Zprávy

Premiér Topolánek blahopřál Medveděvovi ke zvolení prezidentem

Premiér Mirek Topolánek (ODS) blahopřál Dmitriji Medveděvovi ke zvolení prezidentem Ruské federace, kterou považuje za přátelskou zemi. Uvedl to v prohlášení, které zaslal ČTK. Medveděvův volební zisk 70 procent hlasů označil za výrazné vítězství. Zároveň lituje toho, že se toto vítězství neobešlo bez obvinění z falšování výsledků a nerovné předvolební kampaně. Medveděvovi blahopřál i prezident Václav Klaus, který je na návštěvě USA. "S uspokojením konstatuji, že vztahy mezi Ruskou federací a Českou republikou dosáhly v posledních letech ve všech směrech dobré úrovně. Jsem přesvědčen, že jak Vaše země, tak i Česká republika, mají zájem na dalším prohlubování a zkvalitnění vzájemné spolupráce ve všech oblastech," uvedl. Klaus rovněž vyjádřil přesvědčení, že k tomu přispěje jejich budoucí osobní setkání a vzájemné poznání. Novému ruskému prezidentovi popřál pevné zdraví a mnoho úspěchů v odpovědné funkci. Také Topolánek věří, že pod vedením nového prezidenta se bude v Rusku nadále zlepšovat hospodářská situace a poroste životní úroveň obyvatelstva. "Stejně tak v duchu jeho předvolebních prohlášení věřím v pokračování demokratických reforem," uvedl. To jsou podle jeho mínění hlavní důvody, proč Medveděv dostal takovou důvěru voličů.

Odbory vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli reformám

Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vyhlásila v pondělí stávkovou pohotovost. Na mimořádném jednání se na tom shodla většina předáků všech 32 odborových svazů. Odbory tak chtějí protestovat proti dopadům reformy a proti dalším chystaným reformním krokům ve zdravotnictví a v penzijním systému. ČTK to řekla mluvčí ČMKOS Jana Kašparová. ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Sdružuje 32 svazů s asi 540.000 členů. "Je to poprvé, co do stávkové pohotovosti vstoupila celá odborová konfederace - všechny její svazy. Dosud to vždy bývaly jen jednotlivé svazy," uvedla Kašparová. Odbory vládní reformy kritizují již dlouho. Na protest proti nim uspořádaly loni v červnu demonstraci na Václavském náměstí. Zúčastnilo se jí asi 30.000 lidí. Nyní poukazují na vysokou inflaci a růst cen. Připomínají, že zatímco ceny meziročně v lednu vzrostly o 7,5 procenta, vláda ve veřejném sektoru zvýšila platy o 1,5 procenta. Předsedkyně svazu státních orgánů a organizací Alena Vondrová ČTK již dříve řekla, že reálné příjmy se tak "extrémně propadly".

Vicepremiér Petr Nečas (ODS) označil krok ČMKOS za další politizaci její činnosti. Narážel tak na to, že šéf odborů Milan Štěch je senátorem ČSSD. Na podzim předák obhajuje křeslo v horní komoře parlamentu, proto se podle Nečase bude činnost ČMKOS dál radikalizovat. Vicepremiér prý očekával, že odbory stávkovou pohotovost vyhlásí. Reformní záměry vlády to ale podle něj nijak neovlivní. Reformy považuje za nutné. Uvedl, že nyní je pro ně vzhledem k příznivých hospodářským výsledkům vhodná doba. "Oč později budou reformy provedeny, o to budou mít tvrdší dopady," prohlásil Nečas.

Výhrady má ČMKOS i k chystané zdravotnické reformě. Nazývá ji "velkou zdravotnickou loupeží". Nesouhlasí s převodem univerzitních nemocnic a zdravotních pojišťoven na akciové společnosti. Odbory jsou také proti návrhu důchodové reformy. Vadí jim například to, že by se do penze v budoucnu mělo chodit v 65 letech. Předáci tvrdí, že mnozí lidé v náročných profesích tak dlouho pracovat nevydrží. Dalším sporným bodem je i případné převedení části odvodů na důchody ze státního systému do vlastního spoření u fondů, které vláda plánuje.

