Martin Sichinger získal cenu Knižního klubu

Martin Sichinger přijímá cenu Knižního klubu (vpravo), foto: autor

Cukrový klaun je název knihy, jejíž detektivní děj se odehrává na okraji vojenského prostoru Boletice v Jižních Čechách. Kniha se v těchto dnech dostává na trh, protože právě teď byl její autor vyhlášen vítězem 13. ročníku Literární ceny Knižního klubu. Vítěze vybíralo z více než stovky přihlášených rukopisů 5 porotců, mezi nimiž byli i spisovatelé Jaroslav Rudiš, Tereza Brdečková a teoretik Pavel Janáček.

Martin Sichinger,  foto: autor
Román Martina Sichingera se odehrává na konci 20. století - mladý muž v něm pátrá po historii míst, odkud museli jejich obyvatelé odejít. Jak autor prohlásil při přebírání ceny, k napsání knihy ho inspirovala novinová reportáž.

"Přečetl jsem si reportáž Hany Čápové. To bylo asi před třemi a půl roky. A v okamžiku, kdy jsem tu reportáž dočetl, tak jsem věděl, že o tom chci napsat. Dokonce jsem si jistý, že už v tom okamžiku ten román nějak existoval. Pak už si jen stačilo sednout a napsat to."

Ivan Binar,  foto: autor
Sichinger je překladatel a učitel. Podle předsedy poroty spisovatele Ivana Binara je soutěž Knižního klubu ojedinělá v tom, že dává příležitost nejen renomovaným, ale i začínajícím autorům.

"Posuzují se rukopisy, nikoliv vydané knihy. Rukopis, který vyhraje, je potom vydán a podle mého soudu je to velice dobré pro českou literaturu, protože se objevují nová jména, která by jinak neměla vůbec možnost se nějak objevit. V normálním nakladatelství při pracovní rutině se to takto nedělá. Tam to dostane redaktor a ten si ji přečte a buď se mu líbí nebo nelíbí a nebo si ani ten rukopis nepřečte. Ale tady to přečte pět lidí a posoudí, jestli ano nebo ne."

Jaká byla letošní účast ve srovnání s loňským rokem?

"Já vám to číslo neřeknu, ale těch knížek bylo strašně moc. Každý člen poroty přečetl přes 20 rukopisů, z toho vybral jeden a pak porota přečetla těch pět a z nich se vybral jeden. Letos to vyhrál Martin Sichinger. Původně se ta knížka jmenovala Kronika, rukopis tak byl nadepsán, a teď se to jmenuje Cukrový klaun. Ještě bych chtěl říci, že je to anonymní. My jako porotci nevíme, kdo je autorem té knihy, protože je nám předložená pod číslem a vůbec nemáme páru o tom, kdo to napsal."

Martin Sichinger přijímá cenu Knižního klubu  (vpravo),  foto: autor
Pro které kvality si myslíte, že kniha zvítězila v hlasování a co jste proti ní namítal?

"Vyhrála asi proto, že je to původní česká tvorba současného autora, dílem ze současnosti, ale zabírá i kus historie. Přišel s tím Rudiš a Tereza Brdečková. Té se to velmi líbilo. A já jsem jediný namítl jakousi nedodělanost toho rukopisu. Ne že bych byl proti vydání nebo práci na té knize, ale mě se líbil víc jiný rukopis, který bohužel nevyhrál. Byl jsem přehlasován."

Myslíte, že ten druhý se někde objeví?

"Určitě, slíbili, že ho vydají, protože ta knížka stojí za to. Jmenuje se Jarmark a je to kouzelná kniha. Myslím, že se autorka jmenuje Mathausová a ta knížka vyjde."