Zprávy

Vláda odsouhlasila smlouvu o pobytu vojáků USA v ČR

Vláda ve středu schválila smlouvu SOFA, která určuje podmínky pobytu amerických vojáků v českém objektu radaru systému protiraketové obrany USA. Po jednání vlády to řekla ministryně obrany Vlasta Parkanová. Podoba smlouvy byla dojednána minulý týden. Ministryně obrany uvedla, že smlouvu o 34 článcích, v níž ČR údajně prosadila celou řadu svých postojů a názorů, by měla podepsat s americkým ministrem obrany Robertem Gatesem na okraj neformálního jednání ministrů obrany členských zemí NATO v Londýně v pátek 19. září. Plný text smlouvy by měl být veřejnosti k dispozici o tři dny později - v pondělí 22. září. "Česká strana prosadila, že se dokument bude týkat pouze amerického personálu, který souvisí s radarovou stanicí a případná aplikace dohody na jiné případy pobytu amerických sil je možná pouze po souhlasu České republiky, který by byl vyjádřen v souladu s ústavou," řekla ministryně. ČR si podle ní ponechává plnou suverenitu a vlastnické právo k území a jakémukoli nemovitému majetku, jehož užívání bylo americké armádě povoleno. "Prostor radarové stanice bude nadále územím ČR a všechny nemovitosti, které tam budou vybudovány ozbrojenými silami USA, se stanou vlastnictvím České republiky v okamžiku dokončení," vysvětlila ministryně. Za vnější bezpečnost základny bude odpovídat Česká republika, za vnitřní USA, dodala.

Smlouva SOFA je druhou významnou smlouvou spojenou s plánovaným vznikem amerického radaru protiraketového systému v českých Brdech. Dohodu o radaru jako takovém podepsali ministři zahraničí obou zemí Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová už v červenci. K úspěšnému dokončení schvalovacího procesu je nutný ještě souhlas parlamentu a podpis prezidenta. Vzhledem k odporu levicové opozice a některých vládních poslanců si zatím vláda nemůže být jistá schválením smluv ve sněmovně. Jak řekla ministryně Parkanová, sněmovna začne smlouvy projednávat v říjnu. Závěrečné hlasování by ale mělo přijít na řadu až v prosinci, tedy po prezidentských volbách v USA.

Ruský generál označuje ČR a Polsko za možný cíl ruských raket

Velitel ruských strategických raketových sil Nikolaj Solovcov nevyloučil, že objekty americké protiraketové obrany v České republice a v Polsku a výhledově i jiné podobné objekty se mohou stát cílem pro ruské rakety. Moskva by tak zajistila, že nebude snížen potenciál ruského jaderného odstrašení, řekl generál v odpovědi na novinářskou otázku ohledně možné reakce na rozmístění prvků amerického obranného systému ve východní Evropě. Zdůraznil přitom, že Rusko "devalvaci" tohoto svého potenciálu nepřipustí.

Armáda uvažuje o nákupu dalších 110 lehkých obrněných vozidel

Armáda uvažuje o nákupu dalších 110 kusů lehkých obrněných vozidel. Na zakázku, jejíž cena by se mohla pohybovat mezi třemi až čtyřmi miliardami korun, chce ministerstvo obrany vypsat výběrové řízení. Po středečním jednání sněmovního výboru pro obranu to řekl ředitel sekce vyzbrojování ministerstva Jiří Staněk. Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek uvedl, že počet vozidel se teprve upřesní. Podle něj by nová lehká obrněná vozidla měla doplnit vybavení vojáků, kteří mohou být podle potřeby vysláni do krizových situací do ciziny. ČR se k vytvoření tohoto brigádního úkolového uskupení, které počítá s asi 3000 vojáky, zavázalo v NATO. Brigáda má být do 20 dnů připravena k nasazení do mise, která může trvat až rok. "Co potřebujeme, víme přesně. Tato vozidla budou použita jako účelová. To znamená například jako dělostřelecká pozorovatelna či místo řízení velení," uvedl Picek. Dodal, že vozidla mají doplnit kolové obrněné transportéry. Záměr nakoupit více než stovku lehkých obrněných vozidel je podle Staňka součástí střednědobého plánu na vyzbrojování armády. Do konce roku by o něm měla rozhodnout ministryně obrany Vlasta Parkanová.

