CzechTourism uspořádal anketu o místech s 'nejtemnější' historií

Terezín

Dnes budeme mluvit o tzv. "temné" turistice, neboli o cestovním ruchu, který je zaměřený na místa, kde se v dávné či nedávné minulosti udála nějaká tragédie nebo neštěstí. Agentura CzechTourism uspořádala anketu, ve které zjišťovala, která místa s nejtemnější historií v Česku jsou. Více vám poví Zdeňka Kuchyňová.

Terezín
Turistickým cílem s nejtemnější historií je na území České republiky Památník Terezín. V anketě ho označila více než polovina hlasujících. Cestovní ruch zaměřený na místa, kde se v dávné či nedávné minulosti udála nějaká tragédie nebo neštěstí, se nazývá "temný turismus" podle anglického "dark tourism". Jde o novodobý fenomén; agentura se proto rozhodla zmapovat podobná "temně" turisticky přitažlivá místa také v České republice, uvedla Markéta Chaloupková z CzechTourismu.

"Ten fenomén nebo nálepka 'dark tourism' je poměrně nová. Vznikla v druhé polovině 90. let, ale o fenoménu temné turistiky se dá hovořit ještě mnohem hlouběji v historii. Dokonce už v 19. století, když se šlechta dívala na bitvu u Waterloo, tak bychom to mohli označit za jakýsi první projev temné turistiky. Takže jak vidíme, fenomén je poměrně starý, ale pojmenování je poměrně nové."

Která další místa v anketě Češi označili?

"Byla to místa spjatá s nedávnými tragédiemi. Po památníku v Terezíně to byly například Lidice a Ležáky, vesnice vyhlazené za druhé světové války. Z dávnější historie to bylo Slavkovské bojiště z roku 1805, ta slavná bitva na území České republiky."

Je to určitě kontroverzní téma, jak podat turistům historické tragédie, aby to nesnižovalo hodnotu míst a událostí, co se tam odehrály.

Mohyla Míru u Slavkova
"Já tomu rozumím, byla to kontroverze, se kterou jsme trošku bojovali i my při sestavování té ankety. My si myslíme, že temná turistika v ČR nikdy nebude nějakou masivní záležitostí, ale ani bychom dark turisty nechtěli odsuzovat. Myslíme si, že to u nich není jen zájem vidět místa, kde se stalo neštěstí, ale chtějí se z toho neštěstí i nějakým způsobem poučit, odnést si opravdu silný zážitek z míst, kde se něco takového stalo."

Mají o tato místa větší zájem Češi nebo turisté z ciziny?

"Myslíme si, že ten zájem je rovnocenný. Na spoustu míst jezdí i školní exkurze, takže ten zájem se tady vyrovnává."

Rozdíl mezi tím, co je a není možné akceptovat jako turistickou atrakci, je podle Markéty Chaloupkové často věcí kulturních hodnot a časového odstupu. Procházky po stopách Jacka Rozparovače v Londýně dnes již nikoho nepohorší. Naopak okružní jízdy Paříží kolem místa, kde při autonehodě zemřela princezna Diana, jsou stále tabu.

10
50.510916900000
14.150438600000
default
50.510916900000
14.150438600000