Zprávy

ČR a Kanada se budou snažit snížit počty českých žadatelů o azyl

Česká republika a Kanada budou spolupracovat ve snaze snížit počet českých žadatelů o azyl v této severoamerické zemi. Po svém čtvrtečním jednání to řekli český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg a kanadská ministryně pro občanství a imigraci Diana Finleyová. Finleyová zdůraznila, že Ottawa víza pro české občany, zrušená v loňském roce, kvůli aktuálně vyššímu počtu žadatelů zatím znovu zavádět nechce. Podle ministryně je počet žadatelů o azyl z jedné země jen jedním z asi 14 kritérií, které kanadské úřady při posuzování vízové politiky vůči ostatním zemím berou v potaz. Podotkla také, že žádný z nynějších žadatelů původem z ČR zatím v Kanadě azyl nezískal. Přesné číslo osob s českým pasem, které nyní o kanadský azyl žádají, ale neuvedla, na tiskové konferenci se spokojila s diplomatickým vyjádřením o společné snaze problém uspokojivě vyřešit, aby nebylo nutné víza opět zavádět. "Čísla nevybočují z řady, to vám mohu říci," doplnila ministryně, která před návštěvou ČR pobývala i v Maďarsku a Polsku. Kanadská ambasáda před časem zveřejnila údaje za prvních pět měsíců od zrušení víz loni v listopadu. V té době o azyl požádalo 267 lidí, nyní už je to podle neoficiálních informací ČTK "méně než 500 osob". Kanadský tisk letos uvedl, že úřady by obnovení vízové povinnosti začaly zvažovat, pokud by počet žadatelů dosáhl přibližně 580 osob.

FT: Brusel varuje státy, aby zavedly opatření proti praní peněz

Více než polovině zemí Evropské unie včetně Česka a Slovenska hrozí právní kroky ze strany Evropské komise kvůli tomu, že do svých legislativ nepřevedly pravidla proti praní špinavých peněz. Na svých webových stránkách o tom píše list Financial Times (FT). Česká republika již ovšem podle ministerstva financí směrnici do svého právního systému převedla. Zákon o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu byl již zveřejněn ve Sbírce zákonů a platit začne od září. Pravidla unie přijala zejména s cílem zabránit či omezit možnosti financování terorismu. Eurokomisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy už napsal sedmi zemím, že unijní normu, která pravidla zahrnuje, do svých zákonů nepřevedly. Komisi tak prý nezbývá než přistoupit k právním krokům. Ty by mohly vést až k tomu, že země skončí před Evropským soudním dvorem a v konečném důsledku by mohly dostat finanční pokutu.

Neziskové organizace si stěžují na přístup státu k financování

Desítky českých neziskových organizací jsou nespokojeny se svým postavením. Stěžují si zejména na krátkodobost a nesystémovost financování. Zpožděné čerpání evropských prostředků některým z nich přináší existenční problémy, sdělili jejich zástupci. Výzvu k nápravě určenou zejména státním orgánům už podpořilo přes 80 subjektů. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) jejich výtky odmítá. Iniciátoři výzvy tvrdí, že některé řídící orgány postupují při zajištění čerpání peněz z Bruselu pro období 2007 až 2013 pomalu. Organizace tak prý nemohou plynule navazovat na své aktivity a potýkají se s velkými finančními problémy. Zástupci organizací jmenovali například operační program Lidské zdroje a zaměstnanost, který má na starosti právě ministerstvo práce a sociálních věcí, problémy jsou podle nich ale i jinde. "Vyzýváme zodpovědné činitele, aby se postavili čelem k tomu, co zapříčinili tím, že zpozdili výzvy pro neziskové organizace, a donutili je tak k půlročnímu či ročnímu zpoždění jejich činností," řekla jedna z iniciátorek výzvy Veronika Vendlová. Podle ministra Nečase jsou důvodem zpoždění finanční podpory neziskových organizací z evropských prostředků "administrativní pochybení" i přísná pravidla vypsaná bruselskými úředníky.