Vláda ještě rozpočet neschválila, příjmy i výdaje chce zvýšit

Vláda návrh rozpočtu na příští rok ještě neschválila. Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL) má do rozpočtu zapracovat nárůst výdajů i příjmů ve výši 700 milionů korun, na kterém se ministři dohodli. Kabinet se k tomuto klíčovému zákonu vrátí v pondělí 22. září, kdy jej zřejmě také schválí. Kalousek to uvedl na tiskové konferenci po zasedání vlády. "V žádném případě se nezmění deficit ve výši 38,1 miliardy korun. Příjmy i výdaje se zvýší o 700 milionů korun kvůli odprodeji nemovitostí v majetku ministerstva vnitra a Úřadu vlády," uvedl ministr. O 100 milionů korun by se měl podle něj rovněž posílit rozpočet Bezpečnostní informační služby. Diskuze bude ještě pokračovat nad rozpočtem ministerstva pro místní rozvoj a ministerstva školství. Ministr financí předpokládá, že rozpočet vláda za 14 dní schválí. "Musíme jej do 30. září totiž předložit Poslanecké sněmovně," upozornil. Poslanci by pak měli rozpočet schválit do konce roku. Navrhovaný státní rozpočet představuje deficit veřejných financí ve výši 1,6 procenta HDP, což je pod tříprocentní hranicí požadovanou pro přijetí eura. Původní výdaje rozpočtu ministerstvo financí naplánovalo na 1,151 bilionu korun a příjmy na 1,113 bilionu korun. Pro letošní rok je naplánován schodek 71,3 miliardy korun. Loni stát hospodařil s deficitem 66,4 miliardy korun.

Vláda souhlasí s rozšířením možností odvolat se k výsledkům EIA

Vláda přijala návrh novely zákona o posuzování vlivů na životního prostředí (EIA), která má umožnit účastníkům řízení požádat soud o přezkoumání posudku. Kdyby Česko s přijetím normy otálelo, hrozila by mu žaloba od Evropské komise. O přijetí návrhu informoval vicepremiér Martin Bursík (SZ). Procesem EIA musí podle zákona projít každý větší stavební záměr a ministerstvo životního prostředí v jeho závěru vydává posudek. Účastníci řízení se dosud mohou odvolat k soudu až ve chvíli, kdy projekt prošel i stavebním řízením, což však neodpovídá evropskému právu. Podle české právní úpravy má možnost dosáhnout soudního přezkumu navíc pouze úzký okruh účastníků řízení, a nikoli dotčená veřejnost ve smyslu směrnice. Zákon by proto měl být doplněn o odstavec, podle kterého se mohou občanská sdružení, jejichž předmětem činnosti je ochrana životního prostředí, a dotčené obce domáhat žalobou zrušení rozhodnutí za předpokladu, že podaly písemné vyjádření k dokumentaci nebo posudku ve lhůtách stanovených zákonem.

Ministři schválili peníze na odstranění ekologických škod v Paramu

Ministři rozhodli o navýšení garancí na odstranění starých ekologických škod v areálu společnosti Paramo o téměř 966 milionů korun. Na tiskové konferenci po zasedání vlády o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek. Celkové záruky by tak měly stoupnout na 1,9 miliardy korun. Vláda rovněž schválila stovky milionů korun na sanace areálu bývalé ČKD Elektrotechnika v Praze a skládky v Plané u Českých Budějovic. Více peněz požadovalo ministerstvo financí kvůli vyššímu než očekávanému znečištění areálu Parama. Větší investice by také měly zabránit znečištění podzemních vod v blízkosti Labe a minerálních vod v Poděbradech. Původní garance téměř 941 milionů korun je podle úřadu nedostatečná, což dokládají i odborné posudky Univerzity Pardubice. Sanace v areálu Parama byly zahájeny v roce 1997, později se zjistilo, že v tamních lagunách je mnohem více nebezpečného odpadu. Ke konci letošního dubna již přitom sanace stály téměř 932 milionů korun.

