Týden v ČR

Foto: www.army.cz

Ruští špioni loni na území České republiky zvýšili své aktivity. V Afghánistánu bylo ve středu zraněno 7 českých vojáků. V pondělí uplynulo přesně 70 let od chvíle, co čtyři evropské mocnosti - Británie, Německo, Francie a Itálie - podepsaly mnichovskou dohodu. Osud Skláren Bohemia Poděbrady a Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, v nichž pracuje na 1800 lidí, je nejistý. Akademie věd udělila v úterý ceny za vynikající výsledky velkého vědeckého významu.

Ruští špioni loni na území České republiky zvýšili své aktivity. Kromě ekonomiky se hlavním cílem jejich snažení stal americký radar v Brdech a snaha vyvolat proti němu odpor veřejnosti. Mluví o tom výroční zpráva Bezpečnostní informační služby za rok 2007 a v pondělí to potvrdilo i vojenské zpravodajství. Podle poslance za ČSSD a bývalého ředitele civilní rozvědky Františka Bublana zpráva BIS sice vyvolává určitý rozruch, ale nic neřeší:

"Každá zpravodajská služba 'se pokouší' o aktivní opatření, to znamená proniknout někam a získat více informací nebo případně někoho ovlivnit, ale mně by zajímal ten výsledek, jestli se to někde podařilo, jestli se podařilo získat někoho ke spolupráci, třeba z našich politiků. To se z té zprávy v podstatě nikdo nedozví, a já myslím, že vláda by se to měla dozvědět a případně by se to mělo předat policii a mělo by se to řešit."

Šéf sněmovního výboru pro obranu, občanský demokrat Jan Vidím považuje zprávu za alarmující:

"Informace je to nesporně nová. Zatím nám ředitelé všech tří služeb takhle otevřenou a jasnou informaci neposkytli a mě to tedy, upřímně řečeno, děsí."


V Afghánistánu bylo ve středu zraněno 7 českých vojáků. Jednadvacetičlenná vojenská hlídka se stala terčem útoku poblíž základny Shank v jižní provincii Lógar. Jaká zranění příslušníci provinčního rekonstrukčního týmu utrpěli, nám řekla Jana Růžičková z ministerstva obrany:

"Jeden voják utrpěl středně těžké zranění, šest jich bylo zraněno lehce. Všem byla na místě ihned poskytnuta první pomoc. Jeden voják byl transportován do americké vojenské polní nemocnice v Bagrámu, dva byli převezeni do české polní nemocnice v Kábulu, a zbývající čtyři zůstali v péči lékařů na základně Shank. Všichni vojáci jsou mimo ohrožení života."

V Afghánistánu působí v rámci sil NATO 400 českých vojáků, z toho v Lógaru jich je 200. Chrání tam civilní část českého provinčního rekonstrukčního týmu. Stát chce příští rok právě i tento tým posílit. S návrhem ministerstva obrany souhlasila vláda. Na zahraniční mise by se mělo vyčlenit téměř dvě a půl miliardy korun. Plán ale ještě musí schválit parlament. Premiér Mirek Topolánek předpokládá, že opozice návrh podpoří:

"Když v minulých funkčních obdobích levicová vláda předkládala návrhy o naší účasti v Iráku a Afghánistánu, tak to samozřejmě vždycky byla poměrně kontroverzní otázka, ale mohla se spolehnout minimálně na část opozice, která ji v tomto úsilí podpořila. Tak i já věřím, že ta společná odpovědnost a kontinuita zahraniční a bezpečnostní politiky převládne nad krátkodobými politickými záměry nebo nějakým politickým úsilím."

Předseda ČSSD Jiří Paroubek však prohlásil, že vedení sociální demokracie své poslance zaváže, aby navýšení počtů vojáků i peněz na mise nepodpořili.


Kopie Mnichovské dohody,  foto. Štěpánka Budková
V pondělí uplynulo přesně 70 let od chvíle, co čtyři evropské mocnosti - Británie, Německo, Francie a Itálie - podepsaly mnichovskou dohodu. Tehdejší Československo na základě toho muselo o několik týdnů později postoupit část svého území sousedním státům. Historik Jan Uhlíř z Vojenského historického ústavu Praha řekl, jaký odkaz v tehdejší události můžeme vidět:

"To, že jsme byli až příliš závislí na Francii. A v té době byla natolik sebevědomá, že si samozřejmě byla vědoma skutečnosti, jak dobře je Československo vyzbrojeno, a přesto se domnívala, že i když tyto zbraně přejdou do německých rukou, že bude schopná čelit německému útoku, což se samozřejmě nepotvrdilo."


Osud Skláren Bohemia Poděbrady a Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou, v nichž pracuje na 1800 lidí, je nejistý. O obou firmách definitivně rozhodne až přidělený správce insolvenční podstaty. Sklárny spadají pod skupinu Bohemia Crystalex Trading, která patří k desítce největších sklářských firem na světě, ale nyní se potýká s nedostatkem provozního kapitálu. Krizi by podle odborů mohl zachránit zásah státu i bank. Stát to ale zatím odmítá. Jaké další kroky vedení společnosti Crystalex Bohemia Trading čeká, řekl jeho výkonný ředitel Vlastimil Bažant:

"Naším úkolem je obnovit náš chod zejména Crystalexu a Kavalieru tak, abychom ubezpečili naše zákazníky, že náš byznys trvá, že je potřeba ho nadále rozvíjet a získat tak potřebné prostředky pro to, abychom věřitele přesvědčili, že náš byznys je konkurenceschopný, životaschopný. To je naším úkolem nejbližších dní."

Protestními akcemi hrozí sklářské odbory. Jejich šéf, Vladimír Kubinec, nám řekl, jaké kroky zvažují:

"Je velmi pravděpodobné, že pokud nebudou vyplaceny mzdy, tak nejenom odboráři, ale v podstatě všichni zaměstnanci z těch postižených skláren si dojdou pro ty mzdy a budou protestovat před příslušnými institucemi, to znamená před příslušnými bankami a před budovami majitelů, včetně státu."


Akademie věd udělila v úterý ceny za vynikající výsledky velkého vědeckého významu. Předseda akademie věd Václav Pačes k výběru oceněných řekl:

"To, že ústavy navrhují tak skvělé projekty ukazuje, že se tam tomu věnuje patřičná vážnost, a že potom máme to vybírání sice obtížné, to je pravda, ale zase nemusíme vybírat z nějakého enormního množství. Prostě přicházejí k nám návrhy jenom těch nejlepších projektů."

Přední český vědec Antonín Holý, který se proslavil preparáty účinnými proti virovým chorobám, jakými jsou žloutenka nebo AIDS, převzal v Praze čestnou profesuru britské Manchesterské univerzity. Čeští kolegové navrhli Antonína Holého na Nobelovu cenu.