Hospodaření státu se v únoru propadlo do schodku pět mld. Kč

Hospodaření státu se v únoru propadlo do schodku pět miliard korun, což je meziroční zlepšení o 1,8 miliardy. V lednu skončil státní rozpočet přebytkem 9,7 miliardy Kč, oznámilo ministerstvo financí. Za celý rok úřad počítá s deficitem 70,8 miliardy Kč. Příjmy rozpočtu za první dva letošní měsíce stouply meziročně o 20,5 miliardy na 168,1 miliardy korun. Z toho příjmy z daní a poplatků činily 73,7 miliardy korun. Meziročně jsou daňové příjmy o 5,3 miliardy vyšší. "Meziroční růst byl ovlivněn především vyšším inkasem spotřebních daní," uvedl úřad. Na spotřebních daních stát ke konci února vybral 23,5 miliardy korun, což je o 17,6 procenta více než loni. Rozpočet přitom počítá pouze s růstem o 2,4 procenta. Na DPH získal stát 26,3 miliardy korun, tedy o 0,8 miliardy méně než loni. Důvodem jsou podle ministerstva vysoké vratky daně.

Martin Bursík připraven dát do vlády návrh na stažení žaloby na EK

České ministerstvo životního prostředí vypracovalo podklady pro možné stažení žaloby, kterou k evropské justici proti Evropské komisi podala česká vláda kvůli množství povolenek, jež ji výkonný orgán unie přidělil. Řekl to šéf resortu Martin Bursík ze Strany zelených. Neupřesnil však, kdy by mohl materiál do vlády předložit. "Myslím, že nám ta žaloba vůbec nic pozitivního nepřináší, že snižuje naši autoritu před předsednictvím a pravděpodobnost jejího úspěchu se rovná nule," prohlásil Bursík. Narážel tím na skutečnost, že ČR bude v prvním pololetí příštího roku EU předsedat. Je přitom docela možné, že na ní spadne i hledání kompromisů pro široký energeticko-klimatický balíček návrhů, který nedávno přijala EK v rámci boje s klimatickými změnami a který počítá i se změnami obchodu s emisními povolenkami. Žalobu na EK podala ČR v červnu. Důvodem bylo, že jí EK snížila příděl emisních povolenek pro roky 2008 až 2012 o přibližně 15 procent. Podle analýzy, kterou si nechalo vypracovat ministerstvo průmyslu a obchodu, byly kroky EK při udělování emisních povolenek pro Česko vyhodnoceny jako diskriminační vůči českým energetickým a průmyslovým podnikům. Česko žádalo roční limit na vypouštění emisí CO2 102 milionů tun ročně, komise však schválila 86,8 milionu tun ročně.

Generál Picek schválil zkoušky Tatrovek, komise doporučila jejich využití

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek podepsal zprávu s výsledky vojskových zkoušek nákladních automobilů Tatra. Pickův souhlas je jedním z kroků potřebných k tomu, aby vozidla nahradila v armádě zastaralé "vétřiesky". ČTK o tom informoval generální štáb s tím, že testovací komise doporučila zařadit vozidla do výzbroje. Podle dřívějšího vyjádření náměstka ministryně obrany Jaroslava Kopřivy by armáda první část nákladních vozidel měla převzít zřejmě ve druhé polovině března. Původně mělo vojsko první auta obdržet již loni v listopadu. Firma je však kvůli nesrovnalostem, které se objevily při testování vozidla, nestihla dodat včas. Vojskové zkoušky, které se konaly na prototypech vozidla, zkoumaly především to, jak budou auta armádě vyhovovat. Podle generální štábu budou nyní následovat testy na sériově vyráběných vozidlech. "Budou-li výsledky zkoušek ověřovací série v pořádku, umožní to Tatře Kopřivnice zahájit dodávky armádě," uvedl generální štáb.

Obrana připustila, že bude chtít méně transportérů

Ministerstvo obrany vyjednává s rakouskou zbrojovkou Steyr o snížení počtu transportérů pro českou armádu, řekl ČTK náměstek ministryně obrany Martin Barták. Potvrdil také, že ve středu by se transportéry měl zabývat kabinet premiéra Mirka Topolánka. Podle informací serveru týdeníku Euro armáda nakonec nakoupí 107 transportérů. Původně jich vojsko mělo koupit 199. Vláda však na konci loňského roku smlouvu za více než 20 miliard vypověděla kvůli tomu, že firma nestihla dodat první vozidla včas. "Je pravda, že se jedná o redukci počtu," řekl ČTK Barták. Podle něj vláda ve středu obdrží na stůl návrh memoranda, které s rakouskou společností dojednává ministerstvo obrany. Materiál, který podle něj ještě není hotov, obsahuje mimo jiné dohodu o zkouškách, které by měly ověřit technické parametry vozidla. Z memoranda však podle něj definitivně nevyplývá to, že se Česko se Steyrem dohodne. "Neznamená to nový kontrakt," podotkl Barták.

