V Česku byla vyrobena nejvyšší skříň na světě

nejvetsi_skrin.jpg

Víte, že nejvyšší skříň na světě je z České republiky. Představila se na mezinárodním veletrhu interiéru a designu na výstavišti v pražských Letňanech. Vyrobila ji rodinná firma z Nových Dvorů ke 20. výročí svého založení a chce svůj unikátní výrobek zapsat do Guinessovy knihy rekordů.

Pokud si chcete připadat jako opravdu malý trpaslík, pak se postavte před tuhle unikátní skříň. Pracovníci z Nových Dvorů u Kutné Hory na ní pracovali 2,5 měsíce. Na jejím vzniku se podíleli dva šikovní truhláři, řezbář, povrchář a malíř.

"Na projektu pracujeme tři roky, celou dobu se vymýšlelo, jak by ta skříň měla vypadat. Je vyrobená ze smrkového dřeva, řezbařina je udělána ze dřeva lipového,"

představil nový nábytek majitel firmy Jan Bilý. Skříň je široká přes 4 metry. Její hloubka je jeden a půl metru a výška 6 metrů. Vzhledem skříň připomíná malovanou almaru našich babiček, ale dalo by se v ní bydlet. Její výrobci zjistili, že tak vysoký nábytek není patrně nikde na světě. Nová skříň překonala i podobný kus nábytku vyrobený před několika lety v Číně.

"Podle zjištění, které jsme si udělali z Anglie, do dnešního dne je nejvyšší skříň na světě v Hongkongu, a měří 4 metry 57 centimetrů."

Nabízí se otázka, proč se Jan Bilý rozhodl právě pro skříň? Jak řekl, jeho snem bylo vyrobit něco jedinečného a velkého, ale zároveň taky užitečného. Na obřím stole by se špatně psalo. Ale do obří skříně se dá ukrýt ledasco. Při výrobě převažovala ruční práce nad strojovou a bylo k tomu třeba více než pět kubíků kvalitního dřeva. Pozoruhodná je i malba na skříni. V jednotlivých částech je alegorie na čtvero ročních období.

"Motivy na skříň jsme převážně přebírali z obrázků, které jsme si našli v literatuře. Ke skříni jsme teď koupili a namalovali štafle, které teď slouží k tomu, aby se skříň mohla zavřít a odemknout."

Není totiž jednoduché se do skříně dostat, protože na klíč by snad nedosáhl ani nejvyšší Čech. Ale ten, kdo se nebojí výšek, by měl určitě postaráno o spoustu úložného prostoru. Byl by tu však drobný háček, kdo z nás má více než šestimetrové stropy? Kam se nakonec obří skříň dostane, se zatím neví. Už se ozvali zájemci. Jeden je například ze Spojených arabských emirátů a další z Ruska.

"Samozřejmě se nebráním ani dobrému kupci v ČR, protože ta skříň je doopravdy unikátní."

Obří skříň nebude levnou záležitostí. Kupec si musí připravit miliony. Nemusí se však bát přepravy, protože skříň se dá rozložit na deset kusů. Její majitelé jednají také s veletrhy v Anglii a Spojených státech.