Přehled tisku

Aldo Moro
0:00
/
0:00

Na přípravě únosu bývalého italského premiéra Alda Mora, který byl v roce 1978 unesen a později zavražděn teroristy ze skupiny Rudé brigády, se mohla podílet tajná služba komunistického Československa. Jak uvedly Hospodářské noviny, jednou z nejznámějších politických vražd se nyní zabývají i čeští vyšetřovatelé.

Aldo Moro
Na přípravě únosu bývalého italského premiéra Alda Mora, který byl v roce 1978 unesen a později zavražděn teroristy ze skupiny Rudé brigády, se mohla podílet tajná služba komunistického Československa. Jak uvedly Hospodářské noviny, jednou z nejznámějších politických vražd se nyní zabývají i čeští vyšetřovatelé. Na možné československé zapojení již dříve upozornil italský tisk. "Prověřujeme verzi, že členové Rudých brigád byli cvičeni v tajném středisku u Karlových Varů,"řekla Eva Michálková z Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Pozadí vraždy Alda Mora není dosud uspokojivě objasněno. Podle rozšířeného názoru by totiž Rudé brigády nezvládly bez cizí pomoci provést únos, při kterém zastřelily hned pět Morových strážců. Odborník ve službách amerického Kongresu Vittofranco Pisano dokonce spekuloval, že Alda Mora věznili na československé ambasádě. Jak uvedla Eva Michálková, v sedmdesátých letech se v Československu pohybovala řada významných členů Rudých brigád.


Jiří Paroubek
Nebudeme šetřit, naopak budeme ještě více utrácet a to vše zaplatí na vyšších daních bohatí a podnikatelé. Tak vypadá originální recept předsedy ČSSD Jiřího Paroubka na cestu z hospodářské krize, píší Lidové noviny. Představil ho na Mezinárodní ekonomické konferenci sociální demokracie v Praze. Paroubek nechystá žádné úspory v povinných výdajích států, které zemi do dluhů stahují. Nepočítá ani s reformou penzí a zdravotnictví, k níž vyzývají mezinárodní instituce. Šéf Svazu průmyslu Jaroslav Míl to označil za skvělý scénář na přidušení ekonomiky a přímou cestu ke státnímu bankrotu. Paroubek chce na vyšších daních, úspornějším provozu úřadů a omezení korupce získat 35 až 45 miliard. Tím však ani zdaleka neřeší obří schodky mezi 180 a 240 miliardami, které Česku podle odhadů České národní banky a Evropské komise v příštích letech hrozí, uvádí Lidové noviny.


Ministerstvo školství počítá se snížením počtu přihlášek k přijímacím zkouškám na střední školy ze tří na dvě. K tomuto kroku vede úřad analýza, podle které v minulém roce většina žáků využila při přijímacím řízení pouze dvě přihlášky. Informují o tom Lidové noviny. Zákon umožňující podat tři přihlášky přitom platí teprve rok. Analýza ministerstva ukázala, že proti novému způsobu přijímacího řízení je 80 procent středoškolských ředitelů, ředitelé kritizovali zejména náročnější administrativní postupy. Naopak spokojeni se současným stavem jsou rodiče a samotní uchazeči o studium. Podle analýzy se jim líbí hlavně to, že mají díky většímu počtu přihlášek větší možnost se strategicky rozhodovat. Oceňují také snížení psychologické náročnosti pro žáky, kteří můžou podat větší množství přihlášek.


Foto: Danilo Rizzuti  (www.freedigitalphotos.net)
Pětice stavebních spořitelen v Česku právě v těchto dnech bilancovala své úvěrové výsledky za uplynulý rok. Navzdory velmi pesimistickým očekáváním kvůli ekonomické krizi nakonec celý trh nedopadl tak špatně. Jak uvádí Lidové noviny, meziročně poklesl zhruba o jedenáct procent. Jiné typy úvěrů na bydlení byly poznamenány více. Kupříkladu hypoteční úvěry za loňský rok dosáhly objemu zhruba 74 miliard, co znamená meziroční pokles přes 35 procent. Nejvíce úvěrů šlo do starších bytů či domů. Velké naděje ale spořitelny vkládají do letošního roku.


Ženy dbají na své zdraví víc než muži, píše Právo. Muži naopak nad svým zdravím často mávnou rukou a k lékaři jdou, až když musí, mnohdy pozdě. Potvrzuje to výzkum Ústavu zdravotnických informací a statistiky na vzorku 940 mužů a 1015 žen. Ukázal, že ženy chodí k praktickému lékaři a zubaři 1,5 krát častěji než muži a ke specialistovi dokonce 2,5 krát častěji. Pražský lékař Václav Šmatlák uvedl, že se výsledkům nediví. Rozdíl je v jeho ordinaci ještě vyšší. Také statistiky výzkumu dávají za pravdu. Muži častěji než ženy umírají na infarkty, mozkové mrtvice, ale i na různé formy rakoviny. Na preventivní prohlídky nechodí, snad jen když je donutí zaměstnavatel.


Foto: www.freedigitalphotos.net
Ministr pro lidská práva chce zasáhnout proti sledování zaměstnanců, píše Mladá fronta Dnes. Zaměstnavatelé, kteří kontrolují podřízeným e-maily, odposlouchávají jejich telefony nebo instalují na pracovišti kamery, mají nového protivníka. Je jím ministr pro lidská práva Michael Kocáb, který žádá, aby byly firmy za podobné praktiky trestány. Konkrétních případů se najde hodně. Například firma, která vyrábí elektronické součástky, propustila jednoho zaměstnance za to, že o polední pauze zapnul televizi a nahrála ho přitom kamera. Navíc ve firmách, kde sledují každý krok svých lidí, také může snadno choulostivý záznam uniknout a kolovat jako vtip nebo důkaz intimního vztahu kolegů.


Taxikáři v Praze okrádají méně, cizinci jim ale nevěří, píší Hospodářské noviny. Taxikáři se polepšili. Vyplývá to z výsledků magistrátních kontrol za uplynulý rok. Jízdu předražilo jen 1,25 procenta řidičů, což je nejnižší číslo od doby, kdy kontroly taxikářů probíhají. Zatímco ještě v roce 2002 předražilo svou jízdu 32 procent řidičů, loni nachytali figuranti jen uvedených 1,25 procent. Podle magistrátu za tím stojí nekompromisní přístup města a policie. Existuje i jiné vysvětlení. Na taxikáře přísněji dohlížejí sami majitelé firem, pro které jezdí. Konkurence je veliká a každá špatná zkušenost odláká zákazníky.