německu. Dopisy dávají nahlédnout do spolupráce, jež se rozvíjela navzdory všem rizikům a obtížím skrz železnou oponu. Kniha je čtvrtým souborem Havlovy korespondence. Naposledy vyšel v roce 2007 svazek, který zaznamenává korespondenci mezi Havlem a českým emigrantem a zakladatelem Nadace Charty 77 Františkem Janouchem. Havel se dnešní prezentace knihy neúčastnil. Pobývá v Hrádečkku na svém chalupě. Pobyt na venkovském vzduchu mu doporučují lékaři kvůli letošní obtížné rekonvalescenci po zánětu dýchacích cest.

Čeljabinsk v Rusku se dočkal památníku padlých čs. legionářů

Českoslovenští legionáři se v Čeljabinsku na Uralu po více než devíti desetiletích dočkali pomníku, zvěčňujícího jména někdejších padlých. Na slavnostní odhalení přišly nejen oficiální delegace, ale i pár set místních obyvatel. "Je mi ode dnešního dne mnohem líp, protože památník připomíná mimo jiné i mého dědečka, který zmizel ve víru bojů," řekla ČTK osmašedesátiletá Valerija Grigorjevová, která na slavnost přijela až ze sousední Kurganské oblasti. Pomník v podobě pamětní desky a připojených "vagonů" se jmény 262 padlých a nezvěstných legionářů stojí u místního nádraží. Právě zde se 14. května 1918 odehrál "čeljabinský incident", který stál na počátku legionářské anabáze, kdy pár desítek tisíc Čechoslováků ovládalo v bolševickém Rusku obrovské území podél Transsibiřské magistrály od Povolží až po jihosibiřský Irkutsk. Ačkoliv pomník vyvolal na internetu a v místních médiích vlnu odporu, na místě se podařilo zahlédnout jen jediného demonstranta, postaršího muže s transparentem protestujícím proti "interventům". "Naši sovětští vojáci se takového pomníku nedočkali," vysvětlil své pohnutky. Odhalení pomníku chápe český ministr kultury Jiří Besser i jako důkaz, že Češi, Slováci a Rusové jsou s to hovořit i o velkých otaznících ve společné historii.

Začal výlov rybníka Amerika

Celkem 40 až 45 tun ryb by mohl vydat rybník Amerika u Františkových Lázních, jehož výlov ve čtvrtek začal. "Přáli bychom si víc, ale jde o předběžný odhad," řekl ČTK ředitel Rybářství Mariánské Lázně Zdeněk Mašek. Celkem by chtěla společnost letos dodat na trh až 650 tun ryb. Amerika je největším chovným rybníkem v Karlovarském kraji. Její výlov je tak vždy i oblíbenou atrakcí pro obyvatele a návštěvníky lázní. "Všeobecně se říká, že letošní rok byl pro chov ryb dobrý, ale podmínky nebyly ve všech regionech stejné, Například v západních Čechách jsem měli nedostatek vody," uvedl Mašek. Rybářství Mariánské Lázně hospodaří asi na 360 rybnících o celkové výměře zhruba 1600 hektarů. Kromě Karlovarského kraje jsou v Ústeckém, Středočeském a Plzeňském kraji. Většina ryb se na trh dostane na konci roku. Zatímco na jaře a přes léto rybářství dodalo na trh asi 100 tun ryb, zbývajících 550 tun vyexpeduje rybářství na podzim a před Vánoci. Naprosto přitom převažuje prodej kapra, který z celkových 650 tun bude tvořit 630 tun.

Odolena Voda bude mít v prosinci své vlastní platidlo

Odolena Voda u Prahy se v prosinci stane dalším českým městem, které má vlastní platidlo. Lokální dukát, jehož výrobu už schválili radní města, je určen pro obyvatele, turisty a sběratele, sdělila ČTK starostka města Dita Výborová. V tuzemsku mají své platidlo zatím dvě města, a to Jablonec nad Nisou a Plzeň. Vodolský dukát, respektive 60 vodolských dukátů, bude mít nominální hodnotu 60 korun. Lidé jím mohou v Odoleně Vodě začít platit 4.prosince. "Na lícové straně dukátu bude vyobrazen kostel svatého Klimenta, na rubu znak města Odolena Voda," popsal dukát místostarosta města Karel Philipp. Dukátem půjde platit na několika místech v Odoleně Vodě - jejich seznam bude dostupný na městském úřadě, na plakátech, na webových stránkách města www.odolenavoda.cz. Dukáty mají přispět zejména k propagaci města.

V Austrálii zemřel český expert na skalní malby George Chaloupka

Ve věku 79 let zemřel ve středu v australském Darwinu George Chaloupka, český průkopník v oblasti studia vývoje skalních maleb původních australských obyvatel. Rodák z Týniště nad Orlicí emigroval přes Německo do Austrálie v roce 1948 po převzetí moci komunisty. Přijel do Austrálie jako sedmnáctiletý a usadil se v Perthu v Západní Austrálii, později se přesunul do Melbourne a nakonec do Darwinu. V blízkosti města se poprvé setkal s malby domorodců, zde začala jeho celoživotní práce, spojená zejména s domorodci z území Kakadu. Kromě výjimečné práce na skalních malbách proslul svojí přátelskostí, kterou šířil mezi jednotlivými kulturami, soudí list The Australian. Byl jedním z nejpozoruhodnějších poválečných přistěhovalců, kteří ovlivnili vztah mezi původním obyvatelstvem a většinovými Australany. Po pádu komunismu v České republice se obnovily jeho vztahy s vlastí. Když Václav Havel jako první československý prezident přicestoval na oficiální návštěvu Austrálie, setkal se i s Georgem Chaloupkou. Samotný Chaloupka se podíval do Česka v 90. letech.

Ve vybraných restauracích začal podzimní Festival chutí

Srnčí medailonky na rozmarýnu, dýňové rizoto či jelení hřbet s kaštanovým pyré mohou ochutnat návštěvníci podzimního Festivalu chutí s podtitulem Vůně podzimu, který začal ve čtvrtek ve vybraných restauracích. Gastronomický festival potrvá do 20. listopadu a kromě Prahy se ho účastní také restaurace v Brně, Liberci a Mariánských Lázních. Podzimní Festival chutí je zaměřen zejména na domácí sezónní suroviny. "Rozmanitost podzimních surovin umožňuje vytvářet velmi zajímavé kombinace chutí a vůní," řekl ředitel festivalu Pavel Suchánek. Kromě různých druhů zvěřiny a hub se návštěvníci festivalu mohou těšit také na pokrmy připravené třeba z jablek nebo dýní. Festivalu se zúčastní 15 restaurací; 12 z Prahy a po jedné z Liberce, Brna a Mariánských Lázní. Jejich šéfkuchaři připravili speciální tříchodová menu za jednotnou cenu 290 korun. Jedním z podávaných chodů bude třeba pikantní dýňové rizoto se sýrem taleggio, které mohou návštěvníci ochutnat v italské restauraci 2 Pazzi v Praze 10. Dalšími zapojenými restauracemi jsou třeba Chateau St. Havel v Praze 4, Fluidum Restaurant v Praze 3, restaurace La Bohéme v Liberci nebo restaurace Noem Arch v Brně.

Páteční počasí v Česku:

Slunečno, místy dopoledne mlhy. Nejvyšší denní teploty 6 až 10 stupňů, na horách kolem 2 stupňů Celsia.