Zprávy

ČR a USA kromě dohody o radaru asi podepíší smlouvu o spolupráci

Česká republika a Spojené státy příští týden pravděpodobně uzavřou vedle hlavní dohody o protiraketovém radaru také rámcovou dohodu o vědecké a průmyslové spolupráci mezi oběma zeměmi. Vědcům i firmám by měla přinést nové příležitosti. Vyplývá to z informací ČTK. Hlavní smlouvu o radarové základně do Česka přijede podepsat ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Podobnou dohodu o spolupráci ve vědě, která by měla Česku přinést nové šance a zapojení do výzkumu špičkových technologií, mají Spojené státy jen s několika zeměmi, například s Británií, Austrálií či Japonskem. "To je pro mě daleko zásadnější krok než samotná technická záležitost kolem radaru," řekl premiér Mirek Topolánek při své únorové návštěvě Spojených států. Podle dřívějších informací by do česko-americké spolupráce měla být zapojena například univerzita v Liberci se svým projektem nanovláken, který by měli Američané podporovat.

Dohoda o radaru není podle Zaorálka v souladu s lisabonskou smlouvou

Chystaná česko-americká dohoda o umístění amerického protiraketového radaru v Česku není podle stínového ministra zahraničí ČSSD Lubomíra Zaorálka v souladu s lisabonskou smlouvou, která má reformovat Evropskou unii tak, aby byla schopná fungovat i po svém rozšíření. Zaorálek ve středu na tiskové konferenci dále prohlásil, že česko-americká dohoda míří proti myšlence společné evropské bezpečnostní politiky, s níž lisabonská smlouva počítá. Zaorálek řekl, že česká vláda by dohodu s Američany neměla podepisovat, protože v parlamentu nemá dostatek hlasů pro její schválení. Proti dohodě jsou opoziční sociální demokraté a komunisté a také část vládních zelených. Hlavní česko-americkou dohodu o radaru mají podepsat ministři zahraničí Česka a USA Karel Schwarzenberg a Condoleezza Riceová 8. července v Praze.

Vojenská strategie počítá v budoucnu s vyššími výdaji na obranu

K účinnému a odpovědnému zajištění obrany České republiky a jejího aktivního působení v NATO i EU je potřeba v příštích letech postupně zvyšovat výdaje na obranu. Stojí to v nové vojenské strategii České republiky, kterou ve čtvrtek projednala Bezpečnostní rada státu. ČTK o tom informovala vládní mluvčí Jana Bartošová. Do roku 2010 pracuje české ministerstvo obrany s ročním rozpočtem přibližně ve výši 55 miliard korun. "Členové Bezpečnostní rady státu konstatovali, že předpokládaná aktualizace Bezpečnostní strategie ČR by mohla zahájit diskusi k počtu a charakteru strategických dokumentů v oblasti bezpečnosti," uvedla mluvčí. Projednávaná vojenská strategie, která je aktualizací podobného dokumentu z roku 2004, by mohla být v budoucnu zaměněna obecnější obrannou strategií, která by se netýkala jen striktně vojenské problematiky. Celým materiálem, předloženým ministryní obrany Vlastou Parkanovou, se bude ještě zabývat vláda jako celek. Ministerstvo obrany se v nové verzi vojenské strategie zabývá mimo jiné možností zvýšit nasazení prostředků české armády v zahraničních misích i při pomoci státní správě v krizových situacích, jako jsou například povodně.

Vojáci se sešli v Příbrami k nástupu před odjezdem do Kosova

Na Svaté Hoře v Příbrami ve čtvrtek slavnostně nastoupilo přes 500 příslušníků 13. kontingentu mise KFOR, který se zapojí do mírových operací v Kosovu. Vystřídají své kolegy v mnohonárodní mírové operaci sil NATO. První z nich do Kosova odletí příští týden. "Stovky obětí na obou stranách konfliktu v Kosovu jakoby některým lidem i po válce dávaly fiktivní právo pokračovat dál ve zdánlivě spravedlivém, ale přitom absurdním boji. Díky širokému mezinárodnímu úsilí, které všemožně a dlouhodobě podporovalo věc demokratického a multietnického Kosova, je tato zem mírovou oblastí," řekla před nastoupeným kontingentem ministryně obrany Vlasta Parkanová. Právě v Kosovu ale podle ní nelze chápat mír jen jako pouhou nepřítomnost války. "Stále je třeba počítat s tím, že pod zdánlivě klidným povrchem mohou dál doutnat jiskry konfliktu," uvedla. Zástupce náčelníka generálního štábu Miroslav Bálint připomněl, že před několika dny byla spuštěna česká vlajka ze stožáru na velitelství mezinárodních sil v Sarajevu. "Tím jsme ukončili dvanáctileté působení v Bosně a Hercegovině. Bylo to úspěšné působení. Toto ovšem neplatí pro všechny regiony Balkánu. A to, že tady stojíte, je důkazem toho, že v Kosovu vlajku ještě stáhnout nemůžeme," řekl.

