Zprávy

V ČR bude konference o protiraketové obraně, možná i s Riceovou

V Praze se příští týden uskuteční čtyřdenní konference o protiraketové obraně. Kromě zástupců průmyslových firem z Česka a USA by se jí měl zúčastnit také šéf americké protiraketové agentury MDA Henry Obering. ČTK o tom informovalo ministerstvo zahraničí. Spekuluje se o tom, že by na konferenci mohla být i americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová, která v té době bude v Česku. Nikdo ale ČTK účast ministryně oficiálně nepotvrdil. V Praze by měla Riceová v den zahájení konference, 8. července, podepsat hlavní smlouvu o umístění amerického radaru ve vojenském újezdu Brdy. Konference, kterou pořádá francouzská Asociace letectví a astronautiky, by se měli zúčastnit zástupci firem pohybujících se v oblasti protiraketové obrany. Patří mezi ně například společnosti Boeing nebo Raytheon, která má případnou výstavbu amerického radaru v Česku na starosti. Právě s touto společností také budou jednat české firmy, které mají zájem se na stavbě stanice podílet. Podle prezidenta Asociace obranného průmyslu Jiřího Hynka by tuzemské firmy mohly poskytovat například komunikační infrastrukturu, do které patří vysílačky nebo satelitní komunikace. "Myslíme si, že jsme schopní dělat všechno kromě radaru," řekl ČTK Hynek.

Vojáci si v Den ozbrojených sil připomínali legionářské tradice

Armáda položením věnců u památníku československých zahraničních bojovníků padlých na bojištích druhé světové války v pražských Dejvicích oslavila Den ozbrojených sil. Politici i vojáci si již totiž několik let v tento den tradičně připomínají přísahu legionářů na sklonku první světové války, že budou bojovat za nezávislost Československa. Ministryně obrany Vlasta Parkanová uvedla, že v moderní armádě je třeba legionářské tradice hledat. "Hrdinství, statečnost, vlastenectví to nejsou ani prázdné ani patetické pojmy, mají hluboký obsah," uvedla Parkanová. Doplnila, že i v současnosti je třeba český stát hájit proti vnějšímu nebezpečí, i když se podoba hrozeb od dob bojů legionářských oddílů na různých frontách první světové světové války změnila. Válečný veterán z druhé světové války Tomáš Sedláček uvedl, že pro jeho vojenskou generaci byli legionáři vzorem. "My jsme je obdivovali. My jsme ty ideály přebírali," řekl ČTK. Podle něj tehdejší vojáci byli větší vlastenci, než často jsou příslušníci současné armády. "Byli ochotní svůj život za vlast obětovat," konstatoval. Legionářská tradice však podle něj byla přerušena v období komunistické totality. "Navázat na ty tradice je strašně těžké," uvedl.

Ve francouzském městečku Darney se 30. června 1918 shromáždily oba pluky československé střelecké brigády ve Francii, dohromady asi 6000 vojáků. Jejich členy byli dobrovolníci z Ruska, Rumunska, USA a Itálie, z francouzské cizinecké legie a zajatci ze Srbska. Na přehlídku tehdy přijela řada oficiálních hostů - budoucí ministr zahraničí Edvard Beneš, představitelé Československé národní rady a francouzský prezident Raymond Poincaré. Následoval odchod brigády na frontu v severovýchodní Francii. V první světové válce padlo zhruba 150.000 českých vojáků, ve druhé světové válce jich bylo společně se Slováky kolem 8000.

Česko předalo Afghánistánu další tři vrtulníky

Afghánistán od Česka převzal v červnu další tři nepotřebné dopravní vrtulníky Mi-17, které by měly pomoci při obnově vzdušných sil této země. ČTK o tom informovalo ministerstvo obrany. Již loni v listopadu afghánská armáda dostala tři helikoptéry stejného typu. Kromě toho Česko Afghánistánu daruje také dalších šest bitevních vrtulníků Mi-24. Kábul by je měl získat letos a příští rok. Afghánistán na letišti v hlavním městě Kábulu letos v lednu slavnostně otevřel první vojenskou leteckou základnu v zemi. Na obnovení afghánského vzdušného parku se podílely kromě Česka také Spojené státy. Afghánské armádě slíbily 180 letadel, nakonec však svůj slib podle dřívějších informací upravily na 120 strojů. České ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že opravu v Česku nepotřebných helikoptér před jejich předáním platí Severoatlantická aliance a především USA. Cena oprav byla odhadována na několik set milionů korun.