Syndikát novinářů: Reportáž o Moravovi je eticky sporná

Způsob, jakým vznikla reportáž televize Nova o údajné přípravě vydírání poslance ODS Vlastimila Tlustého a poslankyně Olgy Zubové ze Strany zelených, je z hlediska žurnalistické etiky sporný. Shodl se na tom řídící výbor Syndikátu novinářů ČR. "Tento problém vyžaduje širokou diskusi v novinářské obci. Syndikát novinářů ji uspořádá v nejbližších dnech," informoval výbor ČTK v tiskovém prohlášení. Reportáž Novy měla odhalit zákulisní praktiky české politiky. Devětadvacetiletý poslanec ODS Jan Morava se podle ní snažil šířit intimní fotografie stranického rebela Tlustého. Nechal se také tajně vyfotit s dcerou poslankyně Zubové. Fotografie chtěl podle reportáže použít k zastrašování političky, která ve sněmovně nehlasuje vždy s koalicí. "Téma, které reportáž sledovala, je jednoznačně ve veřejném zájmu," uvedl syndikát. Zveřejněné informace totiž podle něj nebylo možné potvrdit jinak než za použití skryté kamery. Vystupování novináře pod skrytou identitou ani použití agenta-provokatéra nelze ale z hlediska žurnalistické etiky jednoznačně vyhodnotit, soudí výbor syndikátu.

Václav Klaus: Politici by neměli tolik využívat ÚS k řešení svých sporů

Čeští politici by podle prezidenta Václava Klause neměli řešit své spory přes Ústavní soud tak často, jak je tomu v poslední době. Klaus na oslavě 15. výročí Ústavního soudu ČR uvedl, že se Ústavní soud někdy chová jako třetí komora parlamentu. Mohou za to mimo jiné i politici, doplnil. K řešení mnoha politických problémů existují jiné prostředky než žaloby projednávané na půdě Ústavního soudu, uvedl. Ústavní soud se v poslední době opakovaně zabýval třeba vládní reformou veřejných financí či euroústavou, řešil také fungování Ústavu pro studium totalitních režimů. "Ústavní soud má bránit překotným změnám právního řádu, má odolávat legislativním smrštím, má třikrát, nebo ještě lépe pětkrát měřit, než dovolí do právního řádu zásadně říznout," poznamenal prezident. Podle Klause je úloha ÚS v soudním systému podobná jako role prezidenta republiky ve výkonné moci. "Oba mají zajišťovat ochranu před konjunkturálními vlivy, mají spíše brzdit než šlapat na plyn, mají úlohu konzervativnější," uvedl Klaus.

Petr Pithart: Zásah Vesecké v kauze Čunek je mrak nad českou justicí

Zásah nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké v údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka je podle místopředsedy Senátu Petra Pitharta výrazným znamením ovlivňování české justice. Předání případu jinému státnímu zástupci není mráček, ale mrak nad justicí na obzoru, uvedl Pithart na oslavě 15. výročí Ústavního soudu. Čunek byl loni obviněn, že jako starosta Vsetína přijal před šesti lety půlmilionový úplatek od realitní společnosti H&B Real. Poté, co nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká případ odebrala přerovskému žalobci Radimu Obstovi a přidělila ho žalobci Arifu Salichovi do Jihlavy, bylo jeho stíhání v srpnu zastaveno. Loni v listopadu ale Vesecká nařídila, aby Čunkovo stíhání pokračovalo, a 7. listopadu podal Čunek demisi. Za dva týdny Salichov Čunkovo stíhání podruhé zastavil. Nejvyšší státní zastupitelství poté závěry Salichova přezkoumalo a ponechalo jeho rozhodnutí v platnosti. Tím vyšetřování Čunkovy údajné korupce definitivně skončilo. Členem vlády se znovu stal letos v dubnu. Pithart ve svém projevu varoval před přílišným vlivem politiky v justici. Kritizoval například některé změny, které plánuje ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Starosta Bagdádu: České firmy se mohou podílet na obnově Bagdádu

České firmy by se mohly v Bagdádu podílet zejména na obnově bytového fondu. Zakázky by v této oblasti mohly dosáhnout až deseti miliard dolarů. ČTK to řekl bagdádský starosta Sábir Isáví, který je na oficiální návštěvě Prahy. Isáví má v plánu v Česku získávat zkušenosti, které by mohl využít při obnově válkou poničeného Bagdádu. Chce také nabídnout českým podnikatelům účast na rekonstrukci iráckého hlavního města. "Myslím si, že se dají realizovat projekty ve všech odvětvích spolupráce, a to jak při čištění odpadních vod, budování silnic nebo v ropném průmyslu. A nechci zapomenout na velmi důležitou věc, kterou je budování sídlišť a bydlení," řekl ČTK Isáví. Bagdádský starosta jednal ve středu o možné spolupráci s českými podnikateli, kteří mají zájem podílet se na obnově Bagdádu. Schůzky se zúčastnilo 14 zástupců předních českých exportérů.

