Klasické telegramy v Česku končí, pošta je ruší kvůli malému zájmu

Potvrzení o podání telegramu z roku 1879

Už jen dva dny mohou lidé na poště podat telegram. Česká pošta totiž k 1. dubnu tuto službu ruší. Stane se tak po sto šedesáti letech. První telegramy mohli lidé na poštách v Praze, Brně, Olomouci nebo Bohumíně poslat v r. 1850. Už koncem 19. století to byly téměř dva miliony telegramů ročně. V posledních letech ale zájem o jejich zasílání prudce klesá. Potvrzuje to i tisková mluvčí České pošty Martina Selicharová:

"V době elektronické komunikace tato služba ztrácí smysl. Lidé ji samozřejmě daleko méně využívají. Jedná se o službu, kterou poskytujeme pro Telefóniku O2. Telefónica nám vypověděla smlouvu, tudíž jsme se společně usnesli, že telegramy budou končit 1. dubna. To znamená, že lidé budou moci poslat poslední telegram ve středu 31. března."

Můžeme se ještě trošku vrátit k historii telegramů? Kdy vlastně byla jejich největší éra?

Potvrzení o podání telegramu z roku 1879
"Největší éra byla v 80. a 90. letech minulého století. To se posílaly opravdu miliony telegramů."

Jak je to teď? Znáte čísla, kolik telegramů se poslalo v posledních letech?

"Telegramů se například v roce 2000 poslalo přes sto dvacet tisíc za rok. V roce 2009 už to bylo jen 22 tisíc."

Zřejmě je tedy hodně nahradily SMS a mail. Je něco, co z pohledu České pošty může do budoucna telegramy nahradit?

"Telegramy může nahradit naše služba, která se jmenuje dopis online. Jedná se o možnost, kdy z počítače vyplníte formulář, ten odešlete na poštu, tam to vytisknou, zabalí a odešlou. Tato služba stojí průměrně 20 korun a doručení je do druhého dne."

Pokud bychom se ještě vrátili i k cenám za telegramy v minulosti, kolik vlastně stál průměrný telegram v posledních letech?

"Cena telegramu se odvíjí podle textu, ale za pouhé podání telegramu občan zaplatil 75 korun. Za každé slovo do deseti znaků zaplatil 5 korun, minimálně ale stálo poslání telegramu 125 korun."

To už je poměrně značná částka zvlášť řekněme pro seniory, kteří ještě byli zvyklí posílat telegramy a zřejmě se ještě nenaučili dobře pracovat s mailem a s mobilem. Ovšem nabízí se otázka: budou tito lidé schopni využívat vaši novou službu, to znamená dopisy online? To totiž vyžaduje určitou počítačovou gramotnost...

"Samozřejmě, ale vzhledem k tomu, že telegramy byly doručovány do druhého dne, to znamená jako obyčejné listovní zásilky, tak lidé mají možnost poslat jak obyčejnou listovní zásilku za 10 korun, tak doporučený dopis."

Máte představu, kolik takových online dopisů by se mohlo posílat? A posílají se vůbec od doby zavedení této služby?

"Tato služba byla zavedena v červnu loňského roku a v roce 2009 se poslalo přes sedm tisíc dopisů."

Čili počítáte s tím, že tato služba bude narůstat?

"Počítáme s tím."

Telegramy bude podle sdělení společnosti Telefónica O2 nadále možné podávat telefonicky. Tuto službu měsíčně využívá zhruba 1500 lidí.