Vrchní soud zamítl kárnou žalobu na předsedkyni NS Brožovou

Vrchního soudu v Olomouci zamítl kárnou žalobu na předsedkyni Nejvyššího soudu (NS) Ivu Brožovou za údajné zatajení čtyřicetimilionové pokuty od finančního úřadu. Žalobu na ni loni v prosinci podal ministr spravedlnosti. Podle senátu skutek není kárným proviněním. Brožová, která již několik let vede spory s prezidentem, označila znovu postup ministerstva za pokračování útoků na nezávislost soudní moci. Spor zatím není definitivně ukončen, ministr spravedlnosti hodlá zvážit případné odvolání. "Bylo sice prokázáno, že tam určité nesrovnalosti v postupu byly, ale v daném případě se nejedná o kárné provinění. Zákon totiž specifikuje, co má být kárným proviněním. Tímto jednáním nedošlo k ohrožení nestrannosti, nezávislosti soudu, ani ohrožení důstojnosti výkonu funkce," řekl mluvčí vrchního soudu Petr Angyalossy. Podle něj zákon pamatuje v kárném provinění pouze na samotný výkon soudní moci, v případě Brožové jde ale spíše o administrativní práci. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil krátce po zveřejnění verdiktu ČTK řekl, že jej bere na vědomí a nyní počká na písemné zdůvodnění rozhodnutí. "Pak se rozhodnu, zda využiji práva opravného prostředku, či nikoliv," uvedl.

Soudy kvůli chybám povolily jen sedminu osobních bankrotů

Soudy kvůli chybám žadatelů při podávání návrhů zatím povolily jen zhruba sedminu osobních bankrotů. Od počátku roku podalo návrh na oddlužení 349 lidí, ale schváleno bylo 51 případů. K hlavním důvodům patřily špatně vyplněný formulář nebo chybné vypracování dalších dokumentů. Na pondělní tiskové konferenci k fungování nového úpadkového práva to uvedl ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil. Zadluženost obyvatel neustále roste. Češi mají podle předsedy vlády Mirka Topolánka bankovní a spotřebitelské úvěry asi za 610 miliard korun, a z nich zhruba 100 miliard až 110 miliard korun lze považovat za rizikové. Podle analytiků je zatím míra zadlužení v Česku pod průměrem EU, ale alarmující je tempo zadlužování. Návrh na oddlužení může podat pouze dlužník sám. Je to metoda, jak řešit dluhy, pokud nechce dlužník spadnout do exekuce. Ministr Pospíšil i zástupci soudu uznávali, že řešení osobního bankrotu je velmi složitým právním úkonem. Stejně tak je tomu ale i v zahraničí, kde Česko při tvorbě nové úpravy čerpalo. Lidé by proto měli využívat občanských poraden nebo pomoci právníků. Seznam poraden a dalších potřebných pokladů je k nalezení na adrese www.insolvencni-zakon.cz. Ministerstvo chce vyhodnotit situaci koncem roku a případně navrhnout novelu insolvenčního zákona.

Publicista podal trestní oznámení kvůli postoji KSČM k únoru 1948

Internetový publicista Martin Lér podal kvůli stanovisku KSČM k událostem z února 1948 trestní oznámení na neznámého pachatele. Pátečním prohlášením vedení komunistů totiž podle něho mohlo dojít ke spáchání trestného činu podpory a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka. Informoval o tom internetový server týdeníku Profit. Výkonný výbor KSČM se na pátečním zasedání přihlásil ke komunistickému převratu v únoru 1948. Před šedesáti lety šlo podle stanoviska stranického vedení o zásadní politický zvrat, který vedl ke vzniku první historické formy socialismu. "Komunisté v době své vlády zavraždili mnoho lidi, zničili řadu lidských osudů, pošlapávali lidská práva a důstojnost. Těžko lze tolerovat obdivné vzhlížení k této době násilí a bezpráví," odůvodnil Lér týdeníku Profit podané trestní oznámení. KSČM se podle jeho názoru trvale hlásí k období komunistické totality, které bylo jedním z nejhorších období našich dějin.