HN: Audit majetku Jiřího Čunka je hotov, ale tajný

Detektivové z americké agentury Kroll podle informací Hospodářských novin (HN) dokončili audit rodinného majetku vicepremiéra Jiřího Čunka. Výsledek více než měsíčního vyšetřování největší světové agentury má prý v nejbližších dnech dorazit ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi. Ministr zprávu odtajní až po podpisu smlouvy o radaru, píší HN. "Nebudu se tím zabývat dřív, než se vrátím z cesty na Kavkaz, a pak mám důležité povinnosti v Praze," řekl HN ministr zahraničí Karel Schwarzenberg s tím, že nejpozději do deseti dnů by měl mít dokument na stole. Ministr odjíždí na historicky první oficiální návštěvu Arménie, Gruzie a Ázerbájdžánu a vrátí se až za týden. Hned po návratu ho čeká podpis česko-americké dohody o radaru. Schwarzenberg popřel, že by už audit četl. Nejdřív se prý s jeho výsledky chystá seznámit premiéra Mirka Topolánka, pak se setká se svým stranickým šéfem Martinem Bursíkem a vicepremiérem Čunkem. Ministr také už dříve slíbil, že audit zveřejní. Sám Čunek tvrdí, že zatím o výsledcích auditu také nic neví.

Prezident ČLK žádá Julínka o omluvu lékařům, ten odmítl

Výzvou k ministru zdravotnictví Tomáši Julínkovi (ODS), ať se omluví lékařům, zahájil prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek pondělní debatu ministra s lékaři o reformě. Podle Kubka šíří Julínek nepravdivé zprávy mezi občany a na letáku, který vydal s vysvětlením svých reformních záměrů, očerňuje zdravotníky. Podle letáku věnují málo motivovaní lékaři pacientům méně pozornosti, než se dostává jejich vozům v autoservisu. Ministr slibuje na letáku nápravu. Julínek řekl, že zdravotníkům se omlouvat nehodlá. "Neměl byste hanět tisíce lékařů, že se nevěnují pacientům, budí to v pacientech obavy," řekl ministrovi Kubek před asi dvěma stovkami lékařů, kteří na debatu do pražského hotelu Pyramida přišli. V ČLK je zhruba 40.000 lékařů; členství v komoře je pro ně povinné. Julínek nesouhlasí s tím, že na letáku lidem lže. Řekl, že se nemá za co omlouvat. Chystal prý reformu se svým týmem pět let a vše má dobře promyšlené. Viditelně rozrušený Kubek ho opakovaně vyzýval k omluvě, ministr zachoval klid. "Chci rozvoj, dynamiku, kapitalistické zdravotnictví," shrnul své záměry Julínek.

Nemocní začnou pobírat nemocenskou ve výši 60 procent základu

Nemocní zaměstnanci začnou od úterý v prvních třech dnech nemoci pobírat nemocenské dávky ve výši 60 procent vyměřovacího základu stanoveného z příjmu. Od začátku roku přitom lidé v prvních třech dnech nemoci kvůli vládní reformě žádné dávky nepobírali, Ústavní soud však tento postup od července zrušil. Podle nového již schváleného systému nemocenského pojištění ovšem nemocní od začátku příštího roku opět zůstanou první tři dny nemoci bez peněz. Sněmovna navíc před týdnem schválila další novelu zákona o nemocenské, podle níž by lidé mezitím od září do konce letošního roku mohli v prvních třech dnech nemoci pobírat pouze 25 procent vyměřovacího základu. Nový zákon o nemocenském pojištění, který s touto úpravou počítá, bude platit, když jej předtím schválí Senát a podepíše prezident. Pokud by se letos již pravidla neměnila, vzrostly by podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase (ODS) při nezměněné nemocnosti výdaje na nemocenské o 2,5 miliardy korun. Podle Nečase se však nemocnost určitě ještě zvýší.