Topolánek: Návrh přímé volby prezidenta bude hotov do 31. srpna

Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) vypracuje do 31. srpna koaliční návrh přímé volby prezidenta. Vláda tak zažehnala spory o návrhu zelených vypsat o přímé volbě prezidenta referendum. Nakloněni mu nebyli lidovci a část ODS. Dohodu už ráno přineslo jednání špiček ODS, KDU-ČSL a SZ. Podle očekávání pak vláda k návrhu zelených zaujala neutrální stanovisko. Zelení novelu nestáhnou, nyní ji tak posoudí poslanci. Protože ale nemá koaliční podporu, šance na její úspěch jsou malé. "Myslíme si, že skutečná diskuse a skutečné řešení tohoto problému Parlamentem ČR je cesta rychlejší než cesta referendem, navíc tohoto typu," uvedl po jednání vlády premiér Mirek Topolánek (ODS) a zdůraznil, že hlasování bylo jednomyslné.

Senátoři navrhují zpřesnit pravidla volby prezidenta parlamentem

Pokud příštího prezidenta nebudou vybírat občané v přímé volbě, parlament by ho měl volit veřejným hlasováním jen v případě, jestliže by se na tom shodly obě jeho komory. V opačném případě by zákonodárci hlavu státu vybírali tajným hlasováním. Počítá s tím návrh zákona o zásadách jednání sněmovny a Senátu, jehož text ve čtvrtek schválila senátní ústavní komise na základě dohody s partnerskou sněmovní komisí. Návrh takzvaného stykového zákona podle předsedkyně senátní komise Jiřiny Rippelové (ČSSD) nijak nepředjímá to, že by měl prezidenta nadále vybírat parlament. Bude ale pojistkou pro případ, že by se sněmovna se Senátem opět nedokázaly na zavedení přímé volby hlavy státu dohodnout. Rippelová to uvedla v souvislosti s rozhodnutím vlády, aby ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) do konce srpna vypracoval koaliční návrh přímé volby prezidenta. Senátoři se s poslanci chtějí dohodnout na přesnějších pravidlech parlamentní volby kvůli tomu, aby se vyvarovali opakování procedurálních průtahů, které předcházely únorovému znovuzvolení Václava Klause. Tehdy si nakonec svou prosadila sněmovna, neboť většina poslanců odmítla přistoupit na tradičnější tajnou volbu, kterou chtěla většina senátorů.

Senátoři kritizují MŽP a píšou premiérovi: Šumava věcí celé vlády

Někteří senátoři, mezi nimi i dva místopředsedové horní komory a dva ministři, žádají premiéra Mirka Topolánka (ODS), aby otázku dalšího postupu na Šumavě řešil kabinet. Dvacítka členů Senátu se na předsedu vlády obrátila dopisem, jehož text má ČTK k dispozici. Nelíbí se jim, jak si dosud počíná ministerstvo životního prostředí (MŽP). Podle nich úřad v čele s šéfem zelených Martinem Bursíkem nedostatečně bojuje s kůrovcem, a Šumavu tím ohrožuje. MŽP ale uvedlo, že není důvod, aby problematiku Šumavy řešila vláda, jak to požaduje například i jihočeský hejtman Jan Zahradník. Nejde o hospodářské lesy a dosavadní činnost v parku není v rozporu s jeho posláním, sdělila ČTK Jarmila Krebsová z tiskového odboru ministerstva. Ohradil se i exministr životního prostředí a šéf Českého svazu ochránců přírody (ČSOP) Libor Ambrozek (KDU-ČSL). "Velmi mne mrzí, že se několik senátorů nechalo vtáhnout do dnes už pravidelné sezonní války proti Šumavě. Přírodě nelze pomoci politickým nátlakem, ale ponecháním prostoru pro její přirozený vývoj alespoň v prvních zónách národních parků," uvedl v tiskové zprávě. Nejde podle něj o žádný nevyzkoušený experiment, podobě je spravován sousední Bavorský les. Za nepodařený experiment naopak označil pokus bojovat proti kůrovci v horských smrkových pralesích.

