Zprávy

Le Figaro soudí, že české unijní předsednictví bude propadem

Krajní nedůvěru projevil ve čtvrtek k budoucímu českému předsednictví Evropské unie francouzský list Le Figaro, podle kterého půjde po francouzském vedení o propad dolů. Vedoucí iniciativu v unii by podle něj mohla ale převzít eurozóna, v jejímž čele by opět byl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. "Předsednictví Evropy přejde 1. ledna na šest měsíců na Českou republiku. Neuráží se tím česká země, když se konstatuje, že odpovědní politikové v Praze figurují mezi nejvíce euroskeptickými Evropany. Nemají za měnu euro a až na vzácné výjimky jsou tito vzdálení dědicové 'Mitteleuropy' přitahováni více Washingtonem než Bruselem," uvádí deník. "Zkrátka konec francouzského předsednictví se projeví tlakovou prázdnotou ve finanční a ekonomické bouři, kterou procházíme," doplňuje autor komentáře Étienne Mougeotte. "Myšlenka francouzského prezidenta svolávat pravidelně šéfy států a vlád patnáctky v euroskupině je lákavá. Patnáct států koneckonců, navzdory svým rozdílům a aniž by byly evropštější než jiní, má společnou měnu a banku. Prokázaly v posledních měsících, že mohou být motorem společné akce sedmadvaceti zemí unie," uvádí se dále v článku. Le Figaro se tak připojil ke spekulacím jiných zahraničních médií, že Česko nesvede předsedat v příštím půlroce unii. To ale již ve středu odmítl premiér Mirek Topolánek. Prohlásil, že česká vláda se na předsednictví intenzívně připravuje.

Vicepremiér Vondra: Posílení vlivu eurozóny v čele s Francií může EU rozdělit

Možné posílení vlivu zemí eurozóny v EU pod vedením Francie považuje vicepremiér pro EU Alexandr Vondra za nepříliš moudrý krok, který může EU spíš rozdělovat. Francie ve čtvrtek oznámila, že si přeje, aby se častěji a pravidelně scházeli šéfové států a vlád zemí se společnou měnou euro. Zahraniční média současně hovoří o tom, že Francie, současný předsedající stát EU, chce zastínit nadcházející české předsednictví v EU, nebo Prahu dokonce vyšachovat mimo jiné i kvůli euroskeptickým názorům českých představitelů. Česká vláda úvahy o zrušení českého předsednictví, které začne v lednu, odmítá. Vondra ČTK sdělil, že nelze měnit daná formální pravidla pro šestiměsíční předsedání členských zemí v EU bez dohody všech členů. Podle něj by byla nutná změna zakládající unijní smlouvy. Vondra připustil, že debata o změnách v EU se vede v euroskupině, která je ale neformálním sdružením členských států se společnou měnou. "Pokud se dohodnou, že se budou scházet častěji a předsedat jim bude Francouz, asi tomu neumíme zabránit. Ale byl by to nemoudrý krok, který nebude EU spojovat, ale spíš rozdělovat. Bypassem se reaguje na infarkt, ale jako metoda práce v EU vhodný není. EU infarktem, věříme, netrpí," zdůraznil Vondra.

Topolánek chce s Klausem a zástupci stran hovořit o předsednictví

Premiér Mirek Topolánek (ODS) chce pozvat prezidenta Václava Klause a zástupce parlamentních stran k diskusi o českém předsednictví v Evropské unii. Premiér se podle mluvčí vlády Jany Bartošové neobává "zrušení" českého předsednictví". Topolánek tak znovu reagoval na středeční spekulace evropských médií, podle kterých sílí hlasy požadující prodloužení předsednictví Francie v unii. Formálně je to podle unijních pravidel nemožné. Bartošová uvedla, že zástupci stran, prezident a premiér mají společně projednat postoje k jednotlivým tématům, které bude Česko prosazovat. Podle Topolánka hlavním úkolem ČR bude moderovat evropskou diskusi a hledat kompromisy. Myslí si, že Česko je schopné ovlivňovat politiku EU ve prospěch "našich" občanů daleko více, než odpovídá velikosti státu.

