Zprávy

Klaus v MfD odsoudil obě strany konfliktu a vraždění civilistů

Současnou situaci v Gruzii, jejíž vojáci již několik dnů bojují s ruskou armádou, podle prezidenta Václava Klause zásadně ovlivnilo odtržení Kosova od Srbska. Klaus v e-mailových odpovědích na dotazy Mladé fronty Dnes (MfD) odsoudil gruzínský útok na Jižní Osetii, vraždění civilistů v oblasti i masivní nasazení ruské armády. Odmítl srovnání současné situace v Gruzii s invazí vojsk Varšavské smlouvy v čele s někdejším Sovětským svazem do Československa před 40 roky. Vývojem na Kavkaze je hluboce znepokojen, uvedl ve své první veřejné reakci ke konfliktu. "Zásadně odsuzuji gruzínský útok na Jižní Osetii, vraždění civilistů v této oblasti i masivní nasazení ruské armády. Jsem smutný z toho, že se nechce brát realita, jaká je, zase se vytvářejí určité mýty, zase se vede zástupná hra nad touto tragickou situací a ona to tragická situace pro miliony lidí na Kavkaze v každém případě je. Oběťmi jsou vždy normální lidé, a ne politici," sdělil MfD Klaus, který tento týden v některých médiích čelil kritice za to, že se k rusko-gruzínskému konfliktu, který trvá již týden, dosud nevyjádřil.

Ruce pryč od Gruzie, volali Gruzínci před konzulátem Rusů v Brně

Přibližně 20 členů gruzínské komunity a jejich přátel demonstrovalo v pátek před ruským konzulátem v Brně proti údajné ruské vojenské agresi v Gruzii. Vyzvali ruskou vládu, aby oblast opustila a umožnila přístup humanitárním organizacím. Českou vládu vyzvali k tomu, aby pomohla vytvořit mezinárodní tlak na Rusko a to vojáky z oblasti stáhlo. Gruzínci ocenili, že Česká republika jako jedna z prvních zemí vyslala do oblasti humanitární pomoc. Gruzínci také chtěli na místě mluvit se zástupci ruského konzulátu, ti však na akci nepřišli a na zvonění nereagovali. "Přáli jsme si, aby někdo vykouknul a řekl nám, co si o událostech v Gruzii myslí", řekl na adresu zástupců Ruska organizátor akce Vachtang Darchiašvili. Demonstranti měli na ramenou gruzínské vlajky a skandovali heslo "Ruce pryč od Gruzie". Gruzínci chtějí v demonstracích pokračovat, 21. srpna se chtějí sejít před ruským velvyslanectvím v Praze a poté pokračovat na Václavské náměstí.

Koalice vítá polský souhlas se základnou, opozice má dále výhrady

Zástupci koaličních stran přivítali polsko-americkou dohodu o umístění protiraketové základny USA v Polsku. Česká vláda podle nich při vyjednávání s Američany měla jiné priority než Polsko. Neznamená to ale prý, že dohodla horší podmínky. Opoziční ČSSD a KSČM naopak dále mají výhrady k rozšiřování amerického protiraketového štítu do střední Evropy. Polsko a Spojené státy se ve čtvrtek dohodly na umístění základny s deseti americkými protiraketovými střelami. Výměnou Poláci získají baterii systému vzdušné obrany Patriot. Druhou část amerického protiraketového štítu ve střední Evropě má tvořit radar umístěný v České republice. Podle předsedy sněmovního branného výboru Jana Vidíma (ODS) se Varšava při vyjednávání více než Praha soustředila na bezpečnostní oblast i vzhledem k tomu, že Polsko hraničí s Ruskem. "Cítí se více ohroženi než my," řekl ČTK Vidím. Poláci podle něj Washington chápou jako garanta bezpečnosti své země. Domnívá se, že ani Česko by se proto nemělo bát zřizování amerických základen na svém území. Šéf zahraničního výboru sněmovny z opoziční ČSSD Jan Hamáček ČTK řekl, že polsko-americká dohoda nic nemění na dosavadním postoji ČSSD. Česko by podle něj mělo s rozhodnutím o základně počkat na listopadové prezidentské volby v USA a další postup NATO v otázce protiraketové obrany.