Mirek Topolánek v úterý ocení Paumera, člena odbojové skupiny Mašínů

Člen odbojové skupiny bratří Mašínů, bývalý příslušník československého protikomunistického odboje Milan Paumer v úterý převezme v Kramářově vile od Mirka Topolánka (ODS) čestnou plaketu předsedy vlády. Premiér minulý týden během své návštěvy Spojených států stejně ocenil i Josefa a Ctirada Mašínovy, kteří se komunistickému režimu v Československu postavili spolu s Paumerem se zbraní v ruce. Medaili v rezidenci velvyslance ve Washingtonu osobně převzal pouze pětasedmdesátiletý Josef Mašín, jeho o dva roky starší bratr Ctirad byl zaneprázdněn a omluvil se. Plaketa je nově vzniklým osobním oceněním předsedy vlády, nikoli státním vyznamenáním, a její udělení prý proto Topolánek s nikým nekonzultoval. Ocenění, které premiér udělil členům kontroverzní Mašínovy skupiny, vyvolalo kritiku opoziční ČSSD i KSČM. Topolánek při slavnostním aktu prohlásil, že doufá, že toto symbolické ocenění povede k celonárodní diskusi o třetím odboji, k usmíření a vyrovnání se s minulostí. Čestná plaketa předsedy vlády je vůbec prvním uznáním činu bratří Mašínů, při němž začátkem 50. let přišlo o život šest lidí, od jednoho z nejvyšších představitelů státu. Už několikrát byli navrženi na různá státní ocenění, nikdy je ale nedostali.

Synové válečného hrdiny brigádního generála Josefa Mašína, který byl v roce 1942 popraven nacisty, se po komunistickém převratu v únoru 1948 odmítali smířit s novou diktaturou. Spolu s Milanem Paumerem a dalšími členy skupiny prováděli různé sabotáže, až se nakonec tři probili do Západního Německa. Další tři členové skupiny byli komunisty popraveni. Při jejich činnosti zemřelo šest lidí, včetně oloupeného pokladníka, což dodnes vyvolává v české společnosti nejednoznačné hodnocení.

Zemřel odbojář Čestmír Šikola

V pátek zemřel účastník protinacistického odboje Čestmír Šikola. Nositel Medaile Za hrdinství a jeden z posledních žijících parašutistů vysazených na území protektorátu se dožil 89 let. Informaci přinesla pondělní Mladá fronta dnes. Šikola byl za 2. světové války radiotelegrafistou výsadkové skupiny Clay-Eva, která seskočila v dubnu 1944 v Bystřici pod Hostýnem. Z protektorátu dokázal odeslat do Londýna osm stovek zpráv. Poslání skupiny Clay-Eva později zpochybnil někdejší šéf komunistické strany Miroslav Grebeníček. Šikola se s ním několik let soudil o omluvu a finanční odškodnění, soudy ale jeho žalobu v roce 2004 definitivně zamítly.

Orkán Emma způsobil energetikům vyšší škody než loňský Kyrill

Vichřice Emma, která se o víkendu přehnala přes Českou republiku, způsobila podle odhadů energetické firmy ČEZ škody za více než 150 milionů korun. Je to asi o 50 milionů více než loňský orkán Kyrill. Naopak na dráze a v lesích by měly být škody menší než před rokem. Klientům pojišťoven způsobila Emma tisíce škod za stovky milionů korun, zjistila ČTK u největších domácích pojišťoven. Desítky domácností jsou ještě bez proudu na jihu Moravy a na Vysočině, na východě Čech je bez elektřiny 40 domácností. Na severu Moravy nemělo odpoledne elektřinu asi 15 domácností. V Plzeňském kraji už není bez proudu žádný občan. Energetici věří, že lidé by měli mít proud nejpozději v úterý. České dráhy odhadují škody na miliony korun, stále je ale upřesňují. Kvůli větru popadaly stromy na koleje či trolejové vedení. V sobotu, kdy se vichřice přihnala s největší silou, musel být zastaven provoz zhruba na 40 úsecích. Nejhorší situace byla na jihu a západě Čech. Nejvíce vichřice poškodila lesy na Šumavě a na Vysočině. Správa národního parku Šumava odhaduje, že víkendová vichřice skácela na desítky tisíc krychlových metrů dřeva, neměly by to však být tak obrovské škody jako při loňském orkánu Kyrill. Na Vysočině Emma poškodila asi 190.000 metrů kubických dřeva. Vysoké škody hlásí také Karlovarský kraj.