Bursíkovi se nelíbí metodika práce Pačesovy komise

Ministrovi životního prostředí Martinovi Bursíkovi (SZ) se nelíbí metodika práce nezávislé energetické komise, kterou vede předseda Akademie věd Václav Pačes. Bursík to uvedl na středeční tiskové konferenci. "Nejde o konkrétní závěry zprávy, ale o metodu práce," řekl ministr. Podle Bursíka chce komise v pátek zveřejnit část své práce formou manažerského shrnutí. To by ale mělo vycházet až ze závěrečné zprávy, která bude hotová v září. Analýzám rovněž nyní chybí oponentury. Bursík se s Pačesem sešel v úterý a své připomínky mu řekl. Návrhy úprav k chystané zprávě ministerstvo shrnulo do 24 bodů, které ministr Pačesovi předal. Pačes již minulý týden uvedl, že komise přímo nedoporučí dostavbu jaderné elektrárny Temelín, navrhne ale, aby u všech plánovaných energetických projektů kabinet okamžitě uvolnil proces posuzování vlivu na životní prostředí EIA. Ministr kritizoval skutečnost, že z připravované zprávy utekly na veřejnost dílčí informace. Zopakoval, že kdyby současná vláda rozhodla o dostavbě Temelína, podá demisi.

Průzkum: Češi největšími příznivci jaderné energie z celé EU

Češi jsou společně s Litevci největšími příznivci využívání jaderné energie z obyvatel všech 27 států Evropské unie. Zcela či spíše pro jadernou energii jsou v Česku a Litvě téměř dvě třetiny lidí. V unii jako celku je to v průměru asi 44 procent. Vyplývá to z výsledků nového průzkumu Eurobarometr. Na opačném konci pomyslného žebříčku podle výsledků výzkumu, který se uskutečnil počátkem roku mezi zhruba 27.000 lidmi "sedmadvacítky", figurují Kypr a Rakousko. V ostrovním státě má jaderná energie podporu pouhých sedmi procent občanů, v Rakousku 14 procent. Výsledky také ukázaly, že názory na využívání jaderné energie se výrazně liší mezi zeměmi s atomovou elektrárnou a těmi, které takové zařízení nemají. Státy, jejichž obyvatelé se k jádru staví pozitivněji než unijní průměr, patří totiž výhradně do skupiny 15 unijních zemí, které na svém území nějakou jadernou elektrárnu mají. Kromě České republiky a Slovenska stojí alespoň jedna atomová elektrárna ještě v Belgii, Bulharsku, Finsku, Francii, Německu, Maďarsku, Litvě, Nizozemsku, Rumunsku, Slovinsku, Španělsku, Švédsku a ve Velké Británii.

Ve Vídni představen dosud nejobsáhlejší sborník k Pražskému jaru

Ve vídeňské Diplomatické akademii byl ve čtvrtek představen sborník statí a dokumentů "Pražské jaro. Mezinárodní krizový rok 1968", který je výsledkem dosud největšího mezinárodního vědeckého projektu na téma reformního hnutí v roce 1968 v bývalém Československu. Několikaletou práci více než 80 spolupracovníků ze tří desítek různých institucí v Rusku, USA a několika evropských zemích řídil rakouský Boltzmannův institut ve Štýrském Hradci pod vedením profesora Stefana Karnera. Teprve tomuto mezinárodnímu projektu poskytla ruská strana přístup do tajných archivů, který neměli ani členové česko-ruské komise historiků, uvedl Karner. Mezinárodní tým měl po dva roky poprvé možnost pracovat i s mnoha dříve tajnými dokumenty, které jsou převážně v Moskvě, a proto může podle Karnera předložit i řadu nových poznatků nebo dokladů pro dosud nepodložené závěry. Podle rakouského ministra pro vědu Johannese Hahna, který byl prezentaci rovněž přítomen, je to vůbec nejlepší kniha, jaká byla o Pražském jaru dosud napsána. Dvoudílná publikace má 2900 stran a vyjde kromě Rakouska a Německa i ve Spojených státech, Itálii, Dánsku a jako vůbec první fundovaná kniha na toto téma i v Rusku.