Rozhodci v kauze Diag Human: Stát nám vyhrožoval

Arbitři, kteří rozhodovali spor mezi Českou republikou a společností Diag Human, uvedli v odůvodnění svého rozhodčího nálezu, že jim české instituce při rozhodčím řízení vyhrožovaly. Česko kritizují také za to, že z jeho strany se do řízení snažili zasahovat i lidé, kteří na to neměli právo - například ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). Vyplývá to z částí nepravomocného nálezu, které zveřejnil internetový server iHned.cz. Podle nálezu rozhodců Květoslava Růžičky, Moniky Pauknerové a Zdeňka Ruska se o obsah spisu ještě před ukončením řízení zajímala česká policie, sněmovní vyšetřovací komise i Obvodní soud pro Prahu 2. Aby arbitři zachovali jednotnost řízení, raději spis přemístili "na bezpečné místo v zahraničí". V odůvodnění nálezu je výslovně uvedeno, že pražský obvodní soud předsedovi rozhodčího senátu Růžičkovi "vyhrožoval odnětím rozhodčího spisu a uložením pokuty až do výše 50.000 korun". Už předchozí částečný rozhodčí nález z června 2006 uváděl, že jedno z písemných podání ČR obsahuje i zjevnou pohrůžku rozhodcům. Stát tehdy rozhodce upozorňoval na to, že ve způsobu, jak zadali znalcům vypracování znaleckého posudku, je spatřován trestný čin, a že tuto záležitost šetří orgány činné v trestním řízení.

Vláda přesně neví, jestli se jí daří zlepšovat situaci Romů

Česká vláda přesně neví, jestli se jí daří plnit úkoly v takzvané Dekádě Romů, která má do roku 2015 zlepšit situaci romské menšiny. Podle hodnotící zprávy o naplňování dekády v roce 2007 chybí jakákoli statistická data a kvalitativní hodnocení u většiny úkolů. Ve středu by měla zprávu vládě předložit ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Zprávu má ČTK k dispozici. "Po třech letech existence programu je zjevné, že jednotlivé resorty nejsou schopny efektivně hodnotit plnění cílů akčního plánu," píše se ve zprávě. Podle zprávy nemohou jednotlivá ministerstva přesně hodnotit výsledky své práce v pomoci Romům, protože statistiky neznají termín "Rom". Nelze proto například přesně spočítat, kolik Romů si díky vládním programům našlo práci. Určit, kdo je Rom, není jednoduché, protože ani někteří lidé, kteří by za Romy mohli být považováni, se k romství nehlásí. V Česku se k romské národnosti v roce 2001 při sčítání lidu přihlásilo asi 11.700 lidí. Podle odhadů ale žije v ČR přibližně čtvrt milionu Romů. Zhruba třetina z nich bydlí v takzvaných sociálně vyloučených lokalitách. Dekáda je mezinárodní program ke zlepšení situace Romů a k jejich integraci. Začala v únoru 2005 a potrvá do roku 2015. Kromě Česka se do ní zapojilo Maďarsko, Slovensko, Bulharsko, Rumunsko, Srbsko, Černá Hora, Makedonie a Chorvatsko. V ČR se zaměřuje na vzdělávání, zaměstnanost, bydlení a zdraví. Program iniciovala Světová banka a Institut otevřené společnosti (OSI - Open Society Institute).

Policie obvinila kvůli Studénce dva stavební inženýry

Policie v pátek obvinila v souvislosti s železničním neštěstím ve Studénce na Novojičínsku dva inženýry firmy Bögl & Krýsl, kteří měli na starost rekonstrukci silničního mostu nad tratí. Příčinou neštěstí byla porucha statického zabezpečení mostu, který se 8. srpna zřítil do kolejiště. Následně do něj narazil mezinárodní rychlík. Při nehodě sedm lidí zemřelo a 63 se zranilo. Škoda dosáhne nejméně 176 milionů korun. Vyšetřovatelé oznámili, že jim pomohly fotografie od člověka, který si most před zřícením vyfotil. Obvinění budou stíháni na svobodě. Vedení firmy trvá na tom, že její lidé nepochybili. Odpovědní inženýři podle policie věděli o poruše statiky mostu a neučinili dostatečná bezpečnostní opatření, která mohla zabránit zřícení mostu do kolejiště. Policie zjistila, že statika mostu byla porušená již dva dny před neštěstím. Muži jsou obviněni z obecného ohrožení, hrozí jim až deset let vězení.