MMR: Evropské peníze pro vědce a školy nejpozději od listopadu

Čeští vědci a vysoké školy mají naději, že nejpozději od listopadu budou moci žádat o dotace ze strukturálních fondů. Konec října je nejpozdější datum, které Evropská komise (EK) určila pro schválení Operačního program Výzkum a vývoj pro inovace (VAVPI). Česká strana musí ještě dokončit posuzování vlivu programu na životní prostředí a zapracovat poslední připomínky komise k programu. ČTK to řekl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Hynek Jordán. Technická jednání o operačním programu byla ukončena, potvrdil ČTK výsledek návštěvy ministra školství Ondřeje Lišky v Bruselu Ondřej Gabriel z tiskového odboru ministerstva školství. Podle informací ČTK ovšem technická jednání ještě neznamenají, že Evropská komise problémový program ihned schválí. Program s penězi pro české vědce, výzkumné ústavy a vysoké školy je jedním ze dvou operačních programů v celé Evropské unii, jejichž schválení nabralo největší zpoždění. Ostatní programy podepsala Česká republika s EK na přelomu loňského a letošního roku.

Ministři Bursík s Řebíčkem se sejdou s premiérem Topolánkem nad omezením pro kamiony

Předseda zelených Martin Bursík se dohodl s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem na tom, že by se měli spolu s premiérem Mirkem Topolánkem co nejdříve setkat nad tématem omezení kamionové dopravy. Topolánek v úterý po schůzce s autodopravci stáhl z jednání vlády návrh na celoroční páteční omezení jízd kamionů. Bursík pak kvůli tomu pohrozil odchodem zelených z vlády. Ve čtvrtek Bursík zdůraznil, že návrh je třeba připravit do konce prázdnin, vyškrtnutí tématu z programu vlády na 23. července proto považuje za nešťastné. Zatímco ale v úterý hrozil odchodem zelených z vlády, nyní tak už neučinil. Uvedl, že ve sněmovně má návrh šanci na přijetí a je i určitý prostor pro poslanecké úpravy návrhu. Konstatoval, že s ministerstvem dopravy jeho úřad na návrhu pracoval rok a půl. Je proto podle něj dostatečně projednaný. Analýzy podle Bursíka ukázaly, že 48 procent mrtvých na silnicích je z pátku a nedělního odpoledne. Podle původního návrhu měly být jízdy omezeny po celý rok v pátek od 15:00 do 20:00 a v neděli od 13:00 do 22:00. Podle Bursíka zůstává také možnost nedělního omezení od 00:00 do 22:00, jak je tomu v řadě evropských států. Dnes platná úprava zakazuje kamionům jízdu během letních prázdnin v pátek od 17:00 do 21:00 a v sobotu od 7:00 do 13:00. Po celý rok platí pro kamiony zákaz v neděli od 13:00 do 22:00. Topolánek se s Řebíčkem dohodl, že do konce srpna vypracují s autodopravci analýzu dopadu zákazu. Půjde již o několikátou studii na toto téma.

Martin Bursík představí nové stanovy

Předseda zelených Martin Bursík předloží do konce příštího týdne k vnitrostranické diskusi návrh nových stanov. Jak sdělil, mají odstranit "dvojkolejnost vedení", dosavadní republiková rada už nadále nemá mít vlastní předsednictvo, vést ji má lídr strany. Změnu má posvětit sjezd, který Bursík svolal na 5. až 7. září. Šéf zelených také řekl, že nadále nechce ve vedení strany dosavadní první místopředsedkyni Danu Kuchtovu. Ta je zatím Bursíkovou jedinou možnou protikandidátkou. Šéf zelených tvrdí, že je nemyslitelné, aby byla v jeho týmu, kvůli rozporům v pohledu na koaliční potenciál zelených. Kuchtová stejně jako místopředseda republikové rady Matěj Stropnický by podle Bursíka chtěli odvést Stranu zelených do opozice, kde by se zelení stali přirozeným partnerem ČSSD. Bursík chce svůj mandát obhájit se stejným konceptem, s jakým před dvěma lety vstoupil do koaliční vlády s ODS a lidovci. Bursík také popřel tvrzení, že jeho sympatizanti zakládají v krajích účelově nové základní organizace, aby tak získali hlasy pro sjezd. Jde o přirozený proces, ve Středočeském kraji podle něj nové základní organizace vznikly jako projev odporu proti výstavbě dálnice D3.

