Objevný dokument: Karel Kryl přednáší Villona

Karel Kryl, foto: ČTK

Umělecká dráha písničkáře Karla Kryla začínala v teplickém divadélku Na zámku. Založil ho po návratu z vojny v polovině 60 let. S loutnou na této scéně recitoval svého oblíbeného autora Francoise Villona, jeden z pořadů nesl přímo název Dražba na Villona.

Karel Kryl,  foto: ČTK
Naše sesterská stanice Český rozhlas 3 - Vltava vysílá pravidelný cyklus Radiodokument. Jeho tvůrci objevili unikátní amatérskou nahrávku Krylovy recitace veršů Francoise Villona. Ovšem ne z let šedesátých, ale zhruba o deset lest starší. Kryl odešel v roce 1969 do emigrace a záznam v 70. letech pořídil u sebe v bytě jeho přítel, fonoamatér a také emigrant Hugo Kratoška, který odešel do Západního Německa v roce 1968. Kryl u něj v Urbachu u Frankfurtu nad Mohanem často pobýval. Jaký byl původní účel nahrávky a okolnosti, za kterých byla pořízena, nejsou už bohužel dnes známy. Kratoška ani jeho žena už nežijí, nahrávka byla objevena s pomocí jejich dcery, která před několika lety přesídlila zpět do Čech.

Na stopu cívce z kotoučového magnetofonu se dostali rozhlasový dramaturg Michal Lázňovský a dokumentaristka Hana Valentová. V padesátiminutovém pořadu Lázňovský o nahrávce řekl:

"Snímek bylo pochopitelně nezbytné technicky upravit, a ani tak není nahrávka dokonalá. Ale věřím, že spontánní Krylův projev převáží všechny technické nedostatky. Jde totiž o jedinečné svědectví z vypjaté doby, kterou mají mnozí z nás ještě pod kůží. A Karel Kryl je tu zachycen ve vrcholné formě. Některá drobná zaškobrtnutí vlastně ještě podtrhují jeho brilantnost: vždyť je zřejmé, že se nahrávalo takříkajíc z jedné vody načisto."

A teď už slíbená recitace: Karel Kryl recitoval Villonův Testament a dvě balady, které se vztahují k Villonovu věznění v roce 1461. Nabídnu vám úvod z Testamentu. A ještě poznámka: Hudba je součástí původní nahrávky a soudě z neopravovaných drobných chyb v recitaci pravděpodobně bylo míchání prováděno rovnou do Krylova přednesu.

Báseň Francoise Villona Testament přeložil Otokar Fischer.