ČNB: Zahraniční dluh ČR v 1.čtvrtletí stoupl na 1,354 bilionu Kč

Zahraniční dluh České republiky ke konci prvního čtvrtletí činil 1,354 bilionu korun a představoval 37,4 procenta hrubého domácího produktu. Meziročně zahraniční dluh stoupl o 136,7 miliardy Kč, uvedla Česká národní banka. Na konci minulého roku zahraniční dluh činil 1,349 bilionu korun a jeho podíl na HDP byl 37,9 procenta. Vyšší růst v prvním čtvrtletí vykazovaly krátkodobé závazky, zejména obchodních bank, se splatností jednoho roku. Jejich podíl na celkovém dluhu činil zhruba 34 procent. Naopak rozsah podnikové zadluženosti se v prvním čtvrtletí mírně snížil. Hlavní příčinou bylo zvýšení pohledávek z mezipodnikových půjček poskytnutých tuzemskými firmami se zahraniční účastí jejich zahraničním mateřským společnostem.

ČNB: Dluhy domácnosti u bank v květnu vzrostly na 784 miliard Kč

Zadlužení českých domácností u bank a finančních institucí na konci května stouplo o 13,62 miliardy na 783,97 miliardy korun. Vyplývá to z dnešních údajů České národní banky. Jednodenní vklady domácností meziměsíčně vzrostly o 10,59 miliardy korun na 667,65 miliardy korun. Vklady domácností s výpovědní lhůtou se zvýšily o 0,91 miliardy korun na 330,10 miliardy korun. Zadlužení podniků stouplo o 18,64 miliardy korun na 951,04 miliardy korun. Za posledních 12 měsíců podnikové zadlužení vzrostlo zhruba o 156 miliard korun.

Merces.cz: Průměrný plat učitelů je tisícovku pod průměrem ČR

Průměrný plat učitelů v ČR činí 20.800 korun, zatímco celostátní průměr je o asi tisíc korun vyšší. Přes 20.000 korun však berou v průměru pouze učitelé s více než šestiletou praxí, pedagog s praxí kratší než rok má v průměru 14.800 korun hrubého. Vyplývá to z průzkumu platů Merces.cz, který v Česku eviduje platy 150.000 lidí, z toho 4000 učitelů. "Platy učitelů ukazují zrádnost jednostranného pohledu na statistická data. Celkový průměr jejich příjmů nevypovídá mnoho o tom, jak jsou na tom nastupující učitelé. Ti mají nižší platy, než činí například celostátní průměr mezd lidí se základním vzděláním," uvedl Dalibor Jakuš, jednatel společnosti Profesia, která kontinuální průzkum platů Merces.cz provozuje.

Končí Kancelář pro oběti nacismu, která pomáhala s odškodněním

Kancelář pro oběti nacismu, která pomáhala s odškodňováním z Německa a Rakouska, po osmi letech končí svoji činnost. Poskytovala žadatelům o odškodnění podporu a poradenství, dohledala například v českých a zahraničních archivech doklady pro více než 20.000 lidí nuceně nasazených na práci pro fašistické Německo. Byla zvláštní pobočkou Česko-německého fondu budoucnosti, který na odškodnění českým obětem nacismu vyplatil celkem osm miliard korun na základě 86.925 schválených žádostí. Jde o částky vyplacené z německého i rakouského programu. Ředitel fondu Tomáš Jelínek ČTK řekl, že úkol kanceláře byl významem a rozsahem jedinečný. "A kancelář ho zvládla skvěle," uvedl. Lidé z kanceláře podle něj přispěli svým obrovským nasazením a nebyrokratickým přístupem k tomu, že německé a rakouské finanční gesto veřejnost v Česku široce přijala. Kancelář nyní nahradí obecně prospěšná společnost Živá paměť, která se péčí o oběti nacismu bude zabývat i do budoucna, dodal ředitel.

Česko-německý fond budoucnosti vznikl na základě společné deklarace obou států z roku 1997. Má za cíl spolupráci mezi oběma zeměmi, vznikl pro usmíření s válečnými a poválečnými událostmi. Loni Česko a Německo souhlasily s tím, že dají do fondu další stamiliony korun, které umožní práci fondu i v dalších letech. Fond se zabýval hlavně odškodněním, nyní financuje různé projekty s českou a německou účastí.

