Vyšla reprezentativní monografie Josefa Gočára

První velká komplexní monografie představuje s úplnosti dílo architekta Josefa Gočára. Knihu o 440 stranách a s 535 obrázky a fotografiemi vydalo nakladatelství Titanic a uvedlo ji na trh v kubistickém Domě u černé matky boží v Praze. Nejen zájemcům o architekturu teď nabídnu podrobnější informace o knize i Gočárovu dílu.

Josef Gočár se narodil v roce 1880 a zemřel krátce po konci druhé světové války, takže unikl hrozbám komunistického režimu. Jeho tvorba prošla složitým vývojem od secese, přes modernu, kubismus, národní dekorativismus až po avantgardní styly. "V každé éře zanechal Gočár velmi výrazné stopy a několik staveb se stalo přímo ikonami jednotlivých stylů," uvedl historik Zdeněk Lukeš.

"Proč byl ten Gočár tak úžasný? Jako umělec se dokázal velmi rychle přizpůsobovat těm rychle se vyvíjejícím stylům. On to třeba vymyslel Pavel Janák, ale ještě než to stačil dovymyslet, tak Gočár postavil nějakou klíčovou stavbu v tom stylu. Černou matku boží, kde předělal předchozí modernistické plány. Z období předchozí moderny Wenkeův dům, který předběhl vývoj o dvacet let. Z období Art deca Legiobanka, zase asi nejkrásnější stavba v tomhle stylu."

Zdeněk Lukeš připravil koncepci knihy a ve spolupráci s Pavlem Panochem napsal stěžejní stať věnovanou Gočárově architektuře. Zdeněk Lukeš tvrdí, že Gočár byl vyjímečný i šíří svého záběru:

Vybavení Bauerovy vily v Libodřicích
"Dokázal jako první respektovat průčelí domu, který měl být zbourán, tady v Hybernské Anglobanka. On ten dům zachránil a novou budovu posunul do druhého plánu. Byl to i vynikající pedagog, který na akademii vychoval takovou plejádu skvělých architektů, že jsme neodolali abychom je nepředstavili taky v té knížce."

Publikace se proto zabývá mj i interiérovou a nábytkovou tvorbou Josefa Gočára. Spoluautorka knihy Daniela Karasová připomíná, že na rozdíl od architektury byl moderní nábytek v Gočárově době výhradně věcí intelektuálních movitých vrstev.

"Byli to prostě pražští intelektuálové, lidi, kteří měli odvahu nechat si interiér zařídit kritizovaným kubistickým nábytkem..."

Zájemce najde v knize Josef Gočár i kapitolu věnovanou vztahům Gočára s kulturní veřejností jeho doby, vzpomínky na Gočára, soupisy jeho žáků, a samozřejmě také seznamy jeho děl. Tolik textová část. V knize jsou také zhrnuty unikátní archivní fotografie a nově pořízené snímky. Za Gočára mluví jeho dílo. Zanechal po sobě jediný text a tím byl projev k úmrtí T.G.Masaryka, který přednesl v Mánesu v roce 1937.

"Nikdy perem nevládl, pokud něco napsal, tak jenom průvodní zprávy ke svým projektům. Jinak nezanechal žádný text, žádnou teoretickou stať."

Náročnou knižní edici plně financoval český mecenáš a stavitel Michalis Dzikos.