Rozpočtové přesuny začínají

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda ve čtvrtek zahájila každoroční kolotoč dohadování se na podobě státního rozpočtu pro další rok. V červenci kabinet odhlasoval základní parametry rozpočtu. Ministerstvo financí počítalo s příjmy 985 miliard korun a s výdaji 1090 miliard korun. Plánovaný schodek 105 miliard je o 30 miliard nižší než deficit schválený pro letošní rok. Nyní jsou na řadě případné přesuny peněz mezi jednotlivými rozpočtovými kapitolami.

Miroslav Kalousek
A právě to bývá prvním prubířským kamenem soudržnosti vládní koalice. Po pravdě řečeno není divu, protože který ministr by se jen tak zřekl peněz ve prospěch jiného resortu?! Ministr financí Miroslav Kalousek je však neoblomný a na čtvrteční debatu šel odhodlaně:

"Jako každý rok budou logicky všichni ministři požadovat více peněz, a jako každý rok pevně doufám, že tato vláda ve své fiskální strategii zůstane pevná. Není možné navýšit výdaje na vrub deficitu ani o jednu jedinou korunu."

Oproti letošnímu roku dostane nejvíc peněz ministerstvo práce a sociálních věcí. Šéf státní kasy Miroslav Kalousek mu navýší rozpočet o více než 21 miliard korun. Největší propad výdajů z ministerstev naopak čeká dopravu. Například rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury má být příští rok nižší o 10 miliard korun. Šéf resortu Pavel Dobeš tvrdí, že mu bude chybět zhruba 9 miliard korun. Proto šel na schůzi vlády s odhodláním požadovat navýšení rozpočtu fondu, aby se některé dopravní projekty nemusely zastavit:

Pavel Dobeš
"Představím důvody, proč je třeba navýšit Státní fond dopravní infrastruktury. Představím také jaké stavby by to opravdu ovlivnilo, přesný seznam. Také budu informovat kolegy ohledně krajské železniční přepravy a dálkové rychlíkové přepravy a problémy na železnici. Prostě si nedokážu představit, že bychom neřešili tuto otázku s ohledem na navýšení rozpočtu."

Ministr školství Josef Dobeš zase tvrdí, že s navrhovaným rozpočtem pro jeho resort příští rok vyjde. Slíbil, že nebude škrtat v platech nepedagogických pracovníků, ale naopak v administrativě. Najde tak peníze na vyšší platy učitelů. Pokud mu ale ministr financí Miroslav Kalousek v dalších letech peníze nepřidá, pro rozpočet hlasovat nebude:

Josef Dobeš
"Pro mně je hranice střednědobý výhled. Nedovedu si představit, že za rok by se tento rozpočet, který je poměrně náročný, měl snížit o dalších 14 miliard. To je science fiction, to jsme v jiném světě. Kdyby tento střednědobý výhled měl být takový, tak já jako seriózní ministr školství nemohu zvednout ruku pro tento výhled, protože to bych zahubil regionální školství. To by skončilo."

Ministr financí Miroslav Kalousek odmítá, že by kvůli požadavkům jednotlivých resortů zvyšoval výdaje státu:

"Já jsem samozřejmě připraven, že je v kompetenci vlády, aby uvnitř příjmů a výdajů státního rozpočtu měnila rozpočtové, tedy i politické, priority ve prospěch některé kapitoly na úkor nějaké jiné kapitoly. To je vrcholná odpovědnost vlády, která to stejně jenom navrhuje Poslanecké sněmovně. Nejsem připraven na to, že se zvýší výdaje. To nepřipustím ani o jednu jedinou korunu."

Také premiér Petr Nečas jednoznačně prohlásil, že plánovaný schodek 105 miliard korun je nepřekročitelný. Požadavky ministrů na navýšení svých rozpočtových kapitol jsou z velké části neprůchodné:

Petr Nečas,  foto: ČTK
"Ve skutečnosti v tom, jak já jsem to nazval i na vládě, jackpotu není 10 miliard, ale včetně požadavku, nebo návrhu, nebo zmíněné žádosti pana ministra financí na další dvě miliardy, je tam více než 16 miliard korun. Samozřejmě zdrcující většina těchto požadavků uspokojená nebude."

Podle očekávání se debata nad podobou státního rozpočtu pro rok 2012 povede i na dalších schůzích kabinetu. Čas na schválení definitivní verze ještě ministři mají, připomněl premiér Petr Nečas:

"Jednání bylo přerušeno do příštího týdne. Nepředpokládám, že příští týden bychom hlasovali o znění rozpočtu. Opět proběhne další debata. Pokud nenastanou nějaké politické komplikace, a to u rozpočtu nikdy nemůžete vyloučit, tak by vláda s největší pravděpodobností hlasovala o rozpočtu 21. září."