Premiér Topolánek: Šest pruhů na D1 je nákladný a překonaný nesmysl

Udělat celou dálnici D1 v šesti pruzích je podle premiéra Mirka Topolánka nákladný a překonaný nesmysl. Situaci na nejvytíženější české dálnici by podle něj mělo zlepšit mimo jiné dokončení dálnice z Prahy na Hradec Králové, která provozu na D1 odlehčí. Některé přepravované hmoty a rozměrné náklady by se měly přesunout na železnici. Na samotné D1 je nutné dokončit stoupací pruhy v místech, kde je to možné, řekl v pondělí Topolánek v Jihlavě, kde poděkoval 23 hasičům, policistům, záchranářům a členům krizového štábu z Vysočiny za úspěšné zvládnutí březnové hromadné havárie na dálnici D1, největší v historii země. Hromadná havárie v úseku mezi 100,5. a 127. kilometrem zablokovala dálnici D1 20. března. Během chvíle se stalo celkem 93 nehod, při nichž bylo poškozeno 231 vozidel. Tři lidé se zranili těžce, dalších 27 lehce. Celková škoda byla vyčíslena na 27,8 milionu korun. K vyšší bezpečnosti na D1 podle předsedy vlády nestačí jen dobrá práce příslušníků záchranného systému, ale je nutné zlepšit prevenci a informovanost řidičů.

Džamila Stehlíková: Až 80 procent obcí chce regulovat hazard

Až 80 procent měst a obcí chce regulovat provoz hazardu na svém území. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat ministryně pro menšiny a lidská práva Džamila Stehlíková (SZ). Bude proto požadovat, aby obce měly mnohem větší vliv na regulaci heren. Současná legislativa umožňuje obcím ovlivňovat pouze klasické herny, nikoliv takzvané videoterminály, kterých stále přibývá. Přes 85 procent obcí vnímá negativa hazardu například v podobě kriminality za výraznější než finanční přínosy, které herny odvádějí do obecních pokladen, uvedla Stehlíková. Průzkum si nechala zpracovat proto, aby měla podklady pro jednání s ministerstvem financí a zákonodárci, kteří připravují změny v herním zákoně. Problematika se jí dotýká hned ve dvou bodech - má na starosti sociálně vyloučené komunity a politiku závislostí. Obyvatelé ghett prý často v automatech utrácejí sociální dávky, půjčují si peníze a kvůli lichvě pak upadají do dluhové pasti.

Policisté podepsali smlouvu na dodávku nových aut

Zástupci policejního prezidia a společnosti Škoda Auto podepsali smlouvu na dodávku 2800 nových aut za 1,32 miliardy korun. První vozy má policie převzít 15. listopadu, kdy dostane 500 octavií v policejních barvách. Před podpisem smlouvy to řekl náměstek policejního prezidenta pro ekonomiku Tomáš Kužel. "Obsahem smlouvy je, že Škodovka dodá policii 2800 vozidel s možnou opcí na 700 dalších vozidel v průběhu čtyř let," uvedl Kužel. "Jsme velmi rádi, že česká policie bude jezdit v českých vozech, ve vozech, které se vyrábějí v České republice," doplnil jej další signatář kontraktu Jan Procházka, který odpovídá za aktivity Škoda Auto v Česku. Všech 2800, případně 3500 aut, má policie dostat v letech 2008 až 2011. Podle předběžných plánů vedení policie by mělo být 1900 vozů v policejních barvách, 900 civilních a u dalších případných sedmi set vozů se policie teprve rozhodne, zda budou označena. Podle Kužela si policisté vždy každý rok řeknou, jaká auta v jaké verzi potřebují. "Pro letošní rok to bude 1300 policejních verzí a 100 civilních verzí," uvedl Kužel s tím, že v policejních barvách budou dodávány pouze Octavie či Octavie Combi. Vedle toho dostanou policisté i modely Fabia.

Policie obvinila po útoku na homosexuály v Brně třetího muže

V souvislosti se sobotním útokem na pochod homosexuálů v Brně policie obvinila třetího muže. Dvacetiletý mladík měl opasek s kovovou přezkou, na níž byl vyobrazen hákový kříž. ČTK to řekla mluvčí brněnské policie. První dva muže policie obvinila hned po akci z výtržnictví, protože házeli vejce po účastnících setkání. Podle policie není vyloučeno, že stíhaných přibude. Kriminalisté pátrají po muži, který hodil do davu přihlížejících dýmovnici se slzným plynem. Zatím poslední obviněný se zapojil do potyček s homosexuály.