Úřad ombudsmana chce na rok 2009 milion navíc

Úřad veřejného ochránce práv žádá na příští rok 96 milionů korun, zhruba o milion víc než letos. Svoji představu už sdělil ministerstvu financí, které zpracovává rozpočet na příští rok. Zda ministerstvo návrh schválí, zatím není známo. Brněnský úřad navrhuje své příjmy zvýšit kvůli rostoucí inflaci, cenám energií a také zvyšujícím se mzdám. Navýšení však není nijak dramatické, u úřadu naopak platí, že tradičně peníze vrací, řekl ČTK kancléř instituce Filip Glotzmann.

Rakouský ministr odmítá rozšiřování Temelína

Rakousko se chce všemi právními prostředky postavit proti plánům elektrárenské společnosti ČEZ na dostavbu dalších dvou bloků jaderné elektrárny Temelín. Prohlásil to v pátek rakouský ministr životního prostředí Josef Pröll, který tak podle agentury APA reagoval na oficiální informace vlády České republiky o zahájení procesu posouzení vlivu případné dostavby Temelína na životní prostředí (EIA). Rakouským ekologům se nicméně Pröllovy protesty zdají nedostatečné. "Přestavba Temelína je z hlediska ekologické a energetické politiky chyba," prohlásil Pröll, podle nějž se Rakousko plně zapojí do projednávání EIA a umožní účast rakouské veřejnosti na plánovaném předběžném řízení. Elektrárenská společnost ČEZ nedávno oznámila, že zvažuje dostavbu dalších dvou bloků Temelína. Začít stavět by se mělo v roce 2013. Firma minulý měsíc požádala ministerstvo životního prostředí o komplexní posouzení vlivu případné dostavby Temelína na životní prostředí. Posouzení je jedním z podkladů pro rozhodnutí o případné dostavbě jaderné elektrárny. Pröllovo prohlášení o účasti Rakouska na projednávání EIA je podle místopředsedkyně zelených Evy Glawischnigové "zcela nedostatečné a vyznívá do prázdna" a EIA nenabízí žádné zákonné možnosti na zastavení projektu. Rakousko mělo podle Glawischnigové již dávno vznést protest na nejvyšší úrovni a Pröll měl spolu s rakouskou ministryní zahraničí Ursulou Plassnikovou vyvolat mezistátní jednání, na němž by vysvětlili, že Rakousko nebude výsledky EIA akceptovat.

Počet zahraničních turistů v ČR vyšší; hodnocení expertů se různí

Počet zahraničních turistů v České republice podle pátečních údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) vzrostl za 2. čtvrtletí o 0,3 procenta na 1,8 milionu, za celé pololetí o 3,6 procenta. Spory o to, zda je cestovní ruch v krizi či nikoliv, neutichají a názory expertů oslovených ČTK se různí. "Cestovní ruch není v žádném případě u nás v úpadku, naopak je v určitém rozvoji," komentoval výsledky analytik Jaromír Beránek. Příčiny stagnace příjezdů ze zahraničí ve druhém čtvrtletí vidí především v tom, že turisticky silné období Velikonoc připadlo letos na březen, zatímco loni bylo až v dubnu. Naopak mluvčí asociace cestovních kanceláří Tomio Okamura, který již dříve označil letošní turistickou sezonu za nejhorší od povodní, údaje ČSÚ považuje za alarmující. "České republice nadále klesají počty nejdůležitějších a také nejsolventnějších západních turistů," poukázal na fakt, že rostou především počty Východoevropanů, kteří prý kromě Rusů utrácejí méně. "O východoevropských turistech se často hovoří jako o méně hodnotných pro cestovní ruch ČR, což není pravda a je to až urážející," řekla mluvčí agentury CzechTourism Markéta Chaloupková. Jako příklad uvedla Ukrajince, jejichž pobyty v českých lázních patří k nejdelším. Mluvčí rovněž upozornila, že ne všichni Západoevropané ubývají. Více přijelo například Španělů, Portugalců a Švédů. CzechTourism proto považuje vývoj za pozitivní, srovnatelný s loňským rokem.