Vládní reforma již ušetřila sociálnímu systému 10 mld. korun

Sociální reformy, které platí od letoška, v prvních pěti měsících roku ušetřily sociálnímu systému asi deset miliard korun. Sdělil to v Praze řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS). Podle schváleného rozpočtu by letos ministerstvo mělo celkem vydat 434,3 miliardy korun, loni výdaje činily téměř 435,1 miliardy. Změny v sociální oblasti představují podstatnou část letošní vládní reformy financí. Dotkly se porodného, nemocenské, rodičovské dovolené, zaměstnávání postižených a dalších příspěvků. Ministr Nečas připravuje další reformní kroky. Pracuje na dvou etapách penzijní reformy, které by měly změnit připojištění a měly by umožnit přesměrovat část odvodů do vlastního spoření. Ve sněmovně je nyní novela o zaměstnanosti, která má zkrátit dobu podpory v nezaměstnanosti. Na podzim 2008 se ministr chystá předložit svůj prorodinný balíček, který má zavést týdenní otcovské dovolené i zvýhodnit zaměstnávání starších osob, rodičů malých dětí a postižených na částečné úvazky. Úpravy čekají i systém sociálních služeb.

Senát schválil zásadní reformu účetnictví státu

Účetnictví státu se od roku 2010 zásadním způsobem změní. Umožní to novela zákona o účetnictví, kterou schválil Senát a nyní ji dostane k podpisu prezident republiky. Novela má zkvalitnit hospodaření s majetkem státu a nakládání s penězi, přinést věrohodné informace, a tím i zvýšit důvěryhodnost Česka například vůči zahraničním investorům. "Je to legislativní podklad k tomu, abychom zavedli pořádek," prohlásil před senátory ministr financí Miroslav Kalousek. Zatímco účetnictví soukromé sféry prošlo zásadními změnami a nyní věrně zobrazuje majetek i dluhy firem, v účetnictví státu se podle jeho slov od roku 1990 nestalo nic. Jako příklad uvedl Kalousek státní podnik Lesy České republiky, které vedou ve svém účetnictví například techniku, nemovitosti nebo cesty. O svém největším bohatství, samotných lesích, jejichž hodnota pravděpodobně překračuje bilion korun, ale neúčtují, dodal. Zákon přichází například s tím, že u kulturních památek, u kterých není známa pořizovací hodnota, bude jejich ocenění činit jednu korunu. Podle Kalouska se to bude vztahovat například na svatovítskou katedrálu nebo korunovační klenoty. Celý soubor korunovačních klenot bude podle zákona oceněn jednou korunou jako celek. "Protože nikdo neumí ocenit katedrálu svatého Víta, nikdo neumí ocenit korunovační klenoty," řekl. Připomněl také, že i Francie vede ve svém účetnictví katedrálu Notre Dame s hodnotou jedno euro.

Věk pro odchod do penze se bude v Česku zvyšovat na 65 let

Lidé v České republice budou zřejmě po roce 2030 odcházet do penze v 65 letech. Senát hlasy 43 z 60 přítomných schválil novelu, která s postupným zvyšováním věkové hranice počítá. Nyní ji posoudí ještě prezident. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) je přesvědčen o tom, že navrhované změny systému penzí jsou nutné a musela by je podniknout jakákoliv vláda. "Česká politická reprezentace nemůže strčit hlavu do písku," prohlásil již dříve. Stejně jako další obhájci vládní předlohy upozorňuje na to, že česká společnost stárne. S prodlužováním života roste počet lidí, kteří penzi pobírají. Navíc ji tak dostávají déle než v minulosti. Opozice ale normu tvrdě kritizuje. Proti jsou i odbory. Stínový ministr práce za ČSSD Zdeněk Škromach míní, že na zvyšování penzijního věku je ještě čas. Podle něj je důležité hovořit spíš o náhradovém poměru, tedy o poměru důchodu ke mzdě. Vadí mu, že kabinet přistupuje ke změnám bez dohody s opozicí. Šéf ČSSD Jiří Paroubek dříve uvedl, že jeho strana po vyhraných volbách tyto kroky zruší. Škromach ale v červnu, po schválení normy ve sněmovně, řekl, že již tuto věc měnit nebude. Senátor za ČSSD a předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Milan Štěch nyní uvedl, že socialisté by chtěli důchodovou reformu "korigovat podle svých představ". Podle novely mají po roce 2030 v 65 letech chodit do důchodu bezdětné ženy, matky jednoho dítěte a muži. Matky dvou a více dětí by měly mít i po roce 2030 možnost jít do penze dřív.

