Výpočet důchodu nově

Foto: Pierre Amerlynck / Stock.XCHNG
0:00
/
0:00

Někteří lidé v Česku, kteří se v posledním čtvrtletí letošního roku chystají odejít do důchodu, začínají být lehce nervózní. Rádi by totiž věděli, s jakými penězi mohou počítat do budoucna, ale nikdo jim není schopen dát uspokojivou odpověď. Co je pak zvlášť znepokojivé, nepochodí ani u České správy sociálního zabezpečení, která výpočet důchodů provádí.

Mohlo by se zdát, že jediným "viníkem" je v tomto případě Ústavní soud, který loni v polovině dubna rozhodl o změně způsobu výpočtu starobní penze. Dal však exekutivě čas na přípravu změny příslušné zákonné normy a stanovil, že nový výpočet starobního důchodu bude prováděn od konce září letošního roku. Ústavní soudce vedla ke zmíněnému rozhodnutí skutečnost, že současně nastavený výpočet starobní penze je v Česku nejvíce rovnostářský v Evropě. Občané s podprůměrnými příjmy mají penzi ve výši 90 procent mzdy dosahované před odchodem do důchodu, zatímco lidé s nadprůměrnými platy pouze 30 procent jejich původní výše. Na to si u Ústavního soudu stěžoval penzista, kterému bylo z vysoce nadprůměrného platu vyměřeno pouze 19 procent důchodu.

Nová zákonná norma ještě není na světě, a tak důchodoví čekatelé začínají být netrpěliví:

"Mít před sebou nejisté peníze je pro nás strašná věc. Ať se obrátíte na kteroukoliv organizaci, tak nejsou schopni vám říct, podle čeho, podle jakých kritérií se bude vypočítávat,"říká jedna z budoucích důchodkyň.

Dosud lidé byli zvyklí, že se ve všech otázkách týkajících se důchodů obraceli na Českou správu sociálního zabezpečení. Jak ale České televizi řekl její mluvčí Pavel Gejdoš, tentokrát je i ona bezradná a nedovede dát tazatelům relevantní odpověď:

"Jsou to určitě denně desítky dotazů, ale bohužel je nemůžeme zatím informovat nijak jinak než že jim řekneme současnou výměru důchodu, jaká je."

A ta pochopitelně nemusí, a také zřejmě nebude po 30. září odpovídat realitě. Není tedy divu, že jsou nastávající důchodci podle Pavla Gejdoše mnohdy velmi podráždění:

"Lidé někdy podráždění jsou, ale většinou si uvědomují, že my, jako prováděcí orgán státu, jsme v tom opravdu nevinně."

Že by Ústavní soud špatně odhadl dobu nutnou pro přípravu novely příslušného zákona? Nebo snad někdo někde zaspal? Vladimír Voříšek, odborný pracovník oddělení důchodového pojištění ministerstva práce a sociálních věcí, přiznává, že předloha zatím neopustila zdi ministerstva:

Foto: Pierre Amerlynck,  Stock.XCHNG
"Ten návrh je zatím ještě v této naší budově, ale v nejbližších dnech by měl být předložen do vlády."

Schvalovací proces tedy zatím nezačal. Když zvážíme, že zákonodárci se zřejmě budou chtít k této předloze vyjádřit, případně vznést pozměňovací návrhy, tak to může chvíli trvat. Pak je na řadě Senát a prezident republiky. No, snad to zákonodárci stihnou do konce září, doufají asi budoucí důchodci. A když ne?

"Nastalo by to, že by všechny důchody byly po 29. září vyměřovány pouze v nejnižší míře, což pro ilustraci znamená u starobního důchodu například pouze 3 tisíce korun," konstatoval pro Českou televizi Vladimír Voříšek z ministerstva práce a sociálních věcí.

Myslím, že většina budoucích důchodců bude nyní zákonodárcům sportovně fandit.