Českému a slovenskému muzeu v USA pomůže po záplavách i Slovensko

Českému a slovenskému muzeu s knihovnou v Cedar Rapids v americkém státě Iowa pomůže po ničivé povodni i Slovensko. Úřad pro Slováky žijících v zahraničí přispěje na obnovu muzea dosud neupřesněnou částkou ze státních prostředků. ČTK o tom informoval tiskový odbor slovenské vlády. Pomoc už muzeu přislíbila i česká vláda. Expozici jediné profesionální instituce v USA, která se věnuje výlučně historii českého a slovenského národa a dějinám přistěhovalectví Čechů a Slováků do Ameriky, výrazně poškodily rozsáhlé záplavy, které se Iowou přehnaly v polovině června. "Vláda podnikne kroky, aby ztráty, které muzeum a jeho sbírky utrpěly, mohly být zmírněny a aby muzeum mohlo znovu plnit svou úlohu při ochraně a prezentaci kulturního dědictví Slováků ve Spojených státech amerických," informoval úřad vlády.

Na Hané začaly žně

Některé zemědělské podniky z Hané zahájily v uplynulých dnech letošní žně. Jako první se pěstitelé tradičně pustili do sklizně ozimého ječmene. Ozimá pšenice, která je nejvýznamnější obilovinou v regionu, přijde na řadu zhruba za čtyři týdny. ČTK to řekl předseda olomoucké agrární komory Drahomír Tobiáš. Zemědělci z Hané by mohli podle jeho odhadů sklidit z hektaru v průměru kolem sedmi tun pšenice a zhruba šest tun ječmene. "To mluvím o podnicích, kterým neponičily obilí červnové bouřky. Ti, co mají obilí polehané, budou mít výnosy asi o dvě tuny na hektar nižší," uvedl Tobiáš. Doplnil, že červnové bouřky způsobily pěstitelům škody v řádu desítek milionů korun. Podle vedení Agrární komory ČR letos čeští zemědělci díky příznivému počasí a nárůstu osetých ploch sklidí kolem 7,2 až 7,5 milionu tun obilí. Loni to bylo 7,153 milionu tun. Větší sklizeň se letos očekává i v celé EU, která po loňském dramatickém růstu cen obilovin pozastavila platnost nařízení, jež nutí farmáře ponechávat část půdy ladem.

Šéf vězeňské služby byl obviněn kvůli nákupu rušiček

Policie obvinila ředitele vězeňské služby Luďka Kulu kvůli zakázce na rušičky mobilních telefonů ve věznicích. ČTK to řekl mluvčí vězeňské služby Robert Káčer. Podle serveru novinky.cz se svým bývalým náměstkem Zdeňkem Kreuzziegerem údajně připravili stát bezmála o 20 milionů. Mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek ČTK sdělil, že dvěma pracovníkům vězeňské služby za porušení povinností při správě cizího majetku hrozí dva roky až osm let vězení. Šlo podle něj o uzavření zakázek na ruční detektory kovů a zařízení na zamezení nedovolené komunikace vězněných osob. Podle Káčera Kula oznámení o trestním stíhání převzal, ale se závěry policie nesouhlasí. "Rozhodl se proto podat řádný opravný prostředek," uvedl.

Entomologové intervenují ve prospěch zadržených kolegů v Indii

Čeští i zahraniční entomologové intervenují u vysokých indických představitelů ve prospěch dvou českých kolegů, kteří ve vězení v Indii čekají na soud. Zadrženi byli v západním Bengálsku, kde v národním parku bez povolení sbírali larvy hmyzu. Za jejich osvobození organizují také petici. Podle indických entomologů jsou soudní řízení v této zemi zdlouhavá a v normálních případech trvají dva roky. To by zadržení Petr Švácha z Entomologického ústavu Akademie věd a jeho kolega Emil Kučera, který se zabývá entomologií jako amatér, nemuseli přežít, uvedl člen České entomologické společnosti Vladislav Malý. Švácha je považován za vědce světového jména. Podle Malého spolupracoval například na výzkumu DNA motýlů s kanadským kolegou Brucem Gillem. Přispěl k přesnějšímu zařazení některých druhů. Entomologové, kteří ho znají, nevěří, že by sbíral motýly či jejich larvy ve velkém množství, z komerčních důvodů, nebo že by si budoval vlastní sbírku. Indové ale oba muže obvinili z porušení zákona o ochraně přírody. Za to jim podle informací ministerstva zahraničí hrozí dva roky až sedm let vězení.

