Poslanci z hospodářského výboru sněmovny chtějí zmírnit zákaz kouření

Foto: Štěpánka Budková

Schválení tzv. protikuřáckého zákona ve sněmovně se komplikuje. Hospodářský výbor totiž navrhuje jeho změkčení. Poslanci by chtěli znovu povolit kouření například v úřadech nebo bankách. S tím ale zásadně nesouhlasí autor novely Boris Šťastný z ODS. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Státní budovy, radnice nebo zastávky tramvají a autobusů - tam všude si dnes kuřák nezapálí. Kouřit nesmí ani na nádraží a ve vlacích, o letadlech ani nemluvě. Novela protikuřáckého zákona, která je teď ve sněmovně, se snaží zákaz kouření ještě zpřísnit. Její předkladatelé chtějí například úplně zakázat kouření v restauracích. To se ale nelíbí členům hospodářského výboru sněmovny, kteří o zákonu jednali tento čtvrtek. Navrhují naopak změnu, která by kouření ve státních budovách a úřadech znovu povolila. Polovina vlaků ve vlacích by měla být zase kuřáckých, kouřit by se smělo i na nádražích nebo v letadlech. Majitelé restaurací by si mohli sami vybrat, zda jejich podnik bude kuřácký nebo nekuřácký. Pro tyto změny je i místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová:

"Já si myslím, že tento problém by měli řešit podnikatelé sami. Označit svůj podnik za kuřácký nebo za nekuřácký a nechat na zájemcích, aby si vybrali, do kterého podniku chtějí chodit. Je to podnikatelské riziko a to by měli podnikatelé nést."

S jakýmkoliv změkčením zákona ale nesouhlasí autor novely, lékař Boris Šťastný z ODS. Pokud by návrhy prošly, musela by se podle něj norma přejmenovat na zákon na ochranu kuřáků.

"Já bych nechtěl dopustit, abychom stávající zavedenou praxi ochrany nekuřáků nějakým způsobem zmírňovali. Pokusíme se najít nějaký vhodný kompromis. Mou snahou je skutečně dopracovat ten zákon na ochranu nekuřáků do stavu, který bude přijatelný pro většinu společnosti a současně nebude představovat žádné velké riziko pro podnikatelskou sféru."

Za zpřísnění zákazu kouření už před časem vznikla petice. Jeden z jejích organizátorů Lukáš Nádvorník tvrdí, že kuřáci na rozdíl od alkoholiků ohrožují nejen sami sebe, ale i své okolí

"Ti lidé, a je to menšina, ohrožují ty, kteří jsou s nimi v jedné místnosti. A ohrožují je prokazatelně, protože tady tisíce lidí umírají na následky pasivního kouření. Dnes myslím není jediný vědec nebo doktor, který by to zpochybňoval."

V tuzemsku podle lékařských statistik denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí. Přitom kouří zhruba čtvrtina české populace, mezi mladými od 15 do 18 let dokonce polovina. Náklady na léčbu nemocí způsobených kouřením dosahují kolem devíti miliard korun ročně.