Slevové servery zažívají boom, Češi na nich letos utratí téměř dvě miliardy korun

Třídenní pobyt pro dvě osoby v penzionu ve Šplindlerově Mlýně za pouhých 999 korun? Půlroční intenzívní kurz světového jazyka jen za necelých 2800 korun? Nebo tříchodové menu v luxusní italské restauraci v Praze za 119 korun? Nad takovými cenami bychom ještě před rokem nevěřícně kroutili hlavou. Od chvíle, kdy je ale na českém internetu začaly nabízet tzv. slevové servery, vrhly se na ně tisíce klientů. Zákazníci jen těžko odolávají slevám až ve výši 75 procent. Zlevněné masáže, mytí aut, zájezdy do Turecka nebo japonské suši si navíc mohou snadno pořídit z domova, jen prostřednictvím počítače. Ze slevových serverů se tak v krátké době stalo velmi lukrativní podnikání s dosavadním obratem přes miliardu a 200 milionů korun. I serverů, které slevy nabízejí, je v Česku zhruba tolik jako v celých Spojených státech. Prvním a také největším slevovým portálem v Česku se stal Slevomat.cz. Více o jeho vzniku i plánech do budoucna říká v dnešní ekonomické rubrice zástupkyně Slevomatu Jana Havranová.

Slevomat.cz je v tuto chvíli největší slevový server v Česku. Kdy vznikl a co k tomu vlastně vaši společnost inspirovalo?

"Vznik Slevomatu se datuje k dubnu r. 2010, jsme tu rok a kousek. A ta inspirace přišla ze zahraničí. Celosvětový slevový portál Groupon inspiroval Tomáše Čupra, který tento byznys přinesl do České republiky."

Slevové servery obecně teď zažívají obrovský boom. Za ten víc jak rok, pokud se nemýlím, je tu asi 240 podobných serverů, s velkým obratem. Co to ale znamená pro český trh?

"Určitě je jich v poslední době asi 240, nicméně třeba před měsícem to bylo ještě o stovku víc. Takže je znát jakási konsolidace tohoto trhu. Na trhu zůstávají takové slevové servery, které opravdu mají jakousi sílu."

Jak se vyvíjela nabídka ze strany firem?

"Ze začátku se jednalo hlavně o restaurace, různé wellness služby, masáže atd. V současné době každá třetí nabídka je buď gastronomie nebo ubytování."

Češi slevy milují, takže předpokládám, že se opravdu na slevové servery hodně hlásí a využívají jejich služeb. Obávám se ale, že se příliš neprojevuje ten efekt, který od nich firmy očekávají. To znamená, že jim tímto způsobem neroste klientela. Češi naopak postupně přecházejí na další a další slevové servery a k dalším firmám, které nabízejí slevy. Máte tuto zkušenost?

"My určitě máme zkušenost dobrou, co se týká firem a jejich zpětné vazby, jestli jim to přineslo nové zákazníky a kolik lidí se jim vrátilo. My určitě nechceme, aby to bylo vnímáno tak, že se jim tam nahrne spousta lidí se slevovým voucherem a pak se k nim už nikdy nevrátí. Tak to není. Víme, že se zhruba 30 procent zákazníků vrací. A je samozřejmě na partnerovi, aby byl dobře informován, měl dobře informovaný personál a aby se ke klientům s voucherem choval naprosto stejně jako ke klientům bez voucheru."

Někdy se stává, že klienti slevových serverů mají trochu problémy, přeci jen jsou některé problémové služby, problémové společnosti, kde třeba služby nejsou na dobré úrovni. Někdy taky neproběhne dobře platba přes internet. Jaké s tím máte zkušenosti?