Od úterý platí v Praze zákaz odhazování žvýkaček a nedopalků

V Praze bude od úterý zakázáno odhodit na ulici nedopalek cigarety nebo vyplivnout žvýkačku. Začne platit nová městská vyhláška o čistotě. Strážníci budou dodržování nařízení kontrolovat od prvního dne, řekl ČTK náměstek ředitele pražských strážníků Ludvík Klema. Podle mluvčího Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomia Okamury ale nejsou o novém nařízení cizinci informováni, což může prý způsobit problémy. "Určitě od prvního dne budou kontroly," uvedl Klema s tím, že strážníci byli o nové vyhlášce proškoleni. Hlavní tlak na provinilce podle Klemy začne od příštího týdne, kdy vstoupí v platnost také vyhláška, která zakazuje pití alkoholu na vybraných veřejných místech. Tento týden budou strážníci situaci spíše monitorovat. Nový předpis pokládá za znečištění například i krmení holubů. Předloha zakazuje také znečišťovat veřejná prostranství "výkaly a výměšky". Pozor si budou muset dávat třeba i řidiči, kteří vyjíždějí ze staveniště, aby po jejich automobilu nezůstalo na silnici bláto a jiný nepořádek. V ulicích také nebude moci zůstávat štěrk a další materiál, kterým bylo posypáno náledí. Za nepořádek budou pokládány i reklamy mimo schválená místa.

V červnu meziročně klesl v Česku počet dopravních nehod i jejich obětí

V červnu letos zemřelo do neděle na silnicích v Česku 92 lidí při 12.752 dopravních nehodách, což je o 21 obětí méně než ve stejném období loňského roku. Počet nehod se meziročně snížil zhruba o 2000. Vyplývá to z předběžných policejních statistik, do kterých policie nezahrnula oběti z Horácké rallye v Třebíči a ze závodů motocyklových veteránů v Hořicích. V obou případech šlo totiž o sportovní akce. V květnu letošního roku zemřelo o deset lidí méně než v červnu. Podle Josefa Tesaříka z dopravní policie se počet mrtvých na silnicích každý rok od června do září zvýší o zhruba 20 až 30 procent. V červnu zahynulo celkem 19 motocyklistů, tedy o dva více než v uplynulém měsíci. Podle šéfa dopravní policie Martina Červíčka chystají policisté na tento týden přes 70 dopravněbezpečnostních akcí, z toho dvě celokrajové. Červíček upozornil, že policisté se nezaměří jen na běžné přestupky, jako je pití alkoholu za volantem nebo nepřiměřená rychlost, ale budou také víc kontrolovat chodce a motorkáře.

Letadla firmy Roko Aero asi budou hlídat africké přírodní parky

Letadla zlínské firmy Roko Aero zřejmě budou monitorovat africké přírodní parky. Společnost nyní dokončuje jednání o dodávce 12 malých letadel typu NG4 LSA, které budou speciálně upraveny pro ostrahu parků v Jihoafrické republice. ČTK to řekl předseda představenstva společnosti Antonín Kočař. "Letadla se budou speciálně upravovat. Budou mít kevlarové spodky a vložky proti střelcům, protože s nimi bude létat policie," řekl Kočař. Speciální úprava by měla zajistit, aby případný zásah nepoškodil nádrž, motor nebo kabinu pilota a aby se letadlo i po zásahu udrželo ve vzduchu. "Naše letadlo má pádovou rychlost 45 kilometrů v hodině, takže je pro ně naprosto ideální," dodal Kočař. Stroje budou mimo jiné vybaveny i termovizí a speciálním otočným fotoaparátem.

Greenpeace v Praze žádali propuštění japonských kolegů

Zhruba deset aktivistů mezinárodní organizace Greenpeace v pondělí před japonským velvyslanectvím v Praze protestovalo proti zadržení dvou japonských kolegů, kteří bojují proti lovu velryb. "Aktivisté jsou od 20.června v Japonsku zadržováni a vyšetřováni pro údajnou krádež krabice s velrybím masem, kterou přitom sami úřadům odevzdali coby jasný důkaz o pašování velrybího masa posádkou velrybářské lodi," informovali Greenpeace v tiskové zprávě. Ambasádě předali členové Greenpeace dopis s žádostí o propuštění zadržených. Před velvyslanectvím také rozvinuli transparent a vyvěsili několik obrázků velryb.

