Neurolog Jiří Dvořák z Curychu je vrchním lékařem FIFA

Jiří Dvořák, foto: FIFA

Posrpnový exulant Jiří Dvořák se stal nejen jedním z nejúspěšnějších neurologů ve Švýcarsku, ale jako předseda zdravotní komise FIFA i šéflékařem světového fotbalu. Jeho činnost v oblasti neurologie a sportovní medicíny ocenila i Univerzita Karlova, kde profesor Dvořák zahájil před srpnem 1968 své studium. Rektor univerzity mu minulý pátek udělil pamětní medaili. Při té příležitosti jsem profesora Dvořáka požádala o rozhovor. Do Švýcarska emigroval uprostřed vysokoškolských studií. Jaké tedy byly jeho začátky v exilu?

"Nebylo to lehké, protože jsem se musel učit odbornou medicínu v naprosto cizí řeči, já jsem nemluvil ani slovo německy. Ale šlo to, na konci studií jsem už byl naprosto ekvivalentní švýcarským studentům."

A bylo pro vaše lékařské začátky handicapem, že jste přišel jako exulant?

"Vlastně jsem měl vždycky pozitivní zkušenosti. Kdy to hrálo trošku roli, to bylo tehdy, když se člověk dostal na skutečně špičková pracoviště. Tam musel být ještě lepší než ten švýcarský konkurent."

Vy jste se vždy specializovat na neurologii. Kde všude jste působil?

"Ta nejdůležitější místa byla samozřejmě univerzita v Curichu a v Bernu. Tam jsem se taky habilitoval a dostal jsem profesuru. Ale přes dvacet let jsem měl velice úzkou spolupráci s Yale, což je jedna z těch špičkových lékařských fakult ve Spojených státech. A dále jsem působil také na Novém Zélandu a v Austrálii."

Co vás přivedlo ke sportovní medicíně?

"Ke sportovní medicíně mne přivedla náhoda, že současný prezident FIFA pan Blatter byl můj dlouholetý pacient. A jednoho dne se mne zeptal, jestli bych své vědecké kapacity nemohl věnovat fotbalu. Na začátku jsem musel jet na dvou kolejích, později jsem se ale rozhodl změnit tu dráhu a teď téměř sto procent intelektuální kapacity věnuji sportovní medicíně a vývoji fotbalu."

Jak se podařilo v posledních letech propojit medicínu a fotbal? Jak tím pomůžete hráčům?

"Aplikujeme klinický výzkum v tom smyslu, že se zasazujeme o snížení frekvence zranění. Dali jsme FIFA argumenty jak změnit pravidla, aby těch zranění bylo míň. A dále jsme vytvořili nové preventivní programy, které se teď aplikují na celém světě."

Vy jste se tu zmínil i o programech pro děti v Africe. O jaký program se jedná?

"To je z mé perspektivy vlastně ten nejambicióznější program, který jsme vůbec začali. Ty myšlenka je velice jednoduchá. My chceme využít té neobyčejné popularity fotbalu v Africe a dětem spojit výuku se sportem. My dětem vlastně sdělíme takové jednoduché výchovné zásady, jako třeba jak si umývat správně ruce, nebo že se má pít čistá voda, jak se ochraňovat proti AIDS. Vlastně chceme redukovat ty hrozné problémy, co Afrika má, jako je diabetes, onemocnění srdce, a hlavně potom tuberkulóza, malárie a samozřejmě AIDS."

Jak dlouho tento program poběží?

"My jsme začali v lednu tohoto roku jednu velkou studii, ve které plánujeme čtyři tisíce dětí v různých zemích v Africe, v Zimbabwe, Zambii, Mauritiu. A když uvidíme, že ten program je skutečně přijatelný, tak rozjedeme velkou akci, která nikdy neskončí."