Náchodská ČSSD vyloučila poslance Snítilého ze strany

Městská organizace ČSSD v Náchodě na své pondělní řádné konferenci vyloučila poslance Evžena Snítilého ze strany. ČTK to zjistila od účastníků konference. Snítilý proti vůli ČSSD volil v prezidentské volbě Václava Klause, který se právě díky jeho hlasu stal hlavou státu na dalších pět let. Snítilý se konference, která byla médiím uzavřena, zúčastnil. Přišel obhájit své jednání, řekl při příchodu na zasedání, kam ho doprovázela ochranka. Z poslaneckého klubu ČSSD již byl Snítilý vyloučen těsně před prezidentskou volbou v polovině února. Sociální demokraté také Snítilého dříve vyzvali, aby se vzdal mandátu poslance. Snítilý, který byl do ledna 2008 předsedou hradecké krajské organizace ČSSD, to ale odmítl. Poslancem je Snítilý od roku 1996.

Průzkum: Praha je třetím nejatraktivnějším městem pro obchodníky

Rozvoj maloobchodní sítě v Praze bude i v následujících letech pokračovat rychlým tempem. Na žebříčku nejatraktivnějších evropských měst, do kterých v příštích pěti letech plánují expandovat mezinárodní maloobchodní řetězce, totiž Praha skončila na třetím místě za Moskvou a Petrohradem. Čtvrtá pozice patřila Bratislavě. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Cushman & Wakefield. Praha má nejvyšší HDP na hlavu poměřované kupní silou v rámci středoevropského regionu. Spolu s vysokým růstem české ekonomiky je velmi atraktivní pro mezinárodní obchodní řetězce," sdělil ČTK vedoucí výzkumu trhu v Cushman & Wakefield pro ČR a Slovensko Anco Booysen. Dodal, že Praha nyní disponuje více než 857.000 metry čtverečními maloobchodních ploch v nákupních centrech, velkoplošných obchodních jednotkách a centru města, čímž je nejrozvinutějším maloobchodním trhem ve střední Evropě.

Kosmonaut Remek křtil pamětní medaili k 30. výročí svého letu do vesmíru

První československý kosmonaut Vladimír Remek křtil v pondělí se svými přáteli stříbrnou pamětní medaili, kterou vydala Česká mincovna k 30. výročí jeho letu do vesmíru. Je to historicky vůbec první medaile, která byla k tomuto výročí vydána, řekl Remek na tiskové konferenci, která následovala po křtu. Remek, který je prvním československým i evropským kosmonautem, pokud se nepočítají Rusové, dodnes vzpomíná na svůj let do vesmíru jako na něco mimořádného. Je to vzrušující a napětí se stupňuje, dokud se raketa nezvedne, řekl. Jako kluk si prý ale na kosmonauty nehrál. "Hráli jsme si spíš s raketami, ale nic jsme naštěstí nepodpálili," řekl Remek. Dodnes se také stýká s velitelem kosmické lodi Sojuz 28 Alexejem Gubarevem, se kterým 2. března 1978 startoval z kazašského kosmodromu Bajkonur, i z ostatními kosmonauty.

Celovečerní dokument Občan Havel soutěží na festivalu Jeden svět

Po úspěšné mezinárodní premiéře na festivalu Berlinale čeká celovečerní dokument Občan Havel režisérů Pavla Kouteckého a Miroslava Janka soutěž na mezinárodní přehlídce filmů Jeden svět. Jubilejní desátý ročník se uskuteční od 5. do 13. března ve 28 českých městech. Celkem na něm bude uvedeno 138 dokumentů ze 40 zemí, nových i archivních snímků věnovaných problematice lidských práv. Podle mluvčí projektu Občan Havel Renaty Elhenické bude na tomto festivalu premiérově představena takzvaná režisérská verze, která se od té běžně uváděné v kině liší stopáží - je o 25 minut delší. "Čím delší, tím lepší," komentuje to režisér Janek, který za tragicky zesnulého kolegu tento jeho časosběrný dokument dokončil.