Staré slovanské pohřebiště ve Slaném vydalo už tři desítky hrobů

Staré slovanské pohřebiště ve Slaném z přelomu 9. a 10. století, tedy zhruba z doby prvních historických přemyslovských knížat, už vydalo tři desítky kostrových hrobů. Přibývají také nálezy pohřební výbavy, řekl ve středu ČTK vedoucí výzkumu Jan Mařík. Záchranný výzkum provádějí archeologové na staveništi rodinných domů. Kromě kostrových hrobů odkryli také tři žárové hroby z mladší doby bronzové. Zatím největším počtem předmětů byl vybaven kostrový hrob muže, kterého provázelo na onen svět pět šípů s železnými hroty, železná ocílka a nůž. V dalších hrobech byly nalezeny bronzové esovité záušnice, keramické nádoby a skleněné korálky. K nejnovějším nálezům patří záušnice s očkem, dřevěná vědra kovaná železem a železná sekyra. "Mezi šperky byla zajímavá skupina korálků z modrého a olivově zeleného skla," uvedl Mařík. Zatím není jasné, k jakému sídlišti slánské pohřebiště patřilo.

Český zástupce postoupil do světové soutěže šéfkuchařů

Do světové soutěže šéfkuchařů Bocuse d'Or postoupil Jan Všetečka z pražské restaurace Kampa Park. V premiérovém ročníku evropské kvalifikace, které ve středu skončilo v norském Stavangeru, skončil mezi zástupci 20 evropských zemí na osmém místě. ČTK to sdělili zástupci restaurace Kampa Park. Soutěž vyhrál Nor Geir Skeie. Do světového finále ve francouzském Lyonu spolu s nimi postupuje dalších deset soutěžících. Kuchaři měli za úkol během čtyř a půl hodiny připravit z jednotných surovin pro všechny týmy jedno jídlo z jehněčího masa a jedno z lososa. Všetečka servíroval glazovaného lososa a kraba královského v zauzené a kouřové úpravě. V kategorii "jehněčí" připravil opečený a glazovaný jehněčí filet s mátou a škvarky, miniaturu z jehněčí kýty, pečenou ledvinku ve vlastním tuku, domácí klobásu a brzlík ve tvaru měšce na kompotu ze zeleného hrášku. "Na soutěž jsem se připravoval asi čtyři měsíce, posledních čtrnáct dnů jsem nenaspal téměř nic. Je to neskutečný zážitek, asi největší v životě a moc rád bych tímto poděkoval všem, kteří mne podporovali a pomohli mi k vítězství," citovali Všetečku zástupci restaurace Kampa Park.

UNESCO jedná o světových památkách, včetně jedné české

V kanadském Québeku začalo ve středu zasedání výboru světového kulturního a přírodního dědictví Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO). Na něm se bude jednat i o zařazení dalších památek na tento prestižní seznam, mezi nimi i jedné české a dvou slovenských. Výbor bude posuzovat celkem 47 kandidujících kulturních a přírodních objektů, zda splňují požadavky zápisu. Z Česka se o zápis ucházejí Luhačovice se svým souborem staveb architekta Dušana Jurkoviče, za Slovensko kandidují dřevěné kostelíky na východě země a pevnost v Komárně.

Na festivalu v Litomyšli zazní světová premiéra oratoria Mojžíš

Na mezinárodním operním festivalu Smetanova Litomyšl ve čtvrtek zazní světová premiéra oratoria Mojžíš, které k letošnímu 50. výročí přehlídky zkomponovala Sylvie Bodorová. V rozsáhlé skladbě na motivy starozákonního příběhu se v sólových partech mimo jiné představí sopranistka Gabriela Beňačková, barytonista Ivan Kusnjer a tenorista Otokar Klein. Skladatelka Bodorová vytvořila kromě hudby i libreto na základě biblického textu. Příběh Mojžíše podle ní otevírá mnoho otázek. Ignorování pojmů, jako je solidarita a lidská důstojnost, a neschopnost bránit se masové manipulaci přináší mnoho lidské osamělosti, beznaděje a neštěstí. Festival Smetanova Litomyšl je po Pražském jaru druhým nejstarším hudebním a zároveň největším "open air" festivalem klasické hudby v Česku. Začal 18. června a skončí tuto sobotu.

