Zahraniční turisty už Praha tolik neláká

Letošní sezóna je z hlediska pražské cestovního ruchu katastrofální. Nejvíce postiženy jsou cestovní kanceláře, mnoho zahraničních turistů odřeklo plánovanou dovolenou v Česku. Co je příčinou menšího zájmu o českou metropoli a jak vypadá situace v krajích?

Mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura popisuje situaci takto: "Za našeho průzkumu mezi pražskými hoteliéry, obchody, restauratéry a cestovními kancelářemi zabývajícími se zahraničními turisty vyplývá, že v červnu činily meziroční propady tržeb v průměru 30%. Jedná se tak o nejhorší sezónu od povodní v roce 2002."

Podle Okamury není hlavní příčinou nezájmu zahraničních turistů o českou metropoli silná koruna, ta je jen jedním z důvodů. "Vždyť například Londýn, Paříž nebo Řím jsou dražšími městy než Praha a turisté se tam jen hrnou. Na tom silném kurzu koruny se jen ukázalo, že my nejsme žádnou luxusní destinací, která si může říkat drahé ceny. Naopak, my jsme byli bráni za lacinou destinaci, která dává klientům odpovídající servis."

Zahraniční turisté mívají třeba už v průvodcích napsáno varování, že se v Česku krade a není v něm bezpečno. "Samozřejmě zahraničním turistům, se za této cenové hladiny, za to kolik to dnes u nás stojí kvůli silné koruně, tak už s jim do České republiky nechce."

Situace v regionech je podle Okamury špatná dlouhodobě. "V roce 2006 navštívilo Českou republiku 6,4 miliony zahraničních turistů, z toho 57,5 % přijelo jen do Prahy. Vloni se situace ještě zhoršila. Do Česka přijelo 6,7 milionů zahraničních turistů, ale celých 60% už přijelo pouze do Prahy. Nůžky mezi Prahou a regiony se stále rozevírají."

Důvodem jsou např. už zmíněné neřešené pražské problémy, hlavní město svou pověstí filtruje potencionální návštěvníky v krajích. Dalším problémem je nabídka služeb, chybějí prý například čtyřhvězdičkové hotely nebo gastronomické speciality.