Fotografický projekt zobrazuje jeden den v České republice

Jeden den v životě České republiky přibližuje fotografický projekt, který bude mít premiéru od 4. března v pražské galerii Mánes. Vystaveno bude na 300 fotografií od 135 autorů, řekl na pondělní tiskové konferenci kurátor projektu Pavel Radosta. Z projektu vznikla také publikace a dokumentární film doprovázený hudbou zpěvačky Radůzy. Fotografie vznikaly od poledne 28. října do poledne 29. října 2007 a organizátorům se jich sešlo kolem 7000. Autory jsou profesionální fotografové, studenti fotografických škol, ale i amatéři. Fotili jak na území České republiky, tak na českých ambasádách v zahraničí, v oblastech, kde žijí české menšiny nebo působí čeští vojáci (Írák, Kosovo). "Výstava nabízí zajímavé srovnání, co se v jednu chvíli dělo například v Praze a v lese na Šumavě," uvedl spolupracovník projektu a fotograf Tomáš Pospěch. Základ tvoří dokumentární fotografie. "Nemají ale pevnou hranici, velmi často se dostávají k reportážím nebo na druhé straně k výtvarným fotografiím," řekl Radosta. Výstava v Praze potrvá do 29. března.

Na zámku v Rájci byly opět k vidění kamélie

Zámek v Rájci na Blanensku přivítal o tomto víkendu přes 1700 návštěvníků, kteří se přišli podívat na zdejší vyhlášenou kolekci kamélií. V zámeckých sklenících pěstují zahradníci přes 80 druhů těchto rostlin, je to jedna z největších sbírek kamélií v Česku. "Výstava kamélií má u nás dlouholetou tradici. Prezentovali jsme nejen celé rozkvetlé keře, ale i vazby z těchto pestrých květin," řekla rájecká kastelánka Jana Kopecká. V komnatách zámku mohli příchozí také obdivovat cínové a orientální nádobí, které bylo delší čas ukryto v depozitáři. Rájecké kamélie budou o nadcházejícím víkendu vystaveny v brněnském Místodržitelském paláci. Moravská galerie spolu s květinami vystaví i některé slavné plakáty secesního malíře Alfonse Muchy (1860-1939).

Ze sportu:

Fotbalisté pražské Sparty ztratili v boji o první místo ligové tabulky dva body v Olomouci. Po bezbrankové remíze v dohrávce 19. kola má vedoucí Slavia před druhou Spartou čtyřbodový náskok.

Kontrolní výbor Německého fotbalového svazu podle očekávání zahájil vyšetřování incidentu po sobotním utkání Hannover - Norimberk, během kterého údajně český reprezentační útočník Jan Koller plivl na soupeřova obránce. Koller byl vyzván, aby se k rozmíšce písemně vyjádřil. Po skončení duelu, v němž Norimberk prohrál 1:2, se dostal Koller do konfliktu s hráči soupeře a podle některých německých médií ho zakončil plivnutím na Christiana Schulze. Celá záležitost je zatím založena na mediálních spekulacích, dostupné televizní záběry ani fotografie hráče totiž z prohřešku stoprocentně neusvědčují. Samotný fotbalista úmyslný útok zatím důrazně popírá.

Český tenista Radek Štěpánek se díky semifinálové účasti na turnaji v Memphisu posunul o dvě pozice na 29. místo světového žebříčku. Desátou příčku si drží nejlepší český hráč Tomáš Berdych.

Čeští futsalisté vybojovali v posledním utkání kvalifikační skupiny s Ázerbájdžánem vítězství 3:2 a tím i postup do dvoukolové baráže o účast na mistrovství světa.

V Krkonoších stouplo nebezpečí lavin

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po silném sněžení minulých dnů stouplo na třetí stupeň pětibodové stupnice. V posledních dnech na hřebenech hor napadlo až půl metru sněhu, informovala krkonošská horská služba. Ve výjimečných případech může případný sesuv samovolných lavin ohrozit i turistické cesty. Lavinovými lokalitami jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. V minulých letech byl v Krkonoších dosažen nejvýše čtvrtý stupeň. Poslední oběť lavin v Krkonoších je z února 2005, kdy na svahu u jezera Maly Staw na polské straně Krkonoš zahynuli dva polští záchranáři.

Krátce o úterním počasí v České republice:

Oblačno, ojediněle slabý déšť, ve vyšších polohách sněžení. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia.