Exministr naznačuje korupční jednání vlády, premiér žádá omluvu

Martin Bursík, foto: ČTK

Vláda podlehla tlaku uhelných společností: tak zní obvinění z úst poslance zelených a bývalého ministra životního prostředí Martina Bursíka. Premiér Jan Fischer žádá za tato slova veřejnou omluvu. Zdá se však, že se jí jen tak lehce nedočká.

Martin Bursík,  foto: ČTK
Spor začal v úterý ve sněmovně otázkami Martina Bursíka:

"Proč premiér souhlasil s tím, že ministrem, který navrhne stažení vládního návrhu zákona, bude ministr průmyslu, když podle kompetenčního zákona toto gesčně přísluší ministerstvu životního prostředí, a to také bylo předkladatelem vládního návrhu zákona? Za druhé – proč vyhověl premiér dopisu ministra průmyslu a obchodu, kterým jej požádal, aby neorganizoval připomínkové řízení, čímž efektivně oba společně obešli ministerstvo životního prostředí?"

Poslanec pak ještě přiostřil: "Vláda podlehla, ať již vědomě nebo nevědomě, to mně nepřísluší hodnotit, lobbyistickému tlaku uhelných společností a vydala negativní stanovisko k zákonu, jehož cílem není nic jiného, nežli napravit díru ve stávajícím zákoně, zajistit vymahatelnost práva, což by vláda měla zajišťovat. A zdůvodnění vlády je prostě skandální podlehnutí lobbyismu a naznačuje korupční jednání vlády, pane premiére!"

Novela horního zákona by – zjednodušeně řečeno – měla omezit postavení těžebních společností a posílit roli státu. Dlouho připravovaný návrh se vláda loni rozhodla vzít zpět a když se v reakci na to zrodil téměř totožný poslanecký návrh, zaujala i k němu negativní stanovisko. Kabinet svůj postoj odůvodnil obavou, že by nová úprava nemusela být v souladu s připravovanou energetickou koncepcí.

Jan Fischer,  foto: ČTK
Premiér Jan Fischer podle svých slov neupírá Bursíkovi právo na jiný názor. Obvinění z korupce nepodložené důkazy, však odmítá jako slova za hranou slušnosti, za něž žádá veřejnou omluvu.

"Bohužel také uvedl, že nehodlá polemizovat se mnou vznesenými argumenty ohledně stanoviska jeho vlády," posteskl si poté Bursík a dodal: "Ani mně není příjemné vést tento typ polemiky s premiérem a velmi stojím o to, abychom vrátili vztahy do normálu. Ale tomu musí předcházet vysvětlení ze strany premiéra," načež Bursík veřejně položil Fischerovi pět otázek, jejichž zodpovězením podmínil svou případnou omluvu.

Premiér, stejně jako ministr průmyslu, přinejmenším do středečního brzkého odpoledne věc dále nekomentovali a odmítali pozvání do médií. Svůj názor na spor ale vyjádřil vedoucí redakce reportérů Českého rozhlasu Miroslav Motejlek, který si myslí, že Bursíkova slova by mohla mít reálný základ:

"O korupci nic nevím, nicméně vím, že vláda je skutečně pod jistým vlivem těžebních společností, zejména skupiny Czech Coal, jejíž zástupci, nebo někteří představitelé, běhají po Praze a skutečně říkají, že tuto vládu mají zlobbovanou. Já se domnívám, že na tom bude hodně pravdy, protože skutečně ten postup ministra (průmyslu a obchodu Vladimíra) Tošovského je naprosto nestandardní. Nota bene - vláda bude vládnout pouze jeden rok, takže podle mého názoru neměla mandát dělat takto zásadní krok."