Entomolog Švácha zproštěn obžaloby, Kučera dostal tříletý trest

Českého entomologa Petra Šváchu soud v indickém Dárdžilingu zprostil obžaloby z nezákonného sběru brouků a hmyzu. Druhého vědce Emila Kučeru soud shledal vinným a vyměřil mu tříletý nepodmíněný trest vězení. Kučera se proti rozsudku na místě odvolal, sdělil ČTK telefonicky český velvyslanec v Indii Hynek Kmoníček. Rozhodnutí soudu znamenalo podle Kmoníčka další překvapivý obrat v celém případu českých entomologů. Až dosud soud nedělal mezi oběma vědci rozdíly a v pondělí je oba shledal vinnými v plném rozsahu obžaloby. Soud označil Šváchu za oběť shody okolností a na místě ho propustil. Jedenapadesátiletý Švácha z Entomologického ústavu Akademie věd nyní podle Kmoníčka může odjet do Česka. V případě dvaapadesátiletého Kučery soud potvrdil pondělní rozsudek a vyměřil entomologovi tříletý nepodmíněný trest vězení. Kučera se na místě odvolal a jeho případ se přesune k soudu vyšší instance. Odvolací řízení se podle Kmoníčka uskuteční v listopadu. Kučera na místě zaplatil kauci 6000 rupií (přibližně 2400 korun) a zůstává na svobodě, nesmí ale opustit Indii.

SB: ČR si v žebříčku snadnosti podnikáni i přes reformy pohoršila

Česká republika si letos v žebříčku zemí hodnocených podle snadnosti podnikání výrazně pohoršila, třebaže uskutečnila některé prospěšné reformy. Regulační reformy ve světě totiž za poslední rok nabraly vysoké tempo a do popředí se prodraly agilní země východní Evropy a střední Asie, které své regulační prostředí reformovaly ještě rychleji. ČR se v letošní zprávě Světové banky s názvem Doing Business 2009 kvůli tomu propadla o deset míst na 75. příčku. Z postkomunistických zemí se již na 15. místo vyhoupla Gruzie a 22. je Estonsko. Z východní Evropy jsou v první třicítce ještě Litva a Lotyšsko. Slovensko postoupilo o jeden stupínek vzhůru a je na 36. místě. Data v publikaci Světové banky jsou platná k 1. červnu 2008, což je důležitá informace, protože novela živnostenského zákona, která výrazně zjednodušuje vstup do podnikání, vstoupila v účinnost k 1. červenci, řekl ČTK mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Tomáš Bartovský. Podobně podle něj nemohli autoři do svých analýz zahrnout novelu energetického zákona, která mimo jiné zjednodušuje podnikání v energetických odvětvích.

ČSÚ: HDP ve 2. čtvrtletí vzrostl meziročně o 4,6 procenta

Česká ekonomika letos ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta, proti předchozímu čtvrtletí stoupla o 0,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Oproti předběžnému odhadu z poloviny srpna statistici zvýšili meziroční růst HDP ve druhém čtvrtletí o 0,1 procentního bodu. ČSÚ zároveň upřesnil odhad vývoje za první čtvrtletí na meziročních 5,4 procenta, v úhrnu za první pololetí tak HDP vzrostl o pět procent.