Dluhy na pojistném klesají, stále ale činí 56,78 miliardy korun

Celková částka, kterou firmy a živnostníci dluží na sociálním pojištění, se v posledních letech snižuje. Od konce loňského roku do letošního pololetí klesla o více než 700 milionů korun. Celkem pohledávky České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) na konci letošního června činily 56,78 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které správa zveřejnila. Pohledávky, které představují nezaplacené pojistné, penále a pokuty, se daří od roku 2005 každoročně snižovat.

Hradec vypověděl smlouvu na pronájem letního kina extremistům

Hradecká radnice vypověděla smlouvu o pronájmu areálu letního kina v Hradci Králové, kde se chtěli v sobotu sejít příznivci Dělnické strany (DS) na akci Den svobody. ČTK to řekl mluvčí hradecké radnice Václav Svoboda. Předseda DS Tomáš Vandas rozhodnutí města označil za protiprávní a řekl, že příznivci strany do Hradce Králové přesto dorazí. "Pokud k nějakému setkání dojde, bude se jednat o setkání nepovolené a nelegální a nebude probíhat v areálu letního kina," řekl Svoboda. Radnice již fyzické osobě, která si areál pronajala na údajný hudební festival, poslala zpět peníze za pronájem areálu. "Pokud by po nás svolavatel požadoval nějaké další náhrady škody, skončí spor u soudu," řekl Svoboda. Areál letního kina zůstane v sobotu odpoledne uzavřený, v případě, že by se neonacisté chtěli do areálu dostat násilím, radnice zavolá policii. Podle Svobody nemá správní odbor hradecké radnice na sobotu oznámené žádné veřejné shromáždění. "Pokud by však k němu na území města došlo, bude nezákonné a jeho účastníci budou vyzvání, aby se rozešli. Neuposlechnou-li této výzvy, požádá město o zásah Policii České republiky," řekl Svoboda. Mluvčí hradecké policie Anna Pešavová ČTK řekla, že policie bude situaci monitorovat, na případný zásah bude připraveno na 150 policistů.

Filmař Jan Němec připravil hranou rekonstrukci událostí ze srpna 1968

Filmař Jan Němec právě dokončil hranou rekonstrukci událostí z 21. srpna 1968, kdy časně ráno s malým filmovým štábem natočil na různých místech Prahy šestnáctiminutový dokument a toto své unikátní svědectví vzápětí propašoval do Rakouska. Snímek nazvaný podle přízviska děvčete, které tehdy přechod přes hranice umožnilo, Holka Ferrari Dino, má být do kin uveden na podzim. Jeho pracovní verze bude mít 21. srpna předpremiéru na internetu, o šest dnů později zahájí v Karlových Varech mezinárodní festival studentských filmů a debutů Fresh Film Fest.

Dokument připomene improvizované vysílání po okupaci v roce 1968

Česká televize natočila dokument o sedmidenním improvizovaném vysílání připravovaném zaměstnanci brněnského studia po okupaci vojsky Varšavské smlouvy v roce 1968. Z vídeňského archivu se podařilo získat fragmenty relací, které v Česku 40 let nikdo neviděl, řekli autoři pořadu. Zatímco o vysílání z pražského studia v čase okupace se toho ví hodně, o Brně se příliš nehovoří, uvedl režisér Jaromír Marek. Jedním z důvodů je i to, že se v televizním archivu v Brně nezachovaly žádné záznamy. "Co se uskladnilo tady, zmizelo nebo to skartovala Státní bezpečnost. Nezůstala ani vteřina," uvedl Marek. Brněnské improvizované vysílání ale v srpnu 1968 zachytila vídeňská stanice ORF. Část relace, v níž redaktor Lubomír Popelka vyzývá světové společenství k pomoci Československu, Rakušané nahráli a uskladnili. "V německy mluvících zemích se tento záznam v 60. a 70. letech vysílal často jako připomínka okupace Československa, ale nevím o tom, že by se dostal na obrazovky u nás," uvedl Marek.

