Sněmovnou opět neprošel protikuřácký zákon

Zpátky do druhého čtení vrátili poslanci tzv. protikuřácký zákon. Sněmovnou tak ani tentokrát neprošla norma, která by zakazovala kouření v restauracích, na dětských hřištích, ve společných prostorách bytových domů a na dalších místech. Znovu se o zákonu, který má v parlamentu řadu odpůrců, může jednat až na dubnové schůzi dolní komory.

Předkladatel zákona, lékař a poslanec za občanské demokraty Boris Šťastný vysvětluje, proč by měl úplný zákaz kouření platit i v restauracích:

"Snažíme se najít kompromis, jak ochránit nekuřáky včetně malých dětí, astmatiků a nemocných lidí, právě v restauračních zařízeních. V těch ostatních veřejně přístupných prostorách to takový problém není. Dnes už je zakázáno kouřit v nemocnicích, školách, kinech, divadlech, ve veřejné dopravě a tak dále. Největší debata se skutečně točí jako obvykle okolo restaurací."

Odpůrci úplného zákazu kouření v restauracích argumentují omezováním osobní svobody jejich hostů i hrozícím poklesem tržeb provozovatelů. Prosazují mírnější varianty, kdy by se úplný zákaz kouření nevztahoval například na restaurační zařízení menší než sto, případně dvě stě metrů čtverečních. Pro mírnější variantu zákona je i místopředsedkyně sněmovny za ODS Miroslava Němcová:

"Já si myslím, že tento problém by měli řešit podnikatelé sami. Označit svůj podnik za kuřácký nebo nekuřácký a nechat na zájemcích, kteří by si pak vybrali, do kterého podniku chtějí chodit. Je to podnikatelské riziko a to by měli podnikatelé nést. Dávám přednost liberálnějším metodám."

Zákon ve středu sněmovnou nakonec neprošel kvůli množství pozměňovacích návrhů, které obsahuje. Ty z něj podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa udělaly legislativní paskvil:

"Byla tam velmi rozporná stanoviska jednotlivých výborů. Ta stanoviska by i při hlasování znamenala, že samotný zákon by byl rozporný. Já si myslím, že špatné legislativy už bylo dost."

Spoluautor zákona Boris Šťastný chce zákon do příští schůze upravit tak, aby byl pro poslance přijatelnější:

"Já za navrhovatele mám poměrně jasnou představu, který pozměňující návrh by měl širokou podporu a který ne. A říkám, že 95 procent všech pozměňujících návrhů by mělo širokou podporu napříč politickým spektrem. A pouze pět procent návrhů, zejména týkajících se regulace kouření v restauracích, bychom hlasovali v alternativách."

Projednávání zákona ve sněmovně předcházela protikuřácká petice, kterou její autoři 11. března předali šéfovi sněmovny Miloslavu Vlčkovi. Jeden z organizátorů petice Lukáš Nádvorník vysvětluje, že kuřáci na rozdíl od alkoholiků ohrožují nejen sami sebe, ale i své okolí:

"Kouření je jiná situace. Ti lidé, a je to menšina, ohrožují ty, kteří jsou s nimi v jedné místnosti. A ohrožují je prokazatelně, protože tady tisíce lidí umírají na následky pasivního kouření."

Petici proti kouření v restauracích a na dalších veřejných místech už podepsalo přes devadesát tisíc lidí.