České akcie po drtivé ztrátě klesly na 26měsíční minimum

České akcie ve středu na pražské burze po vlně panických výprodejů spadly na nejnižší závěr od poloviny července 2006, tedy téměř 26měsíční minimum. Hlavní index trhu PX přišel za jediný den o 4,92 procenta na 1322 bodů. Silnější denní pokles index naposledy postihl loni v srpnu. Výsledky ČTK převzala z pražské burzy. Hlavním spouštěcím mechanismem prodejů byly podle makléře společnosti Fio Pavla Hadrouška pokračující ztráty vyspělých zahraničních akciových burz a poklesy cen na komoditních trzích. Velkým zahraničním fondům a bankám v důsledku kreditní krize chybějí peníze a vyprodávají proto akciový majetek. K tomu se přidaly nucené prodeje domácích investorů, kteří se snažili zabránit ještě silnějším ztrátám. "Na burze vidíme ceny, o kterých se nám ani nesnilo. Nemyslím si ale, že jsme na nějakém dně. Proces hledání dna bude ještě pokračovat," uvedl Hadroušek. V nemilosti zahraničních investorů byly zejména energetické emise, kterým uškodil obrat cen ropy.

Odboráři se s vládou nedohodli na zvýšení platů, budou dál jednat

Zástupci odborových svazů veřejného sektoru se se zástupci vlády nedohodli na zvýšení platů. Po jejich středečním jednání to řekla předsedkyně odborářů státních institucí Alena Vondrová. S vládou ale odbory ještě budou jednat. Podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) by se ministři s odboráři měli opět sejít zřejmě mezi 18. a 22. zářím. "Odboráři požadovali osmiprocentní meziroční mzdový nárůst a promítnout to do tarifní složky. Náš návrh je pět procent, ovšem ne všem, ale selektivně. Výrazněji jsme zvýhodnili pedagogické pracovníky v regionálním školství," řekl po jednání Kalousek. To však odboráři kritizovali. Vondrová prohlásila, že chtějí navýšení pro všechny. Mzdy v nepodnikatelské sféře podle Českého statistického úřadu ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně reálně klesly o 3,6 procenta. Vláda původně počítala s nárůstem prostředků na mzdy o 1,5 procenta. Z toho se ale podle Kalouska posunula k pěti procentům navíc pro některé zaměstnance. Navýšení by mělo být součástí netarifní složky mzdy. Podle odborářů by však růst mezd všech zaměstnanců ve veřejné sféře měl příští rok alespoň pokrýt inflaci.

Pražský podzim provází další skandál, nevystoupí dirigent Pešek

Světoznámý český dirigent Libor Pešek nevystoupí na Pražském podzimu 16. září s Královským liverpoolským filharmonickým orchestrem, jehož byl jedenáct let šéfdirigentem. ČTK v úterý řekl, že pořadatelé festivalu použili na billboardech jeho fotografii bez jeho souhlasu. Organizátoři festivalu v úterý informovali, že dirigent nevystoupí z důvodu nemoci. Dodnes ale Pešek nemá uzavřenou smlouvu na vystoupení ani na využití fotografie v kampani. "Nejsem konfliktní člověk, ale považoval jsem za nutné vyvrátit nepravdu o své indispozici. Koncert jsem chtěl moc dirigovat," řekl ČTK Pešek. Skandál přitom provázel Pražský podzim již loni. Světoznámá klavíristka Héléne Grimaudová tehdy těsně před generální zkouškou zrušila své vystoupení s tím, že ji ředitel festivalu Pavel Špiroch urazil a choval se k ní hrubě. K jejímu rozhodnutí se tenkrát přiklonila i drážďanská Staatskapelle, která ji měla doprovodit. Před týdnem oznámil ukončení spolupráce s festivalem jeho mnohaletý generální sponzor.

Sběratel svá díla koupená v ČR znovu prodává, nemůže je vyvézt

Americký sběratel Peter Schwartz chce v Česku znovu prodat obrazy, které si v minulých letech v zemi zakoupil. Díla klasiků české výtvarné avantgardy totiž poté stát prohlásil za kulturní památky, a ty trvale vyvézt do zahraničí nelze. Obrazy Josefa Čapka a Emila Filly bude nabízet v aukci 21. září Galerie Art Praha, která je loni a předloni Schwartzovi prodala. Sdělil to majitel galerie Vladimír Neubert. Obraz Josefa Čapka Koupel nohou se prodal v roce 2006 za 9,3 milionu korun a půl roku držel rekord za nejdráže prodané dílo na českých aukcích. Nyní je na osmém místě tohoto žebříčku. Obraz pochází ze slavné Borovičkovy sbírky - poté, co mu byla zabavena v 50. letech, bylo dílo v Národní galerii v Praze a v roce 1993 se restituovalo. Poté, co Schwartz obraz koupil, požádal o vývozní povolení. Stát to však nepovolil a obraz prohlásil kulturní památkou. Schwartz ale získal alespoň dočasné povolení na pět let. Kulturní památkou se stalo i Zátiší s artyčokem a mandolínou od Emila Filly. To vydražil Schwartz u stejné aukční síně loni za 5,2 milionu korun. Schwartz nyní kolekci celkem pěti děl prodává na protest proti vývozní politice ČR.

