Sklárny Moser. Z jejich křišťálu prý i voda chutná lépe

Křišťál Moser nechybí na královských svatbách, zdobí slavnostní tabule při setkáních vrcholných politiků. Historie firmy Moser se začala psát už v roce 1857.

Ludwig Moser | Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

U zrodu stál Ludwig Löwi Moser. Zručný rytec, ale také šikovný podnikatel. Počáteční hledání práce nebylo jednoduché. Pracoval v Sasku a Berlíně, kde byl zájem o jeho rytiny s loveckými motivy. Rozhodl se osamostatnit, vrátil se do Karlových Varů a od rytce Mattoniho si pronajal malý krámek.

Sklárny Moser | Zdroj:  Moser

Později vybudoval vlastní huť a během deseti let se zařadil mezi nejlepší výrobce skla v Rakousku - Uhersku. Měl zastoupení v Londýně, Paříži, New Yorku a Petrohradu.

Rytci ovládají prastarou techniku na světové úrovni

Milan Hlaveš | Foto: archiv Milana Hlaveše,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0 DEED

Značka Moser si i dnes zachovává svoji tradici, připomněl Milan Hlaveš, kunshistorik a odborník na soudobé sklářství.

"Značka Moser patří k tomu nejcennějšímu, co u nás ve světě sklářství máme. Staví na své minulosti, kterou neustále obohacuje o nové designové produkty, ale stále vyrábí i řadu produktů, které firma vyvinula před sto a více lety. Moser je specifický především tím, že je to sklárna, která produkuje luxusní zboží. Je to jednak malosériová výroba toho nejluxusnějšího, co u nás ve sklárnách vzniká a zároveň také výroba unikátů. To se týká třeba rytého skla. Moser je významný tím, že používá tuto prastarou techniku a její rytci tuhle techniku ovládají na světové úrovni."

Kolekce Splendid | Foto: Moser

Ludwig Moser, byl vizionářem a umělcem, který čirý křišťál obohatil o exkluzivní dekory a unikátní barevnost. A hlavně člověkem, který dokázal spojit nejlepší mistry sklářského oboru, aby společně stvořili zatím nevídaná díla. Například kolekce Splendid se ve sklárně vyrábí víc než 110 let.

Začínal v době, kdy si lidé pořizovali tyto unikátní věci do skleníků. O reprezentativní soupravy měli zájem politici i přední panovníci. Perským šáhem mu byl propůjčen Řád slunce a lva a titul dvorního dodavatele. Stejný titul měl i od anglického krále a rakouského císaře.

Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Manažeři v 90. letech pátrali po potomcích rodiny

Antonín Vlk | Foto:  ČT24

Díky výhradně ruční práci sklářských mistrů je každá moserovská číše, váza nebo jiný výrobek skutečným originálem. Říká se, že z křišťálu Moser i voda chutná lépe.

V dobách největšího rozkvětu dosáhla roční produkce 600 tisíc kilogramů skla. Moser byl váženým občanem Karlových Varů, kde vybudoval synagogu. Před válkou rodina odešla, připomněl bývalý ředitel sklárny Moser Antonín Vlk.

"My jsme do devadesátých let neměli ani fotografii zakladatele. Proto jsme pátrali po potomcích rodiny Moserů, po případných restitučních nárocích a dostali jsme se až k vnučkám zakladatele do Spojených států. Až tehdy jsme získali řadu fotografií zakladatele továrny i originální obrazy členů rodiny."

Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Jak připomněl Antonín Vlk, po roce 1913 vystřídal ve vedení firmy Ludwiga Mosera jeho syn Leo, který byl nadaný umělecky i obchodně.

"Stál u zrodu barevných sklovin, nových technik plochého broušení. Ve 20 letech firma výrazně expandovala. Zakoupila sklárny ve Vimperku. Ve 20. letech měla továrna přes 1000 zaměstnanců, což byl mamutí podnik. Potom přišla hospodářská krize, a z továrny se stala akciová společnost. Rodina byla židovského původu a to spolu s krizí způsobilo, že se na počátku 30. let vzdala majetkových práv v továrně. Odprodali akciové podíly a majetky a odešli všichni do zahraničí - do Francie, jižní a severní Ameriky. Podnikání v oblasti sklářství rodina kompletně opustila."

Paleta barev vychází z barevnosti polodrahokamů

Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

Moserovské sklo má velmi specifické vlastnosti, především proto, že neobsahuje změkčující přísadu olova. Díky svému složení je také tvrdší, takže se do něj dají rýt i ty nejjemnější rytiny. Navíc krásně zní.

Sklárna Moser je známá také svou prací s barvami. Jedinečná paleta vychází z barevnosti vybraných polodrahokamů. Také malování na sklo patří již od samotného vzniku sklárny k jejím královským technikám. Zdobí se i zlatem a platinou. Rytí a zdobení skla vyžaduje pozoruhodný talent, například rytec Tomáš Lesser loni zíkal titul rytíře francouzského Řádu umění a literatury.

Foto: Naďa Krásná,  Český rozhlas

Teplota u pece je až 80 stupňů Celsia

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Sklárna vždy spolupracovala s předními skláři a výtvarníky. Například Vlastimil Svoboda má patent na zatavování porcelánových figurek do skla. Jak zavzpomínal před 40 lety v rozhovoru pro Československý rozhlas, skláři byli v rodině vyučení všichni a neuměl si představit, že by dělal něco jiného.

Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

"Sklářská práce je rozhodně namáhavá. Když jsou venku vedra, tak v prostoru u pece je někdy až 80 stupňů Celsia. A pracovní teplota sklářské pece, kde je v pánvích sklo, je 1200 stupňů Celsia. Někdo si myslí, že je třeba na foukání velká síla, že sklář musí mít zdravé plíce a silný fuk. Ale když se dělají malé výrobky, tak musí udržovat dech tak citlivě, aby se ten výrobek nezafoukl. Ale jestliže se vyrábí velké kusy, které jsou objemné a prostorné, tak tam už je potřeba silného dechu větší. Někdy se fouká tak, až se z toho motá až hlava."

Foto: Ondřej Tomšů,  Radio Prague International

V muzeu firmy najdou návštěvníci například pohár vyrobený pro anglickou královnu, bohatě broušený kalich s leptaným a zlaceným okrajem, nebo soubor Marie Terezie zdobený stylovou barokní rytinou. Naproti tomu soubor Mozart je velmi jednoduchý, hladký kalich zdobený rytým perlovým okrajem, což vyžaduje naprosto čistou sklovinu.

klíčová slova:

Související