Velvyslanec USA Norman Eisen: Praha je magické město

Norman Eisen, foto: Martin Kutil

Mr. No. Tak se v Bílém domě ve Washingtonu říkalo poradci prezidenta Baracka Obamy pro etické otázky Normanu Eisenovi. Tento právník, který má rodinné kořeny z bývalého Československa, je už tři měsíce velvyslancem Spojených států v Praze. Tento pátek poskytl rozsáhlý rozhovor Českému rozhlasu. Vysvětlil v něm například, proč se vlastně celý život tak zajímá o boj proti korupci:

Norman Eisen,  foto: Martin Kutil
"Kvůli své rodinné historii. Moje matka byla Čechoslovačka, která přežila Osvětim a v roce 1949 utekla před komunismem. Nejdřív šla do Izraele a pak do Spojených států, kde si vzala mého otce. Díky této historii jsem už od nejútlejšího dětství měl pocit, že realita 20. století velmi zaostává za morálkou. A jedním z potěšení, které mám díky tomu, že jsem v České republice, je to, že je tu tolik dalších lidí, kteří mají podobné příběhy. Takže to mi dává pocit jakési sounáležitosti s lidmi v České republice. Živě si pamatuji, kdy mne napadlo zasvětit svůj život boji proti korupci ve státní správě. Šel jsem zrovna po Massachusetts Avenue ve Washingtonu. Bylo to velmi blízko soše prezidenta Masaryka. Tehdy jsem pracoval jako právník a dělal jsem na případech, které se týkaly korupce."

Boj proti korupci a za větší etiku v jednání lobbistů se pak stal hlavní náplní Eisenovy práce pro Bílý dům. Jak ale v rozhovoru pro Český rozhlas připustil, jako velvyslanec nyní vlastně také lobbuje za zájmy Spojených států v Česku. Například pokud jde o prosazení americké společnosti Westinghouse při dostavbě Jaderné elektrárny Temelín.

Norman Eisen,  foto: Martin Kutil
"Myslím si, že zůstává faktem, že budeme potřebovat určitou směsici obnovitelných zdrojů energie, abychom mohli prosperovat v 21. století. A jaderná energie musí být součástí té směsice. Každá země se musí rozhodnout, jaké ponaučení si vezme z toho, co se stalo v Japonsku. Mně dodalo hodně odvahy české politické vedení i čeští experti, od premiéra Petra Nečase až po Danu Drábovou. Ta mluvila o tom, jak je důležité pokračovat v produkci jaderné energie. A Westinghouse myslím zůstává dobrým partnerem."

Podobně jako za Westinghouse se Norman Eisen snaží v Česku bojovat za zájmy hollywoodským filmařů, kteří si už mnohokrát Prahu vybrali pro natáčení svých filmů. Sám se přitom v Hollywoodu narodil:

"Bylo pro mne naprosto úžasné přijít do města, které je oblíbenou filmovou destinací. A část mého úkolu jako velvyslance je zvát americké byznysmeny do Prahy, aby posílili ekonomické vazby mezi našimi zeměmi a abych sháněl pracovní příležitosti v České republice. Takže mým úkolem je přilákat do Prahy co nejvíce hollywoodských filmařů. Příští týden přijede vedení Studia Sony. Já je budu provázet po Praze a budu jim ukazovat, že to je skvělé místo k filmování. I´m trying to bring Hollywood to Prague."

Norman Eisen,  foto: Martin Kutil
Norman Eisen se tedy snaží přivést Hollywood do Prahy. Co jestli mu ale po roce života v Praze řekne vlastní žena, že už má Prahy dost a chce se vrátit, zeptal se amerického velvyslance Český rozhlas:

"V tom případě bych využil svých diplomatických schopností v této situaci. Zeptal bych se, co jí vadí, a pokusil bych se řešit ty situace, které jí vadí. Já se spíš obávám pravého opaku, že se jí po dvou letech nebude chtít domů. Protože Češi jsou naprosto skvělí, žijeme tady v krásném domě a Praha je magické město. Je to pohádkové město. Já vím, že Američané si Prahu rádi idealizují, zatímco lidé, kteří tu žijí celý život, ji vidí realističtěji. Ale pro mne není krásnější místo na světě, nežli zlatá Praha."

Norman Eisen přiznal, že českých slov ještě mnoho neumí. Dost ale na to, aby se s posluchači rozhlasu česky rozloučil:

"Děkuji vám mockrát. Nashledanou."