Týden v ČR

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Vláda na svém úterním mimořádném zasedání schválila zvýšení garancí za vklady v tuzemských bankách. Poslanecká sněmovna bude nejspíš příští týden hlasovat o nedůvěře koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Týdeník Respekt v pondělí uvedl, že světově proslulý spisovatel Milan Kundera v mládí udal komunistické policii kamaráda své kolegyně z vysokoškolských kolejí Miroslava Dvořáčka. Přes čtyři stupně Richterovy škály mělo další zemětřesení, které v úterý večer zasáhlo Chebsko.

Foto: ČTK
Vláda na svém úterním mimořádném zasedání schválila zvýšení garancí za vklady v tuzemských bankách. Reagovala tak na globální finanční krizi. Cílem normy je posílit důvěru vkladatelů ve zdraví tuzemských bank. Klienti by podle tohoto návrhu měli mít pojištěno 100 procent svých vkladů, ne jen 90 procent jako dosud, navíc do maximálního limitu 50 tisíc eur, což je asi jeden a čtvrt milionu korun. Jak potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek, změna postihne větší objem naspořených peněz:

"Dnes je pojištěno zhruba 70 až 75 procent vkladů, ovšem jenom do výše 90 procent. Zatímco po platnosti této novely 97 procent retailových klientů nemusí mít žádnou obavu o své vklady, protože je mají pojištěny do výše 100 procent. Odpadá ta desetiprocentní spoluúčast."

Opoziční ČSSD však navrhuje neomezené záruky. Podle jejího poslance Milana Urbana udělala vláda krok správným směrem, zajištění by ale mělo být komplexnější:

"Neodpovídá na otázky, jak jsou zajištěny penzijní fondy, stavební spoření, podílové fondy jednotlivých lidí v bankách. A tím, že to není garance za celkovou výši vkladů, nezamezuje případně myšlenkám firem například převést své prostředky do zemí, kde to zajištění je stoprocentní."

V souladu se středečním ujednáním summitu Evropské unie však bude muset Česko zvýšit limit na 100 tisíc eur.


Poslanecká sněmovna bude nejspíš příští týden hlasovat o nedůvěře koaliční vládě ODS, KDU-ČSL a Strany zelených. Návrh ve středu podal šéf poslaneckého klubu sociální demokracie Michal Hašek. Předseda dolní komory parlamentu předpokládá mimořádnou schůzi k tomuto bodu příští středu. tedy po krajských volbách a mezi prvním a druhým kolem voleb senátních. Místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka řekl, proč se znovu pokusí svrhnout vládu:

"My jsme přesvědčeni, že dlouhodobě nízká důvěra, které se vláda těší v české veřejnosti, bude potvrzena výsledky krajských a také prvního kola senátních voleb. Podle našeho názoru je jenom logickým pokračováním hlasování občanů, pokud my zvedneme nedůvěru vládě v Poslanecké sněmovně a nastolíme tuto otázku."

ČSSD počítá s hlasy komunistů a některých nespokojených poslanců koaličních stran. Místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová z ODS ale záměr sociálních demokratů hlasovat hned po volbách důrazně odsoudila:

"Motivem je bezpochyby ovlivnění voleb před druhým kolem. Považuji to za násilnický čin proti demokratickému průběhu voleb, uzurpování si něčeho, co v demokratické společnosti není potřeba, a není vhodné, a není možné, to znamená ovlivňovat lidi při rozhodování mezi volbami. Tam už do toho tahleta politika velká vstupovat nemá."


Týdeník Respekt v pondělí uvedl, že světově proslulý spisovatel Milan Kundera v mládí udal komunistické policii kamaráda své kolegyně z vysokoškolských kolejí Miroslava Dvořáčka. Ústav pro studium totalitních režimů na svých internetových stránkách zveřejnil podrobnosti. Historik Vojtěch Ripka dodává, že dotyčný muž, který pracoval pro západní zpravodajskou službu, nakonec unikl trestu smrti:

"Velmi pravděpodobně na základě udání pana Kundery byl zatčen. I v jeho případě hrozil trest smrti, nakonec dostal 22 let. Z nich si odseděl 14 let v komunistických vězeních."

Ústav pro studium totalitních režimů na svém zjištění trvá. Připouští ale, že důkazy nejsou absolutní. Spisovatel Milan Kundera důrazně popřel, že by v 50. letech kohokoli udal. V telefonickém rozhovoru pro Českou tiskovou kanceláří řekl, že je to lež:

"Jsem úplně zaskočený něčím, co jsem nečekal, o čem jsem ještě včera nevěděl, a co se nestalo. Vždyť to nemá ani pravděpodobnost. Když člověk něco takového dělá, tak k tomu musí mít nějaké motivy. Já vím, že tam je moje jméno uvedeno, což je pro mě záhada. Ale jak můžu někoho udat, koho neznám."


Foto: ČTK
Přes čtyři stupně Richterovy škály mělo další zemětřesení, které v úterý večer zasáhlo Chebsko. Podle seizmologů pokračuje zemětřesný roj, který zasáhl tuto oblast už minulý týden. Ohnisko bylo zatím vždycky pod obcí Nový Kostel, sdělil seizmolog z geofyzikálního ústavu Akademie věd Josef Horálek:

"Aktivita bude dále pokračovat a také pokračuje, ale zkušenosti s takto intenzivními zemětřesnými roji jsou poměrně malé, protože poslední takto intenzivní roj byl na přelomu let 1985/1986, a ten trval zhruba tři měsíce. Podstatně slabší roj byl v roce 2000, ten trval čtyři měsíce. A současný roj běží teprve týden."