Před 190 lety se narodil zakladatel světové sklářské firmy Ludwig Moser

Sada 'Splendid' od firmy Moser na svatební tabuli dánského korunního prince Frederika a Mary Elizabeth Donaldson (2004)

Ludwig Löwi Moser patřil mezi dvorní dodavatele Františka Josef I., perského šáha i anglického krále Eduarda VII.

Ludwig Moser | Foto: Moser

Zakladatel značky Moser byl nejen zručný rytec, ale také šikovný podnikatel. První prodejnu měl už ve čtyřiadvaceti letech. Postupem času se specializoval na luxusní, broušené a ryté dekorativní sklo. Vstupenkou do „první ligy“ se stala účast na světové výstavě ve Vídni, kde Moserovo sklo okouzlilo i císařský dvůr a František Josef I. mu udělil titul c. k. dvorního dodavatele.

Moser na to konto založil pobočky v New Yorku, Londýně, Petrohradě a Paříži. V roce 1892 vybudoval vlastní sklárnu ve Dvorech na okraji Karlových Varů, a zaměstnal ty nejlepší skláře.

Nápojový set Splendid obdivoval celý svět,  když jej v roce 1947 prezident Československé republiky,  Edvard Beneš,  věnoval jako svatební dar anglické princezně a budoucí královně Alžbětě II.  | Foto: Moser

V roce 1901 jmenoval Mosera dvorním dodavatelem perský šáh Musaffereddin, poté anglický král Edward VII. a následně se Moserovy sklenky objevily i na královských zámcích v Norsku, Bulharsku nebo Španělsku.

Kolekce Splendid | Foto: Moser

Příčinou Moserova triumfu byl především leptaný zlacený dekor, tzv. oroplastika. Novinkou bylo využívání jedinečných barev a křišťálu výhradně bez příměsi olova. Takový křišťál vynikal leskem, jiskřivostí a zejména tvrdostí, která umožnovala detailní broušení.

Podnikání na sklonku života rozdělil mezi syny.  Během působení syna Lea se změnil design. Vznikly dekorační techniky, které jsou dodnes typické pro produkci firmy Moser.

klíčová slova:
spustit audio

Související