V Litoboři na Náchodsku v sobotu odhalí pomník obětem komunismu

Nový památník obětem komunismu odhalí v sobotu v Litoboři na Náchodsku. Památník bude připomínat 18 lidí, které zde v padesátých letech zatkla tehdejší Státní bezpečnost (StB). Po vykonstruovaném procesu byli tři z nich popraveni, další strávili ve vězení desítky let. ČTK o tom informoval Jiří Hošna z tiskového oddělení Krajského úřadu Královéhradeckého kraje. Vybudování památníku stálo přibližně 50.000 korun. StB v Litoboři uskutečnila akci s názvem Teror Náchod, kterou chtěla dát odstrašující případem lidem z celého Náchodska. Za údajné napomáhání diverzantovi a na základě nepravdivých a nesmyslných obvinění se nakonec k soudu dostalo 18 lidí. Tři z obžalovaných byli v červnu 1952 popraveni v Praze na Pankráci, ostatní strávili desítky let ve vězení nebo museli pracovat v uranových dolech. "Sedláci v Litoboři nechtěli vstoupit do JZD, a tak na ně StB vymyslela tuto akci. Komunisté tím chtěli zlomit veškerý odpor proti kolektivizaci v okolí a otřást na Náchodsku lidmi na venkově i ve městech," uvedla historička Věra Vlčková, která události v Litoboři popsala ve zvláštní publikaci. Oběti z Litoboře se dočkaly rehabilitace po roce 1989, nikdo z tehdejších soudců ani příslušníků StB nebyl za akci Teror Náchod potrestán, protože již nežijí.

Festival Špilberk se v příštích letech zaměří na mladé umělce

Mezinárodní hudební festival Špilberk se v příštích sezonách zaměří především na špičkové mladé interprety. Organizátoři z Filharmonie Brno se tak chtějí odlišit od dalších přehlídek. ČTK to řekl ředitel orchestru David Mareček. V Brně začal 9. ročník špilberského festivalu, nese podtitul Divadlo a chrám. Letos patří k největším hvězdám, které vystoupí na Špilberku, litevský dirigent Modestas Pitrenas. Partnerem mu bude lotyšský klarinetista Ints Dalderis. Společně zahrají 19. srpna v programu nazvaném Pocta Rossinimu. Dramaturgie zohlednila významné výročí Leoše Janáčka, od jehož smrti letos uplynulo 80. let. Na koncertech zazní například jeho Lašské tance a hudba z opery Příhody lišky Bystroušky. Přehlídka potrvá do 26. srpna. Všechny koncerty se konají na velkém nádvoří hradu Špilberk, a to za každého počasí.

Dvojice amerických jedlíků na Trnkobraní

Třiadvacetiletý jedlík Patrick Bertoletti z Chicaga, druhý v žebříčku Mezinárodní federace soutěžního pojídání, již dorazil do České republiky. Spolu s Hallem Huntem, druhým z Američanů, mají konkurovat ve Vizovicích na Zlínsku v nedělní soutěži v pojídání švestkových knedlíků českému šampionovi Kamilu Hamerskému. ČTK to řekl ředitel pořadatelské agentury Zdeněk Jurásek. Třídenní multikulturní festival Trnkobraní začal v areálu likérky v pátek. Oba Američané by měli být jednou z hlavních atrakcí letošního 41. ročníku vizovického Trnkobraní. V sobotu se nejprve střetnou s Hamerským v bitvě jedlíků. Jídla, která bude trojice konzumovat v sobotu, vybrali v anketě sami návštěvníci festivalu. Pojídat se tak bude pizza, nakládané okurky a na závěr zmrzlina. "Souboj bude trvat maximálně 25 minut. Je to rychlostní soutěž, v níž půjde o to v co nejkratším čase sníst co nejvíc. Vítěz každé disciplíny získá tři body, druhý dva a třetí jeden bod. V případě bodové rovnosti přijde na řadu čtvrtá disciplína, pojídání řízků," uvedl Jurásek. O den později jedlíci ze zámoří hodlají Hamerskému překazit v pořadí již šestý triumf v soutěži v pojídání švestkových knedlíků. Rekord českého šampiona z roku 2003 činí 191 snědených švestkových knedlíků. "Bude to pro ně trochu jiné. Ve světě se dělají spíše rychlostní soutěže, hodinový limit je dost dlouhý. Další obtíž spočívá v tom, že švestkové knedlíky nelze zapíjet, jak jsou oni zvyklí," doplnil organizátor festivalu.

