Magnesia Litera nadbíhá čtivým knížkám

Anna Geislerová

Největší literární soutěž v Česku se od letošního ročníku mění. Pořádající společnost změnila stanovy tak, aby mohly vítězit knihy bližší široké čtenářské obci. Tedy knihy české a méně náročné. Bude méně soutěžních kategorií, zato v některých kategoriích více nominací.

Překlad z rumunštiny Simion Výtažník nebo fotografická kniha Jana Reicha Bohemia, takové výjimečné publikace by se do budoucna Knihou roku stávat neměly. A poezie a dětské knihy jen v menší míře. Magnesia Litera by příště měla mířit naopak do oblasti české beletrie a to zejména prózy. Postará se o to změna statutu.

"Právě ta exkluzivita vadila převažujícímu počtu členů občanského sdružení. Byla tam snaha, aby se v soutěži objevovaly spíše knihy, které mají potenciál ne snad bestsellerový, ale větších prodejů, než je těch 1400 v případě Rukopisu Bohumily Grögerové,"

říká Pavel Mandys z výboru sdružení Litera. Dále upřednostňovat se bude próza, která je mezi čtenáři nejoblíbenější. Podle nových pravidel o ní bude víc slyšet a bude mít i větší šanci získat hlavní cenu kniha roku:

"Tam jsme zvýšili počet nominovaných ze tří na šest. Inspirovaly nás k tomu americké Oscary, které také zvýšily nominace v hlavní kategorii z pěti na deset. Čímž vlastně próza získá větší šanci, aby zvítězila v kategorii kniha roku, která se vybírá napříč žánry a kategoriemi. Zatímco poezie, kniha pro děti, nebo literatura faktu budou mít pouze tři nominace, tak próza bude mít šest a hlasující budou mít větší výběr a budou mít i větší možnost prosadit jako hlavního vítěze prózu."

Podle Mandyse se tím náročnější literatura neodsouvá na okraj zájmu:

"Neodsouváme ji na okraj, odsouváme ji do kategorií, které jsou tam pro ni připraveny, tedy poezie, nakladatelský čin a podobně."

Podle statistik má nominování i úspěch v soutěži Magnesia Litera zřetelný komerční dopad. Například zájem o knihu Rukopis stoupl z 245 prodaných výtisků před vyhlášením ceny na 1355 po vyhlášení.

Literární historik Vladimír Karfík je členem sdružení Litera. Připouští, že vyloučení některých kategorií ze soutěže o knihu roku má i svá negativa:

Anna Geislerová
"Moje pochybnost je jediná, že když se z ocenění knihy roku vyloučí překladová literatura, tak je to pro českou literaturu ztráta. Já považuji překladovou literaturu za součást literatury národní, to vyplývá z tradice od 19. století."

Slavnostní ceremoniál vyhlášení vítězů soutěže proběhne 18. dubna ve Stavovském divadle, moderovat ho bude stejně jako vloni herečka Anna Geislerová. V 7 kategoriích bylo letos nominováno 285 titulů. Nejpočetněji byla obeslána kategorie literatury faktu, celkem 70 knihami. Byly do ní totiž sloučeny dřívějsí kategorie naučná literatura a publicistika. O nadžánrových kategoriích jako například objev roku nebo kniha roku bude letos poprvé rozhodovat 300 členný sbor hodnotitelů z široké literární komunity.