Hrad připravil výstavu k 160. výročí narození TGM

Foto: ČTK

Jídelní servis, soukromý nábytek, ale i účet za nový automobil Praga. A také řadu fotografií a dopisů prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka ukazuje nová výstava, která byla toto úterý otevřena v Rožmberském paláci na Pražském hradě. Ke 160. výročí Masarykova narození ji tu uspořádala Kancelář prezidenta republiky. Více už Milena Štráfeldová

Václav Klaus na zahájení výstavy,  foto: autorka
"Uspořádali jsme výstavu, která se pokouší ukázat život prezidenta Masaryka přímo zde, na Pražském hradě, a to s výjimkou několika jednotlivostí výlučně na bázi našich vlastních hradních archivů a depozitářů,"

uvedl při vernisáži současný prezident Václav Klaus. Připomněl, že TGM se na Hrad nastěhoval ihned po svém návratu z exilu před Vánocemi r. 1918. Zprvu zde měl jen provizorní byt, později ale s rodinou obýval prostory, které dnes slouží mimo jiné i jako Klausova pracovna. Z původního zařízení se dochovala řada artefaktů, které se nyní průběžně restaurují a vracejí na své místo. Na současné výstavě je tak k vidění například kolekce židlí podle návrhu Josipa Plečnika. Václav Klaus také prozradil, že s myšlenkou uspořádat výstavu o všedním životě TGM na Hradě přišla jeho manželka Livie:

Václav Klaus s manželkou Livií na zahájení výstavy,  foto: autorka

"Mne vždycky zajímalo a zajímá vidět nejenom ty velké věci, slavnostní věci, oficiální věci, ale vidět i normální život. Takže se těším, že mi to něco řekne o Masarykovi a jeho bytí tady na Hradě,"

řekla první dáma při prohlídce výstavy. Masarykův život tu dokumentují dobové fotografie, nákresy, modely i ukázky vnitřního zařízení, ale i rodinné účty nebo zdravotní průkaz jeho koně. Několik exponátů zapůjčili i dosud žijící potomci TGM. Podle spisovatele a scénáristy Zdeňka Mahlera je tak i 160 let po Masarykově narození stále co objevovat:

Václav Klaus  (vlevo) a spisovatel Zdeněk Mahler,  foto: ČTK
"I když, upřímně řečeno, my jsme teď ten hradní archiv zpracovávali, protože souběžně s touto výstavou na Hradě už se dokončuje výstava Masaryk a my, která půjde na všechny naše ambasády po světě. Takže nejen my, ale svět se ještě mnoho dozví! Konkrétně: ještě než Masaryk byl zvolen prezidentem Československé republiky, tak v létě 1918 ve Washingtonu a pak ve Filadelfii byl zvolen prvním prezidentem Evropské unie. To nevědí ani v Bruselu."

Výstava Všední i sváteční život TGM na Hradě ale není jediná akce, která tu 160. výročí narození TGM připomene. Během víkendu budou otevřeny i jinak nepřístupné prostory jako Masarykova knihovna. Pietní akt proběhne tradičně i v Lánech.