Na festivalu v Londýně se budou promítat tři české filmy

České snímky O rodičích a dětech, Karamazovi a Občan Havel se budou promítat na Londýnském filmovém festivalu, jehož 52. ročník se bude konat v druhé polovině října. Oznámili to organizátoři přehlídky. Festivalové publikum uvidí také hollywoodské filmy o amerických prezidentech Richardu Nixonovi a Georgi Bushovi, stejně jako poslední pokračování dobrodružství Jamese Bonda. Londýnský filmový festival patří k největším nesoutěžním přehlídkám v Evropě. Od roku 1957 se snaží ukázat britskému publiku nejlepší snímky uplynulého roku a neuděluje hlavní ceny. Letos se v několika sekcích bude promítat skoro 300 filmů ze 43 zemí.

Film Bathory už v Česku a na Slovensku vidělo milion lidí

Velkofilm Bathory slovenského režiséra Juraje Jakubiska překonal v Česku a na Slovensku milionovou hranici návštěvnosti. Vidělo ho téměř 700.000 českých diváků, na Slovensku si film o Alžbětě Báthoryové přezdívané Čachtická paní nenechalo ujít více než 300.000 lidí. ČTK o tom v úterý informovala tisková mluvčí Jakubisko film Slovakia Dana Galíková. Historický snímek Bathory se příští rok pokusí získat Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Problémem ale je, že film byl kvůli evropské koprodukci přeložen do čtyř jazyků včetně angličtiny. "Mírně se tím této kategorii vymykáme. Všechny ostatní podmínky ale splňujeme. Chceme tedy požádat americkou filmovou akademii o udělení výjimky," řekla producentka filmu, manželka Juraje Jakubiska Deana Horváthová.

Ze sportu:

Dvanáctou medaili pro českou výpravu na paralympijských hrách získali cyklisté Jiří Ježek, Jiří Bouška a Tomáš Kvasnička, kteří zakončili program na dráze Lao-šan třetím místem v týmovém sprintu. V souboji o bronz porazila česká trojice tým Austrálie a vytvořila nový národní rekord. Zlato získali Britové.

Výsledky úvodního kola hokejové extraligy: Litvínov - Sparta Praha 3:5, České Budějovice - Slavia Praha 2:3, Liberec - Kladno 3:5, Plzeň - Zlín 6:2, Karlovy Vary - Pardubice 2:1, Vítkovice - Mladá Boleslav 1:0 a Znojmo - Třinec 6:3.

Český útočník Jaromír Jágr prolomil střeleckou smůlu a na domácím ledě v Omsku si za nadšeného jásotu publika připsal první gól v Kontinentální hokejové lize. Navrch přidal i asistenci a jeho tým Avangard rozstřílel soupeře z Magnitogorsku poměrem 6:0.

Čeští basketbalisté porazili v kvalifikaci mistrovství Evropy v Pardubicích celek Izraele 91:70. Po polovině bojů v kvalifikační skupině mají svěřenci trenéra Michala Ježdíka na kontě dvě vítězství a jednu prohru. Další zápas je čeká v sobotu v Bosně a Hercegovině.

Čeští futsalisté narazí v kvalifikaci pro mistrovství Evropy na Chorvatsko, Bosnu a Hercegovinu a na jednoho postupujícího z předkola. Rozhodlo o tom středeční losování v sídle UEFA v Nyonu. Celá skupina se odehraje v březnu příštího roku a jejím hostitelem bude Česká republika. Závěrečný turnaj se bude hrát od 18. do 30. ledna roku 2010 v Budapešti a Debrecínu poprvé za účasti dvanácti týmů. Do Maďarska se kvalifikují vítězové všech sedmi skupin a čtyři týmy z druhých míst s nejlepší bilancí. Hostitelé mají účast zajištěnou.

Krátce o čtvrtečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 22 až 26 stupňů Celsia.