Železnobrodská Sklářská škola na výstavě "100% sklo"

100_procent_sklo.jpg

Za devadesát let existence vychovala Sklářská škola v Železném Brodě dva tisíce absolventů a jsou mezi nimi taková ve světě slavná jména, jako Ján Zoričák z Francie, Vladimíra Klumparová z USA nebo Blanka Matragi z Libanonu. Nebo také světoznámí čeští skláři Jan Libenský a z mladší generace Rony Plesl. Škola představuje výsledky své práce unikátní výstavou v pražském Uměleckoprůmyslovém muzeu. Na návštěvu do expozice nás zve Vilém Faltýnek.

Projdete závěsem ze skleněných korálků a jste uprostřed expozice plné skla. Prostřednictvím absolvenstkých prací svých studentů představuje železnobrodská škola to nejlepší ze svého přínosu českému sklu. Kurátor výstavy Milan Hlaveš zdůrazňuje, že výstava je velmi pestrá:

"Ty předměty jsou zpracovány různorodými technologiemi, jsou zpracovány v různých dobách, ale hlavně jsou vytvořeny mnoha uměleckými individualitami."

Sklo je využito jako způsob abstraktního vyjádření, jako užitkový materiál i jako prostředek konkrétního vyjádření. Hlaveš sám jako abolvent této sklářské školy oceňuje tvorbu skleněných figurek:

"Ze skla se dá udělat jak vážné dílo, tak i groteska. Ta škála možností je doopravdy hrozně široká."

Milan Hlaveš je jedním ze spoluautorů expozice. Vybíral z nejrůznějších fondů od vzniku školy v roce 1920.

"My jsme výstavu společně s druhým kurátorem panem Langhamerem sestavovali z muzejních sbírek a ze sbírek Sklářské školy v Železném Brodě. Je velká výhoda, že z počátků školy, tím myslím prvních 30 let, je těch věcí zachováno v různých muzeích doopravdy hodně."

Kurátor výstavy Milan Hlaveš,  foto: ČTK
Sklářská škola Železný Brod reprezentuje svojí tvorbou jak sklářské řemeslo a techniky zpracování skla, tak umělecké zacházení s tímto materiálem. Tradice českého skla je podle Hlaveše úzce spojená i se systémem výchovy sklářů u nás, který se cizeluje dlouhá desetiletí.

Podle ředitelky Sklářské školy Zdeňky Laštovičkové je situace odborných škol v Libereckém kraji složitá. Je jich tu pět, všech pět škol patří k provozně náročným a současně Liberecký kraj je nejmenší v republice. Situaci školy proto komplikuje fakt, že už ji neprovozuje ministrerstvo školství, jak tomu bývalo dříve, ale kraj.

"Souvisí to samozřejmě s preferencemi, které kraj těm svým školám dává,"

říká Laštovičková. A ty se mění od voleb k volbám. Škola se ale nevzdává a modernizuje své učební programy, aby neztrácela atraktivitu pro nejmladší generaci:

Zdeňka Laštovičková
"Myslím, že se nám daří inovovat ty učební programy tak, aby byly přitažlivé pro mladé studenty. letos se nám podařilo ještě otevřít průmyslový design, kde budeme dělat drobnější užitkové předměty."

K výstavě vychází kniha nazvaná stejně jako výstava "100% sklo". Kromě fotografií sklářských prací obsahuje i průvodní studii a seznam absolventů, včetně těch zahraničních z let 1992-2010.