Hlavní nádraží má nová nástupiště a napojení tratí

Foto: Kristýna Maková

Kdo přijíždí do České republiky vlakem, získává často první konkrétní dojmy z naší země na nádraží, kde vystupuje. Hlavní nádraží v Praze bylo už dlouho spíš ostudou než chloubou. Rozlehlá stavba stojí na základech z 18. století, hlavní část vznikla v secesi a odbavovací halu dostavěli komunisté. Od roku 2007 prochází celé nádraží rekonstrukcí a v těchto dnech byla zakončena jedna významná etapa: modernizace západní části nádraží. Více Jan Komárek, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty.

Co se tu od loňského ledna na Hlavním nádraží v Praze událo?

"My jsme loni v lednu zahájili stavbu s názvem Modernizace západní části Hlavního nádraží v Praze jako určitou souběžnou stavbu k Novému spojení pražských nádraží. To je ta největší železniční investice za posledních možná 100 let."

Ta západní část je která?

"Od nové estakády za Vítkovem směrem k vinohradským tunelům a průjezd vlastním osobním nádražím. To bylo předmětem této stavby."

Tedy to hlavní nádražní kolejiště.

"Vzniká větší kapacita pro vlaky osobní dopravy projíždějící nádražím. Zhlediska cestujících se výrazně zvyšuje kultura cestování."

V jakém smyslu?

"Kdo zná bývalá nástupiště v Praze na Hlavním nádraží a pamatuje si na poměrně komplikovaný průchod a pobyt na těchto nástupištích, tak dnes uvidí široká, bezpečná nástupiště, která snesou i třeba zvýšený nápor cestujících před a po příjezdu mezinárodních rychlíků."

Moderní design, moderní signalizace, širší nástupiště... je tady částečně i nové zastřešení.

"Nové zastřešení je pouze nad těmi částmi, které jsou nekryty původní halou. To památné zastřešení budeme v dalších fázích rovněž rekonstruovat."

Ano, ta střecha je nezměněna, je poměrně zašlá.

"Tak podle nás není žádný důvod ji měnit modernější konstrukcí, to by byla škoda. Určitá nostalgie tomu Hlavnímu nádraží nepochybně sluší, takže naším záměrem je hlavně dát původní konstrukci do souladu s požadavky bezpečnosti a trochu vylepšit estetický dojem z této haly."

Neauvažovali jste o zachování ještě i jiných původních částí?

"My jsme zachovali ty části, které bylo možno zachovat, například při rekonstrukci nástupišť je to vidět v místě uložení kloubu nosné konstrukce, kde jsme se snažili umožnit pohled na toto původní založení. Myslíme si, že je to určitý cenný dokument o tom, co pro nás vybudovali naši předkové. A na nás je, abychom na to navázali. Sice na úrovni 21. století, ale s úctou."

Foto: Kristýna Maková