V Náměšti na Hané začal největší folkový festival v zemi Zahrada

V Náměšti na Hané na Olomoucku začal ve středu největší folkový festival v České republice s názvem Zahrada. Čtyřdenní hudební maraton vpodvečer odstartovala na scéně u Kapličky skupina Žalman. V příštích dnech se na dalších scénách představí návštěvníkům téměř 150 skupin a sólistů z celé České republiky a zahraničí. Podle odhadů pořadatelů branami festivalu projde denně až 10.000 návštěvníků. "Letošní 19. ročník zahajujeme tradičně večerním koncertem na Kapličce. Tentokrát je věnovaný jubilantům. Pavel Žalman Lohonka, který nám pomáhal Zahradu spoluvymýšlet, oslaví 40 let vystoupení na pódiích. Také skupina Nezmaři existuje už 30 let, to je také úctyhodný výkon," řekl ČTK dramaturg festival Michal Jupp Konečný. Společně s Nezmary a Žalmanem zahájila festival také Pavlína Jíšová se svou skupinou. V příštích festivalových dnech se mohou návštěvníci těšit i na další známá jména. Ve čtvrtek nebude na pódiu v Náměšti chybět Robert Křesťan, Vlasta Redl či Hradišťan.

Ze sportu:

České vzpírání bude mít navzdory neúspěchům v kvalifikačních závodech zástupce na olympijských hrách v Pekingu, protože svaz dostal divokou kartu od mezinárodní federace IWF. Olympiády se tak zúčastní Libor Wälzer v kategorii nad 105 kilogramů, který byl desátý na loňském mistrovství světa. Na svých stránkách o tom informuje Český svaz vzpírání. Jednoho vzpěrače mělo Česko i na olympiádě v Aténách, třinácté místo tehdy obsadil ve stejné kategorii Tomáš Matykiewicz, jenž měl loni pozitivní dopingový test.

Pořadatelé mistrovství světa silničních motocyklů v Brně si po čtvrtečním jednání s předsedou Poslanecké sněmovny Miloslavem Vlčkem z Prahy odnesli naději, že vrcholné závody mohou organizovat nejméně do roku 2013. Prodloužení smlouvy o dva roky sice ještě uzavřeno nebylo, ale chybí k tomu už prý jen detaily. Po schůzce je optimistou i Carmelo Ezpeleta ze společnosti Dorna, která je promotérem šampionátu. "Jsem přesvědčen o tom, že v Brně se bude jezdit ještě mnoho let. Ani podnik v roce 2013 by neměl být posledním, protože závody v České republice jsou pokaždé perfektně zvládnuté," uvedl Ezpeleta, zřejmě nejvlivnější postava současného motocyklového sportu.

Rychlobruslařská šampionka Martina Sáblíková skončila při obhajobě bronzové medaile na mistrovství Evropy v cyklistické časovce žen do 23 let v italské Aroně na sedmém místě. Čerstvá mistryně republiky Jarmila Machačová obsadila dvanácté místo. I za sedmé místo si však nejlepší česká sportovkyně loňského roku vysloužila pochvalu. "Sáblíková podala skvělý výkon. Její trenér i ona chtějí z každého závodu medaili a já jsem o tom přesvědčen, že medaile budou vozit pravidelně i z cyklistiky. Možná už příští rok," řekl šéf silniční cyklistiky v českém svazu Jozef Regec. "Musím pochválit i Machačovou, dopadla vlastně jako loni. Bojovala," dodal.

V Senohrabech u Prahy se v pátek uskuteční pojedenácté setkání legend českého hokeje, tentokrát pod názvem Hockey Memories 1948-2008. Medailisté všech poválečných generací se potkají v rámci oslav 100 let českého hokeje. Pořadatelé sportovně-společenského dne mají přislíbenu účast od více než dvacítky zasloužilých reprezentantů. Jsou mezi nimi například Jiří Holík, Vladimír Martinec, Josef Černý, Jan Havel, František Pospíšil, Jan Suchý, či Oldřich Machač. Na programu budou soutěže v tenisu, nohejbalu, mariáši, patování v minigolfu, florbalu, na laserové střelnici nebo v lukostřelbě. Během odpoledne jsou naplánovány besedy s hráči včetně autogramiády. Slavnost vyvrcholí společenským večerem a ohňostrojem.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, místy bouřky.Teploty 19 až 23 stupňů Celsia.