Senát schválil nemocenskou za první tři dny - od září 25 procent

Nemocní v Česku by od září do konce roku mohli v prvních třech dnech nemoci dostávat nemocenskou ve výši 25 procent ze základu, který se vypočítává z příjmu. Senát schválil novelu zákona o nemocenském pojištění, která výši dávek v nemoci upravuje. Od příštího roku by za první tři dny stonání neměly být žádné náhrady. Nemocní od ledna nedostávali v prvních třech dnech nemoci žádné dávky. Ústavní soud ale ke 30. červnu tuto část vládní reformy zrušil. Nyní lidé pobírají 60 procent základu příjmu, tedy stejně jako od čtvrtého dne stonání. Čtvrtinu vyměřovacího základu v prvních třech dnech nemoci pobírali lidé do konce loňského roku. V dalších dnech jim pak připadlo 69 procent. Od příštího roku se nemocenská bude vyplácet až od 15. dne nemoci. Do té doby budou náhradu mzdy poskytovat nemocným zaměstnavatelé. První tři dny nemoci zůstanou lidé bez peněz, budou mít neplacené volno. Za zbývající pracovní dny pak zaměstnavatelé vyplatí náhradu. Za to jim klesnou odvody z 3,3 na 2,3 procenta. Stát jim polovinu výdajů vrátí. Novela zjednodušuje administrativu a rozšiřuje okruh firem, které budou moci dostat půlku vydaných peněz zpět. V roce 2010 odvody klesnou na 1,4 procenta, stát firmám nebude již nic vracet.

ETSO: V případě veder bude ČR asi muset dovážet elektřinu

Pokud v létě nastanou extrémní vedra a kvůli používání klimatizace se zvýší spotřeba elektrické energie, bude možná Česká republika muset dovážet elektřinu. Vyplývá to z předpovědi pro letošní léto, kterou zveřejnilo Evropské sdružení operátorů přenosových soustav (ETSO). Ve stejné situaci jako Česko jsou Polsko a Francie. ČR přitom loni vykázala třetí nejvyšší vývoz elektřiny z členských zemí organizace UCTE, která zastřešuje 24 národních provozovatelů přenosových sítí. Sdružení ETSO dále uvedlo, že mezi státy, které i za normálního letního počasí bez velkých veder budou závislé na dovozu elektřiny, jsou Řecko, Maďarsko, Lucembursko a Makedonie. Částečně bude na dodávkách ze zahraničí závislé Slovensko. Členy ETSO jsou všechny členské státy EU kromě Bulharska a některé další evropské země. Česká republika kolaps v dodávkách elektrické energie zažila před dvěma lety. Za výpadkem dodávek tehdy stálo mimořádně teplé počasí, závady v tuzemské síti i další okolnosti. Provozovatel energetické soustavy v Česku, firma ČEPS, následně musela elektřinu kupovat v zahraničí.

Veterináři nepustili na tuzemský trh 20 tun závadné tresky z Číny

Státní veterinární správa (SVS) nepustila na tuzemský trh 20 tun zmrazené tresky původem z Číny, protože obsahovala nepovolené množství polyfosfátů. Tato látka může člověku způsobit zdravotní potíže. ČTK o tom informoval mluvčí SVS Josef Duben. "V rybách bylo zjištěno nadlimitní množství polyfosfátů, což znamená, že zboží nevyhovuje podmínkám pro lidskou spotřebu. Tudíž nebylo propuštěno do volného oběhu ČR," uvedl Duben. Dodal, že 2000 kartonů po deseti kilogramech závadné aljašské tresky chtěl do do Česka dovézt bulharský exportér. Celníci zásilku závadných tresek v úterý zaplombovali a byla odeslána zpět do Bulharska. České úřady tresky s vysokým obsahem polyfosfátů zároveň nahlásili do mezinárodního systému rychlého varování RASFF, který slouží pro ohlašování rizikových produktů ohrožujících lidské zdraví. Větší dávky fosforu mohou lidem způsobit průjem a bolesti žaludku. Zvýšený příjem fosforu během delšího období snižuje absorpci vápníku v organismu a kosti jsou tak více náchylné ke zlomeninám. Proto jsou legislativou stanoveny limity obsahu fosforu podle druhu potraviny, které se pohybují v rozmezí od 0,5 gramu do 50 gramů na jeden kilogram potraviny.