Foto: Evropská komise
"Co se týká případných problémů s partnery, tak si samozřejmě vedeme jakýsi black list, který nemáme problém sdílet s našimi konkurenty. Chceme, aby se tyto situace neopakovaly, protože je nezdravé pro celý náš byznys uzavírat partnerství s firmami, které jsou neseriózní a nespolehlivé. A my, pokud tato situace nastane, tu samozřejmě máme jakousi garanci vrácení peněz, pokud byl zákazník nespokojený."

Máte představu, kolik firem propadne tímto sítem? Kolik je těch nekvalitních?

"Procentuálně asi ne, ale pokud můžu mluvit za Slevomat, tak my si každou firmu detailně prověřujeme. Dokonce tam posíláme i našeho testovače slev, který za nás provádí jakýsi mystery shopping a má za úkol ty firmy "proklepnout" a vyzkoušet je, jestli to, co nám říkají, je skutečně pravda. Takže za nás můžu říct, že si prověřujeme sto procent firem. Vždycky se ale ta situace může trošku změnit. To, že něco prověříte, ještě není stoprocentní záruka, že to tak bude probíhat i při vlastní spolupráci."

Jak velký objem peněz se točí v současné době na celém trhu slevových serverů?

"Určitě máme odhady, v letošním roce je to zhruba 1,8 miliardy korun."

Dokážete z toho vypočítat, kolik lidí se do toho zapojuje? Máte odhad, kolik lidí slyší na nabídku slevových serverů?

"Je to zhruba šest z deseti uživatelů českého internetu. Můžu říct čísla za Slevomat, kolik návštěvníků nebo zákazníků oslovíme jak prostřednictvím našich webových stránek, tak prostřednictvím newsletteru a Facebooku. Dohromady jsou to statisíce uživatelů denně."

Máte tu nějaký strop? Odhadnete, kam ten trend může narůstat?

"Strop je samozřejmě počet uživatelů českého internetu! Nicméně buďme realisté, tam se zřejmě nedostaneme. Ta křivka pořád ještě stoupá, takže ten trh není nasycený. Spousta lidí, zejména v regionech, k tomu teprve přichází. Ta vlna je tam trošku pomalejší než třeba v Praze a ve Středočeském kraji. Takže určitě jsou tu předpoklady, že to bude ještě stoupat. Přesné procento je ale jen takové věštění."

Jaká je situace v sousedních zemích? Víte o tom něco?

"Vzhledem k tomu, že máme i Zlavomat.sk, což je vlastně slovenská obdoba českého Slevomatu, tak máme tento trh celkem dobře zmapovaný. Chování tamních zákazníků je ale trošku jiné. Nejsou tím ještě tak pohlceni, teprve se do toho svým způsobem dostávají. A pořád ještě slyší víc na různé soutěže než na slevy. Ale já myslím, že to je jen otázka času, kdy tam bude situace stejná jako tady."

Tomáš Čupr
Jak vidíte vývoj této situace do budoucna? Už jste řekla, že český trh se musí nějakým způsobem konsolidovat. Může se stát, že se třeba propojí se sousedními zeměmi?

"Co se týká spíše České republiky, tak to propojování už nějakým způsobem probíhá. My jsme se například spojili se serverem Zapakatel.cz, což je vlastně dvojka na českém trhu, a zároveň máme i podíl ve Vykupto.cz. Takže se už začíná nějakým způsobem krystalizovat propojení na českém trhu."

A odhadnete, jaká bude situace za rok nebo za dva?

"My věříme, že díky tomuto propojení to bude fungovat dlouhodobě a že budeme dlouhodobě jedničkou."

Já směřuji možná k jiné otázce. Zachytila jsem, že snad uvažujete o tom, že byste pak nabídli svůj server Grouponu...

"Určitě ten původní záměr, se kterým do toho Tomáš Čupr šel, byl takový. Nicméně situace se změnila. Český trh je přeci jenom trošku jiný a i propojení se servery Zapakatel a Vykupto nás nasměrovalo jinak. Chceme dlouhodobě držet tento stav, takže o prodeji bych zatím nemluvila."