Washington i Praha obsazují své ambasády

Norman Eisen

Transatlantická vazba je nosným pilířem české zahraniční politiky. Diplomatické vztahy mezi USA a Českou republikou však už delší dobu postrádají obvyklé články řetězu. Spojené státy nemají svého velvyslance v Praze, v USA chybí český diplomat. Obojí by se mělo v nejbližší době změnit. V Praze se amerického úřadu ujme Norman Eisen, volba českého zastupitele už je také na spadnutí...

Prezident USA Barack Obama,  foto: ČTK
Norman Eisen se nové funkce v Praze ujme na konci ledna. Jeho předchůdce republikán Richard Graber opustil Prahu před dvěma lety, když se ve Washingtonu vyměnila administrativa. Volbu Eisena naznačil prezident Barack Obama v dubnu roku 2010, když navštívil Prahu, ale pajk se celý proces zabrzdil v americkém senátu, který Eisena nepotvrdil. Nyní Obama využil možnost jmenovat velvyslance bez souhlasu Senátu, stejně jako velvyslance Sýrie, Turecka a Ázerbajdžánu.

Eisen má české kořeny. Jeho matka Frieda se v roce 1923 narodila v Praze, za války prošla jako židovka koncentračním táborem v Osvětimi a po válce se odstěhovala do USA, kde se seznámila se svým budoucím manželem.

Norman Eisen
"Moje matka přežila holocaust a Amerika mým rodičům nabídla ochranu. Proto vnímám práva a svobody, kterých požíváme jako Američané, jako něco velmi, velmi cenného."

řekl budoucí velvyslanec Norman Eisen americké rozhlasové stanici NPR. Eisen se hlásí k židovskému vyznání a pobyt v Praze vnímá jako uzavírající se kruh historických souvislostí.

"Rezidence amerického velvyslance je v budově, která byla během druhé světové války sídlem nejvyšších nacistických pohlavárů. Sem se budeme moct nastěhovat, pověsíme nad dveře mezuzu a budeme vařit košer."

Budova velvyslanectví USA v Praze
Eisen podle židovského zvyku hodlá rozmístit na rámy dveří na zastupitelském úřadě schránky obsahující svitky pergamenu s úryvky z tóry, takzvanou mezuzu. Eisen dosud pracoval jako Obamův poradce pro etiku. Ve své funkci proslul neústupností i přísností. Při práci mu pomáhalo blízké přátelství se současným americkým prezidentem.

Český ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg ujistil veřejnost, že opožděné jmenování amerického velvyslance není projevem narušených česko-amerických vztahů.

Karel Schwarzenberg
"Každý ví, že se to nezadrhlo kvůli americko-českým vztahům, nýbrž to byla čistě vnitroamerická záležitost. Já jsem šťastný, že to teď rozsekl prezident Obama. Ostatně jsme v tom nebyli sami, při té příležitosti jmenoval nového velvyslance do Turecka, který se tam taky zadrhl, a Turecko je pro Spojené státy veledůležité. Taky do Sýrie a Ázerbajdžánu, takže jsme v tom nebyli jediní."

Proč ale potom nemá půl roku Česká republika svého velvyslance ve Washingtonu? Schwarzenberg otevřeně přiznal, že to souvisí s průtahy na americké straně.

Petr Gandalovič
"Když u nás Spojené státy neměly velvyslance dva roky, tak jsem neviděl důvodu, proč my bychom měli pospíchat. Já v zahraniční politice zastávám skromné stanovisko, že ty jsi pán - já jsem pán, a tudíž když ty ke mně nepošleš velvyslance, tak já se taky nebudu zvlášť snažit. Ale teď když velvyslanec přijel, tak už ve velmi brzké době předložím jméno ve vládě, potom jak známo to musí být předloženo ke schválení prezidentu republiky a potom můžu uveřejnit jméno."

Podle spekulací médií se velvyslancem stane někdejší český konzul v USA Petr Gandalovič. Ministr zahraničí informaci odmítl potvrdit, nicméně připustil, že Gandalovič je žhavým kandidátem.