Pořadatelé MS motocyklů v Brně převzali ocenění za nejlepší závod

Brněnští pořadatelé motocyklové Velké ceny České republiky obdrželi ocenění za uspořádání nejlepšího závodu loňského ročníku mistrovství světa. Z rukou prezidenta jezdecké asociace IRTA Hervé Poncharala převzala ředitelka Automotodromu Brno Ivana Ulmanová plaketu s malým motocyklem. Brno už v anketě zvítězilo potřetí. První trofej obdrželo v roce 1999, druhou o pět let později. O králi pořadatelů rozhodují jezdci a týmy, kteří hodnotí organizátory jednotlivých závodů MS. Vedle samotné organizace závodu je důležitá připravenost trati, zázemí pro jednotlivé týmy i divácký zájem. "Trofeje IRTA si nesmírně ceníme. Hlavně proto, že ji hodnotí ti nejpovolanější, kterými jsou samotní jezdci. Letos se snažíme být ještě lepší než loni. Doufáme, že to jezdci ocení," řekla ČTK mediální manažerka Masarykova okruhu Lenka Nestrojilová. V loňském roce zaznamenali pořadatelé na Masarykově okruhu i rekordní diváckou návštěvu. Během tří dnů navštívilo tréninky a samotný závod 240.000 lidí.

Slalomáři Volf se Štěpánkem získali olympijské stříbro

Vodní slalomáři Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem získali v Pekingu olympijské stříbro. Bronzoví medailisté z Atén nestačili jen na slovenské bratry Pavla a Petra Hochschornerovy, kteří navázali na své triumfy ze Sydney a Atén.

Další zprávy ze sportu:

Kajakářka Štěpánka Hilgertová na olympijských hrách v Pekingu medaili nezískala, ačkoli jí po semifinále patřilo třetí místo. Dvojnásobná olympijská šampionka ve vodním slalomu nezvládla svou finálovou jízdu, v níž neprojela hned čtvrtou branku, připsala si tři padesátisekundové penalizace a obsadila devátou pozici. Triumf z Atén obhájila Elena Kaliská a získala v kanále Šun-i třetí zlato pro Slovensko.

Párová čtyřka byla řadu let výstavní posádkou českého veslování. V letošním roce se jí ale nedařilo a na olympijských hrách v Pekingu se to jen potvrdilo. Obhájci stříbrných medailí z předešlých her v Aténách nedokázali postoupit do finále a v sobotu je tak čeká pouze boj o 7. až 12. místo.

Denisa Ščerbová po nevydařeném vstupu do sedmibojařské soutěže olympijský závod vzdala. Po dvou disciplínách figurovala jednadvacetiletá atletka na 36. místě a do vrhu koulí už nenastoupila. Vítkovická závodnice zaostala za svými možnostmi v úvodním běhu na 100 metrů překážek (13,88) i následně ve výšce (165). V průběžném pořadí za ní po dvou disciplínách následovalo už jen sedm soupeřek.

Ranní termín byl podle všeho největším problémem českých basketbalistek v zápase proti Novému Zélandu. Duel, ve kterém si definitivně zajistily postup do čtvrtfinále, totiž začal už v 9:15 místního času. Češky se však s nezvyklou situací vyrovnaly, a přestože ani v tomto duelu na olympijských hrách na Pekingu neoslnily, v bojích o medaile chybět podle očekávání nebudou.

První atletická soutěž na olympijských hrách v Pekingu českým barvám úspěch nepřinesla. Koulař Petr Stehlík dosáhl jediného platného výkonu 19,41 metru a k postupu do finále mu chyběl rovný metr. V soutěži skončil osmadvacátý. Jednatřicetiletý vrhač tak nenaváže na dvanáctou příčku z her v Aténách.

Českým střelcům Martinu Podhráskému a Martinu Strnadovi nevyšel v Pekingu vstup do olympijské soutěže v rychlopalné pistoli na 25 metrů. Po úvodním dnu kvalifikace jim v devatenáctičlenném poli patří poslední dvě místa.

Fotbalisté Liberce v úvodním utkání 2. předkola Poháru UEFA na domácím hřišti podlehli Žilině 1:2 a hodně si zkomplikovali boj o postup do hlavní soutěže. Za dva týdny na Slovensku potřebují Severočeši vstřelit minimálně dvě branky a neinkasovat. Žilina v Liberci vedla o dvě branky, prohru pět minut před koncem zmírnil střídající Frejlach.

Krátce o sobotním počasí v České republice:

Zataženo s deštěm, ojediněle bouřky. Teploty 13 až 17 stupňů Celsia.