Dálnopis po 71 letech v Česku v úterý skončí

Telefónica O2 v úterý po 71 letech ukončí provoz tuzemské dálnopisné sítě. Zcela zanikne telexová služba a posílání telegramů firma převede na jinou technologii. ČTK to řekl Jiří Hák z odboru speciálních technologií Telefóniky. Telexová služba sloužila k vnitrostátnímu i mezinárodnímu posílání textových zpráv mezi dvěma účastníky. Využívaly ji například velké firmy k posílání objednávek nebo faktur či státní úřady. Na konci 80. let bylo v telexové síti kolem 16.000 účastníků. Počet posílaných zpráv šel do desítek tisíc ročně. Dálnopis postupně vytlačily nové služby v podobě faxu, elektronické pošty či SMS. Podle Háka ale většině nových technologií chybí jedna z výhod telexu, kterou byla jednoznačná autorizace zprávy. "Dálnopisná zpráva obstála jako důkaz u soudu, kdežto fax jako důkaz žádný soud nepřijme," podotkl.

Na mezinárodní hudební akademii do Telče se sjelo 62 studentů

Do Telče na Jihlavsku se sjelo více než 60 nadaných hudebníků z různých koutů světa, od 1. do 11. července se zúčastní Francouzsko-české hudební akademie. Mezinárodní hudebně-vzdělávací projekt nabízí studentům konzervatoří a vysokých hudebních škol mistrovské a interpretační kurzy, které vedou vynikající čeští a francouzští hudebníci, řekla ČTK ředitelka akademie Anna Jeníčková. "Dramaturgie akademie dodržuje původní záměr: francouzští profesoři vyučují dechy a uplatňují tak vynikající francouzskou školu a čeští profesoři vyučují smyčce v návaznosti na české tradice," upřesnila. Kurzů se letos zúčastní 62 studentů z Česka, Francie, Slovenska, Polska, Německa a Finska. Koncerty se budou tradičně konat v kostele sv. Jakuba v Telči (5. a 7. července), v kostele Nanebevzetí Panny Marie v klášteře v Kostelním Vydří (8. července) a v premonstrátském klášteře v Nové Říši (10. července). I letos překročí telčská akademie hranice, studenti zahrají 11. července na koncertu v premonstrátském klášteře v rakouském Gerasu.

Ze sportu:

Tenistka Nicole Vaidišová postoupila do čtvrtfinále Wimbledonu. Poslední česká zástupkyně ve dvouhrách ve čtvrtém kole porazila 4:6, 7:6 a 6:3 osmou nasazenou Annu Čakvetadzeovou z Ruska a zopakovala loňský postup mezi nejlepších osm. Ve čtvrtfinále se v úterý utká s Číňankou Ťie Čeng. Ta je sice až na 133. místě světového žebříčku, ale ve třetím kole vyřadila světovou jedničku Anu Ivanovičovou ze Srbska.

Třiatřicetiletý Pavel Horváth se stal novou posilou fotbalistů Viktorie Plzeň. Zkušený záložník na tiskové konferenci ve Štruncových sadech oficiálně potvrdil svůj přestup ze Sparty Praha, v novém působišti podepsal smlouvu na dva a půl roku. Plzeň od počátku letní přípravy mohutně posiluje a nejvíce hráčů přichází právě ze Sparty. Z Letné do Štruncových sadů již zamířil brankář Tomáš Poštulka a někdejší plzeňský kapitán David Limberský.

Čeští plochodrážníci vyhráli v Lublani kvalifikační závod mistrovství světa družstev a postoupili do semifinále. Jejich soupeři budou 14. července v britském Coventry týmy Británie, Švédsko a Dánsko. První celek postoupí přímo do finále, další dva týmy čeká závod poslední šance. Nejlepší výkon podali bratři Drymlové, kteří ztratili pouhé dva body. Jen o bod méně získal mladý Matěj Kůs. Luboš Tomíček přidal 11 bodů a Adrian Rymel deset. Manažer týmu Milan Špinka následně celou pětici nominoval na Světový pohár, který se uskuteční od 12. do 19. července.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Jasno až polojasno, teploty 25 až 29 stupňů Celsia.