V Praze začal mezinárodní festival folklorních souborů

Na Staroměstském náměstí v Praze začal ve čtvrtek mezinárodní festival folklorních souborů. Čtyřdenního setkání domácích i zahraničních hudebních a tanečních skupin se zúčastní 48 souborů ze sedmnácti evropských zemí. Do 20. července se představí i na Ovocném trhu a před palácem Flora. "Celkem vystoupí 1300 zpěváků, tanečníků a hudebníků. Pražské folklorní dny tak oživí kulturní nabídku metropole," řekla ČTK Taťána Sochorová. Vyvrcholením festivalu bude podle ní sobotní průvod všech souborů Starým Městem. První skupina vyrazí v 10:30 hodin ze Staroměstského náměstí a projde Celetnou ulicí, Prašnou bránou, ulicemi Na Příkopě, Havířskou, Železnou a zpět na Staroměstské náměstí. Atraktivní podle Sochorové nejen pro Pražany, ale i zahraniční turisty, budou krásné lidové kroje. "Posluchači dostanou možnost zajódlovat si se švýcarskými a tyrolskými hudebníky, zaposlouchat se do lotyšských, ruských či portugalských lidových písní," dodala Sochorová. Katalánská hudební skupina Randellaires del Ripolles nabídne mix tradiční hudby s etnickými hudebními nástroji. Také švýcarské skupiny přivezou zajímavé nástroje: velké kravské zvony a alpský roh. Vydává táhlé a hluboko vibrující tóny, jejichž zvuk se nese mezi alpskými masivy kilometry daleko. Členové norských souborů zahrají na typické hardangerské housle.

Boskovice jsou díky festivalu centrem alternativní kultury

Centrem alternativní kultury na Moravě jsou od čtvrtka do neděle Boskovice na Blanensku. Díky 16. ročníku festivalu hudby, literatury, filmu a divadla zavítají do historického města až 4000 návštěvníků, řekla ČTK Adéla Kebrdlová z pořádajícího sdružení Unijazz. Přehlídka je i letos věnovaná propagaci boskovické židovské čtvrti. K letošním hudebním lákadlům patří například českoamerická zpěvačka Marta Töpferová, muzikant Vlastimil Třešňák a skupiny Boo a Hudba Praha. "Boo zatím v Boskovicích nikdy nehráli, stejně jako kapela Ser Un Peyalero, která si připomíná 20. výročí založení, odehraje koncert a zase přestane vystupovat," řekla Kebrdlová. Koncerty, výstavy, projekce a představení se konají na různých místech Boskovic. Například zámecký skleník se promění v česko-německou jazzovou scénu, kde se představí kytarista Christian Kullack. Poprvé po delší době se znovu hraje v evangelickém kostele, kde v neděli vystoupí slovenský hráč na klávesové nástroje Marián Varga. Největší koncerty hostí amfiteátr letního kina. Další akce se konají na hradě, v synagoze, u muzea i v místním antikvariátu. Skupina Létající rabín, která má v repertoáru židovské písně, bude hrát přímo v ulicích.