Václav Klaus debatoval s německými zemskými premiéry

Prezident Václav Klaus se ve čtvrtek zúčastnil setkání německých zemských premiérů v Drážďanech. Jako čestného hosta jej ke každoročnímu neformálnímu jednání šéfů vlád všech 16 spolkových zemí pozval saský ministerský předseda Stanislaw Tillich. V debatě "u krbu" prý převažovala evropská témata, včetně nadcházejícího českého předsednictví EU. "Debata byla o Evropě - kam míří, kudy jde, jestli se ubírá správným směrem. Samozřejmě, že mé názory jsou trošku ostřejší než názory řady těchto pánů, ale myslím, že to byla pěkná debata," řekl prezident ČTK a České televizi, aniž by témata konkretizoval. "Byl to rozhovor u krbu, takové filosofování," vysvětlil po diskusi v prostorách světoznámého barokního komplexu Zwinger. Nehovořilo se prý ani o regionálních volbách v Česku či Německu, a dokonce "v principu" ani o finanční krizi. Večer prezident Klaus v saské metropoli zahájil 10. ročník Dnů české a německé kultury.

Paroubek vyloučil, že by ČSSD chystala v krajích koalice s ODS

Předseda ČSSD Jiří Paroubek vyloučil možnost, že by sociální demokracie při vyjednávání v krajích uvažovala o koalicích s ODS. Na tiskové konferenci v Lidovém domě uvedl, že ho představitelé všech krajů ve středu ubezpečili, že v žádném kraji vyjednávání k takové koalici nesměřuje. Sociální demokracie dává podle Paroubka přednost koalicím se středovými seskupeními. Nevyloučil ani možnost, že v některém kraji vznikne čistě levicová koalice nebo minoritní krajská vláda. O ní hovoří například středočeský volební lídr ČSSD a kandidát na hejtmanské křeslo David Rath. Předseda středočeské ODS a končící hejtman Petr Bendl vyzval zástupce ČSSD, ať vysvětlí svůj postoj k případnému uzavírání krajských koalic s ODS. Reagoval tak na vyjádření Jiřího Paroubka, které podle Bendla v podstatě znamená zahájení spolupráce s komunisty. Šéf středočeské ODS tvrdí, že z ústředí ČSSD a od jejích krajských představitelů zaznívají protichůdné informace.

Jiří Paroubek: Peníze na poplatky zatíží jiné části krajských rozpočtů

Sociální demokraté splní svůj slib, že v krajských nemocnicích nebudou lidé muset platit třicetikorunový poplatek, zdůraznil ve čtvrtek předseda strany Jiří Paroubek. Krajské nemocnice zadarmo byly podle něj jednou z volebních priorit strany, a tak budou muset nové krajské reprezentace najít v rozpočtech potřebné finanční prostředky, například krácením jiných kapitol. "Já chci připomenout, že sociální demokracie vyhrála volby na základě tohoto slibu, takže voliči vlastně předurčili strukturu rozpočtu," zdůraznil předseda strany. Nyní je podle něj věcí každého kraje, kde potřebné peníze najde. "Musíme tomu uzpůsobit rozpočty. Prostě se některé výdaje - v tomto případě na krytí poplatků ve zdravotnictví v krajských nemocnicích - do rozpočtu dají. No a zase jiné v tom rozpočtu budou nižší," vysvětlil postup budoucích sociálnědemokratických krajských vlád při přípravě regionálních rozpočtů Paroubek. "Je to jedna z našich tří programových priorit pro krajské volby. A na dodržení této priority budeme prostě trvat," dodal. Zrušení poplatků je jednou z podmínek, s nimiž budou muset souhlasit strany, které by chtěly spolu s ČSSD v krajích vládnout.

Dosavadní hejtman Bendl odmítl nabídku na křeslo ministra

Dosavadní středočeský hejtman a místopředseda ODS Petr Bendl odmítl nabídku stranického šéfa Mirka Topolánka zasednout ve vládě. Jak řekl ČTK, je klíčové, aby na prosincovém volebním kongresu podstoupila ODS "zásadní sebereflexi". "Můžu potvrdit, že jsem nabídku ministerského křesla v krátkém čase po volbách skutečně dostal, ale nešlo o žádné konkrétní křeslo. Nabídku jsem ani v obecné podobě nepřijal," sdělil ČTK Bendl. "Já si podobné úvahy nechávám do období po volbách a teď nic takového neřeším," vzkázal ČTK k informacím o Bendlovi premiér Topolánek. Ve čtvrtek dopoledne se však údajně sešel na tajné schůzce se šéfy menších koaličních stran Martinem Bursíkem (SZ) a Jiřím Čunkem (KDU-ČSL), kde řešili personální změny v kabinetu, uvedl server tn.cz. Končící středočeský hejtman se stal po nedávných krajských volbách hlasitým oponentem centrálního vedení strany, když jej začal žádat, aby z jasné prohry vyvodilo personální důsledky. "Až vychladnou hlavy, tak pevně věřím v to, že Mirek Topolánek pochopí, že něco zásadního se stát musí," uvedl Bendl.

ČR čeká finále senátních voleb

V pátek a v sobotu čeká Česko druhé kolo senátních voleb. ČSSD by v něm mohla završit svůj triumf z konce minulého týdne, kdy drtivě vyhrála jak první senátní kolo, tak zejména krajské volby. Voliči budou nyní rozhodovat hlavně o tom, zda ČSSD vyrovná senátní síly s ODS a zda si občanští demokraté udrží většinu v horní komoře. Vládní většinu v Senátu neohrozí ani absolutní vítězství sociální demokratů. ČSSD má díky 25 finalistům naději získat v horní komoře 32 křesel. Stejný bude i počet senátorů ODS, pokud by žádný z jejích kandidátů nyní neuspěl. ODS obhajuje devět mandátů. Pokud je získá, udrží si minimální nadpoloviční většinu v horní komoře. Přímé duely ODS a ČSSD se odehrají v 19 obvodech. Celkové výsledky hlasování by lidé mohli znát v sobotu navečer. Od sobotních 14:00, kdy se uzavřou volební místnosti, je bude přinášet Český statistický úřad na stránkách www.volby.cz a www.volbyhned.cz.

Lidé soudí, že nejvíce ovlivnil osud země převrat v roce 1948

Z historických událostí, které končí číslicí osm a které nejvíce ovlivnily osud republiky, kladou lidé na první místo nástup komunistů k moci v roce 1948 a na druhé místo vznik Československa v roce 1918. S větším odstupem následují intervence vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 a přijetí mnichovské dohody v roce 1938, která vedla k rozbití Československa. Jako nejméně důležité lidé vnímají události takzvaného Pražského jara 1968. K tomuto výsledku dospěl výzkum Trendy agentury STEM u reprezentačního vzorku 1245 obyvatel Česka starších 18 let, který se uskutečnil ve dnech 29. září až 7. října. Rok končící číslicí osm je pro českou historii symbolický. Prvním takovým mezníkem byl rok 1918, kdy vzniklo Československo. V roce 1938 v Mnichově představitelé Francie a Velké Británie s vůdcem nacistického Německa Adolfem Hitlerem uzavřeli dohodu, která vedla k rozbití Československa. Deset let nato v roce 1948 komunisté uchvátili moc a zlikvidovali demokracii. Po dvaceti letech v roce 1968 vrcholil demokratizační proces, takzvané Pražské jaro, které skončilo téhož roku v srpnu vojenskou intervencí.

Stovky sklářů žádaly před úřadem vlády podporu od státu

Stovky sklářů a zaměstnanců porcelánek ve čtvrtek před polednem hlasitě protestovaly proti postupu státu v kauzách sklářských firem, které se ocitly v září v nesnázích. Odboráři mimo jiné požadovali od vlády mimořádnou podporu, neboť část z nich nedostala zářijovou mzdu. Demonstranti, kterých se podle odhadu odborářů sešlo na 300, činí zodpovědným za situaci ve firmách stát jako jednoho z vlastníků. V insolvenčním řízení se v září ocitly skupiny firem Bohemia Crystalex Trading a Porcela plus. Podle předáka odborářů Vladimíra Kubince skláři kromě zářijové mzdy zřejmě nedostanou ani výplaty za říjen a listopad; zároveň ale nemají ani nárok na podporu v nezaměstnanosti. Proto žádají vládu o pomoc. Protest se obešel bez incidentů. Přes mohutné vyvolávání ho nenavštívil nikdo z vládních činitelů. Kubinec pohrozil, že pokud vláda nevyjde požadavkům odborů vstříc, sejdou se nespokojení zaměstnanci znovu.

Temelín nebude do pátku vyrábět proud

Jaderná elektrárna Temelín přestane od půlnoci do pátečního večera dodávat elektřinu. Oznámil to mluvčí elektrárny Marek Sviták. Energetici odpojí druhý výrobní blok kvůli opravě na přívodu oleje k regulačním ventilům. Ty usměrňují množství páry na nízkotlaký díl turbíny. První temelínský blok je přitom mimo provoz od konce července. Jeho odstávku prodlouží o další asi tři týdny oprava poškozeného rotoru turbíny. První blok Temelína bude mimo provoz nejspíš ještě asi tři týdny. Původně se měl po letní odstávce připojit k síti v pondělí. V neděli jej ale zastavila závada na rotoru turbíny.

Nošovická automobilka Hyundai může spustit výrobu převodovek

Nová automobilka Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku může začít vyrábět převodovky. Zkušební provoz budovy energocentra a výrobní haly převodovkárny firmě tento čtvrtek povolil Stavební úřad v Dobré. O povolení výroby v ostatních provozech požádá Hyundai v nejbližších dnech. Zkušební provoz je stanoven na dobu dvou let. Kapacita umožní vyrábět až 300.000 převodovek za rok. Hyundai Motor je největším výrobcem automobilů v Koreji a šestou největší automobilkou na světě podle objemu prodeje. Výstavba továrny v Nošovicích začala loni v březnu a měla by přijít na zhruba 1,1 miliardy eur (přes 28 miliard korun). Automobilka do konce srpna pohltila téměř 16 miliard korun a nyní zaměstnává kolem 1750 lidí převážně ze severu Moravy. Slavnostní zahájení sériové výroby Hyundai plánuje v dubnu 2009. V první fázi má mít nošovický závod 2750 zaměstnanců a vyrábět 200.000 vozů ročně. V roce 2011 chce pak s přibližně 3400 zaměstnanci naplnit roční výrobní kapacitu 300.000 aut.

České loděnice spustily na vodu obří tanker se zpožděním

Společnost České loděnice ve čtvrtek slavnostně spustila ve Valtířově na Ústecku na vodu nový chemický tanker Sensation, kvůli nízké hladině řeky Labe ale až s téměř šestitýdenním zpožděním po dostavbě. Loď je největší, kterou firma doposud vyrobila. Neodpluje však hned do Rotterdamu ke svému nizozemskému majiteli, ale bude kotvit u mola nedaleko loděnice a čekat na lepší plavební podmínky, řekl ČTK generální ředitel Českých loděnic Richard Paško. Firma kvůli nízké hladině požádala Povodí Labe o vytvoření umělé vlny. "Starostlivost státu je prakticky nulová, můžeme se spoléhat akorát na příhodné přírodní podmínky," řekl Paško. Následky jsou podle něj nepříjemné nejen pro firmu, ale i pro zákazníky a banky. "Finanční ztráty jsou obrovské, situace se zhoršuje, my navzdory tomu zvyšujeme počet zakázek a zaměstnáváme stále více lidí," uvedl Paško. Nový tanker v ceně přibližně 70 milionů korun určený pro nizozemského zákazníka se stavěl přibližně devět měsíců. Loď je 135 metrů dlouhá, 11,5 metru široká a váží téměř 1300 tun. Podle Paška je v Čechách kvůli charakteristice toku Labe prakticky nemožné větší loď vyrobit.

Brněnští lékaři budou s Američany zkoumat nádory tlustého střeva

Brněnští onkologové budou s odborníky z americké kliniky Mayo zkoumat možnosti prevence rakoviny tlustého střeva a konečníku. Potvrdil to iniciátor projektu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) Tomáš Kára. Výzkum je podle něj důležitý, protože ČR má jeden z nejvyšších výskytů takzvaného kolorektálního karcinomu na světě. Ročně onemocní rakovinou tlustého střeva asi 8000 Čechů a více než polovina pacientů na tuto diagnózu zemře. Rakovina tlustého střeva je v ČR druhá, která nejčastěji končí úmrtím. Brněnští odborníci a jejich kolegové z kliniky Mayo mají připraveny tři výzkumné programy. Kromě prevence budou vyvíjet nové typy radiofarmak. Látky umožní odhalit rakovinu v časnějším stádiu a cílit léčbu na konkrétního pacienta. Vědci budou vyvíjet i biočipy na bázi nanotechnologií, které by byly schopny zjistit rakovinu z kapky krve. Kromě léčby rakoviny se vědci a lékaři ICRC zaměří na nové metody léčby srdečních nemocí a nervových nemocí, například epilepsie.

O výročí vzniku Československa bude spuštěn portál Paměť národa

Na 90. výročí vzniku Československa bude oficiálně spuštěn údajně největší evropský pamětnický portál Paměť národa. Od 28. října nejen odborníkům, ale i veřejnosti zpřístupní audiovizuální vzpomínky stovek přímých aktérů nejvýznamnějších událostí z české moderní historie. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí Ústavu pro studium totalitních režimů Jiří Reichl. Portál podle něj dva roky budovalo sdružení Post bellum s Českým rozhlasem. V posledním roce se k nim připojil Ústav pro studium totalitních režimů. Tento internetový pamětnický archiv bude přístupný na adresách www.pametnaroda.cz a www.memoryofnation.eu. Nastavení aplikace umožňuje takřka neomezené rozšiřování sbírky výpovědí. Ovládání bude v osmi evropských jazycích, příběhy budou ukládány v národním jazyce a angličtině, badatelským jazykem bude angličtina. Portál tak má podle provozovatelů předpoklad stát se největším projektem svého druhu na světě.

Tabulka německého velvyslanectví v Praze půjde do muzea

Muzeum v saském Lipsku ve čtvrtek získalo do vlastnictví vstupní desku z budovy německého velvyslanectví v Praze. Má zde připomínat události z podzimu 1989 spojené s útěkem tisíců občanů tehdejší Německé demokratické republiky na Západ, uvedla agentura DPA. Mosaznou tabuli s nápisem a výsostnými znaky SRN předal lipskému muzeu Zeitgeschichtliche Forum německý velvyslanec v ČR Helmut Elfenkämper. Události z přelomu září a října 1989, kdy tisíce východních Němců prchaly přes západoněmecké velvyslanectví v Praze do SRN, předznamenaly pád berlínské zdi o měsíc později. Uprchlickou vlnu z NDR do Spolkové republiky spustilo odstranění bariér mezi Maďarskem a Rakouskem v létě roku 1989. V další fázi využívali východoněmečtí uprchlíci k cestě na západ především západoněmecké velvyslanectví v Praze, protože Československo bylo jedinou zemí, kam mohli východní Němci cestovat bez výraznějších formalit. V zahradě ambasády v Praze, kam východní Němci utíkali přes plot, vzniklo stanové město pro 4000 obyvatel.

Národní archiv přebral poslední vysušené dokumenty ze záplav

Poslední vysušené archiválie poničené při povodních roku 2002 byly ve čtvrtek předány do Národního archivu. Sanace dokumentů trvala tři roky, před tím byly tři roky zmraženy. Náklady na vysušení činily 66 milionů korun a uhrazeny byly ze státního rozpočtu. Zpracované archiválie budou dezinfikovány v Národním archivu a poté instituce, kterým patří, rozhodnou o jejich restaurování. Na tiskové konferenci v Praze to řekl vedoucí oddělení péče o fyzický stav archiválií Michal Ďurovič z Národního archivu. Rozsáhlá akce na záchranu poškozených dokumentů započala hned po ničivých záplavách v roce 2002. Dokumenty byly zmraženy na teplotu okolo minus 25 stupňů Celsia, aby se předešlo šíření plísní. Následně byl vyhlášen vládní tendr na sanaci dokumentů, ve kterém zvítězila roku 2005 firma Belfor Czechia. V nově zařízeném vysoušecím centru v Jirnech u Prahy bylo za tři roky vysušeno 1200 metrů krychlových archiválií. Méně důležité dokumenty byly vysoušeny horkým vzduchem ve speciální komoře.

Arnošt Lustig dostal cenu Franze Kafky

Spisovatel Arnošt Lustig ve čtrvtek na Staroměstské radnici v Praze dostal Cenu Franze Kafky. Stal se osmým laureátem jediné mezinárodní literární ceny udílené v Česku společností, která nese jméno slavného pražského rodáka. Cenu Franze Kafky uděluje společnost od roku 2001 autorovi, jehož dílo, výjimečné svou uměleckou kvalitou, oslovuje čtenáře bez ohledu na jejich původ, národnost a kulturu, tak jako dílo Franze Kafky. "Člověk v životě potřebuje ocenění. Mám z toho velikou radost a jsem za to vděčný," řekl jednaosmdesátiletý spisovatel a pamětník mnoha tragédií, které přineslo 20. století. Ceny si velmi váží, ale připomíná, že "úspěch je nebezpečný". "Úspěch je stejně nebezpečný jako neúspěch a zkušený autor to ví. Tak se modlí k bůžkům literatury, aby při další knížce měl úspěch znovu. Každý autor se musí snažit (vždy) novou knihou začínat znovu," řekl spisovatel. Zvolil si prý jakési měřítko toho, co lze považovat za dobrou literaturu. "Když ta knížka vydrží 50 roků, tak se za ní nemusím stydět. Já takovou mám, Katka to dokázala," poukázal na svou knihu povídek Modlitba pro Kateřinu Horowitzovou z roku 1964, podle níž o rok později vznikl i televizní film a která vychází stále v dalších vydáních.

Jitka Frantová představí v Národním divadle monodrama Moje pražské jaro

Monodrama Mia Primavera di Praga - Moje Pražské jaro věnované 40. výročí srpnové okupace Československa představí jeho autorka a jediná protagonistka Jitka Frantová 24. října v Národním divadle. Inscenaci, kterou herečka žijící od roku 1969 v Itálii nastudovala s mladým italským režisérem Danielem Salvou, v České republice poprvé předvedla v polovině října na festivalu malých činoher Redfest v brněnské Redutě. Vzhledem k technickému zabezpečení představení, jehož součástí jsou například projekce politických procesů s Rudolfem Slánským a Miladou Horákovou, se představení odehraje v netradičních prostorách zkušebny Národního divadla. "Návštěvníci mohou očekávat subjektivní pohled na historii přesahující hranice české kotliny," řekl ředitel Národního divadla Ondřej Černý.

Ze sportu:

Hokejisté Mladé Boleslavi porazili v předehrávce 18. kola extraligy ledního hokeje Liberec 2:1 po třetinách 0:1, 2:0 a 0:0.

Český kouč Karel Brückner by měl dál vést rakouskou fotbalovou reprezentaci, i když po jejích nezdarech v kvalifikaci mistrovství světa sílí hlasy o jeho odvolání. Za bývalým trenérem českého národního týmu dál stojí předseda rakouského svazu Friedrich Stickler. Podle něj není možné pořád vyměňovat trenéra. Brückner není ve funkci ani dva měsíce. Brückner zahájil kvalifikaci slavnou výhrou 3:1 nad Francií, ale po následných porážkách s Litvou a Srbskem a remíze na Faerských ostrovech se stal terčem ostré kritiky.

Soupisku třineckých hokejistů rozšíří brankář Michal Neuvirth, který přerušil kariéru v zámoří a přinejmenším do poloviny prosince bude působit u Ocelářů. Dvacetiletý gólman Washingtonu Capitals má podle dohody zatím od klubu povolení ke startům v extralize do 14. prosince. Český juniorský reprezentant se k Ocelářům připojí v pátek večer po utkání na Spartě.

Rudolf Kraj má před sebou velkou šanci nesmazatelně se zapsat do historie českého boxu. V pátek se v Miláně utká s domácím Giacobbem Fragomenim o profesionální titul mistra světa organizace WBC v polotěžké váhové kategorii, a pokud uspěje, stane se prvním Čechem, kterému se něco takového povede. A třicetiletý Kraj, který má ve své sbírce stříbrnou medaili z olympijských her i bronz z mistrovství světa, věří, že vyhraje. V přípravě tvrdě dřel, bez problémů snížil váhu na potřebných 90,71 kg a nyní už v Miláně čeká na svůj velký duel. Do ringu by se měl postavit v pátek po 22. hodině.

Dvouletým zákazem závodní činnosti byl potrestán světový rekordman v cyklistické hodinovce Ondřej Sosenka za pozitivní dopingový nález. Dvaatřicetiletý jezdec neprošel dopingovou kontrolou při červnovém národním šampionátu v Třeboni, kde obsadil v časovce osmé místo. Zkouška v jeho těle odhalila nedovolenou látku metamfetamin. Trest mu běží od 28. srpna, kdy mu byla pozastavena činnost.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Skoro jasno, ojediněle mrholení, teploty 9 až 13 stupňů Celsi