Nová výstava v Č. Budějovicích zachycuje proměny Šumavy

Nová výstava obrazů, grafik a kreseb v českobudějovickém Wortnerově domě Alšovy jihočeské galerie přibližuje proměny Šumavy od 19. století do současnosti. Téměř stovka vystavených děl, mezi nimiž převažují olejomalby, zachycuje zvláštní nostalgickou atmosféru Šumavy i duchovní svět a život zdejších lidí. Tato krajina inspirovala umělce celá staletí a své kouzlo si zachovala dodnes, řekl ČTK kurátor výstavy Hynek Rulíšek. "Výstavu jsem pojal netradičně, protože jsem se chtěl zaměřil na jednotlivé lokality na Šumavě. Seřadil jsem větší množství uměleckých děl z konkrétních míst, a to od různých autorů a z různé doby. Díky tomu by se na výstavě měl odrazit jak vývoj uměleckého výrazu, tak i vývoj konkrétních míst," vysvětil. Návštěvníci galerie spatří šumavskou krajinu od období romantismu 19. století až po současnou dobu v dílech slavných autorů i regionálních umělců. Uvidí, jak výtvarníci zachytili například Boubín, Prachatice, Kašperské Hory, hrad Kašperk, Kohoutí kříž v Nicově, Plešné jezero či slatě. To je atraktivní i pro turisty, kteří o prázdninách poznávají jižní Čechy, proto zůstane výstava Šumavské proměny v galerii do 7. září.

Ze sportu:

Českou fotbalovou reprezentaci povede Petr Rada, který byl asistentem dosavadního hlavního kouče Karla Brücknera. Devětačtyřicetiletého trenéra Teplic ve čtvrtek do funkce překvapivě zvolili členové výkonného výboru Českomoravského fotbalového svazu, kteří mu dali přednost před druhým kandidátem Jozefem Chovancem. Rada vyšel z tajného hlasování 13 členů vedení svazu jako jasný vítěz, přestože před volbou byl favorizován Chovanec, který už v minulosti reprezentaci vedl. Vyslovilo se pro něj devět funkcionářů, dva dali hlas generálnímu sportovnímu manažerovi pražské Sparty a dva činovníci se hlasování zdrželi. Petr Rada jako hlavní trenér zatím nedosáhl na klubové úrovni na žádný významný titul. Ve prospěch někdejšího reprezentanta naopak hovořil fakt, že několik let působil u národního mužstva v roli asistenta. Devětačtyřicetiletý kouč byl od srpna 2006 pravou rukou Karla Brücknera. Na tomto postu Rada působil už v letech 1998-2001, kdy pro změnu asistoval Jozefu Chovancovi, nad nímž nyní souboj o trenérské křeslo vyhrál.

Fotbalisty Teplic bude trénovat Jiří Plíšek, který byl naposledy sportovním manažerem pražské Sparty. Ve funkci vystřídá Petra Radu, jenž byl zvolen novým koučem české reprezentace. Uvedl to server iDnes. Plíšek má zatím s trénováním v nejvyšší české soutěži minimální zkušenosti. Předloni vedl v třinácti zápasech 1. FC Slovácko a vyhrál pouze jednou, desetkrát odešel poražen. V listopadu roku 2006 pak nastoupil do Sparty jako šéf skautingu. Sedmatřicetiletý kouč na sebe nejvíce upozornil angažmá v Željezničaru Sarajevo, s kterým vedl bosenskou ligu a dokonce si zahrál Pohár UEFA.

Fotbaloví reprezentanti do 19 let remizovali ve svém druhém utkání skupiny B na evropském šampionátu s Řeckem 0:0, čímž si zajistili účast na mistrovství světa dvacítek v příštím roce v Egyptě. Postup do semifinále probíhajícího turnaje však čeští mladíci po tomto zápase v Liberci, v němž nedokázali využít téměř půlhodinovou přesilovku po vyloučení Sotirise Ninise, ještě jistý nemají.

Tyčkař Štěpán Janáček se zařadil do české olympijské výpravy. Na středečních závodech ve Staré Boleslavi překonal atlet Dukly Praha 570 centimetrů, což je limit A pro účast v Pekingu. Před týdnem zdolal laťku položenou ve stejné výšce také Janáčkův oddílový kolega Jan Kudlička. Ten splnil olympijský limit na mítinku Praga Academica na Strahově. S limitem A mohou jet na hry až tři atleti v jedné disciplíně. Česká olympijská výprava tak má 131 členů. Atleti a plavci mohou plnit limity až do 23. července. Pokud se jim to podaří, budou do Pekingu nominováni automaticky.

České basketbalistky do 20 let prohrály na mistrovství Evropy v předposledním utkání osmifinálové skupiny s domácí Itálií 68:80. Po středeční porážce klesly na poslední místo v tabulce a ztratily možnost hrát o medaile.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno až oblačno, místy přeháňky. Teploty 17 až 21 stupňů Celsia.